family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} ok. 75 g herbatników kakaowych 40 g masła 3 łyżeczki mocnej kawy np. z ekspresu Masa serowa 500 g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego 130 g mascarpone 200 g śmietany(...)cynamon do posypania Kawę rozpuścić w 4 łyżkach wody i pozostawić do ostudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia W małym garnku roztopić masło i dorzucić do niego pokruszone herbatniki. Wymieszać. Do herbatników dodać 3 łyżeczki mocnej kawy i ponownie wymieszać, rozdrabniając rozmiękczone kawałki herbatników. Masę rozprowadzić na spodzie blachy. Odstawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch
Weekendy w domu i ogrodzie100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 krople olejku migdałowego 40 g płatków migdałowych 70 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmielić herbatniki. Wymieszać herbatniki z serkiem mascarpone, roztopioną czekoladą i cukrem waniliowym. Dodać pokruszone migdały i kilka kropelek aromatu – wszystko połączyć ze sobą tworząc jednolitą(...)wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Podawać schłodzone. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 2. Herbatniki zmielić 3. Wymieszać wszystkie składniki 4. Uformować kuleczki i obtoczyć w kokosie Pobierz wersję do druku: Pobierz Kuleczki migdałowe Artykuł Kuleczki migdałowe pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmąki pszennej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 2 łyżki cukru – 140 g miękkiego miasta Dodatkowo: – 0,5 szklanki małej nutelli (około 100g) – około 140 g herbatników pełnoziarnistych (wyszło mi chyba 12 sztuk) – nalewka malinowa lub inny alkohol (ewentualnie coś bezalkoholowego np. herbata z cytryną) Przygotowania zaczęłam od kremu. W tym celu połowę mleka wlałam(...)stopniach. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy wszystkie elementy wystygły zmiksowałam masło na puch i dodawałam do niego powoli budyń. Na biszkopt orzechowy nałożyłam warstwę nutelli. Na niej poukładałam herbatniki, które nasączyłam nalewką malinową, a na końcu nałożyłam krem budyniowy. To co widzicie na wierzchu ciasta to roztarte pomiędzy palcami resztki herbatników oraz odrobina kakao. Z foremki wykroiłam 12 porcji
Relaxtimeżółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g mąki ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną(...)otartą z pomarańczy oraz olej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Dno blaszki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy przez ok 60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej
Domowy Smak Jedzeniaszarlotki i ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę bez pieczenia. Z soczystymi jabłkami, kremem mascarpone, herbatnikami i czekoladą. Połączenie nietypowe, ale za to niesamowicie smaczne. Robi się ją błyskawicznie, no i muszę przyznać, że tak samo błyskawicznie znika! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha(...)czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, dodajemy podprażone i posiekane orzechy oraz mascarpone i wszystko razem dokładnie miksujemy Na blasze układamy warstwę herbatników, przykrywamy 1/ masy jabłkowej, zakrywamy herbatnikami, i ponownie układamy jabłka – tak tworzymy 3 warstwy. Całość oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z masłem. Wstawiam do lodówki na kilka
Ostra na Słodkobitej śmietany w masie malinowej i na wierzchu, oraz zamieniając herbatniki maślane na jakieś owsiane ciasteczka. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Spód: – 170 g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych – 70 g masła – 70 g gorzkiej czekolady Herbatniki mielimy na piasek, a czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku. Następnie łączymy jedno z drugim(...)ugniatam całość widelcem, tak żeby wszystkie herbatniki się oblepiły. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, i wykładamy do niej masę ciasteczkową. Ugniatamy ją dokładnie np. dnem szklanki. Foremkę wraz ze spodem wstawiamy do lodówki. Masa malinowa: – 750 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej – 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% – można ewentualnie zrezygnować – 80 g cukru
RelaxtimeSkładniki: herbatniki 180 g masło 80 g śmietanka 30% 200 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki tabliczka czekolady mlecznej dżem lub marmolada 1 pełna łyżka Herbatniki pokruszyć bardzo drobno (ja zrobiłam to przy pomocy blendera i ten sposób polecam, ale można włożyć herbatniki do woreczka i ugniatać np. wałkiem). Wymieszać je z rozpuszczonym masłem, wyłożyć(...)Śmietankę ubić na sztywno z cukrem a następnie dodać mascarpone i miksować do połączenia. Na koniec cały czas miksując na najwyższych obrotach wlać czekoladę. Całą masę przełożyć na herbatniki a na nią ułożyć pokrojone brzoskwinie. Teraz rozpuścić dżem lub marmoladę (w kuchence mikrofalowej albo w garnku) i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta. I gotowe, smacznego
Kuchnia Vikidostępne- przynajmniej w moich osiedlowych krakowskich sklepach) 2 mleczne czekolady 1 gorzka czekolada 150 ml kremówki 30 % garść Nestle Kangus lub ekspandowanej pszenicy na wierzch 150 g herbatników maślanych Wykonanie: W misie miksera umieścić serek mascarpone z 330 ml kremówki i ubić na gładką, jednolitą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić 2 białe czekolady, delikatnie je przestudzić(...)mleczne i gorzką, przestudzić. W misie miksera umieścić kremówkę i ubić na sztywno, do niej dodać przestudzone czekolady i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Wierzch posypać ziarnami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia. Smacznego
Krakowskie smaki Aniktóre dzięki temu, że są lekko kwaskowate, idealnie pasują do słodkiego kremu. Tartę przygotowałam na spodzie z herbatników, więc nie trzeba wkładać jej do piekarnika :) SPÓD: 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka kakao 100 g masła KREM: 150 g czekolady gorzkiej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody(...)świeżych malin Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu lub rozkruszyć za pomocą wałka. Połączyć z kakao i rozpuszczonym masłem. Wymieszać wszystko dokładnie i wyłożyć na dno tarty (Ø 25 cm) wyrównać dociskając do dna. Można również wylepić boki i wstawić do lodówki. Jeżeli tarta nie ma odpinanego dna, można wyłożyć ją folią spożywczą. Będzie łatwiej wyjąć ją z formy. Czekoladę połamać
https:KKuchniaMniamżyczę wszystkiego dobrego w Nowym Roku – by był kreatywny, inspirujący i pozbawiony zmartwień. Składniki 1 banan 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów owsianych 30 g pokruszonych herbatników 1/3 szklanki soku z cytryny kilka nasion granatu Sposób przygotowania Banana zmiksować razem z jogurtem na jednolitą masę, dodać sok z cytryny. Kolejno w słoiku układać pokruszone herbatniki, wymieszany(...)jogurt z bananem, otręby, pokruszone herbatniki, nasiona granatu, kolejna porcja jogurtu z bananem i na sam koniec przystroić kilkoma nasionami granatu. Smacznego
Pink Envelopeszklanki Zaczynam... Do garnka wlewam mleko, cukier, masło i czekam aż się zagotuje. W tym czasie wykładam sobie na dno blachy czy jakiegokolwiek płaskiego naczynia herbatniki. Następnie gdy w garnku będzie się gotowało wsypuję stopniowo kaszę wymieszaną z kakao i cały czas mieszam aż cała masa będzie gęsta. Teraz wylewam masę na herbatniki i od razu wykładam kolejną warstwę herbatników. Teraz została już tylko polewa. Do garnka wkładam masło i powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!! Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi. Mam nadzieję, że ciasto przypadnie
Kuchnia Vikiszklanki Zaczynam... Do garnka wlewam mleko, cukier, masło i czekam aż się zagotuje. W tym czasie wykładam sobie na dno blachy czy jakiegokolwiek płaskiego naczynia herbatniki. Następnie gdy w garnku będzie się gotowało wsypuję stopniowo kaszę wymieszaną z kakao i cały czas mieszam aż cała masa będzie gęsta. Teraz wylewam masę na herbatniki i od razu wykładam kolejną warstwę herbatników. Teraz została już tylko polewa. Do garnka wkładam masło i powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!! Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi. Mam nadzieję, że ciasto przypadnie
Kuchnia Vikikawy (szklanka 250ml) - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - kilka kropel olejku waniliowego - 8 dużych jajek - 100 g masła - 2 duże łyżki kaszy manny - paczka herbatników, ilość zależy od wielkości blachy jakiej użyjemy Sposób wykonania : Blaszkę u mnie 35 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to herbatniki. Cukier utrzeć(...)proszkiem do pieczenia i kaszą , z białek ubić sztywną pianę i połączyć obie masy ale już delikatnie najlepiej ręką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , masę serową wylać na herbatniki ,wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika ,piec 60-70 minut ,po czym wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki aby wyrównać temperaturę . Smacznego
Wypieki Rene250g serka mascarpone - 250g miękkiego masła - 230g cukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka) - 1 bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę w proszku oraz obie esencje. Na stole rozkładamy folię aluminiową. Układamy z herbatników prostokąt – 3 szt. x 8 szt. Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej, wyrównujemy powierzchnię i na masę serową ponownie wykładamy taką samą ilość herbatników. Ponownie równamy
mojewypiekiinietylkokrówkowej 2 łyżeczki orzeszków ziemnych (bez soli) puszka ananasa herbatniki (duże opakowanie) karmelowa posypka ( u mnie delecta) Przygotowanie: Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i przykrywamy warstwą maślanych herbatników. Ananasa kroimy w ósmeki. Serek mascarpone wykładamy do miski i na najwolniejszych obrotach (aby z serka nie zrobiło się mleko) miksujemy. Masę krówkową dodajemy małymi porcjami cały czas(...)mieszając. Wykładamy 1/2 część masy na herbatniki, wraz z 1/2 puszki ananasa, posypując całość orzeszkami. Połową herbatników przykrywamy pierwszą warstwę, smarujemy kremem i wykładamy ananasa. Posypujemy karmelem. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego
ChilliJemy