likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:61/101)

Keks mocno nadziany 148

likier, ponownie miksujemy. 2. Bakalie i orzechy oprószamy 2 łyżkami mąki, mamy wtedy pewność, że równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę i bakalie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, czas pieczenia 60 minut, ale dobrze jest

Apetyczna babeczka
Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) 223

śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe.Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza  formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190`C 15 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia 142

minut wcześniej – jeśli zaczniecie kroić zimy tort, krem może się lekko kruszyć. Gdy odrobinę się zagrzeje, nie ma z krojeniem najmniejszego problemu.   Do tego ‘tortu’ nie nadają się wegańskie bezy ani żaden inny zamiennik tłuszczu. Wegańskie bezy rozpuszczą się – za szybko wchłaniają wilgoć. Jeśli nie chcecie używać lub nie macie spirytusu – spróbujcie zamienić go na brandy, likier jajeczny

Karo in the Kitchen
Crumble z rabarbaru i truskawek 138

razem zrobić crumble z rabarbaru i truskawek. Owocową bombę na ciepło. Przygotowanie crumble z rabarbaru i truskawek nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Jego wstępne przygotowanie zajmuje 10 minut. Reszta należy już do piekarnika, który łączy smaki naszego ogrodu w pyszny deser. Crumble to potrawa pochodzenia brytyjskiego. W języku polski crumble znaczy „kruszonka”, ale taka nazwa się(...)tutaj są do dostania. Bierzemy się zatem do pracy. Z truskawek możecie też wyczarować pyszną sałatkę ze szpinakiem i truskawkami. Spróbujcie też przygotować mój likier rabarbarowy. Zobacz mój film z przygotowania crumble z rabarbaru i truskawek Składniki – Crumble z rabarbaru i truskawek Crumble: 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 100 g cukru pudru 2 łyżki brązowego cukru 4 łodygi rabarbaru

Kuchennyviral.pl
Ciasto Czekoladowa Śliwka 865

minut. Po tym czasie śliwki osączyć na sicie ( można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki.  Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** .   Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem

Opowieści z piekarnika
Ciasto Pani Walewska 198

minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy powideł. Placki odłożyć do wychłodzenia. Przygotować masę kremową. Składniki 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła pół kieliszka likieru amaretto

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki na szybko 168

łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut

Pyry na Gaz
Chrupiący łosoś z pistacjami 166

kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;)  Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze  Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia.  3 porcje łososia skórka z cytryny sól mielone pistacje oliwa risotto  awokado(...)skórkę z cytryny i rozłóż na łososiu, posól rybę z obu stron. Następnie wierzch  ryby panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy 15 minut. Podawaj z risotto lub z   ryż cytrynowy   i awokado

AZgotuj!
Migdałowe pierniczki świąteczne 164

dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm). Układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić

FitKot
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 358

likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając go w misce 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostawić na noc. Rano mak dobrze osączyć na gęstym sitku. Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, rozetrzeć z cukrem. Dolać letnie mleko, wymieszać z mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać

Pełny talerz
Kostka Cappuccino 390

serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny 5 łyżek cukru pudru Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kawowego ( można zastąpić świeżo  zaparzon ą kaw ą ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru kawa cappuccino ( proszek ), do oprószenia  Wykonanie: Blaty czekoladowe: Wszystkie(...)sztywną pianę. Bardzo delikatnie wmieszać je do masy.  Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty.  Uwaga : może być Wam ciężko przekroić ciasto

Opowieści z piekarnika
Grillowane pianki Marshmallow – kilka pomysłów na wyjątkowy deser z grilla 273

warto też spróbować ich przyrządzonych na grillu. Dziś zaproponujemy wam pieczone z Nutellą (S’More), zapiekane w bananie, dodawane do gorącego kakao lub deseru czy moczone w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey. S’more to pochodzący z kuchnii amerykańskiej i kanadyjskiej smakołyk z grilla na który składa się: pieczona/grillowana pianka marshmallow, kawałek czekolady i dwa ciasteczka(...)Bananie. Naciąć banana wzdłużnie, W miejsce nacięcia wyłożyć mini pianki Marshamallow i posypać startą czekoladą Tak przygotowanego banana zawinąć w folię i i grillować w temperaturze 150ºC 10-15 minut. Grillowane pianki Marshmallow z Nutellą 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella 4 kromki chleba tostowego 1 szklanka małych pianek marshmallow Nutellą nacieramy równomiernie dwie kromki chleba. Rozmieszczamy na nich równomiernie pianki

naRuszcie
Ciasto Kukułka 466

czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto.Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam.Składniki na biszkopt:6 jaj 60 g mąki(...)składników. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i odwracamy do góry dnem w celu spłaszczenia zbyt wyrośniętego wierzchu (u mnie taki się pojawił, jeśli u Was nie będzie

Made By Mom And Son
Ciasto Kawownik 176

minut w temp. 200 st. Składniki na nasączenie: 4 czubate łyżki kawy sypanej dobrej jakości 4 łyżki cukru szklanka gorącej wody ½ szklanki słodkiego alkoholu na bazie rumu (np. Mexican Mudslide) Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą. Po ostudzeniu wlewamy alkohol. Składniki na krem: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny kieliszek słodkiego jasnego likieru

Domowe ciasta
Sernik "Tiramisu" 284

formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto,   wsypujemy kawę i cukier całość miksujemy ręcznym blenderem,   aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka,   wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy(...)mielony miksujemy całość mikserem tylko do połączenia.  Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać   masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem z amaretto: Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania

Wanilia i Kardamon
Muffinki z likierem orzechowym 175

likier i olejek waniliowy ucieramy na gładki krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy porcje ciast ja nakładam łyżką do lodów, wtedy wszystkie są równe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka tak około 20/25 minut. Upieczone

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami 167

makowcem gościom. Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka już zmielonego maku (kupujemy już zmielony) 3/4 szklanki oleju 4 jajka łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką do dekoracji: opakowanie serka mascarpone 250 g opakowanie borówek – umytych i osuszonych Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami Wymieszać wszystkie(...)suche składniki (mąkę, proszek, cukier, mak). Dodać płynne, czyli jajka, aromat i olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170’C przez 45 minut (góra, dół). Przed samym podaniem posmarować wierzch mascarpone i udekorować wbitymi w polewę borówkami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Ciasto z makiem, mascarpone

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczny sernik wg Aleex 212

likieru amaretto. 8. Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. 9. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy na wcześniej przygotowany spód. 10. Ułożyć połowę biszkoptów, przykryć masą sernikową (wykładać ją łyżką). 11. Ponownie ułożyć biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu wyłożyć masę. Wyrównać, aby biszkopty nie były widoczne. 12. Piec przez ok. 35 minut

W mojej kuchni
Tort cytrynowo waniliowy 158

likier cytrynowy). Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując, po jajkach dodajemy skórkę otarta z 3/4 cytryny oraz sok z 1 cytryny. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut

Państwo Wojtczuk gotują
Tort pralinowy "Owoce Morza" 166

likier. Wystudzić, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu i pozostawić, aby przestygła. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i masło. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Następnie

MyCookBook.pl
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 210

malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :)   Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta,   200 g mąki pszennej,   150 ml mleka,   3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego,   2 jajka(...)pieczenia,   szczypta soli,   masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania.   Sos  malinowo-kokosowy     300 g mrożonych malin,   100 ml likieru  Malibu  (lub 2 łyżki syropu kokosowego),   100 ml wody,   1 łyżka oleju kokosowego,   1/2 łyżeczki  kardamonu i/lub cynamonu,   M iód do smaku (syrop

SzczyptaSmaQ
Jogurtowa Panna Cotta z kokosowym kumkwatem 208

Włoski klasyk w odchudzonej wersji jogurtowej, podany z kumkwatem karmelizowanym z likierem kokosowym na bazie rumu ( Malibu) .  Można go podać także z różnymi sosami, np. z sosem kumkwatowym. Wystarczy do owoców dodać więcej płynu i gotować do czasu uzyskania gęstego sosu. Kumkwat to ciekawy cytrus o jadalnej, słodkiej skórce z nutą goryczki i kwaskowatym miąższu. Przypomina mini pomarańczę. Owoce(...)wystarczy sparzyć wrzątkiem żeby zmniejszyć intensywność goryczki.  Czas przygotowania: 12 minut + chłodzenie Porcje: 3 Składniki: Panna Cotta 300 ml gęstego jogurtu, 50 ml śmietany 22%, 13 g żelatyny lub 8 płatków, laska wanilii , syrop z agawy lub cukier do smaku. Karmelizowane kumkwaty 4 kumkwaty, 2 łyżki syropu z agawy lub cukru, 4 łyżki Malibu, 4 łyżki wody. Przygotowanie

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania