likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:57/101)

Ciasto z bogatym wnętrzem ;) 557

garść lub dwie suszonej żurawiny 90 g pistacji prażonych HELIO Natura 80 g prażonych orzechów laskowych HELIO Natura 100 g gorzkiej czekolady 80-100 g ciasteczek amaretti 1 łyżka likieru Amaretto 1-2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 400 ml kremówki cukier puder do smaku 1-2 śmietan-fix kilka orzechów laskowych i pistacjowych oraz ciasteczek amaretti do dekoracji   Białka ubijamy(...)pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę tzw piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przykładamy do gorącego jeszcze biszkoptu i wykrawamy prostokąt o szerokości keksówki (to będzie „spód” ciasta). Pozostałą częścią biszkoptu wykładamy formę keksową i lekko dociskamy

Smaki Na Talerzu
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 186

truskawkowy: 200g rozmrożonych truskawek 5 łyżeczek cukru 1 galaretka truskawkowa ok 180ml soku z rozmrażanych truskawek, a jeśli mamy mniej dolewamy przegotowaną wodę Masa kokosowa: 150g wiórek kokosowych 60ml likieru kokosowego Polewa: 100g margaryny 20ml wody przegotowanej 80g cukru pudru 50g mleka w proszku Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 250ml słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan(...)proszkiem do pieczenia i kisielem. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy ze sobą drewnianą łyżką. Przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku 15 minut, po czym skręcamy temp. do 170st C i pieczemy jeszcze 20 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na pół, a następnie każdą połówkę na dwa blaty. 2. Nasączenie: Truskawki

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo-wiśniowy (również bez glutenu) 242

minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Krem śmietankowy: 800 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego sera mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder i mascarpone. Schłodzić. Oraz: 350 g odsączonych, wypestkowanych wiśni z kompotu 200 g niskosłodzonego, gęstego dżemu wiśniowego 100 ml likieru wiśniowego

maniapieczenia
Sernik zebra na zimno - chałwowo-czekoladowy z musem z białej czekolady 195

kakao słodkiego typu Puchatek  Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30%  1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo:   wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali.  2. Twaróg sernikowy zmiksować(...)kakaową i tak aż do wyczerpania obu mas. Na koniec można lekko potrząsnąć tortownicą żeby wierzch się wyrównał. Odstawić do lodówki do stężenia. 5. Czekoladę rozpuścić (ja wkładam na minutę do mikrofali a później wyjmuję i mieszam aż się wszystko rozpuści). Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę Śnieżki. 2 łyżki tak ubitej śmietanki dodać do rozpuszczonej

Kto ugości moich gości?
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 362

proszkiem do pieczenia. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) przełożyć ciasto do każdej formy ( w sumie 3 ) w równej ilości, i piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut ( do suchego patyczka) Upieczone wystudzić  i wyjąc z formy. Ponownie zrobić ciasto z przepisu jak wyżej i upiec kolejne trzy krążki ciasta.  Krem kawowy 800 ml śmietany kremówki(...)cukier puder zmiksować na stabilny krem. Frużelina wiśniowa - 200g   Możecie kupić gotową w sklepie, lub zrobić sami   TU  znajdziecie przepis. Poncz kawowy Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml wody  80 g brązowego cukru 3 kieliszki (lub mniej jeśli chcecie mniej alkoholowy) wódki czystej. Wodę zagotować z cukrem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 1479

kawałki czekoladę oraz likier zagotować i całkowicie rozpuścić. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do masy czekoladowej. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Mus truskawkowy

Z miłości do słodkości
Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia 151

przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2.  Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Ciasto równie dobrze możemy włożyć na ok 30 minut do zamrażarki, uzyskamy dzięki

Kuchnia w czekoladzie
Likier waniliowy w pół godziny 140

likier waniliowy, a pobliski monopolowy będzie już zamknięty o to recepta na Wasz problem.  Składniki:  2 szklanki wody garść goździków 10 kopiatych łyżek stołowych cukru (lepszy brązowy)  kilkanaście kropel esencji waniliowej  0,2 l wódki  Przygotowanie:  Bierzemy mały rondelek, wlewamy szklankę wody i wsypujemy goździki oraz cukier. Gotujemy ok. 10 minut na wyższym ogniu

Smaki Brazylii
Tiramisu (wariant bez jajek) 485

jego przygotowanie zajęło niecałe 20 minut... ;-) Z włoskiego tirami sù znaczy poderwij mnie. No to jak, dacie się poderwać? :) Tiramisu (wariant bez jajek) PRZEPIS{blacha: 30 x 24 cm} Składniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki 30% 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 278

coś się marnuje (albo kupiliśmy bardzo drogi topinambur na jakimś biobazarze) możemy wykorzystać nawet obierki. Po upieczeniu ich w piekarniku z odrobiną syropu klonowego (70 stopni , ok 40 minut) będziemy mieć pyszne chipsy z topinamburu. Warto przekonać się samemu czy polubimy to warzywo. Co można ugotować z topinamburu ? Zupy z topinamburem Najprościej jest zacząć właśnie od zup. Na warsztatach(...)pyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego. Krem z topinamburu Składniki: kilo topinamburu – obranego ze skórki litr mleka litr nulionu pół litra śmietany 36% 500 syrop klonowy 100 ml likieru Amaretto po dużej szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu Ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej nadmiar mleka, dodaj bulion i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj z amaretto i przyprawami

Ugotowane pozamiatane
Tort jagodowy z roladkami 184

łyżka wody Krem: 750 ml śmietany 36% 24 g śmietan fixu 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 300 g jagód Dodatkowo: 8 łyżek likieru o smaku pinacolady CANARI  (klik) 200 g borówek amerykańskich Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.  Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno(...)masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej

VioletoweKucharzenie
Smak lata - migdałowy tort z owocami 146

piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy

Obiad gotowy
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1929

łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: w małym rondelku podgrzać mleko z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Drożdże rozmieszać w kubku z 2-ma łyżkami mleka, tak by je upłynnić. Przesianą mąkę umieścić w misie robota, dodać cukier, sól, mleko i rozpuszczone drożdże. Zagniatać ciasto hakiem około 10 minut. aż będzie gładkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik Pina Colada 1675

jego część) oraz ewentualnie likier kokosowy. Wszystko delikatnie zmiksować. Masę serową (jest dość rzadka) wylewać powoli chochlą na spód z ciasteczek. Masy jest bardzo dużo i piec w formie o średnicy co najmniej 28 cm inaczej się nie zmieści. Sernik podczas pieczenia zbytnio nie zwiększa swojej objętości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Kuchcik gotuje
PIJAK 137

DODATKOWO: WÓDKA, WINO LUB LIKIER OPAKOWANIE BISZKOPTÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI SPOSÓB WYKONANIA: biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut  Wystudzony biszkopt posmarować

Darcia w kuchni
Kawowo-adwocatowa babka z białek 185

niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Gotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy

VioletoweKucharzenie
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 142

czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy

Smakowy Raj
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 239

łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem do ok. 2 cm powyżej poziomu maku; zagotować na małym gazie do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zmiksować zawartość rondla blenderem

Jem więc Jestem
Mini serniczki miętowe 244

mąką, mieszamy łyżką dodajemy likier i syrop miętowy, dzięki nim masa serowa zyskuje lekko zieloną barwę i delikatnie miętowy smak, dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek po sam brzeg ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy serniczki przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania