likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:49/101)

Biszkopt z kremem kokosowym 110

Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym lub malbu. Krem kokosowy : w 0,5 szklanki rozrobić budyń

Słodki Zakątek
Dżem wiśniowy z amaretto 213

kilku ratach. Mniej więcej godzinę przed końcem wysmażania wlać likier i odparować nadmiar wody. Na końcu wymieszać z podprażonymi płatkami migdałowymi dżem jest gotowy, gdy jest odpowiednio gęsty i płatami spada z łyżki gorącym dżemem napełnić wyparzone, suche słoiczki. Zakręcić nakrętki na zimowe zapasy pasteryzować 10 minut w wodzie bliskiej wrzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka czekoladowa z likierem cherry 154

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier cherry i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,7l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 5. Polewa

Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowa tarta z nutką mięty 148

łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej męty do dekoracji Przygotowanie: formę do pieczenia (do tart, lub zwykłą tortownice o średnicy 26 cm) wylep ciastem francuskim, obciąż dno np. fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia

greenscarf
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 125

jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, dodajcie do reszty ciasta i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie posiekane orzechy, wymieszajcie jeszcze raz. Gotowa masę przełóżcie do przygotowanej formy, posypcie płatkami migdałów. Pieczcie około 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypcie cukrem pudrem

OliveandThyme
,,Lody bakaliowe z nutką złocistego miodu’’ 131

łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 3 łyżki likieru miodowego 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do śmietanki miód i pokrojone drobno bakalie. Mieszamy przekładamy do secjalnych foremek i wkładamy do zamrażalnika, wyjmujemy przed podaniem na ok 10 minut. Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa

Podróż w kulinaria
Tort chałwowo-orzechowy 137

godz do lodówki. Masa w tym czasie znacznie zgęstnieje. Poncz: Likier kawowy + ok 1/2 szklanki wody Dodatkowo: Jedną szklankę mrożonych wiśni oraz jagód wymieszanych z kakao. Do dekoracji: pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno rozkruszonej (najlepiej blenderem) 1 szklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy ok 1/3 masy chałwowej

Słodka Kraina Wypieków
Pralinki migdałowe 199

migdałów w płatkach 100 g białej czekolady Marcepan ugnieść z likierem. Nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki. Płatki migdałowe rozgnieść lub lekko zmiksować w blenderze. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zamoczyć w niej kulki z marcepanu. Następnie każdą z nich obtoczyć w migdałach. Schłodzić przez kilka minut, aby czekolada zastygła.  Przełożyć do zamykanego pojemnika

wyzwania kuchenne
Ciasto potrójnie czekoladowe 574

40ml likieru kawowego Mus biały: 100g masła 100g białej czkolady 100g cukru 3 jaja 3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku 20ml wody 40ml nalewki śliwkowej do dekoracji starta gorzka czekolada. Ciasto: Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu, dodać cukier i kawę, mieszać, aż do połączenia składników. Czekoladę połamać w kostki, wrzucić do rondelka, roztopić i dokładnie wymieszać z pozostałą(...)minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy

Zapiski Młodej Żony
Ciasto słonecznikowiec 207

ziaren słonecznika 60 g masła 100 g cukru 4 łyżki mleka masa słonecznikowa 250 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej (510g) 2/3 prażonego słonecznika 50 ml likieru czekoladowego poncz ok 1 szklanka osłodzonej kawy wierzch polewa czekoladowa 1/3 prażonego słonecznika Przygotować biszkopt. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Składniki należy przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej(...)koniec dodać olej. Blaszkę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować prażony słonecznik. Do rondelka wlać mleko. Dodać cukier oraz masło i wszystko rozpuścić. Następnie dodać słonecznik. Dokładnie wymieszać aby słonecznik pokrył się masą. Następnie

Monia miesza i gotuje
Ciasto kapitańskie 33009

dokładnie wyrównujemy i pieczemy 20 minut. Odkładamy do wystudzenia i szykujemy masę. Masa ajerkoniakowa : – 370 ml mleka – 0,5 szklanki cukru (radzę zmniejszyć ilość) – 1 cukier waniliowy (pominęłam) – 1,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 żółtka – 100 g miękkiego masła – 100 ml likieru jajecznego Połowę mleka z cukrem

Relaxtime
Sernik z truflą 128

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Trufla czekoladowa z Bailey's: 500 ml śmietany kremówki 36% 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Bailey's Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku do momentu wrzenia. Zdjąć

Kubki smaku
Kawowe brownies 126

palnika. Lekko przestudzić.W misce roztrzepać jajka, wanilię, cukier, likier, kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Wymieszać mąkę z solą, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wmieszać roztopioną czekoladę z masłem. Formę 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 o C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Gotowe brownies

In my kitchen
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 206

łyżek ajerkoniaku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło

Z miłości do słodkości
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 351

rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu.   Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki(...)delikatnie wymieszać łyżką.6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.7. Jeden krążek ciasta włożyć

Mała Cukierenka
Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 211

serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego) Dekoracja: Piernikowe serca Dowolna posypka cukrowa Przygotowanie: Makowy biszkopt: Białka jaj oddzielić od żółtek. Mąkę tortową wymieszać z suchym makiem i proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Białka(...)utracić struktury piany. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 40 minut-do suchego patyczka. Wystudzić ciasto, całkiem zimne przekroić wzdłuż na trzy blaty. Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą: Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji

Wanilia i Kardamon
Pomarańczowa babka 150

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy, olejek, skórkę pomarańczową i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-65 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy ekstrakt pomarańczowy 122

się nie zmarnowało, a ekstrakt i likier na pewno nie raz wykorzystam. Zatem  do dzieła.  Składniki:  Skórka z 2 kg pomarańczy  200 ml wody 400 ml alkoholu (wódki )lub spirytusu Wykonanie:   1. Pomarańcze przed użyciem dokładnie wyszorować i sparzyć w wrzątku przez 1-1,5 minuty. Osuszyć.  2. Na tarce o najdrobniejszych oczkach zetrzeć

vaniliowoczekoladowa
Czekoladowy sernik bez sera z nutą kawy 161

cukrem) 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka likieru czekoladowego Małe opakowanie herbatników(do wyłożenia tortownicy) Sposób wykonania: Śmietany wymieszać z budyniami,kakao oraz kawą.Białka ubić na sztywno z cukrem. Powoli dodawać do śmietan. Tortownice wyłożyć herbatnikami.Wlać masę. Piec w około 170 st. 45-50 minut. (oczywiście można sernik zrobić na cieście, korzystając z tego przepisu

Smaki Natalii
Mus z białej czekolady z mandarynkami 178

rozupuszczenia. W masę czekoladowo-śmietanową wmieszać żółtka oraz likier (ocjonalnie). Do miseczki z żelatyną dodać 2 łyżki czekoladowej mikstury i dokładnie wymieszać (dzięki temu żelatyna dokładnie się połączy i nie powstaną grudki). Rozrobioną żelatynę powoli dodać do masy cały czas mieszając. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut do lekkiego zgęstnienia. Mikserem ubić białka na sztywną pianę. Bardzo delikatnie wmieszać

MyCookBook.pl
Trufelki tiramisu z ricottą 172

malakserze. Przekładamy do miski, zalewamy przestudzoną kawa z likierem. Mieszamy. Z serka ricotta odlewamy wodę jesli jest, dodajemy do biszkoptów i ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie formujemy  małe kulki, następnie wkładamy je do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut. Krótko przed podaniem obtaczamy  je dokładnie w kakao. Trufelki

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania