Wczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W
Bon Appetit MałgorzatyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 3 GODZINY CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki na ciasto: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, 4 płaskie łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na krem waniliowy: 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru, 2 szklanki mleka, 200 g masła (nie margaryny(...)likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut
JejKuchniapłatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem(...)puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210 °C Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski. Cały czas mieszamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy
DominikaDolcinastępnie z masą kokosowo-ananasową (na tym etapie można dodać również likieru kokosowego). Gotową masę przełożyć do szczelnych pojemników np. po lodach i wstawić do zamrażalnika. Lody należy mieszać co godzinę, co zapobiegnie powstawaniu kryształków lodu. Uwagi: Aby lody nakładać gałkownicą należy je wyciągnąć na 10 minut z zamrażalnika. Ilość cukru można dostosować indywidualnie. Poniżej link do strony, gdzie możecie
Passions hobbies lifeletniego mleka 10 żółtek 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1 kieliszek likieru advokat (ale może być i ajerkoniak czy inny alkohol) szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę letniego mleka i szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W drugiej misce rozcieramy żółtka ze szczyptą soli i advokatem. Masło rozpuszczamy
Kolorowy Przepisownikziemniaczanej Żurawinę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru ok 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, posmarować dolny blat ciasta. MASA: 400 g mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 100 ml likieru kokosowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g masła
coolinarnymisie miksera umieść ser, żółtka, miód, rozpuszczoną kawę Inkę Klasyczną oraz likier kawowy i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód i piecz 50-60 minut. Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko wystudź go przy lekko uchylonych
Kulinarna (nie)codziennośćkrem: 250 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 łyżki likieru Amaraetto 2-3 łyżki ksylitolu/cukru Dodatkowo: 400 g truskawek 1/2 op. Tortengussu Wykonanie: w misie robota zagnieść mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko. Powstałą kulę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych i dodać rozgniecione widelcem banany. Wymieszać do połączenia składników. Piec w natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami formie przez 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni
Piąty grzech głównyzwiększyć. Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier, likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu
KUCHARNIAmikserem) do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy.Dodatki do naleśników:3 brzoskwinie,6 łyżek brązowego cukru,6 łyżek masła,120 ml likieru gruszkowego (opcjonalnie),konfitura z wiśni z kardamonem.Na patelni, na której były
Codzienna kuchnia niecodziennamąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek, które następnie zmiksuj(...)jednym żółtku. I na koniec powoli dosypuj mąkę. Wymieszaj delikatnie, tak aby piana nie opadła. Tortownicę wyłóż papierem do pueczenia, przełóż do niej ciasto i piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej śmietanę, dodaj szczyptę soli i miksuj
365 dni dookoła kuchnizbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu(...)gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie miksera, dodać serek, zmiksować do połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa
moj przepis naTaki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Biszkopt wyjąć z formy. Odkroić boki. Większą część przeciąć na trzy części, odkrojone boki również na trzy części. Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru
Chocolate Muffin BlogSkładniki na biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 33 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru Do nasączenia biszkoptów: Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka(...)pszenna i ziemniaczaną przesiać i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C. Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 3 części. Składniki na masę: 150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 750 g schłodzonego serka mascarpone
The Sweet Damsel