ciemnym, pieczonym biszkopcie, z herbatnikami lub krakersami. Wybrałam dla Was wersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa, z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników, z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym. Ciasto jest przepyszne. Dzięki lekko słonym krakersom nie jest zabójczo słodkie, za to idealnie współgra ze słodkim karmelem. Pięknie się kroi(...)stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu 1/2 krakersów 1/2 karmelu pozostałe krakersy pozostały krem herbatniki pozostały karmel
Made By Mom And SonBlend doskonale sprawdza się do kruszenia herbatników, płatków kukurydzianych oraz rozdrabniania orzechów. Z Chop&Blend przygotowałam dla Was sernik, sernik o smaku chałwowym. Spód: 300 g herbatników kakaowych 170 g masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 1 szklanka cukru 5 jaj 200 g chałwy - smak waniliowy lub waniliowo-kakaowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)WYKONANIE: Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Herbatniki pokruszyć, np przy pomocy urządzenia Chop&Blend Russell Hobbs. Pokruszone herbatniki dokładnie połączyć z przestygniętym masłem. Przygotować tortownicę średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Masą z herbatników wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Mocno docisnąć i wstawić do lodówki. Chałwę pokruszyć - ręcznie lub ponownie posłużyć się urządzeniem Chop
kolorowotorcikowoilość zależna od wielkości blaszki i ciastek) 1 budyń waniliowy bez cukru 220 g masła 1 szklanka cukru 150 ml mleka 3 jajka 2 galaretki o ulubionym smaku 20 herbatników kwiatuszków żurawina suszona Budyń rozmieszać w mleku. W garnku roztopić masło. Dodać cukier i ser i rozmieszane całe jajka. Gotować ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka(...)masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Spód foremki na ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z wierzchu, po czym ułożyć herbatniki - kwiatuszki i w środek suszoną żurawinę. Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i wystudzić
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka -100 g masła / margaryny w temp. pokojowej -cukier waniliowy Wykonanie: Na dno formy układamy warstwę herbatników. Na to smarujemy masę krówkową (w temp. pokojowej lepiej się rozsmarowuje). Gotujemy gęsty budyń (2 budynie na 3/4 l mleka). Gdy budyń przestygnie dodajemy masło i miksujemy na jednolitą(...)masę. Na to wykładamy warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno. Wsypujemy 2 fixy i ubijamy na sztywno. Smarujemy warstwę śmietanki na wierzchu, a na to posypujemy startą czekoladę. Wkładamy na min. 6 godzin do lodówki. Po tym czasie herbatniki idealnie zmiękną i smaczki się przenikną. Smacznego! dobra rada: warstwę herbatników
KasiekGotujeurodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych puszka masy kajmakowej Sposób wykonania kremu budyniowego(...)cały czas miksując. Gdy oba składniki się dobrze połączą, dodać połowę wiórków kokosowych i wszystko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bardzo blisko siebie herbatniki. Na ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników. Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową
Na słodko lub wytrawniedrugiej misie ubijamy śmietanę kremówkę, aż będzie miała konsystencję gęstego kremu. Stopniowo dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. 5. Na spód tortownicy ok. 26cm. wykładamy herbatniki. (ja wykładam dwie warstwy). 6. Połowę masy serowej wykładamy na herbatniki. Następnie obieramy banany i kroimy je w plasterki, wykładamy kolejną warstwę na ser i herbatniki. 7. Masę(...)kajmakową wkładamy w puszce do gorącej wody, następnie wykładamy ją jako kolejną warstwę sernika. Powtarzamy wszystkie czynności.(ser, banany, herbatniki...) 8. Na sam koniec, wierzch sernika posypujemy orzechami i polewamy polewą czekoladową. 9. Sernik wkładamy do lodówki (najlepiej
Kuchnia Pełna Pasjiopakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 szklanka cukru 3 średnie jajka 50 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 1 puszka brzoskwiń Spód pod ser 1 duże opakowanie herbatników (np. Bonitki zbożowe z Biedronki lub inne) około 200 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć i połówki brzoskwiń(...)przekroić jeszcze na 3 części. Przygotowanie spodu: Herbatniki drobno pokruszyć( ma być około 2 szklanek), orzechy posiekać, masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Foremkę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy. Przygotowanie masy serowej: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser utrzeć
Kuchcik gotujekremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 16 herbatników kakaowych, 16 herbatników maślanych. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą(...)herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościpracy :))) * dynia- 250 g * mleko- 350 ml * kasza manna- 1/2 szklanki * cukier- 1/2 szklanki * masło- 100 g * bakalie- garść * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki * aromat pomarańczowy- 2-3 krople * herbatniki * czekolada gorzka + 2 łyżki mleka Do garnka z mlekiem wsypać cukier i dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem(...)gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również masło i wymieszać. Ostudzić na tyle, by masa była lekko ciepła. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Do małego rondla wlać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i ją roztopić. Polewą czekoladową ozdobić herbatniki
Kraina Miodem Płynącacała brytfanka poszła nawet nie wiem kiedy. Składniki: 1/2 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru* 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 2 mąki pszennej 2 jajka paczka herbatników (300g) Wykonanie: Szklankę mleka zagotować z margaryną i cukrem. Mąkę i kaszę wymieszać ze szklanką mleka i dodać jajka. Następnie dodać do gotującego się mleka, i mieszać, aż zgęstnieje(...)małym ogniu. Zdjąć i przestudzić. Na foremkę prostokątną (20/20 cm) wykładać herbatniki, potem na to naszą masę i znów herbatniki. Schłodzić w lodówce min. 2 godzinki, herbatniki, najlepiej jak trochę zmiękną. Smacznego :) *Cukru należy dodać według uznania, zależy od tego kto jaką słodkość lubi. Ja dodałam 4 łyżki i wyszło, jak dla mnie mocno słodkie
Moje pyszne gotowanieprzepisy ! ;) Składniki: 1 margaryna 4 paczki herbatników 1 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao zapach, najlepiej rumowy lub migdałowy Dodatkowo: wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatniki Przygotowanie: Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie wrzucam do reklamówki(...)rozgniatam wałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa. Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego
charlotte gotujewlać do gotującego mleka mieszając zagęścić do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki(...)zostawić do wystudzenia śmietana 30% z biedronki - rózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej
W Mojej Kuchni Lubięmasy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix. Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało identycznie jak Twix. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 opakowania herbatników (opakowanie 155 g) 125 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 200 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku łączymy masło(...)jednolitej masy. Karmel lekko studzimy, będzie się wydawał zbyt płynny, ale po zastygnięciu zmieni swoją konsystencję. W formie wyłożonej papierem do pieczenia (25x 25 cm) układamy pierwszą warstwę herbatników, polewamy lekko karmelem i układamy drugą warstwę herbatników (nie wlewamy dużo karmelu, jedynie lekko skrapiamy nim pierwszą warstwę herbatników, aby ona się połączyła z drugą warstwą herbatników
Kuchnia ŁukaszaSmak dzieciństwa? , mleko w proszku i herbatniki!. Ponadczasowe:)Sprawdzony idealny przepis na blok czekoladowy. Składniki; 1/2 kg herbatników 1/2 kg mleka w proszku 25 dag masła 30-35 dag cukru kryształu 5 łyżek kakao 3/4 szklanki mleka lub wody Można dodać orzechy laskowe w całości, oraz zetrzeć świeżą skórkę z pomarańczy(...)Roztapiamy masło z cukrem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. w tym czasie w malakserze lub tłuczkiem mielimy 35 dag herbatników. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleka w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy zmielone herbatniki i bakalie,delikatnie mieszamy masę łyżką. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia.Masę nakładamy warstwami i wbijamy w nią pozostałe
Apetyczna babeczkalitra mleka, ostudzić. Ostudzone budynie utrzeć z masłem na krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, ubić. Następnie ubić z bitą śmietaną. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, wylać masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki i wyłożyć masę kajmakową. Przykryć herbatnikami i wyłożyć, krem śmietankowy z czekoladą, trochę kremu zostawić na wierzch. Na wierzchu(...)układamy herbatniki, smarujemy kremem śmietankowym, posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusi