herbatniki - 5808 przepisów (strona:57/388)

Kinder Country 407

czekoladowe kulki, 250 g mascarpone, 660 ml kremówki (śmietana 30%), 150 g serka naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, tabliczka białej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, Wykonanie: Ciasto zaczynamy od poukładania herbatników na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie przygotowujemy masę jasną:  Pokruszoną czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.   330 ml kremówki ubijamy, dodajemy połowę cukru pudru(...)następnie dodajemy 1 szklankę płatków prażonej pszenicy, szklankę płatków kukurydzianych, 1/2 szklanki płatków czekoladowe kulki i dokładnie mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Jasną masę nakładamy na przygotowane wcześniej herbatniki a następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Nadszedł czas na przygotowanie masy ciemnej: Pokruszoną czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Pozostałą kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder, czekoladę

paapilotkaa
Maxi King 495

cukru pudru Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka 100 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone, ja użyłam niesolonych) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych) Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty(...)krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku i serka. Całość rozetrzeć dokładnie, aby nie było grudek. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x30 cm.) ułożyć warstwę herbatników. Na niej rozsmarować połowę masy mlecznej, przykryć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć masę krówkową, przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i przykryć ją ostatnią warstwą herbatników

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Słonecznikowiec kajmakowy 157

Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 500 g masy krówkowej (1 puszka) około 70 sztuk herbatników 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan-fix 75 g słonecznika Masa budyniowa: 500 ml mleka 125 g cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dalej ucierając stopniowa dodawać przestudzony budyń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, odłożyć. Prostokątną formę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić na sztywno

Domowa cukiernia Ewy
Trochę inny "3 BIT" bez pieczenia 150

herbatników        ·          owoce do przyozdobienia Wykonanie: Ułóż w blaszce warstwę herbatników na spodzie. Ugotuj budyń i jeszcze ciepły (ale nie gorący) wylej na herbatniki, wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę herbatników i gdy masa budyniowa będzie już zimna wyłóż masę kajmakową, wyrównaj. Ułóż ostatnią warstwę herbatników

Kulinarna (nie)codzienność
3 bit 180

wyjadania z miski nie zabraknie ;) Wszystkim maturzystom, życzę powodzenia w pozostałych egzaminach maturalnych ;) Składniki: 4 paczki śmietan fix 1 kostka masła 1l śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady 12 paczek herbatników 1 puszka gotowej masy kajmakowej + łyżka masła 4 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru pudru  Przygotowanie: Budynie ugotować w 1l mleka, ostudzony budyń połączyć z masłem. W kolejnej(...)się wody. Następnie wyłożyć do miski dodać 3 łyżki gorącej wody i łyżkę masła - zmiksować (w ten sposób łatwiej można rozsmarować masę.        Ułożenie : - formę wykładamy herbatnikami, -masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki  Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. Przed podaniem ciasto schłodzić

Garnkowe fanaberie
CIASTO MICHASZEK 184

łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie(...)czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną

słodki bratek
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 223

idealną słodycz. Po raz kolejny okazało się, że słone krakersy i słodki karmel to połączenie idealne, okroiłam także słodkość budyniu. Kto preferuje bardzo słodkie ciasta, może oczywiscie pozostać przy herbatnikach, na wszystkich 3 warstwach. Użyłam blaszki o wymiarach 33x23cm. Składniki: - herbatniki typu petit beurre ( u mnie ponad 100g) - krakersy (u mnie ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka(...)pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda (moja była idealna bez podgrzewania). Na masie kajmakowej układamy warstwę krakersów (lub herbatników, gdy preferujemy b.słodkie ciasta). W rondlu podgrzewamy 2 szklanki (500ml) mleka z 1/4 szklanki cukru. W kubku mieszamy pozostałe 250ml mleka z proszkiem budyniowym. Masę wlewamy na gotujące

Smaczne Zdrowe
"Stefan" - ciasto bez pieczenia 211

bazie kaszy manny. Dziś mam dla Was przepis na Stefana czyli ciasto z tych samych składników ale w odwrotnej wersji. Zamiast kakaowej masy w herbatnikach mamy kakaowe herbatniki z jasną masą kakaową. A całość polałam rozpuszczoną czekoladą orzechową, która pasowała tutaj idealnie i nadawała wspaniały chrupiący smak. Jeśli lubicie kokos i ciasta o zwartej konsystencji to koniecznie musicie(...)zrobić, na pewno Wam zasmakuje.  *blaszka 25*34 cm Składniki: 40 sztuk herbatników kakaowych 1,5 l mleka 1.5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych 300 g masła 200 g  czekolady mlecznej z kawałkami orzechów 1/4 szklanki śmietanki kremówki (lub ewentualnie mleka) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, dno wyłożyć połową herbatników

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
GOTOWANY SERNIK NA HERBATNIKACH 173

wątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!!     SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis   TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky 12 herbatnków regionalnych Petit Beurre Maślanych  Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń czekoladowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa(...)garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem

słodki bratek
Sernik straciatella na zimno 382

tabliczki czekolady    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii    1,5 szklanki cukru pudru    500 ml śmietany 30% Przygotowanie:   Spód:   Herbatniki zmielić w blenderze. Masło rozpuścić z czekoladą  dodać do herbatników. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć masę z herbatników i dobrze ugnieść. Włożyć do lodówki na około(...)serowa jest połączona z żelatyną dodać startą czekoladę i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy na spód z herbatników.  Górę sernika posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki

Amatorka kuchenna
Hawanka wg Aleex 122

łyżeczki żelatyny • ¼ szklanki mleka Poncz: • ½ szklanki mocnej kawy • 5 łyżek rumu (można zastąpić wódką i odrobiną esencji rumowej) Dodatkowo: • powidła śliwkowe • herbatniki jasne, ok. 24 sztuk • herbatniki kakaowe, ok. 24 sztuk • kakao do posypania • 2-3 łyżki alkoholu Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier i miksować(...)czas miksując, aż powstanie masa budyniowa. 12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki. 16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych. 17. Na powidłach ułożyć warstwę kakaowych herbatników. 18. Herbatniki skropić 2-3 łyżkami alkoholu. 19. Przygotować masę śmietanową

W mojej kuchni
Kinder Country 487

ciasta zajmuje chwilę, a znika bardzo szybko ;-) i co najważniejsze nie wymaga uruchomienia piekarnika. Więc będzie idealne na ciepłe dni, które przed nami. ;-)   Zapraszam!!!   Składniki: duże opakowanie herbatników, 2,5 szkl. prażonej pszenicy + do posypania na wierzch, 250 ml śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, 1 tabliczka białej czekolady,   Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady,   Wykonanie(...)powoli dodajemy wystudzoną białą czekoladę. Ubijamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy prażoną pszenicę i   delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Na blaszce o wymiarach 34x24 cm układamy herbatniki. Następnie wykładamy na nie krem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na drugą warstwę herbatników. Na wierzch posypujemy prażoną pszenicą. Odstawiamy

Passion of Cooking
Ciasto budyniowe bez laktozy i bez pieczenia 395

milionem nazw, ale użyć równie dobrze możecie innych. Ilość zależna jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą(...)dajemy mu przestygnąć. W tym czasie układamy nasze herbatniki na spodzie blaszki / innego naczynia (jak widzicie, ja użyłam żaroodpornego, bo akurat miałam pod ręką :D), po czym wylewamy połowę budyniu. Na to idzie kolejna warstwa herbatników, kolejna budyniu i znów herbatniki. Odstawiamy całość do lodówki by trochę stężało, po czym zabieramy się za polewę, do przygotowania której

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto "Brzoskwiniowe pole" 175

ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej PONCZ: sok z brzoskwiń MUS BRZOSKWINIOWY: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa DODATKOWO: 2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wystudzić) 300g kakaowych herbatników Przygotowanie: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Wmieszać delikatnie łyżką drewnianą oba rodzaje migdałów, bułkę, mąkę i brzoskwinie. Przełożyć(...)rozpuścić w  1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć. SKŁADANIE: Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejący mus, przykryć drugą warstwą herbatników, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Na herbatnikach rozsmarować pozostały krem, polać galaretkami. Schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Biała Princessa - ciasto bez pieczenia lepsze niż kokosowy sklepowy batonik. 191

zresztą zawsze się udaje).  Składniki (tradycyjna prostokątna blaszka): dobre jakościowo słodkie herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobiłam 3). Na jedną warstwę wchodzi około 24-28 herbatników. 300 g wiórek kokosowych 1 szklanka mleka pełnego mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła 250 g - temperatura pokojowa Na gotowaną masę do kremu: 3 szklanki pełnego mleka pół(...)masa jest mało słodka, można ją dosłodzić wg uznania. Krem podzielić na 3 części - dwie większe i jedną mniejszą, którą położymy na sam wierzch.  Na blaszce kolejno układać: - herbatniki - krem - herbatniki - krem - herbatniki - krem (ta mniejsza część) - na sam wierzch równo wysypać wiórki które nie były gotowane - 1/3 część opakowania. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!! Facebook

Poezja Smaków - blog kulinarny