jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50ml wody Dodatkowo: owoce do dekoracji sok z połowy cytryny + 50ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych) Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając(...)być puszyste jak biszkopt. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć i pokruszyć, a ciasto przekroić na dwa blaty. Przygotować frużelinę: owoce wymieszać z cukrem, gotować, mieszając
Obiad gotowyTIRAMISU KASZTANOWE - PRZEPIS WŁOSKI. /z włoskiej książki, nieco zmodyfikowany;/ na 2-3 porcje 250g mascarpone 3 niezbyt duże żółtka 4 łyżki drobnego cukru 100g biszkoptów do tiramisu 50ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej odrobina wrzątku ciemne kakao do posypania krem kasztanowy w tubce Zalewam kawę odrobiną wrzątku, a gdy wystygni, dodaję alkohol. Namaczam biszkopty i układam(...)trzepaczki z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, wyłączam gaz i na garnku ustawiam miskę z żółtkami tak, by dno nie dotykało do wody. Ubijam żółtka na parze około 8 minut, aż powstanie biała i gęsta masa, a cukier się rozpuści. Odstawiam, do wystudzenia. Zimny serek mascarpone wrzucam do miski i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie go rozcieram, aż stanie się
W kuchni Karmel-itkilaski wanilii (opcjonalnie)KREM KOKOSOWY:500 g serka mascarpone250 g śmietany kremówki 36 %2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)1,25 szklanki wiórków kokosowych2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)PONCZ:woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki)3 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytrynyDO DEKORACJI:wiórki(...)dodaniu.Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 60 - 70 cm na podłogę. Odstaw biszkopt do uchylonego piekarnika
Słodko-Słony Świat Ilonygorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao - szklanka mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki naturalnego kakao - 1 szklanka cukru - 8 jaj - 1 kopiasta szklanka mąki pszennej - 5 łyżek likieru lub wódki 1. W rondlu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, masłem i kakao. Mieszamy na małym ogniu i pilnujemy żeby się nie zagotowało. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. 2. W dużej misce(...)połączenia się wszystkich składników. 3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch wysypujemy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 C na ok 60-65 minut
Apetyczna babeczkajajek 1/2 szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki żelatyny Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 60ml likieru amaretto 1 szklanka wrzątku Kawowa galaretka: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 120g okrągłych biszkoptów 100ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 23 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. 2. Masa serowa Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas
Szalona Kuchnia Ewelinykandyzowanego imbiru (niekoniecznie, ja nie dałam) Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady bakalie Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niej dżem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier lub sok z pomarańczy, dżem i migdały. Mieszamy widelcem. Wykonanie: Przygotować formę do muffinów, do niej rozłożyć papilotki. Do każdej papilotki nakładamy kopiastą łyżkę ciasta piernikowego. Do kubka nalewamy trochę wody(...)piernikowym, w taki sposób, by nadzienie marcepanowe nie wydostało się na boki. Papilotka powinna być wypełniona do 5mm od górnego brzegu papilotki. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do tzw suchego patyczka (żeby sprawdzić staramy się go wbić w ciasto, a nie w nadzienie). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewać nią bomby piernikowe i ozdobić dodatkowymi bakaliami
kruche babeczkitorcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście(...)tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na ok. 30 minut. Zdejmujemy obręcz tortownicy (uprzednio nożem należy odkroić ciasto od brzegów formy), usuwamy papier
MyCookBook.plbyć w temperaturze pokojowej. 1. Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Białka oddzielić starannie od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem a następnie połączyć z przestudzonym tłuszczem. Dodać likier i wymieszać. 2. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę a następnie partiami łączyć z cukrem by otrzymać lśniącą i gęstą pianę. Delikatnie w dwóch partiach połączyć pianę(...)obrotach lub łyżką drewnianą. 4. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę *(u mnie z kominem). Piec w 160 st C przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka. 5. Przygotować polewę rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę wcześniej posiekaną na mniejsze kawałki. Dodać do jeszcze lekko ciepłej masy masło i połączyć. Migdały uprażyć
vaniliowoczekoladowaUpieczona gruszka z pyszną polewą karmelową i advocaatem. Jeden z moich ulubionych deserów, smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo elegancko. Składniki: 2 kawałki ciasta francuskiego 10cm
Gotowanie i blogowaniepokojowej) kakao gorzkie Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy formę o wymiarach 20 x 25cm. W kubeczku zaparzamy kawę i łączymy ją z likierem amaretto. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wykładamy ser oraz serek mascarpone, cukier, budyń, wyjęte z laski wanilii ziarenka oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy po kolei jajka i dosłownie(...)Wykładamy na nią w nieregularnych proporcjach biszkopty uprzednio zamoczone całkowicie w kawie. Posypujemy je przesianym kakao i wykładamy łyżką kolejna porcje sera. Czynność powtarzamy. Wkładamy do piekarnika na 35 minut ( ja piekłam 45 i sernik nie popękał). Studzimy i posypujemy kakao. Polecam zjeść go po lekkim schłodzeniu w lodówce. Pyszny
ChilliJemyszklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów(...)olej. Masa będzie gęsta. Białka ubić osobno na sztywno. Dodawać porcjami do masy kakaowej i za każdym razem dokładnie połączyć. Ważne jest żeby wymieszać wszystko łyżką. Piec ok 45 minut lub do ‘suchego patyczka’. Ja zazwyczaj robię biszkopt wieczór wcześniej i zostawiam w piekarniku na noc żeby powoli się wystudził. Mój biszkopt przekroiłam tylko na pół, ale można
Smaki Przyprawy i Kolorypokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie od Skworcu + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu. Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich(...)masło pokrojone w kostkę, wodę i żółtka przetarte przez sito. Szybko zagnieść ciasto, mnie pomógł robot i mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem . Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki, a śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równomiernie w blaszce
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptuDekoracja:400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)150g śmietanki kremówkiOdrobina masła2 opakowania M&MsówWafelki czekoladowePiekarnik rozgrzać(...)olej. Masa będzie gęsta. Białka ubić osobno na sztywno. Dodawać porcjami do masy kakaowej i za każdym razem dokładnie połączyć. Ważne jest żeby wymieszać wszystko łyżką. Piec ok 45 minut lub do ‘suchego patyczka’. Ja zazwyczaj robię biszkopt wieczór wcześniej i zostawiam w piekarniku na noc żeby powoli się wystudził.Mój biszkopt przekroiłam tylko na pół, ale można
Kulinarna rozmowaserka mascarpone • 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo • 1 większy słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (ok. 400 g) • poncz (3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 6 łyżek likieru z czarnej porzeczki Cassis) Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. 2. Do sztywnej, lśniącej piany kolejno dodawać po jednym żółtku. 3. Mąkę(...)połączenia składników. 5. Formę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 170 stopni C w opcji dół + termoobieg. 7. Upieczony biszkopt wystudzić. 8. Przygotować bezę: białka lekko spienić mikserem. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. 9. Kiedy będzie całkowicie rozbity
W mojej kuchniłyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10x30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką(...)energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy na kratce. POLEWA CZEKOLADOWA : W szklanej misce ustawionej
cool and mintyposłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo! Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć i odcisnąć. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość(...)pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną. Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środk owy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia. Po zdjęciu z blachy, studzić na metalowej kratce. Jeść jeszcze ciepłe z dodatkiem ulubionego dżemu lub konfitury - u mnie konfitura niskosłodzona z moreli NASZE DOMOWE
Grunt to przepis!skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych słoików Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 1 kg dojrzałych moreli, 100 - 200 g cukru, 80 ml likieru Malibu, 1/2 cytryny, konfitur fix, 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, pozostałych po wyrobie Crème de cassis (opcjonalnie). Deseczki MeryLu handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić(...)wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę, odstawić na noc. Następnego dnia owoce wymieszać z Konfitur-Fixem, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty ciągle mieszając. Minutę przed końcem gotowania dodać Malibu. Gorącą konfiturę lub część konfitury można wymieszać z macerowanymi owocami. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, wystudzić do góry dnem
SzczyptaSmaQzaraz po tym zimną wodą. Obrać ze skórki (większość dojrzałych brzoskwiń można obrać ze skórki bez tego zabiegu). Ciasteczka amaretto pokruszyć, wsypać do miseczki i zalać amaretto - ilość likieru powinna być wystarczająca do tego, aby okruszki nim nasiąknęły i utworzyły dość zwartą "papkę". Do każdej połówki, w miejsce wyjętej pestki włożyć łyżeczkę nadzienia amaretto. Nadziane połówki brzoskwiń złożyć razem(...)zacząć dosypywać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Każdą z brzoskwiń za pomocą łyżki obłożyć dokładnie masą bezową. Wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut, do momentu, aż beza lekko się zrumieni. Podawać z lodami orzechowymi. LODY ORZECHOWE 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki mielone orzechy włoskie (nie ważyłam, dosypywałam
KUCHARNIApołączyć cukier z wodą - rozmieszać tak, by cukier wsiąknął całość wody (strukturą przypomina mokry piasek). Wstawić na średni ogień i doprowadzić do skarmelizowania cukru. Będzie to trwało ok. 10 minut lub dłużej. W tym czasie nie mieszać - można jedynie poruszać rondlem, by cukier równomiernie się rozpuszczał i karmelizował. Gdy nabierze koloru bursztynu, zdjąć z ognia i wlać śmietanę. Uwaga! Karmel(...)momentu, aż cukier się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładne połączyć z resztą. Na tym etapie sos można podzielić na dwie części. Do jednej dodać likier, a do drugiej sól morską i dobrze wymieszać. Początkowo sos jest dość rzadki, jednak w miarę stygnięcia gęstnieje, a po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się naprawdę bardzo gęsty
KUCHARNIAszpatułką, by piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić(...)śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę. Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią
Malinowe Pocałunkicukrze z cynamonem. Wałek z ciastem ustawić na kokilkach i piec ,aż ciasto dobrze się zarumieni. Ja po 5–ciu minutach wałek obracam, pomimo nawiewu i piekę jeszcze 5 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ,trzeba to wypróbować. Teraz największa niedogodność, zdjęcie z wałka. Wałek z pieca wyjmujemy mając na dłoniach rękawice. Potem ,najpierw wyciągam wałek spod folii , następnie(...)kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy nie lubią cukru może być wersja wytrawna. Możemy zastosować gruboziarnistą sól morską, szynkę ,oliwki, pistacje ,zioła itp. Kurtosze są miękkie i puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące
Kulinarny karnet Christophera