likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:53/101)

Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz 145

jajku, potem żółtka, śmietankę, wanilię, sok z cytryny, likier, na sam koniec przesiać mąkę.Jeśli masa jest rzadka ( to czasem zależy od sera:)) można dodać łyżkę budyniu waniliowego w proszku. Masę przelać na podpieczony spód. Piec w 180C przez 20minut, potem temp.zmniejszyć do 150C i piec jeszcze przez 50-60minut. Pod koniec pieczenia, tak na kwadrans przed końcem

Raj dla Podniebienia
Migdałowe ciasteczka amaretti 205

ubijamy na sztywno, dodajemy esencję migdałową lub likier. Do dużej miski wsypujemy migdały i cukier puder. Dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka podwajają objętość. Pieczemy około 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy.  Zaraz

Moje Kuchenne Rewelacje
Baba Polska drożdżowa z lukrem 202

łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły. 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę

Apetyczna babeczka
Szalona czarnuszka czyli ciasto czekoladowe inaczej 241

pieczeniaszczypta soliszklanka ciepłej wodykilka kropel wódki lub likieru Polewa ciasta:4 łyżki mlekapół szklanki  czekolady w proszku lub nesquik kakao1 łyżka masłaszklanka cukruPrzygotowanie: Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól i proszek do pieczenia ubić w mikserze. Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut. Forma na babkę z kominem

Smaki Brazylii
Muffiny cassis z różanym pudrem 210

czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru(...)proszek do pieczenia i sól).Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.).Piec 18 minut

SzczyptaSmaQ
Ciasto czekoladowo –truskawkowe 196

Krem czekoladowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 15 dag gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru Krem truskawkowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 20 dag mascarpone ½ szklanki musu truskawkowego 50 ml likieru truskawkowego użyłam  Dalkowski 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Konfitura truskawkowa lub dżem Posypka Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Białka ubijać do białości wsypując stopniowo cukier  łyżka(...)koniec wlać olej i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 20 minut. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać

Wanilia i Kardamon
Cykl wielkanocny: Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) 184

Krem amaretto 250 ml mleka 50 g cukru 50 g ciasteczek amaretti 25 g m ą ki pszennej   20 g masła  3 żółtka 1 łyżka likieru amaretto Dekoracja ciasteczka amaretti płatki migdałowe  **** INGREDIENTI Crostata 100 g di amaretti 150 g di farina 00 50 g di burr0 50 g di zucchero 2 uova un pizzico(...)stopni. Ciasto wykładamy do formy o średnicy 10 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, dociskając jego brzegi do foremki.  Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut. **** Riscaldate il forno a 200 gradi. Versate l'imposto nello stampo rettangolare di 10 x 35 cm. Bucherellate il fondo con una forchetta. Infornate la crostata per circa

La grande e la piccola cuoca
Tort migdałowy amaretti 212

cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Zmiksuj(...)opadła. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp zmielonymi migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz biszkopt przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 placki. 200 gram suszonych moreli zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Odlej wodę (zachowaj do rozcieńczenia dżemu) i zmiksuj

codojedzenia
Babka tiramisu (z likierem) 147

olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dolewamy likier i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dosypujemy do masy, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do babki smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Odwracamy na talerz. Obsypujemy

VioletoweKucharzenie
Lody kawowe z likierem Baileys – foremka ZOKU Quick Pop Maker 189

mnie były wystarczająco słodkie od likieru)     1. Foremkę Zoku włożyć do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. 2. Wszystkie składniki na lody przełożyć do miski i wymieszać mikserem. 3. Do zmarzniętej foremki powkładać patyczki i wlać kawową śmietankę ( patrz FILM ). 4. Poczekać, aż masa zamarznie. Ja czekałam około 20 minut, chociaż producent na opakowaniu napisał, że wystarczy

Mała Cukierenka
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe 157

mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i likier. Zmiksować wszystko razem. Czekoladę posiekać na niezbyt grube kawałki, to samo zrobić ze skórką, po czym dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, kłaść na blaszce i ręko je spłaszczać. Piec przez około 10 minut (zależy od piekarnika, u mnie tyle wystarczyło

wcinaj to
Biszkoptowe omleciki z śmietankowo – adwokatową nutą i czekoladą 162

dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy :) Na koniec

Smakowy Raj
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 159

stopni przez ok. 35 minut - pod koniec sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.  Po wyjęciu z piekarnika ciasto chwilę przestudzić, a następnie wyłożyć "do góry nogami" na talerz lub paterę.  Oryginalny przepis proponuje podanie ciasta z lekko waniliowym sosem budyniowym - nie przepadam za nim, więc polałam ciasto domowym likierem jajecznym - pycha!  * przepis znaleziony na tej stronie - klik

KUCHARNIA
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 213

wody  30 ml likieru cointreau  15 g cukru  2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak  Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka  90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit]  50 g cukru  Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową

Moje domowe kucharzenie
Torta łod Kaufmanna (Tort skromności ;) ) 162

pszynny 1 łeżka kartofylmyjlu 7 2 łeżki kakao 5 łeżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczynia Beza: 6 bi ōłek 1,5 szklōnki cukru 3 łeżki kartofylmyjlu 2 łeżki likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki(...)minut. Jak bydziecie jōm wyciōngać, to odwrōćcie ta forma do gōry dnym i ściepnijcie 19 na stōł (ze 20 abo i 30 cm). I niech sie łona 20 tera trocha łodpocznie. 21 Beza. Ubijcie sie bi ōłka na beza (wciepcie tam trocha soli). Potyn dejcie tam cuker i ubijejcie, aż sie rozmiyszoł. Na sōm kōniec wmiyszejcie kartofylmyjl i wlyjcie likier

Chop w kuchni
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 464

tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ba sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksując, aż całkowicie się rozpuści(...)wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy wlewamy (cały

Kolorowy Przepisownik
Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem. 163

szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 150 g rabarbaru PRZYBRANIE: 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki  likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku 100 g rabarbaru 6 łyżek cukru 10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów        Nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na 1 cm kawałki i wtykamy w babeczkę (najlepiej żeby nie było go widać). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy.      Gdy babeczki się pieką rozgrzewamy patelnię o grubym dnie. Na rozgrzana patelnię wsypujemy cukier i nie ruszamy, aż cukier się

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 185

zacznie gęstnieć. Gotować jeszcze około 1 minuty i odstawić. Krem odstawić do wystudzenia w temp, pokojowej, Wcześniej przykrywamy go folią spożywcza aby nie pojawił się kożuch.  Następnie masło utrzeć na gładki puch, stopniowo dodawać wystudzony kre m, miksować. A na koniec dosypać zmielony suchy mak. Zmiksować. Poncz;  125 ml ulubionego alkoholu (likier, koniak) 125 ml przegotowanej zimnej wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Kawowa panna cotta z wiśniami 171

wanilinowego opcjonalnie - 3 łyżki likieru Amaretto lub likieru kawowego Sos wiśniowy: 200 g wiśni ( użyłam mrożonych, ale w sezonie polecam świeże ) 1 czubata łyżka cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotować 5 filiżanek o pojemności około 125 ml. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 5 minut, do napęcznienia. W rondelku umieścić pozostałe składniki

Opowieści z piekarnika
Mocno czekoladowa tarta z prażonymi płatkami migdałów 141

200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra 80g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys 348

serowej dodać aromat i w 3 partiach likier, wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszkę, ponieważ podczas pieczenia może wypłynąć roztopiony tłuszcz i może zabrudzić piekarnik. Piec w 200oC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec

Mała Cukierenka
Lody truskawkowo-pomarańczowe z kropelką Malibu 146

pojedynczego loda. Ich wykonanie to dosłownie kilka minut. Obierzcie pomarańczę ze skórki i zblendujcie ją – w całości. Jeśli wiecie, że trafiła Wam się odmiana z dużą ilością pestek, wyjmijcie je wcześniej. Umyjcie i odszypułkujcie duuużą garść dojrzałych truskawek, zblendujcie je razem z pomarańczą. W tym momencie dodajemy stołową łyżkę cukru i 50ml likieru Malibu. Sprawdźcie, ile ta mikstura ma mililitrów

Karo in the Kitchen
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 172

120g mielonych orzechow laskowych2-3 lyzki mleka2 lyzki likieru Ameretto2 lyzki miodu lub cukru pudruDoadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mlekaWykonanie:Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i  pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,posolic i skropic oliwa.Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.Zblendowac na gladkie puree,wystudzic.Najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Malibu 338

180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Krem kokosowy:-  1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki-  220 g serka mascarpone-  1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)-  1/2 szklanki wiórków kokosowych-  4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka

Malinowe Pocałunki
Rafaello – ciasto bez pieczenia 59426

robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mąki pszennej  1 mały cukier waniliowy  ½ szklanki cukru  2 paczki krakersów (np. po 170 g)  200 g masła  200 g wiórek kokosowych od Skworcu  2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania