400g czekolady deserowej (można też użyć pół na pół deserowej z gorzką, zależy jak bardzo wytrawną truflę chcecie otrzymać) 500 ml śmietany 36% (nie można zamienić) 150 ml likieru kawowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze), wyrobić z masłem – uwaga, użyć jak najmniej masła, żeby spód nie wyszedł za twardy(...)około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (można do niego wstawić naczynie żaroodporne z wodą). Gotowy sernik ma ściętą, lekko sprężystą powierzchnię. Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder
Pociąg Do Kuchnipodałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego(...)minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek, mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć 4 nieduże placuszki. Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką. Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udko. Resztę miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać na talerz
Wiem co jemzmniejszyć ilość cukru ), dlatego do picia niezbyt się nadaje, w każdym razie dla mnie :- ) , ale do nasączania blatów tortowych ( czy też innych ) jak najbardziej :-). Składniki na około 1 l likieru: 2 szklanki wody 1 szklanka białego cukru 1 szklanka brązowego cukru ( trzcinowego ) 0,5 szklanki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej laska wanilii ( niekoniecznie ) 1,5 szklanki wódki * Wykonanie: Do garnuszka(...)nożem wyskrobać z niej ziarenka. Dodać je do cukru z wodą wraz z wydrążoną laską. Całość zagotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotować jeszcze około 10 minut. Laskę wanilii wyjąć, wsypać kawę i d obrze wymieszać, do całkowitego jej rozpuszczenia. Może się zdarzyć, że utworzą się grudki z kawy - należy wtedy po prostu przecedzić mieszankę przez sitko
Opowieści z piekarnikałyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie – 1 śmietan Fix - opcjonalnie, dla przełamania smaku, można dodać likier pomarańczowy (u mnie rum, którym zalana jest skórka pomarańczowa) Dodatkowo: - pokrojone fileciki wykrojone z pomarańczy (dałam 2 gatunki pomarańczy, różne w smaku) Do ozdoby: - czekoladowe chipsy o smaku pomarańczowym - trufle pomarańczowe - pomarańcze kandyzowane(...)łyżki śmietanki 30 % - 200 g białej czekolady - opcjonalnie – odrobina barwnika pomarańczowego Czekoladę drobno kroimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy skórkę z pomarańczy, gotujemy ok. 3 minut. Wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Gorącą masą wlewamy przez sitko na czekoladę. Zostawiamy na chwilę, aby czekolada się rozpuściła, następnie mieszamy dokładnie łącząc składniki. Przykrywamy folią spożywczą
mojewypiekiinietylkosoli 2 żółtka 750 g pszennej mąki Nadzienie migdałowe 50 ml likieru amaretto 150 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 4 łyżki migdałów do posypania 3 łyżki miodu + 3 łyżki wody do posmarowania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka
codojedzeniamisce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodać jajka, likier, otartą skórke i zagnieść ciasto. Na końcu wmieszać w ciasto migdały i uformować z niego dwa wałki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, poczekać aż przestygną i pokroić lekko
wyzwania kuchennecytryn wycisnąć sok. Sok zmiksować z jogurtem, serkiem, likierem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Dalej postępować zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie należy przełożyć je do plastikowych pojemników
Stare Garyczekolady (pokruszonej) Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Oddzielnie mieszamy mleko z likierem bananowym, kakaem i cukrem - wszystko musi się elegancko rozpuścić. Wlewamy nasz płyn do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone czekolady. Lody możemy dalej wyrobić maszynką albo standardowym sposobem - mieszając, co kilkadziesiąt minut (30 dokładnie). Dlaczego po prostu nie czekać aż same sobie zamarzną
Życie zamknięte w smakuwklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut
VioletoweKucharzeniemascarpone przełożyć do miseczki i zmiksować razem z mlekiem przez kilka minut, aż sie napuszy i podwoi objętość. Możesz dodać śmietanę kremówkę, uważam jednak, iz mleko doskonale rozluźnia i napusza masłową, zwięzłą strukturę serka mascarpone i zawsze to trochę mniej kalorii. Następnie cały czas miksując dolewać porcjami likier jajeczny umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybko zagnieść, uformować walec średnicy około 5 cm. Można dodać łyżeczkę likieru migdałowego dla aromatu. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć pociąć na plastry grubości około 0,5 cm. Można na ciastkach wycisnąć wzory. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 25 minut
królestwo garówprzełożyć na blachę z wzorkami, równomiernie rozprowadzić.Piec przez 10-15 minut w 180 st. C.Gorącą roladę przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUsiadłam więc, wyjęłam ołówek i gumkę (nauczyciel poradził mi nie pisać długopisem ze względu na mój piękny, aczkolwiek zupełnie nieczytelny charakter pisma), i czekałam. I czekałam. I czekałam. Dwadzieścia minut. Niepewna, o co chodzi, znów poszłam do recepcji. Pani sekretarka wyjaśniła mi, że egzamin właściwie zaczyna się o dwunastej, a na liście jest jedenasta czterdzieści pięć, żeby nikt się(...)dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć.Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeser pokazałam Wam w szklanych pucharkach, w których również prezentuje się świetnie. Przed Wami Mousse au Chocolat ! To jest wyjątkowy deser, nie ma potrzeby go słodzić, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i jest to nasz ulubiony deser. Deser obok, którego nie da się przejść obojętnie. Zawartość talerzy, które widzicie na zdjęciu wyżej zniknęła w przeciągu godziny. Przyznam się, ja też podjadałam(...)likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach na muffiny lub po prostu przelać do kieliszków lub pucharków. Ja musem wypełniłam czekoladowe foremki. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut
Blondynka Gotujeczekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego(...)konsystencję patyczkiem) - jeśli mamy możliwość na 5 minut przed końcem pieczenia przełączamy piekarnik na funkcje - pieczenie od góry. Serniczki zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia, nie wyjmując ich z kokilek lub form - inaczej masa serowa może nam maksymalnie opaść. Gdy nasze wypieki wystygną, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, ocet balsamiczny, likier owocowy oraz płatki chili lub chili
Symfonia Smaków