herbatniki - 5808 przepisów (strona:52/388)

3bit bez pieczenia 190

Składniki (na dużą blachę): 4 opakowania herbatników po 150g, masa kajmakowa krówka 510 g, 2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii, 700 ml mleka 3 łyżki cukru, 220 g masła , 500 g śmietany 36%, Śnieżka do bitej śmietany, 100g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy(...)mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy. Na dno dużej blachy wykładamy 1 warstwę herbatników. Na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników. Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki. Wykładamy

Lena Gotuje
Deser lodowy z brzoskwiniami, bitą śmietaną i adwokatem 136

idealny na lato. Można go przygotować w wersji dla dorosłych, czyli z alkoholem, lub w wersji dla dzieci. Wtedy rezygnujemy z alkoholu, a dokładamy syrop owocowy lub sos czekoladowy. Herbatniki ułożone na spodzie lekko namokną sokiem z owoców i lodami. Dlatego warto użyć herbatników lub innych(...)kruchych ciastek. Biszkopty zbyt szybko staną się miękkie.  Składniki: dowolne ulubione lody bita śmietana brzoskwinie ajerkoniak lub adwokat herbatniki Na dno pucharka położyć 1-2 pokruszone lekko herbatniki. Na herbatnikach ułożyć owoce lub konfiturę. Następnie dodać lody, a na nie bitą śmietanę. Oblać adwokatem w dowolnej, ulubionej ilości - ale bez przesady 😊 Udekorować cząstkami owoców. UWAGA

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Raffaello 196

cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. 2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką(...)puszysta masę. 6) Cały czas miksując do masła dodawać partiami wystudzony budyń, a następnie wiórki kokosowe i likier kokosowy. 7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej

Fitsweet.me
CIASTO AMBASADOR 284

czekolady 100 g sparzonych rodzynek skórka otarta z połowy pomarańczy POLEWA 100 ml śmietanki 30% 200 g nutelli 2 łyżki masła DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych 1 opakowanie herbatników maślanych Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Dodać kolejno żółtka(...)papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej

Pieguskowa Kuchnia
ciasto karmelowo-bananowe (bez pieczenia) 286

bardzo podzielne ciasto. Wbrew pozorom nie za słodkie. Doskonałe na przyjęcia. I co najważniejsze: bez pieczenia.  *foremka 25*34 cm Składniki duża paczka herbatników kakaowych duża paczka herbatników maślanych puszka masy krówkowej 4 banany 2 opakowania zielonej galaretki 3 opakowania budyniu waniliowego litr mleka  2 łyżki cukru  125 g masła 300 ml śmietanki kremówki łyżka(...)cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki słonecznika w karmelu Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wlać rozrobione budynie, zagotować. Gorący budyń wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cytrynowo Agrestowy Piankowiec Na Herbatnikach 169

utworzenia wzorów 1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak samo postępujemy z galaretką agrestową. 2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone. 3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy i gotową masę wylewamy(...)herbatniki, chowamy do lodówki na 2-3 h do stężenia. 4. Na stężałą masę wykładamy porcję herbatników, nie muszą być szczelnie ułożone. 5. Teraz miksujemy ostatnią część śmietanki i wlewamy tężejącą (wciąż płynną) galaretkę agrestową. Miksujemy całość na najwolniejszych obrotach i wylewamy na herbatniki. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy naszego piankowca kakao

Gotowanie...to proste !
Kaszka do picia od Nestle vs Kaszka od Hipp 146

mini jogurciki bardziej przypadła nam do gustu pod względem opakowania, ponieważ nawet jeśli bierzesz ze sobą tylko jeden to słodki słonik nadal widnieje na wieczku. Smak: Kaszka mleczna z herbatnikami: Konsystencja przypomina bardziej kaszkową galaretkę niż znaną nam z dzieciństwa gęsty grysik. Jest zwarta, nie rozpływa się, widoczne drobinki/kropeczki nie wnoszą zbyt wiele efektu podczas jedzenia(...)niestety kawałki herbatników tylko ziarenka kaszki. Smak bardzo przypomina znane większości Monte (ale biała część) jednak jest duużo mniej słodkie co jest ogromnym plusem ale co prawda jego ilość na kubeczek nie jest zbyt niska. Ubolewamy nad brakiem posmaku herbatników, ponieważ z myślą o dziecięcym podniebieniu zmielono je na pył. Całość była smaczna a podobieństwo do lubianego Monte

Candy Pandas
Ciasto kokosowe bez pieczenia 61755

szklanki wiórków kokosowych  250 g masła  2 budynie śmietankowe lub waniliowe (80 g)  1 szklanka cukru  750 ml mleka  2 żółtka  250 g herbatników kakaowych  wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania  Polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej  1 łyżka mleka  2 łyżki masła  1 łyżeczka miodu naturalnego Składniki(...)jeśli lubimy bardzo słodkie dodać więcej cukru.  Masło zmiksować do puszystej konsystencji i nadal miksując dodawać po łyżce  zimnej masy budyniowej z wiórkami.  Dno foremki wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować 1/3 część kremu i przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować na nich drugą część kremu i znów warstwa herbatników i na koniec krem

Kuchcik gotuje
SERNIK GOTOWANY Z MASĄ KARMELOWĄ I SOLONYMI ORZESZKAMI 710

masa karmelowa: łyżka masła 100 g cukru 200 ml śmietany kremówki puszka orzeszków ziemnych solonych Wykonanie: *Blachę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy warstwę herbatników. *Masło rozpuszczamy. Dodajemy ser, jajka, cukry, .Podgrzewamy ciągle mieszając na gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy, mieszając aż masa zacznie gęstnieć *Połowę gorącej masy serowej wylewamy(...)herbatniki, na to układamy znów herbatniki, wylewamy resztę masy serowej, przykrywamy herbatnikami.  * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Potrząsając patelnią  co jakiś czas, czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać i przybierać ładny jasnozłoty kolor. Dolewamy wtedy śmietankę i mieszamy, aż masa będzie idealnie gładka. Tak przygotowaną masę wylewamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. *Orzeszki siekamy

Z Majeczką w kuchni
Sernik owocowy (bez sera) na zimno 163

pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową i pokrojone truskawki. Masę wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała. Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą, aby ciasto nie wyciekało z formy. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać tężejącą masę truskawkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło. Masa brzoskwiniowa : 1,5 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości(...)galaretki dodać zmiksowane truskawki. Wszystko połączyć i wylać na zastygnięte ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze. * To ciasto można zrobić bez herbatników, trzeba tylko poczekać, aby kolejne warstwy porządnie zastygły. * Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm, podobnej do  TEJ-KLIK. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym 489

foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników.  Połowę mleka zagotować z masłem. Do reszty wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać.  Wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Od razu wyłożyć go na warstwę(...)herbatników. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować konfiturę i przykryć herbatnikami.  Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe (dwie łyżki odłożyć) i ostudzoną żelatynę. Zmiksować i wyłożyć na ciasto. Pozostałe masło orzechowe rozpuścić nad parą lub w mikrofali (10 sekund) i polać wierzch. Odstawić do lodówki na kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno z dżemem 221

śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 600 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe 1 cukier wanilinowy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów  lub wiórki kokosowe  do dekoracji Wykonanie:  Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem(...)pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę serową i znowu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy dżemem i dekorujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Sernik wstawiamy do lodówki

kgwjanczewo
Lody truskawkowe z herbatnikami 199

się herbatniki maślane na prośbę dzieci, bo to dla nich powstały te lody. 400 ml truskawek 2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 400 g śmietanki kremówki 30% 100 g herbatników Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Dobrze schłodzone mleko skondensowane i kremówkę przełożyć do misy miksera. Ubijać, aż zacznie gęstnieć. Powoli dolewać zmiksowane truskawki i połączyć. Herbatniki pokroić nożem(...)kwadraciki i wsypać do kremu truskawkowego. Delikatnie przemieszać łyżką, aby każdy herbatnik był obtoczony w kremie. Przełożyć do naczynia i wstawić do zamrażarki. Po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasteczka , Dla dzieci , Lody i desery lodowe Tagged: herbatniki , kremówka , mleko skondensowane , truskawki

https:KKuchniaMniam
Krem pomarańczowy z kakaowym ciasteczkiem 148

maczając kakaowe herbatniki w kremie Spróbujcie, polecam Smak i prostota. Składniki: 1 pomarańcza 125 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 4 łyżeczki cukru pudru 6-7 kakaowych herbatników – polecam Herbatniki Regionalne Petit Beurre Kakaowe Cukry Nyskie 1 łyżeczka płatków migdałowych listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miseczki przekładamy mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy(...)łyżeczki cukru pudru, całość dokładnie mieszamy. Na dnie pucharka/szklaneczki wykładamy około 4 połamanych kakaowych herbatników, następnie nakładamy pomarańczowy krem, wbijamy dwa całe herbatniki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto 3 bit 200

mleka  180-200 g masła  2 jajka 2 - 3 łyżki cukru pudru  szczypta soli  Przygotowanie: Pojemnik bądź formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy herbatnikami, na wierzch nakładamy masę kajmakową (podgrzaną) Na wierzchu masy układamy ponownie warstwę herbatników.  400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka, wlewamy(...)sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do budyniu i mieszamy do połączenia. Odstawiamy budyń pod przykryciem (folią spożywczą) do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając budyń. Uzyskaną masę budyniową wykładamy na herbatniki. Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem. Gotową śmietanę wykładamy na wierzch ciasta.  Oprószamy gorzką stratą czekoladą. Wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki