likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:37/101)

Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 291

wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13-15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce.Krem migdałowy:200g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, budyń śmietankowy (40g), 100g zmielonych migdałów, łyżka likieru Amaretto.Szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, wlać na gotujące się

Z miłości do słodkości
Ciasto kokosowo –wiśniowe 205

mąki tortowej 1płaska  łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: ½ litra śmietany kremówki ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 8-9 łyżek cukru pudru ½ szklanki białych wiórek kokosowych Poncz: ½ szklanki likieru kokosowego ½ szklanki przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec(...)pieczemy w temp 170*c przez 25-30  minut. Po upieczeniu studzimy, zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż na połowę. Krem: Wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać  łyżką. Poncz: Likier kokosowy wymieszać z wodą. Złożenie ciasta: Pierwszy przekrojony blat ciasta

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym 178

łyżki cukru 150 ml. likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Makowiec z kruszonką, na cieście kruchym 214

rodzynek (u mnie Golden Jumbo ) 60 g siekanych, blanszowanych migdałów 80 g siekanych  orzechów włoskich   4 duże łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 duże łyżki likieru amaretto mała puszka mandarynek (po odsączeniu około 170g) 70 g roztopionego masła 1 całe jajko 2 białka Dodatkowo: 1- 3 czubate łyżki kaszy manny (semoliny) Wykonanie: Tortownicę o średnicy(...)minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania masy makowej można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie bardzo dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane migdały i orzechy, miód, aromat pomarańczowy, likier

Smak mojego domu
Kawowy mieszaniec 1214

biszkoptowych 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 70 g rozpuszczonego masła Warstwa kawowa: 25 dag sera mascarpone ½ litra śmietanki 30% 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dodatkowo: 15 dag  markizów orzechowych Kakao do oprószenia Jak wykonać ?  Spód: Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao(...)żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym odcisnąć, włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali przez kilka sekund-2, 3 -uważać aby nie zagotować ! Schłodzoną śmietankę oraz ser mascarpone umieścić w misie miksera, wsypać cukier puder, miksować d momentu aż masa zacznie gęstnieć wtedy wsypać rozpuszczalną kawę, wlać likier i cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując

Wanilia i Kardamon
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 247

okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut, proszę od czasu do czasu zamieszać ciasto(...)przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte owoce zmiksować w blenderze. 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Do serka mascarpone dodać płynny miód, sok z cytryny, wymieszać mikserem na średnich obrotach. 8. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce (wkładamy do mikrofalówki na krótkie sesje

Mała Cukierenka
Tarta z musem czekoladowym 141

łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić 15-20 minut w lodówce. Mus: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę

Pociąg Do Kuchni
Tarta z czekoladowym musem 164

łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić 15-20 minut w lodówce. Mus: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę

Pociąg Do Kuchni
Ciasto Daniela 166

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy . Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach. Masa jabłkowy Składniki 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku cytrynowego 1 łyżka płatków róży 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin ) Wykonanie Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę(...)mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą partie ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć nim dno formy.Podpiec 8-10 minut. Na ciepłe ciasto wyłożyc

w mojej kuchni
PIERNIKOWY TORCIK CZEKOLADOWY 164

boku 22cm, wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę na biszkopt.  Wstaw do piekarnika na 35 minut, temp. 170 stopni C. Biszkopt studzimy całkowicie na kratce. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 150 g gorzkiej czekolady - 100 ml likieru czekoladowego Biszkopt nasącz likierem czekoladowym. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej

SMYKWKUCHNI
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 157

laski wanilii 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty 160 g masła 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczone we wrzątku) Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 30 minut. Mak powinien dać się rozetrzeć w palcach. Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałata z fenkuła i mandarynek 174

tych słodkich i soczystych owoców. Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, którą przygotujecie w 10 minut a smakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 fenkuła, pokrojonego w cienkie plastry – 1 mandarynkę (lub więcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków

Szybko Tanio Smacznie
Kremowy sernik z wanilią 508

mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego

Pyry na Gaz
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 227

Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g  margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5

Moje pyszne gotowanie