zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych (u mnie Orzech ) 150-200 g ulubionych orzechów lub ich mieszanki: ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce , pekan , macadamia czy kemiri (może być też mieszanka bakaliowa(...)miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie mascarpone/ubitą śmietankę. 3. Orzechy włożyć do woreczka i rozwałkować, żeby się pokruszyły. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować 1/2 powideł, posypać 1/3 orzechów i rozsmarować 1/3 masy budyniowej ( wyjdzie jej dość cienka warstwa więc może się ona trochę zmieszać z powidłami i orzechami ale to absolutnie
Kto ugości moich gości?odparować lub odlać w razie gdyby wytworzyło się go zbyt dużo. Jabłka ściągamy ze źródła ciepła i wsypujemy galaretki cytrynowe, energicznie mieszamy i odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy budyń. Standardowo wg wskazówek producenta(...)dodając jeszcze przyprawę do piernika, bezpośrednio do gotującego się mleka. Gorącym budyniem zalewamy drugą warstwę herbatników. Na jeszcze gorący budyń sypiemy posiekane orzechy nerkowca. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie warstwy "połączą" się smakowo. Blaszka około 23x23 cm. Tak prezentuje się jedna z kostek :) Skomentuj
MamaOskarkalanguage:EN-US;} a/. galaretkę rozpuszczamy w szklane gorącej wody, b/. margarynę oraz cukier z kakaem podgrzewamy wolno na ogniu mieszając, c/. międzyczasie rozgniatamy drobno 2 wafle i herbatniki d/. rozgniecione wafle wraz z herbatnikami dodajemy do margaryny rozpuszczonej z cukrem i kakaem mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną galaretkę mieszamy szybko e/. banany skrapiamy cytryną ( robimy(...)powinna delikatnie zmiękczyć wafel) h/. gdy uda nam się zwinąć wafel, zawijamy całość w folię aluminiową żeby ładnie się scaliło Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie Kruszymy wafle i herbatniki na miazgę Rozpuszczamy margarynę z cukrem i kakaem Skrapiamy banana cytryną Rozpuszczone kakao należy lekko podgotować Do rozpuszczonego kakaa dodajemy rozkruszone herbatniki wraz z waflami oraz galaretkę Mieszamy
Sprawdzone przepisy kulinarneopakowania herbatników po 100 g każde. Ja użyłam pełnoziarnistych 330 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru płatki migdałów do posypania Na spod blachy wyłożonej np. folią aluminiową kładziemy herbatniki, jeden obok drugiego. Na warstwę herbatników wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na warstwę herbatników. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Smacznego! :) Skomentuj
MamaOskarkamnie sprawdziła się domowa żurawina i polewa z białej czekolady - pychotka! :) Składniki na spód: 250 g herbatników 150 - 200 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Herbatniki dokładnie rozgniatamy na pył w misce i wlewamy rozpuszczone w rondelku masełko (zacznijmy od 150 g masła, gdy masa będzie sucha dolejemy resztę). Dokładnie mieszamy. Dodajemy cynamon i imbir(...)Herbatniki powinny być całe w masełku i nie powinny mieć suchych miejsc. Jeśli takowe są musimy rozpuścić jeszcze trochę masła. UWAGA! Trzeba też uważać aby masła nie było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole
Jedzeniomaniatrochę mleka Wykonanie: Zrobić budyń przy czym wlać trochę mniej mleka niż w przepisie tak aby był gesty. Krówkę gotować ok 10 min -puszka zamknięta . Wykładać herbatniki na blachę (można zmoczyć je troszkę w mleku). Ułożyć jedną warstwę następnie warstwę krówki i znowu warstwę herbatników. Potem kolejno znowu warstwy: budyń, herbatniki, krówka,herbatniki. Na samą górę dać ubitą na bardzo gęsto śmietanę i posypać potarta czekoladą. Ciasto musi pobyć w lodówce przez min 2 godziny... KONIEC
Lubczyk i Waniliabudynie, resztę mleka zagotować i ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na biszkopt, ma masę ułożyć paczkę herbatników. Mleko w puszce wrzucić do wody i gotować ok 2-3 godz. Ciepłą masę karmelową wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą paczką herbatników.Śmietanę kremówkę ubić razem z zagęstnikiem(...)Jeżeli jest zbyt płynna można dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, żelatynę. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki, najlepiej na całą
Ciasteczkowy Potwórmleka przeznaczam na ugotowanie budyniu. W 1/2 szklanki mleka namaczam ok 200 -250 g wiórek, następnie zagotowuje i odstawiam aby wystygły. Resztę mleka gotuję, studzę i zużywam do namoczenia herbatników. Masło ucieram(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodaję porcjami zimny budyń i sok z cytryny. Potem dodaję namoczone i wystudzone wiórki kokosowe. Każdy herbatnik moczę w mleku i układam na spodzie blaszki. Wykładam połowę masy kokosowej, przykrywam następną porcją namoczonych herbatników, na to ponownie masa kokosowa, a na wierzch herbatniki. Gotowe ciasto posypuję pozostałymi wiórkami i odstawiam do lodówki
Ciasteczkowy Potwórfirmy Delecta Dekoracja: 150 g truskawek 100-150 g serka mascarpone kropla ekstraktu z cytryny, ja użyłam aromatu z firmy Delecta, opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny. 3 pokruszone herbatniki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Spód: 1. Pokruszyć przy pomocy widelca bądź blendera wszystkie herbatniki na piasek 2. Dodać masło 3. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać cukier(...)waniliowy i nadal ciepłą czekoladę przełożyć do herbatników 4. Wszystko razem wymieszać aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku 5. Wyłożyć na dno tortownicy i lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki i przygotować masę serową. Masa serowa: 1.Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody i odstawić na 20 minut żeby napęczniała 2. Następnie po tym czasie do garnuszka wlać gorącą wodę
KreatywnePinyłyżki żelatyny 300 do 400 g borówek amerykańskich przepis Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę roztapiamy na małym ogniu. Herbatniki miksujemy tak aby miały konsystencję bułki tartej . Do herbatników wlewamy rozpuszczoną margarynę ( może być ciepła) i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. Na wyłożoną folia aluminiową formę do pieczenia(...)wysypujemy rozkruszone herbatniki , dokładnie rozprowadzamy dociskając , możemy do tego użyć łyżki lub dłoni . Po czym formę wkładamy na kilka minut do lodówki . Do miski przekładamy serki homogenizowane , dodajemy 2 łyżki cukru pudru i całość miksujemy.W trakcie ucierania dodajemy po łyżce śmietany a także schłodzoną żelatynę i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki
Smakowite Daniaskładniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 1 szklanka mąki pszennej ok 20 sztuk herbatników cukier puder do posypania przepis Do miski wlewamy 1/2litra mleka, wbijamy żółtka i całość mieszamy trzepaczką. Cały czas mieszając wsypujemy mąkę a następnie cukier waniliowy. Drugą połowę mleka zagotowujemy(...)mlekiem żółtka, mąkę i cukier waniliowy i cały czas mieszamy żeby nie porobiły się grudki, chwilę zagotowujemy a następnie odstawiamy z ognia. Formę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową wykładamy herbatnikami, na warstwę herbatników wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową a na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników. Tak przygotowaną kremówkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ciasto
Smakowite Daniaaksamitny sernik na spodzie z herbatników i orzechów włoskich z brzoskwiniami . Doskonały na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 120 g margaryny 500 g zmielonego sera białego 330 ml śmietanki kremówki 1/4 szklanki cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 5 dojrzałych brzoskwiń(...)łyżeczka cukru pudru przepis Orzechy włoskie drobno siekamy. Herbatniki miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę. Do miski wsypujemy zmiksowane herbatniki oraz posiekane orzechy włoskie, wlewamy ciepłą margarynę a także miód, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy wsypujemy pokruszone herbatniki z orzechami, miodem i tłuszczem i dokładnie rozprowadzamy
Smakowite Daniabanany 400 g masy kajmakowej ( toffi ) przepis tutaj 500 ml śmietany kremówki 1 opakowanie śmietan- fixu 1 łyżka cukru pudru 3 kostki gorzkiej czekolady przepis Do miski wrzucamy połamane herbatniki i za pomocą blendera bardzo dokładnie je rozdrabniamy tak aby miały konsystencję bułki tartej. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego pokruszone herbatniki i wszystko(...)dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłe herbatniki wsypujemy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, dokładnie je rozprowadzamy lekko dociskając łyżką, również po bokach formy. Na herbatnikach rozprowadzamy masę kajmakową. Obrane ze skórki banany kroimy w niezbyt cienkie plasterki po czym układamy je na masie kajmakowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan- fixem a pod koniec ubijania wsypujemy
Smakowite Daniablok jest na prawdę pyszny. Przepis na ten deser zapożyczyłam od blogu Pieprz czy Wanilia . Składniki 500 g pełnotłustego mleka w proszku 200 g herbatników ( np. Petitki herbatniki ) 3 łyżki kakao 200 ml wody 250 g masła 3/4 szklanki cukru do posypania góry - kandyzowana skórka pomarańczy Sposób przygotowania Do dużej miski wsypać mleko w proszku(...)połamane herbatniki, wymieszać. Do garnuszka wlać wodę, dodać masło, cukier i kakao. Kiedy cukier się rozpuści, a wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, zdjąć z ognia. Przelać połowę masy do miski z mlekiem i herbatnikami, wymieszać. Dolewać partiami i mieszać energicznie. Przygotować blaszkę (robiłam w metalowej blaszce 24x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyłożyć gęstą
pink envelopełyżki mąki, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 200 ml śmietany kremówki, 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce. Przygotowanie : Do foremki wykładamy warstwę herbatników na nią rozsmarowujemy równomiernie dulce de leche i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. W rondelku gotujemy szklankę mleka wraz z cukrem i masłem(...)cienkim strumieniem wymieszaną masę, energicznie mieszając. Pozostawiamy na kuchence przez minutę (do czasu aż masa zgęstnieje) cały czas mieszając. Ciepłą masę przelewamy na nasze herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą. Gdy nasze ciasto ostygnie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę i rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Całość posypujemy startą czekoladą
cookpl