likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:73/101)

Kremowy słodki ryż z prażonymi migdałami 130

rozgrzewającego. Poszperałam w moich notatkach i znalazłam idealny przepis z książki Gino D'Acampo. W wersji oryginalnej  ryż ten jest z likierem amaretto, a ponieważ nie miałam tego likieru, więc u mnie jest bez, ale i tak jest bardzo smaczny i szczerze polecam do wypróbowania. Składniki: 400 ml odtłuszczonego mleka 30 g cukru pudru  40 g ryżu(...)mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy ryż, skórkę pomarańczową i mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a ryż miękki, dodajemy ekstrakt waniliowy. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik.W tym czasie na małej patelni podprażamy migdały, po czym siekamy

Gorący kąsek
Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami 159

mąki orkiszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej 25 g kakao Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 3 lyżki likieru Amaretto dodatkowo: wiśnie cukier puder do posypania Wykonanie: białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem ubijajać, aż cukier się(...)kakao i przesiać przez sitko ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C przez 12 minut. Gorącą roladę wyłożyć na kuchenną ściereczką upieczoną stroną do materiału, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Ciasto, razem ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do ostudzenia wydrylować wiśnie. Można delikatnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Delicja 204

białka do mąk). Mieszamy szpatułką, powoli, w jednym kierunku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.(samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Gorące jeszcze ciasto upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów.  Składniki na galaretkę: - 2 duże pomarańcze - 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie galaretek: Galaretki przygotowujemy(...)dzielimy na cząstki, cząstki obieramy z najmniejszych błonek. Lekko zastygłą galaretkę wykładamy na biszkopt i wrzucamy w nią pomarańcze. Składniki na mus czekoladowy: - 200 gramów gorzkiej czekolady - 1 łyżka likieru pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego cukru do wypieków - 100 mililitrów śmietany kremówki

Życie zamknięte w smaku
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 194

zmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych drożdży , 1/2 szklanki cukru(...)około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 131

konfitury wiśniowejok. 330 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudufix do śmietanysłoik wisienek koktajlowychok. 50 g tartej gorzkiej czekolady*w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowymMini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania:Blaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić(...)wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Z gotowego biszkoptu wykrawamy krążki za pomocą kieliszka/szklanki (wielkość dowolna, w zależności jakiego rozmiaru chcemy aby były nasze torciki).Śmietanę ubijamy,* pod koniec dodajemy fix oraz cukier

Słodka Strona
Ciasto Kopiko Wiśniowe 172

pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki na masę kawową: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru(...)nich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia   ½ kremu kawowego   blat miodowy+ 1/3 nasączenia   ½ kremu kawowego   blat miodowy+ nasączenie   4 łyżki kremu + wiśnie   pokruszone

Domowe ciasta
Zapiekane kokardki pod koglem moglem z bakaliami i amaretto 168

kokardki 10 dag ulubionej mieszanki   bakaliowej z orzechami 5 dag suchego maku 5 dag miodu prawdziwego 5 dag cukru 5 dag masła 82% 3 żółtka jaj 50 ml likieru amaretto 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy Sposób przygotwania: Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy na sicie wsypujemy gorący z powrotem(...)żaroodpornego. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel-czyli na prawie białą pianę, wlewamy amaretto, mieszamy i sosem jajecznym polewamy makaron. Piekarnik nagrzewamy do 180*c całość zapiekamy 15 minut aż zacznie się lekko rumienić. Podajemy o d razu gorące. Smacznego! Ze sklepu wybrałam jeszcze dużą kamionkową  formę do zapiekanek którą znajdziecie   Tutaj Piekna rustykalna forma

Wanilia i Kardamon
Pijana śliwka z kremem nutellowym. 356

Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem tak aby były dobrze przykryte, około 2,5 szklanki, zależy jakie duże dostaniecie śliwki. Odstawić na noc aby dobrze przeszły likierem. Na drugi dzień odcedzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cukrem im cukrem waniliowy. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę(...)krem. Biszkopt nasączyć kawą. Na cieście wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Śliwki pokroić dość drobno, potem ciasto będzie się dobrze kroiło, pokrojone śliwki ułożyć na kremie. Odstawić na kilka minut do lodówki. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, cukier waniliowy,wodę i kakao.Gdy się wszystko rozpuści i zacznie  gotować zmniejszyć gaz i gotować co jakiś czas mieszając około

Sama słodycz i szczypta chili
Tort piętrowy "Michałek biały" 153

szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany 36% 300 gram Michałków Białych 100 gram białej czekolady 250 gram mascarpone Nasączenie: sok z 1 cytryny 3 łyżki likieru Limoncello lub innego o jasnej barwie i kwaśnym smaku Dodatkowo: 250 gram malin 1 szklanka konfitury malinowej, dość kwaśnej 150 gram Michałków Białych Przygotowanie biszkoptu jasnego Białka oddzielam od żółtek(...)pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki. Gotowy biszkopt przekładam do 4 tortownic, tak by wysokość w każdej była jednakowa. Biszkopt piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Studzę w formie, następnie ostrożnie wyciągam. Jeśli biszkopt po upieczeniu ma "górkę" to odcinam ją. Przygotowanie kremu "Michałek Biały" - krem należy przygotować dzień wcześniej Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej

Mango Papaja
TORT JAGODOWY 233

laski wanilii 2 pełne szklanki jagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam  taki NASĄCZENIE : 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy(...)sztywną pianę. Cały czas ubijając łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia bardzo dokładnie połączy się z masą(!). Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 3 minuty, aby ustabilizować pianę. Na koniec piana powinna być gęsta i błyszcząca.  Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. W 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy, krótko, tylko

cool and minty
Pijany kokosowiec 175

szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu z aronii/porzeczki Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Margarynę posiekać na mniejsze kawałki, dodać mąkę, przesianą z proszkiem(...)przez około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, upiec osobne placki w formie o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto góra lodowa 177

jajek L 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia (kawa, można do niej dodać likier do smaku lub 1/2 szklanki przegotowanej wody z sokiem z cytryny, ja skorzystałam z tej opcji ze względu na dzieci) 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)masy i mieszamy albo drewnianą łyżką, albo delikatnie na niskich obrotach mikserem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 2 budynie śmietankowe

kruche babeczki
Ciasto bounty 460

ciasto bounty <3 Składniki (blacha 20x30 cm): Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 125g cukru 100g mąki 40g kakao 50 g wiórków kokosowych Poncz: 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 200g masła Polewa:  1 tabliczka(...)następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać bardzo dokładnie. Piec około 25 minut w temp. 165*C. Wyjąć, wystudzić. Nasączyć mlekiem. Masa: 2 szklanki mleka wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać

Malinowo w kuchni
Piernikowe tiramisu 134

cukier puder ubijamy krótko mikserem. Masa powinna być gęsta. Przygotowujemy pucharki/szklanki/kieliszki. Na dno każdego z nich wsypujemy trochę rozdrobnionego piernika, polewamy go ok. 2-3 łyżeczkami kawy z dodatkiem likieru. Następnie nakładamy warstwę śmietany z mascarpone, którą przykrywamy piernikiem (nasączonym kawą), a ten z kolei ponownie masą śmietanowo-serową. Powinniśmy zrobić 2-3 takie warstwy na jedną porcję (kończąc masą(...)dopiero posypać mieszanką kakao z przyprawą piernikową. Potem delikatnie zdejmujemy szablon z powierzchni deseru. Piernikowe tiramisu przechowujemy w lodówce (2-3 dni). Dobrze jest wyjąć je ok. 20-30 minut przed planowanym spożyciem. Smacznego

MyCookBook.pl
Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami 231

Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy Składniki: Na krem: 150 ml adwokatu / przy kupnym może wyjść Wam jasny krem (mój jest prawie biały, bo użyłam dziś likieru o smaku adwokata), żółty odcień uzyskacie dodając domowego adwokata 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone 3 listki żelatyny Na kruche spody: 250g mąki pszennej tortowej 60g cukru pudru 130g schłodzonego(...)cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Kruche spody pieczemy w nagrzanym

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania