cukru pudru – 1 żółtko – 175 g mąki pszennej na krem: – 250 g serka mascarpone – 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%) – 4 łyżki likieru z białej czekolady – 200 g białej czekolady dodatkowo: – 200-300 ml śmietany kremówki (znów lepiej 36%) – 2 łyżki cukru pudru – 400 g porzeczek – 4 łyżki(...)stopni. Nie zapomnijcie ponakłuwać ciasta widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (fasolą, ryżem, kulkami ceramicznymi). Temperaturę w piekarniku obniżyć do 200 stopni i włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 do 15 minut (ciasto powinno być zrumienione). Uwaga – po upieczeniu i wystudzeniu ciasto samo będzie odchodzić od brzegów
Pociąg Do Kuchnipudru, 50ml likieru waniliowego lub spirytusu, Dodatkowo: 300g borówek amerykańskich, 3 opakowania galaretki jagodowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki likieru kawowego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy
Kubki smakurumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem pokrojonym na małe kawałeczki kruszonkę. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Następnie upiec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut przed końcem gotowania dodać sok z cytryny. Gorącą herbatę przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa
Weekendy w domu i ogrodzieOdczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki temu zabiegowi wierzch ciasta pozostanie miękki. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem Margarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili (1 łyżka)* 15 ml likieru Cointreau (1 łyżka
maniapieczeniałyżki likieru jajecznego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy
Kubki smakuczęści dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły. Do foremki nakładać na przemian po łyżcze masy ciemnej i jasnej. Na wierzchu ładnie wyrównać. Foremkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Przed wyjęciem serniczka z foremki należy go wystawić z lodówki na kilkanaście minut, foremka się rozgrzeje
Monia miesza i gotujelikieru jajecznego; 3 łyżki mąki pszennej; 150 g chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (dowolnej); Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy bez oddzielania białek od żółtek). Na końcu dodać kawałki czekolady, wymieszać. Gotową masę wylać na spód z ciastek. Sernik piec w temperaturze 170 o C przez około 60-70 minut, aż góra będzie ścięta
In my kitchenpolane likierem kokosowym. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 350 ml śmietanki kremówki 30% 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki z cukrem pudrem rozdrobnić blenderem. Kremówkę ubić na sztywno, ubijając wlewać mleczko kokosowe i zmiksowane truskawki. Kiedy wszystko dobrze się połączy przelać masę do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki. Co 30 minut wyjmować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialikieru Baileys Dodatkowo: kakao Przygotowanie: Babeczki: Masło z cukrem ubić mikserem na biały puch, następnie dodać jajka, mleko oraz wanilię. W misce wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia, solą i kawą w granulkach. Partiami dodawać suche składniki do mokrych i wymieszać. Ciasto przełozyć do papilotek i piec w temp. 180*C przez ok. 20-25 minut. Krem
Malinowo w kuchniszklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 500 g serka mascarpone • 500 ml śmietany 30% • 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz • 150 ml mocnego espresso • 100 ml likieru Amaretto • 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem(...)miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać do tortownicy o śr. 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w 170 st.C przez 15 minut. • Objechać biszkopt nożem wokół tortownicy i odwrócić od razu do góry dnem. Wyrówna się wtedy powierzchnia, jeśli biszkopt nierówno wyrośnie. • Po wystudzeniu przekroić biszkopt
To co kochamkandyzowane) ew. likier wiśniowy do skropienia biszkoptu Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut
Smakołyki Asipołączyć z likierem. (Masa powinna być dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna - można dosypać orzechów.) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta (o średnicy około 2 cm). (Ciastka podczas pieczenia lekko podrosną i rozejdą się na boki.) Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut
Di gotujedowolnego likieru lub aromatyzowanej wódki Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki (mikser wszystko zepsuje). Blaszkę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nań ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut
Życie zamknięte w smaku