fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka -100 g masła / margaryny w temp. pokojowej -cukier waniliowy Wykonanie: Na dno formy układamy warstwę herbatników. Na to smarujemy masę krówkową (w temp. pokojowej lepiej się rozsmarowuje). Gotujemy gęsty budyń (2 budynie na 3/4 l mleka). Gdy budyń przestygnie dodajemy masło i miksujemy na jednolitą(...)masę. Na to wykładamy warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno. Wsypujemy 2 fixy i ubijamy na sztywno. Smarujemy warstwę śmietanki na wierzchu, a na to posypujemy startą czekoladę. Wkładamy na min. 6 godzin do lodówki. Po tym czasie herbatniki idealnie zmiękną i smaczki się przenikną. Smacznego! dobra rada: warstwę herbatników
KasiekGotujeurodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych puszka masy kajmakowej Sposób wykonania kremu budyniowego(...)cały czas miksując. Gdy oba składniki się dobrze połączą, dodać połowę wiórków kokosowych i wszystko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bardzo blisko siebie herbatniki. Na ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników. Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową
Na słodko lub wytrawniedrugiej misie ubijamy śmietanę kremówkę, aż będzie miała konsystencję gęstego kremu. Stopniowo dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. 5. Na spód tortownicy ok. 26cm. wykładamy herbatniki. (ja wykładam dwie warstwy). 6. Połowę masy serowej wykładamy na herbatniki. Następnie obieramy banany i kroimy je w plasterki, wykładamy kolejną warstwę na ser i herbatniki. 7. Masę(...)kajmakową wkładamy w puszce do gorącej wody, następnie wykładamy ją jako kolejną warstwę sernika. Powtarzamy wszystkie czynności.(ser, banany, herbatniki...) 8. Na sam koniec, wierzch sernika posypujemy orzechami i polewamy polewą czekoladową. 9. Sernik wkładamy do lodówki (najlepiej
Kuchnia Pełna Pasjiopakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 szklanka cukru 3 średnie jajka 50 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 1 puszka brzoskwiń Spód pod ser 1 duże opakowanie herbatników (np. Bonitki zbożowe z Biedronki lub inne) około 200 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć i połówki brzoskwiń(...)przekroić jeszcze na 3 części. Przygotowanie spodu: Herbatniki drobno pokruszyć( ma być około 2 szklanek), orzechy posiekać, masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Foremkę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy. Przygotowanie masy serowej: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser utrzeć
Kuchcik gotujekremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 16 herbatników kakaowych, 16 herbatników maślanych. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą(...)herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościpracy :))) * dynia- 250 g * mleko- 350 ml * kasza manna- 1/2 szklanki * cukier- 1/2 szklanki * masło- 100 g * bakalie- garść * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki * aromat pomarańczowy- 2-3 krople * herbatniki * czekolada gorzka + 2 łyżki mleka Do garnka z mlekiem wsypać cukier i dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem(...)gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również masło i wymieszać. Ostudzić na tyle, by masa była lekko ciepła. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Do małego rondla wlać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i ją roztopić. Polewą czekoladową ozdobić herbatniki
Kraina Miodem Płynącacała brytfanka poszła nawet nie wiem kiedy. Składniki: 1/2 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru* 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 2 mąki pszennej 2 jajka paczka herbatników (300g) Wykonanie: Szklankę mleka zagotować z margaryną i cukrem. Mąkę i kaszę wymieszać ze szklanką mleka i dodać jajka. Następnie dodać do gotującego się mleka, i mieszać, aż zgęstnieje(...)małym ogniu. Zdjąć i przestudzić. Na foremkę prostokątną (20/20 cm) wykładać herbatniki, potem na to naszą masę i znów herbatniki. Schłodzić w lodówce min. 2 godzinki, herbatniki, najlepiej jak trochę zmiękną. Smacznego :) *Cukru należy dodać według uznania, zależy od tego kto jaką słodkość lubi. Ja dodałam 4 łyżki i wyszło, jak dla mnie mocno słodkie
Moje pyszne gotowanieprzepisy ! ;) Składniki: 1 margaryna 4 paczki herbatników 1 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao zapach, najlepiej rumowy lub migdałowy Dodatkowo: wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatniki Przygotowanie: Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Herbatniki kruszymy - ja robię tak, że wszystkie wrzucam do reklamówki(...)rozgniatam wałkiem, ale można też użyć do tego np. maszynki do mięsa. Pokruszone herbatniki wrzucamy do utartej masy i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, obtaczamy w pokruszonych herbatnikach/ posiekanych orzechach czy wiórkach kokosowych i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego
charlotte gotujewlać do gotującego mleka mieszając zagęścić do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki(...)zostawić do wystudzenia śmietana 30% z biedronki - rózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej
W Mojej Kuchni Lubięmasy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix. Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało identycznie jak Twix. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 opakowania herbatników (opakowanie 155 g) 125 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 200 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku łączymy masło(...)jednolitej masy. Karmel lekko studzimy, będzie się wydawał zbyt płynny, ale po zastygnięciu zmieni swoją konsystencję. W formie wyłożonej papierem do pieczenia (25x 25 cm) układamy pierwszą warstwę herbatników, polewamy lekko karmelem i układamy drugą warstwę herbatników (nie wlewamy dużo karmelu, jedynie lekko skrapiamy nim pierwszą warstwę herbatników, aby ona się połączyła z drugą warstwą herbatników
Kuchnia ŁukaszaSmak dzieciństwa? , mleko w proszku i herbatniki!. Ponadczasowe:)Sprawdzony idealny przepis na blok czekoladowy. Składniki; 1/2 kg herbatników 1/2 kg mleka w proszku 25 dag masła 30-35 dag cukru kryształu 5 łyżek kakao 3/4 szklanki mleka lub wody Można dodać orzechy laskowe w całości, oraz zetrzeć świeżą skórkę z pomarańczy(...)Roztapiamy masło z cukrem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. w tym czasie w malakserze lub tłuczkiem mielimy 35 dag herbatników. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleka w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy zmielone herbatniki i bakalie,delikatnie mieszamy masę łyżką. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia.Masę nakładamy warstwami i wbijamy w nią pozostałe
Apetyczna babeczkalitra mleka, ostudzić. Ostudzone budynie utrzeć z masłem na krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, ubić. Następnie ubić z bitą śmietaną. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, wylać masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki i wyłożyć masę kajmakową. Przykryć herbatnikami i wyłożyć, krem śmietankowy z czekoladą, trochę kremu zostawić na wierzch. Na wierzchu(...)układamy herbatniki, smarujemy kremem śmietankowym, posypujemy uprażonymi na patelni migdałami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusiłyżek kaszy manny 1 szklanka cukru mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania 80 gram masla Masa krówkowa Dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe do posypania mleko do nasączenia herbatników oraz mleko do rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy(...)bardzo gęsta. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieram z naszą ostudzoną masą dodając ją stopniowo, jeśli widzimy ze masa jest zbyt gęsta dolewamy troszeczkę mleka, by lekko ją rozcieńczyć. Herbatniki nasączam mlekiem i na drewnianej desce do krojenia układam 9 krakersów po 3 w każdym rządku formując prostokąt. Następnie smarujemy herbatniki dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy budyniowej
NaKońcuJęzykacałości ale sprawiły, że spód był zbyt kruchy jak dla mnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę ale zobaczymy:) Składniki: 300 g herbatników 1 1/2 kostki margaryny(...)budyń waniliowy galaretka owocowa pomarańcza mandarynka ananas z puszki Wykonanie: Herbatniki łamiemy i miksujemy na puch. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy i mieszamy z połamanymi herbatnikami. Gotową masę wykładamy na spód i brzegi tortownicy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny
ciastkarnia na kruchym spodzieherbatników listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pistacje obieramy z łupinek. Jeśli kandyzowaliśmy skórkę w dużych kawałkach – siekamy na mniejsze części. Połowę herbatników rozdrabniamy w malakserze na pył, a drugą połowę łamiemy na kawałki. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy(...)mleko w proszku. Miksujemy. Dodajemy zmielone herbatniki i miksujemy jeszcze chwilę – masa powinna być bardzo gęsta. Szybko dodajemy naraz żurawinę, pistacje i posiekaną skórkę pomarańczową. Mieszamy i dodajemy rozkruszone herbatniki – ponownie mieszamy i od razu przekładamy do silikonowej keksówki lub zwykłej wyłożonej przezroczystą folią spożywczą (bakalie i herbatniki należy dodawać szybko, bo masa stygnąc bardzo
Poezja smaku