herbatniki - 5808 przepisów (strona:45/388)

Czekoladowy mazurek bez pieczenia 86

Fajny i prosty mazurek do przygotowania którego możemy zaprosić dzieci. Łamanie herbatników i czekolady to wielka frajda, a dekorowanie jeszcze większa. Wesołych świąt :) Składniki: 300 g herbatników 2 - 3 łyżki kakao 200 g roztopionego masła 1 łyżka masła do nadzienia 2 czekolady mleczne 1 czekolada mocno gorzka 300 ml śmietanki 30% lub 36 % bakalie do dekoracji Wykonanie: Spód(...)Herbatniki połamać, dodać kakao i zmielić blenderem. Przełożyć do miski, dodać masło i zagnieść masę. Formę wylepić herbatnikami i włożyć całość do lodówki na minimum 1 godzinę. Ja dodatkowo obłożyłam brzegi tortownicy papierem do pieczenia żeby łatwiej wyjąć mazurek. Krem: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać łyżkę masła i śmietanę. Zagotować i gotować cały czas

Mama Gotuje
Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i masłem orzechowym 82

przeglądać szuflady, czy szafki-zawsze znajdzie się coś z czego można zrobić ciasto:) Na kwadratową tortownicę 24x24cm 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 mleka 250 g masła 370 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów Na polewę 70 g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mleka 1/3 łyżeczki żelatyny  Budynie ugotować(...)folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, aż wyjdzie nam puszysty krem. Dno kwadratowej tortownicy wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć krem budyniowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masło orzechowe rozgrzać w kąpieli wodnej, rozsmarować na herbatnikach i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Polewa.Cukier rozpuszczamy

Krylowa Kuchnia
Ciasto Kinder Country 78

byłoby miłym akcentem podczas przyjęcia w tym uroczystym dniu. Składniki na ciasto Kinder Country 350 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) 300 g herbatników maślanych(...)tabliczki czekolady karmelowej 2 tabliczki czekolady mlecznej 4 szklanki płatków Nestle Kangus (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Formę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim warstwę herbatników. Karmelową czekoladę połamać, wsypać do miseczki i położyć na garnku z wodą, tak aby dno nie dotykało wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści w kąpieli wodnej

niecodziennikpary
Ciasto 3 Bit + film 94

śmietan-fixu 100 g startej na tarce o małych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady 370 g herbatników przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą układamy pierwszą warstwę herbatników. Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budynie oraz cukier dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone masło i wszystko zagotowujemy od czasu(...)rozsmarowujemy. Na budyniu układamy drugą warstwę herbatników, a na ciastkach rozprowadzamy masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać, wtedy lepiej się rozsmaruje). Na masie kajmakowej układamy ostatnią warstwę herbatników a na niej starannie rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Ubitą śmietanę przekładamy

Smakowite Dania
PRZEKŁADANIEC CZEKOLADOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ 122

Ciasto bez pieczenia z mocno czekoladową nutą i z bitą śmietaną na wierzchu.Polecam serdecznie to ciasto bez pieczenia bo znika z talerzyka bardzo szybko :). SKŁADNIKI 350g herbatników kakaowych 800 ml mleka 150g cukru 250g masła 2 budynie czekoladowe 400ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE Budynie w proszku rozpuszczamy w 400 ml mleka.Pozostałe mleko zagotować wlać mleko(...)puch z cukrem pudrem następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń i miksujemy do połączenia składników. Blachę kwadratową lub prostokątną wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy część kremu i przykrywamy kolejną warstwą herbatników .Układamy naprzemiennie warstwy aż do wyczerpania kremu.Ostatnia warstwa musi być złożona z herbatników. Ciasto wstawiamy

Mała w garnku miesza
Ferrero Rocher bez pieczenia 138

masy kajmakowej 500 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 100 g orzechów laskowych 2 wafelki orzechowe w czekoladzie 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru ok 50 sztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić(...)cukrem pudrem i odłożyć. Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować. Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać z pozostałymi orzechami. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu

Smakołyki Asi
CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRLu 143

wlewamy do gotującego się mleka. Dodajemy masło, aromat rumowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Gorący budyń wylewamy na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt. 4.) Herbatniki . Herbatniki maczamy w wódce i układamy na masie budyniowej. 5.) Polewa czekoladowa . Do rondelka o grubym dnie przekładamy wszystkie składniki na polewę i ciągle mieszając doprowadzamy do dokladnego wymieszania się składników(...)mocnego podgrzania polewy ( nie gotujemy). Lekko ciepłą polewę wylewamy na herbatniki i posypujemy wiórkami kokosowymi. UWAGI: Ciasto przechowujemy w lodówce. | TUTAJ    znajdziesz inne moje przepisy na wypieki . Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na  YouTube .  W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji

RITA food channel
Śmietanowiec na herbatnikach 88

cały czas kontrolować proces ubijania, aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła. Formę o wymiarach ok. 20x20cm wyłożyłam folią spożywczą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników kakaowych. Na nich rozsmarowałam ok. 4 łyżki kremu, tworząc cienką warstwę śmietanową.Na kremie ułożyłam następną warstwę herbatników, znów krem i tak do skończenia produktów. Łącznie wyszło(...)warstwy kremu i pięć warstw ciastek. Na wierzchu powinna być warstwa herbatników. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam dokładnie aż do rozpuszczenia się czekolady. Płynną czekoladą posmarowałam ciasto i schowałam je do lodówki. Ciasto chłodziłam całą noc aby herbatniki dobrze zmiękły. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Sernik z mascarpone 88

tradycyjny sernik wzbogacony serkiem mascarpone. Jest delikatny, w sam raz słodki. Co tu dużo mówić, najlepiej wypróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  3 paczki po 100g herbatników 750g sera białego na sernik z wiaderka 250g serka mascarpone 5 jajek 1szkl. cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 1 łyżka masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)wsypałam proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam do połączenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją delikatnie łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam

Waniliowe Improwizacje
Snikers bez pieczenia 85

ziemnymi i czekoladą. Ciasto jest naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko, mimo iż jest złożone z wielu warstw. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 36szt. kakaowych herbatników ok. 36szt. krakersów solonych 1 puszka masy kajmakowej (użyłam orzechowej) 250g mleka w proszku 3/4 kostki masła 0,5szkl. cukru 2/3szkl. mleka ok. 200g orzeszków ziemnych 0,5 tabliczki(...)gorzkiej czekolady 2-3 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyłam połowę kakaowych herbatników, jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby, aby pasowały do wymiarów formy. Do rondla włożyłam masło. Wsypałam cukier i wlałam mleko. Rondel ustawiłam na gazie i podgrzewałam, mieszając, aż masło się roztopiło

Waniliowe Improwizacje
Bounty bez pieczenia 108

ciasto na kakaowych herbatnikach. To ciasto to więc prawie sama masa kokosowa i czekolada, ale o to mi chodziło. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20szt. kakaowych herbatników 300ml mleka 2% 150g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 1/4szkl. cukru 120g masła Polewa: 2 łyżki śmietany 30% 20g gorzkiej czekolady 20g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Małą foremkę(...)wymiarach ok.11x19cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie połowę herbatników. Zimne mleko przelałam do rondla. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i razem zagotowałam. Do gotującego się mleka wsypałam wiórki kokosowe i gotowałam razem ok. 15 minut. Całe mleko powinno zostać wchłonięte przez wiórki. Gdy tak się stało do masy kokosowej dodałam masło i mieszałam do momentu

Waniliowe Improwizacje
Chałwowiec bez pieczenia 116

siekaczem). Krem dzielimy na 3 części- dwie większe i jedną mniejszą do rozsmarowania na wierzchu. Na blaszce rozwijamy arkusz papieru do pieczenia lub folii spożywczej i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wykładamy jedną, większą część kremu i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Smarujemy je konfiturą porzeczkową, a na to ostrożnie wykładamy kolejną większą porcję kremu. Przykrywamy ponownie herbatnikami i smarujemy ostatnią, cienką warstwą kremu. Wierzch dekorujemy zmiksowanymi pozostałymi herbatnikami z ok 50g chałwy waniliowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto LION Bez Pieczenia z Batonikami i Orzeszkami 889

śmietany 2 łyżki cukru pudru kakao do posypania Spód: 1. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. 2. Masę krówkową krótko podgrzać (ma być lekko ciepła) w mikrofalówce lub na gazie i wymieszać łyżką. Równomiernie rozprowadzić po herbatnikach w blaszce. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników, patrz FILM . Krem(...)blaszce, wyrównać. 7. Do odłożonego kremu dodać posiekane orzeszki, wymieszać łyżką i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (będzie dosyć cienka warstwa, patrz FILM ). Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch: 8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Następnie łyżką zrobić wgłębienia i nierówności, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie, patrz FILM

Mała Cukierenka
Porzeczkowiec kajmakowo – brzoskwiniowy 85

szklanka soku z brzoskwiń * 2 budynie waniliowe * 3/4 szklanki wody * 4 żółtka * 3 – 4 łyżki cukru * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych * 1 małe opakowanie herbatników jasnych * 300 ml śmietanki 30% * czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji * masa kajmakowa o smaku waniliowym 460 g Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi(...)była już gotowa wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy. Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę kajmakową. Na masę kajmakową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne. Ubiłam śmietankę 30 % i wyłożyłam na wierzch ciasta Tym też zakończyłam przekładanie ciasta. Ozdobiłam startą

Pieprzyć z Fantazją
Cytrynowiec – ciasto 91

rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki. Zrobiłam polewę. Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane kakao i cukier. Wymieszałam aż cukier się rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam(...)szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze. Takie ciasto wstawiłam na noc do lodówki. Notatki: *użyłam do wykończenia ciasta  herbatników kakaowych, mogą być oczywiście i zwykłe jasne herbatniki. *biszkopt do tego ciasta jest jak puszek, idealnie pasuje na spód Cytrynowca. *można dolać odrobinę więcej soku

Pieprzyć z Fantazją