ciacho be pieczenia- to rabarbar robi tutaj niesamowitą „robotę”. Jest szybko . słodko , ładnie i bez piekarnika. No bo uff- jak ( jeszcze) gorąco 😉 Składniki podstawowe : 2 opakowania dużych herbatników Petit Beurre ok. 400 – 450 g w sumie Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki o smaku wiśniowym Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} warstwa herbatników 2/3 masy rabarbarowej warstwa herbatników masa wiśniowa warstwa herbatników + masa rabarbarowa okruszki herbatnikowe + posypka Smacznego
Domowe ciastaakcentem. Składa się z dwóch warstw masy straciatella oraz masy cappuccino. Smak kawy dodatkowo podkreślają podłużne biszkopty, które zostały nią nasączone i oddzielają warstwy masy straciatella. Spód to kakaowe herbatniki. Ciasto będzie smakowało przede wszystkim tym, którzy lubią wypieki z dużą ilością bitej śmietany oraz posmak kawy i gorzkie kakao. Jeśli chodzi o moje wrażenia/odczucia co do tego(...)płaska i 3/4 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Masa cappuccino: 2 op. Śnieżki 400 ml zimnego mleka 5 czubatych łyżek cappuccino 1 płaska i 1/2 łyżki żelatyny Dodatkowo: herbatniki kakaowe – około 100 g 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów tzw lady fingers 3/4 szklanki mocnego cappuccino kakao do posypania Herbatniki rozkładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
Smaki Na Talerzutakie miałam w domu,ale można dać dowolne. 1 kostka masła 1 szkl.cukru 1 kg twarogu [ dałam z wiaderka] 2 jajka 2 budynie [ u mnie wiśniowe] 10 łyżek mleka herbatniki W garnku rozpuścić masło z cukrem.Budyń wymieszać z mlekiem.D(...)rozpuszczonego masła dodać twaróg, jaja i budyń wymieszany z mlekiem.G otować na małym ogniu często mieszając.Od momentu bulgotania gotować jeszcze około 1 minuty. Blaszkę wyłożyć papierem,ułożyć herbatniki , na herbatniki wylać masę serową i przykryć herbatnikami lekko wciskając w ser.Polać polewą i odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniesię gładka. Przygotowaną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotujemy aż do wyraźnego zgęstnienia budyniu. Masę budyniową od razu przelewamy na przygotowane na dnie formy herbatniki, wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy krakersy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia masy budyniowej. Jedną łyżeczkę żelatyny zalewamy około 40 ml zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy(...)lodówki, najlepiej na całą noc (dopiero po tym czasie ciasto nabiera właściwej konsystencji i możliwe jest krojenie go na kawałki). Przed podaniem posypujemy kakao lub wiórkami czekolady. Herbatniki – masa budyniowa – krakersy – masa toffi – krakersy – masa śmietanowa Źródło
Smaki Na Talerzuczekolady wkładamy na godzinę do zamrażarki. Puszkę z masą kajmakową przez parę minut podgrzewamy na ogniu w rondelku z wodą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy 1/3 herbatników. Ich wierzch smarujemy podgrzanym kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą herbatników. W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy(...)Masło ucieramy mikserem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy stopniowo łyżka po łyżce masę budyniową cały czas miksując. Powinniśmy uzyskać jednolity gładki krem. Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę herbatników i przykrywamy ostatnią warstwą ciasteczek. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (około 70 ml). Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, sztywną masę. Pod koniec
Qchnia po prostuSkładniki: 500 g herbatników 200 g masła 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru amaretto 1 szklanka wiórków kokosowych Sposób wykonania: Odlewamy 1,5 litra mleka i dokładnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, likierem i żółtkami. Resztę mleka doprowadzamy(...)minut). Następnie dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń (łyżka po łyżce) cały czas miksując. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wykładamy krem budyniowy. Następnie powtarzamy warstwy herbatników i kremu uzyskując 3 piętra (na wierzchu powinien być krem). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę z ciastem wkładamy na kilka
Qchnia po prostusię w ustach, świetnie smakuje. To niewątpliwie łatwy deser do kawy gotowy! SMACZNEGO:) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy manny 700 ml mleka 140 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru herbatniki, u mnie wyszło 20 herbatników 3 mandarynki 1 galaretka pomarańczowa kilka kropel aromatu pomarańczowego forma 21 x 21 cm. PRZYGOTOWANIE: Mleko(...)gotuję z masłem i cukrem, do gorącego wsypuję kaszę energicznie mieszając aż kasza zgęstnieje. Dodaję kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dno foremki wykładam papierem do pieczenia (opcja), następnie układam połową herbatników, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą herbatników i pozostałą częścią masy. Układam obok siebie obrane i oczyszczone kawałki mandarynki, wkładam do lodówki. Galaretkę przygotowuję
Zasmakuj Kuchnibudyniową. Łatwe w wykonaniu i nie wymagające pieczenia. Dwie warstwy słonych krakersów rewelacyjnie przełamują słodycz budyniu i kajmaku. Mega smaczny deser. Polecam! Składniki: około 30 sztuk kakaowych herbatników około 40 sztuk słonych krakersów 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka orzechów(...)włoskich Składniki na krem: 4 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) 1/2 szklanki cukru 1 litr mleka 1 kostka masła (200g) *** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 26/21cm) *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy 1,5 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się
Blog z Apetytemmniejszej foremce i wtedy "kanapka" będzie "grubsza". 400 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki ksylitolu lub cukru 4 łyżki wiórków kokosowych 4,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wody herbatniki Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.Jogurt, ksylitol i wiórki wymieszać .Żelatynę wlać do jogurtu i wymieszać.Na spód blaszki wyłożyć warstwę herbatników.Gdy masa jogurtowa lekko stężeje, wylać(...)herbatniki, odstawić do lodówki do lekkiego stężenia, następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników.Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Moje domowe kucharzenie