smak na długo. Idealne do kawy, herbaty, a nawet kakao. ;) Składniki: (na ok. 40 sztuk) 100 g czekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać(...)wycinać kółka o średnicy 3 cm (ja lubię małe ciasteczka, ale można dowolnej wielkości). 3. Kłaść kółka na 2 blachy, wyłożone papierem do pieczenia i piec 10 minut na średniej wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić. 4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą
Kuchnia Prezydentowejżółtka i białka)1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnejduża szczypta soli1 łyżeczka sody100 g gorzkiej czekoladyPolewa100 g gorzkiej czekolady1 łyżka cukru pudru3 łyżki mlekaszczypta soli(2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste(...)ciastem. Na koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Masę przekładamy do dokładnie natłuszczonej foremki, którą dodatkowo oprószyłam kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy się upiekła. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 15 minut a następnie delikatnie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. PolewaWszystkie składniki – mieszając – rozpuszczamy w kąpieli wodnej
UgotujmyTo.pljest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Wydaje mi się, że ricottę można zastąpić półtłustym lub chudym twarogiem, ale jeszcze nie próbowałam, jeżeli ktoś spróbuje, niech się pochwali(...)cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W rondlu zagotowujemy wodę z mlekiem, następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę cały czas mieszając. Gotujemy do momentu aż całość będzie bardzo gęsta, jakieś 3 minuty. Następnie w misce na małych obrotach miksera łączymy ricottę, masło, jajka, cukier, skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy
Delusional Trinełyżeczki ekstraktu z wanilii Na mus czekoladowy: 200g gorzkiej czekolady 50g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 100ml kremówki 30 lub 36% 3 łyżki wody 30g masła łyżka likieru kawowego Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: ciasta miksujemy blenderem na proszek, dodajemy masło i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem(...)masy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na dno piekarnika wkładamy keksówkę napełnioną gorącą wodą, sernik będzie się piekł w naparowanym piekarniku, dzięki temu będzie wilgotny. Sernik pieczemy około 45 minut lub troszkę dłużej, aż będzie ścięty na całej powierzchni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Mus czekoladowy: czekoladę, wodę, alkohol i masło roztapiamy w kąpieli wodnej., aż powstanie gładka, błyszcząca masa
Smak mojej kuchnirozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem) 120 g cukru 4 jajka 100 g zmielonych migdałów 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy esencję(...)przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy je, a następnie układamy gruszki ( taki by dotykały spodu) Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 40-45 minut. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówognia. Do przygotowanych wcześniej słoi wlać na dno po kilka łyżek ameratto i napełnić je mirabelkami z syropem. Ponownie wlać amaretto - należy kierować się smakiem, ja nie żałowałam likieru;) Zamknąć słoje, owinąć w papier lub lnianą ściereczkę i gotować ok. 5 min. w dużym garnku. Zdjąć ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. CHUTNEY Z MIRABELEK / składniki na 2 słoiki(...)Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie w rondelku. Dodać ocet, cukier i pół szklanki wody, zamieszać. Dodać pozostałe przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 minuty. Wrzucić mirabelki oraz rodzynki i ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików. Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie
KUCHARNIAzamienię nie na wiosenny, ale na letnią sukienkę, czapkę - niezwłocznie! - na okulary przeciwsłoneczne. Zwariowana ta pogoda! Nie narzekam, broń Boże! Cieszę się jak szalona, korzystam z każdej słonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy(...)Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii. Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu 1 l
SzczyptaSmaQrazem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości ok. 50-60 cm na blat lub podłogę. To zapobiegnie opadaniu. Następnie odstawiamy go do piekarnika do całkowitego wystygnięcia(...)kroił. Ja się bardzo niecierpliwiłam i dlatego moje boki są poszarpane. Ale na szczęście nie widać tego, bo tort obłożony jest biszkoptami. ;) Nasączenie: 300-350 ml espresso 80 ml likieru amaretto Zaparzamy mocną kawę, a gdy wystygnie dodajemy do niej likier. Możecie zwiększyć lub z mniejszych ilość kawy w zależności od tego jak bardzo nasączone torty lubicie. :) Nadzienie z malin
Cooking MonsterP rosta a zarazem smaczna, aromatyczna i orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny
SzczyptaSmaQOtrzymany sok wlej do rondelka, dodaj przyprawy : lekko rozgniecione w moździerzu goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz kłącze tataraku. Rondelek podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. Po wystygnięciu przefiltruj przez gazę. Z wody i cukru przygotuj syrop, wystudź go. Pamiętaj, aby podczas gotowania syropu cały czas go powoli mieszać, aby się nie przypalił. Do dużego, czystego słoja(...)zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę na co najmniej 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, w tym czasie naleweczka dojrzeje. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarne150g gramów zmielonego twarogu 50g cukru 1 jajko Ponadto: około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik ; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru) Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku. Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy utrzeć jajka(...)spodzie równomiernie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego, następnie masę serową oraz ułożyć odsączone wiśnie. Na końcu wyłożyć resztę ciasta czekoladowego. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 stopniach
Di gotujeprzyprawami tak, aby pozostawić 2-3 cm od krawędzi. Układam na wierzchu pomidory i zakładam krawędzie (coś na kształt galette). Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę 20 minut w 180 stopniach. Podaję skropione dobrą oliwą z oliwek. SMACZNEGO ! ***** A poniżej to, co śmiało możesz podać na małym, domowy party (jak i wielkiej imprezie na 50 osób!). Kliknij w nazwę(...)WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWĄ PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY GUACAMOLE MIĘTOLADA LIKIER A'LA MALIBU MOJITO MELONOWE TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki(...)godziny, aby odparować nadmiar soku (jeśli nie chcecie odparowywać soku możecie dodać środek żelujący). Na koniec dodaję amaretto, mieszam i gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15 minut. Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Metoda tradycyjna Konfiturę morelową można oczywiście przygotować tradycyjną metodą. Sposób postępowania jest niemalże ten sam. Zamiast wolnowarzyć gotujemy morele przez
Cztery FajerySkładniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki(...)godziny, aby odparować nadmiar soku (jeśli nie chcecie odparowywać soku możecie dodać środek żelujący). Na koniec dodaję amaretto, mieszam i gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15 minut. Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Metoda tradycyjna Konfiturę morelową można oczywiście przygotować tradycyjną metodą. Sposób postępowania jest niemalże ten sam. Zamiast wolnowarzyć gotujemy morele przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDoskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki(...)porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem
Pyry na Gaz