likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:39/101)

Kokosowe babeczki z polewą z białej czekolady 180

dodać wiórki kokosowe. Następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz mlekiem i ewentualnie likierem, dodawać na przemian, mieszając drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników przełożyć ciasto do foremek, wyłożonych papilotkami do wysokości 2/3. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut (grzanie góra dół). Kiedy babeczki wyjmiemy do przestudzenia, roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z łyżką masła

ChilliJemy
Mini serniczki z Baileys 145

jogurt grecki z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka i likier Baileys. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy do silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy w 175stopniach C przez 1o minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 35-40 minut

Pyry na Gaz
Kostka alpejska 1056

przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej

W garach u Gosi
POMARAŃCZOWA BABKA DANUSI 175

jajka z cukrem do rozpuszczenia cukru. Dodać stopione masło i olej i miksować. Dodać mąkę, likier, sok , skórkę pomarańczową, oraz jogurt i wszystko zmiksować razem na pełnych obrotach. Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec ok. 55- 60 minut- do suchego patyczka. Babka po upieczeniu na spodzie jest jasna, nie przypieczona. Ciasto wyjąć z piekarnika

Walijskie Pichcenie
Babka czekoladowa o smaku miętowym 169

jajka z cukrem i delikatnie wymieszaj z mąką. Na końcu dodaj po kolei masę czekoladową, likier i kwaśną śmietanę. Delikatnie wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz mąką. Wylej masę do formy i wygładź powierzchnię. Wstaw na nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź w formie, a następnie przełóż na półmisek

codojedzenia
Miętowy sernik z sosem malinowym 181

ubijamy na sztywno białka i dodajemy stopniowo do masy delikatnie mieszając. Do sernika można dodać likieru miętowego lub barwnika zielonego dla podkreślenia koloru. Masę serową wylewamy na spód biszkoptowy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 35-40 minut, do momentu kiedy góra sernika lekko zbrązowieje. Po upieczeniu sernika zostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia

Kuchenne Wariacje
KEKS 85

aromat i 1/3 mąki (przesianej z proszkiem i sodą) - wymieszać, mleko i 1/3 mąki - wymieszać, likier i resztę mąki - wymieszać. Na koniec dodać bakalie i wymieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 70 - 75 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie piekarnika. Gotowy keks udekorowałam lukrem

Kuchnia w opałach
Koktajl lodowy 165

lodami! Ja polecam mleczny koktajl z bananami i lodami czekoladowymi. Zajmie nam to zaledwie kilka minut:) Z małą nutką alkoholu, ale oczywiście możemy go pominąć, jeśli napój będą piły dzieci:) Składniki:2 szklanki mleka, 1 litr czekoladowych lodów, 2 duże banany, 4 łyżki likieru kawowego, szczypta cynamonu, bita śmietana i starta czekolada do dekoracji. Przygotowanie   Lody połączyć

Z miłości do słodkości
Ciasto "Poezja" 1688

pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części. Składniki na masę kawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce 2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie masy: Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić(...)minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder i zmiksować. Jeśli chcecie możecie dodać likier kawowy. Jeśli uważacie, że masa jest mało słodka to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od Waszych upodobań. To samo tyczy się ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak by masa Wam smakowała. Składniki na biszkopt orzechowy

Mania Wypiekania
Kawowe bezy z kremem 179

łyżka wody 180 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej krem 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 100 g cukru 2 łyżki wody 1 jajko 2 łyżki likieru kawowego Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: bezy Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier puder(...)rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 140 C termoobieg, następnie zmniejszamy na 120 C i pieczemy jeszcze 1,5 h. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki, aby bezy się ostudziły. Krem Cukier z wodą zagotowujemy, aż powstanie karmel, następnie dodajemy śmietanę i pozostawiamy do wystygnięcia.  W naczyniu miksującym ubijamy jajko, dodając serek mascarpone i likier kawowy, następnie dodajemy ostudzony

Niezły Młynek
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 158

łyżeczki agaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy  1/3 szklanki proszku kawy Inka dodatkowo: opakowanie migdałów w płatkach 14 wiśni kandyzowanych likier kawowy do nasączenia spodu słoik (370g) domowego dżemu wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając(...)krem: Naparem z kawy zalewam agar. Czekam 10-15 minut, aż się namoczy, po czym podgrzewam, aż cały się rozpuści. Studzę. Kremówkę ubijam na sztywno, dodając partiami pod koniec ubijania cukier puder i proszek kawy. Na samym końcu dodaję wystudzony napar kawy z agarem, miksuję. tort: Spód ciasta skrapiam likierem, następnie rozsmarowuję połowę słoiczka wiśniowego dżemu. Wykładam porcję kremu

W kuchni Karmel-itki
Chałwowy sernik na zimno 133

zrobić tak jak ...mi właśnie wychodziło. Składniki: * 90 dkg sera potrójnie mielonego * 4 chałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie herbatników kakaowych * 1/3 kostki masła Na polewę: * 1 czekolada mleczna * 1 łyżeczka masła * 1 łyżka wody * 1 łyżka śmietanki(...)stopni przez 15 minut. Śmietankę podgrzałam i dodałam 3/4 części zblendowanej chałwy.  Mieszałam aż do rozpuszczenia.  Tu wspomnę, że nie była to jednolita masa. Pozostały grudki. Ci co nie lubią grudek mogą przetrzeć przez sito. Ja tego nie zrobiłam.  Odstawiłam do ostudzenia masę chałwowo-śmietankową. Ser wyłożyłam do miski, dodałam cukier puder, likier czekoladowy, ekstrakt waniliowy

Pieprzyć z Fantazją
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 163

wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.  Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować(...)całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam). Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu, aż będzie dobrze ciepła. Należy jednak uważać aby kremówka nie zaczęła się gotować. W między czasie czekolady pokroić na mniejsze  kawałki. Dobrze ciepłą kremówką zalać czekoladę odczekać około 2-3 minuty i po tym czasie całość dokładnie wymieszać

Krakowskie smaki Ani
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 302

Ten tort zrobi ogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego

Słodko-Słony Świat Ilony