Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie 224Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmace utów (aptekarska) Grzaniec, czyli grzane wino Sosnówka, nalewka z pędów sosny Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 2000 czerwonych porzeczek 1000 g cukru 0,7 litra spirytusu 1 szklanka wody
Kulinarne przygody Gatity
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. (wpis sentymentalny) 297Przełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki
U Fiolki
CIASTKO CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY - KONKURS 194przestudzenia. Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kokilek (3/4 wysokości) i piec około 180 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania i podania ciastek użyłam naczyń ceramicznych Staub
Kuchnia w opałach
Ciasto pomarańczowo – migdałowe bez jajek 189marcepanową (grube oczka) i zmiksować. W osobnej misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu
Szybko Tanio Smacznie
Limoncello 262specjalność - ma piękny słoneczny kolor i orzeźwiający cytrynowy smak. Ten likier to moje wspomnienia z Włoch zamknięte w jednej butelce :) Składniki na 1 litr: 8 cytryn - skórki 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Cytryny włóż do garnka i zalej wrzątkiem - zaparzaj 20 minut. Obierz bardzo cieniutko skórkę, tak aby nie zostały na niej(...)studzimy. W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier). Wstrząsamy słoikiem aby wymieszać i odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie
Alutka-Gotuje
Czekoladowe ciasto z truskawkami i likierem 256czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 170 stopniach C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowo
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. 265Przełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki
Fiolka w kuchni
Tort o smaku kokosowo- tiramisu 284mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone 1,5 szklanki wiórek kokosowych 7 łyżek likieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier
Krakowskie smaki Ani
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 329wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13-15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.Krem migdałowy:200g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, budyń śmietankowy (40g), 100g zmielonych migdałów, łyżka likieru Amaretto.Szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, wlać na gotujące się
Z miłości do słodkości
Ciasto kokosowo –wiśniowe 268mąki tortowej 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: ½ litra śmietany kremówki ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 8-9 łyżek cukru pudru ½ szklanki białych wiórek kokosowych Poncz: ½ szklanki likieru kokosowego ½ szklanki przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec(...)pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy, zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż na połowę. Krem: Wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać łyżką. Poncz: Likier kokosowy wymieszać z wodą. Złożenie ciasta: Pierwszy przekrojony blat ciasta
Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym 218łyżki cukru 150 ml. likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchnia
Makowiec z kruszonką, na cieście kruchym 253rodzynek (u mnie Golden Jumbo ) 60 g siekanych, blanszowanych migdałów 80 g siekanych orzechów włoskich 4 duże łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 duże łyżki likieru amaretto mała puszka mandarynek (po odsączeniu około 170g) 70 g roztopionego masła 1 całe jajko 2 białka Dodatkowo: 1- 3 czubate łyżki kaszy manny (semoliny) Wykonanie: Tortownicę o średnicy(...)minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania masy makowej można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie bardzo dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane migdały i orzechy, miód, aromat pomarańczowy, likier
Smak mojego domu
Kawowy mieszaniec 1253biszkoptowych 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 70 g rozpuszczonego masła Warstwa kawowa: 25 dag sera mascarpone ½ litra śmietanki 30% 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dodatkowo: 15 dag markizów orzechowych Kakao do oprószenia Jak wykonać ? Spód: Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao(...)żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym odcisnąć, włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali przez kilka sekund-2, 3 -uważać aby nie zagotować ! Schłodzoną śmietankę oraz ser mascarpone umieścić w misie miksera, wsypać cukier puder, miksować d momentu aż masa zacznie gęstnieć wtedy wsypać rozpuszczalną kawę, wlać likier i cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując
Wanilia i Kardamon
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 310okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut, proszę od czasu do czasu zamieszać ciasto(...)przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte owoce zmiksować w blenderze. 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Do serka mascarpone dodać płynny miód, sok z cytryny, wymieszać mikserem na średnich obrotach. 8. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce (wkładamy do mikrofalówki na krótkie sesje
Mała Cukierenka
Tarta z musem czekoladowym 181łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić 15-20 minut w lodówce. Mus: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę
Pociąg Do Kuchni
Tarta z czekoladowym musem 213łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić 15-20 minut w lodówce. Mus: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę
Pociąg Do Kuchni
Ciasto Daniela 221Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy . Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach. Masa jabłkowy Składniki 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku cytrynowego 1 łyżka płatków róży 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin ) Wykonanie Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę(...)mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą partie ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć nim dno formy.Podpiec 8-10 minut. Na ciepłe ciasto wyłożyc
w mojej kuchni
PIERNIKOWY TORCIK CZEKOLADOWY 207boku 22cm, wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę na biszkopt. Wstaw do piekarnika na 35 minut, temp. 170 stopni C. Biszkopt studzimy całkowicie na kratce. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 150 g gorzkiej czekolady - 100 ml likieru czekoladowego Biszkopt nasącz likierem czekoladowym. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
SMYKWKUCHNI
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 205laski wanilii 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty 160 g masła 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczone we wrzątku) Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 30 minut. Mak powinien dać się rozetrzeć w palcach. Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałata z fenkuła i mandarynek 227tych słodkich i soczystych owoców. Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, którą przygotujecie w 10 minut a smakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 fenkuła, pokrojonego w cienkie plastry – 1 mandarynkę (lub więcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków
Szybko Tanio Smacznie
Kremowy sernik z wanilią 552mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego
Pyry na Gaz
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 273Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5
Moje pyszne gotowanie