nagłej ochoty na coś słodkiego, coś czekoladowego i coś szybkiego do zrobienia. Robiłam go po raz pierwszy, ale chyba nie ostatni, bo bardzo mi smakował. Zrobiłam go na czekoladowych herbatnikach i polałam dodatkowo czekoladą. Sernik w smaku przypomina mi trochę homogenizowane serki czekoladowe, które jadałam często w dzieciństwie. Sernik jest bardzo łatwy do zrobienia, choć trzeba trochę poczekać(...)półtłustego 280g serka homogenizowanego waniliowego 300ml śmietany 30% 2 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku winogronowym) 6 łyżek kakao rozpuszczalnego 4 czubate łyżeczki kakao naturalnego ok. 250g czekoladowych herbatników 75g czekolady (u mnie mleczna i gorzka) 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 20x20cm wyłożyłam szczelnie folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki
Waniliowe ImprowizacjePomysł powstał pod wpływem chwili. Skład jest prosty, wykonanie także. Polecam- zwłaszcza na lato! Co nam trzeba? Tradycyjna okrągła blacha 400g ciasteczek maślanych- herbatników 500ml śmietany kremówki 200g mascarpone 200g serka waniliowego łyżeczka curku z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny+100ml wody posiekane daktyle: około 15 sztuk orzechy włoskie- garść posiekanych Polewa: Czekolada-tabliczka(...)mieszamy z mascarpone i posiekanymi daktyalmi, drugą z serkiem waniliowym i waniliowym cukrem i orzechami. Do każdej dajemy żelatynę – po3/4 i 1/4 . Na dno blachy kruszymy 1/2 naszych herbatników. Drugą część herbatników tez kruszymy i dzielimy na dwie części Wykładamy naszą warstwę z mascarpone. Wykładajcie małymi kupkami obok siebie, bo będą wam się mieszać herbatniki. Dopiero
LatosiowydomCiasto 3 bit spełni oczekiwania każdego łasucha :) Pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z kajmakiem, masą budyniową i bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmie jakieś pół godzinki ale powinno się schłodzić w lodówce kilka dłuższych chwil. blaszka o wymiarach 25/30 cm. Masa budyniowa 500 ml. mleka 130 gramów masła 1 budyń waniliowy 40 g 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru Bita śmietana 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo ok 400 gramów herbatników masa kajmakowa z puszki 400 g pół tabliczki startej na tarce czekolady Połowę mleka zagotować wraz z cukrami i masłem. Drugą część mleka dokładnie mieszamy z budyniem i mąkami, dodajemy
Andzia Pichcimoja wersja pysznego i znanego ciasta. Nie wymaga piekarnika, jest pyszna, słodka i naprawdę wyjątkowo smaczna. Zapraszam:) 3-bit z galaretką - 350g herbatników - 1 puszka kajmaku ( 500ml) - 2 galaretki truskawkowe - 700ml wrzącej wody - 700ml mleka - 2 budynie śmietankowe Gotujemy budyń na mleku według przepisu na opakowaniu, studzimy troszkę. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Na blaszce(...)wymiarach 25x35cm układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową, przykrywamy warstwą herbatników. Na to wylewamy ciepły ale nie gorący budyń. Znów przykrywamy warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia całkowitego galaretki
Kuchnia Pełna EmocjiFajny i prosty mazurek do przygotowania którego możemy zaprosić dzieci. Łamanie herbatników i czekolady to wielka frajda, a dekorowanie jeszcze większa. Wesołych świąt :) Składniki: 300 g herbatników 2 - 3 łyżki kakao 200 g roztopionego masła 1 łyżka masła do nadzienia 2 czekolady mleczne 1 czekolada mocno gorzka 300 ml śmietanki 30% lub 36 % bakalie do dekoracji Wykonanie: Spód(...)Herbatniki połamać, dodać kakao i zmielić blenderem. Przełożyć do miski, dodać masło i zagnieść masę. Formę wylepić herbatnikami i włożyć całość do lodówki na minimum 1 godzinę. Ja dodatkowo obłożyłam brzegi tortownicy papierem do pieczenia żeby łatwiej wyjąć mazurek. Krem: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać łyżkę masła i śmietanę. Zagotować i gotować cały czas
Mama Gotujeprzeglądać szuflady, czy szafki-zawsze znajdzie się coś z czego można zrobić ciasto:) Na kwadratową tortownicę 24x24cm 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 mleka 250 g masła 370 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów Na polewę 70 g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mleka 1/3 łyżeczki żelatyny Budynie ugotować(...)folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu, aż wyjdzie nam puszysty krem. Dno kwadratowej tortownicy wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć krem budyniowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masło orzechowe rozgrzać w kąpieli wodnej, rozsmarować na herbatnikach i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Polewa.Cukier rozpuszczamy
Krylowa Kuchniabyłoby miłym akcentem podczas przyjęcia w tym uroczystym dniu. Składniki na ciasto Kinder Country 350 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) 300 g herbatników maślanych(...)tabliczki czekolady karmelowej 2 tabliczki czekolady mlecznej 4 szklanki płatków Nestle Kangus (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Formę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim warstwę herbatników. Karmelową czekoladę połamać, wsypać do miseczki i położyć na garnku z wodą, tak aby dno nie dotykało wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści w kąpieli wodnej
niecodziennikparyśmietan-fixu 100 g startej na tarce o małych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady 370 g herbatników przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą układamy pierwszą warstwę herbatników. Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budynie oraz cukier dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone masło i wszystko zagotowujemy od czasu(...)rozsmarowujemy. Na budyniu układamy drugą warstwę herbatników, a na ciastkach rozprowadzamy masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać, wtedy lepiej się rozsmaruje). Na masie kajmakowej układamy ostatnią warstwę herbatników a na niej starannie rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Ubitą śmietanę przekładamy
Smakowite DaniaCiasto bez pieczenia z mocno czekoladową nutą i z bitą śmietaną na wierzchu.Polecam serdecznie to ciasto bez pieczenia bo znika z talerzyka bardzo szybko :). SKŁADNIKI 350g herbatników kakaowych 800 ml mleka 150g cukru 250g masła 2 budynie czekoladowe 400ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE Budynie w proszku rozpuszczamy w 400 ml mleka.Pozostałe mleko zagotować wlać mleko(...)puch z cukrem pudrem następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń i miksujemy do połączenia składników. Blachę kwadratową lub prostokątną wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy część kremu i przykrywamy kolejną warstwą herbatników .Układamy naprzemiennie warstwy aż do wyczerpania kremu.Ostatnia warstwa musi być złożona z herbatników. Ciasto wstawiamy
Mała w garnku mieszamasy kajmakowej 500 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 100 g orzechów laskowych 2 wafelki orzechowe w czekoladzie 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru ok 50 sztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić(...)cukrem pudrem i odłożyć. Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować. Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać z pozostałymi orzechami. Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem orzechowym, przykryć herbatnikami. Posmarować kajmakiem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. na wierzchu
Smakołyki Asiwlewamy do gotującego się mleka. Dodajemy masło, aromat rumowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Gorący budyń wylewamy na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt. 4.) Herbatniki . Herbatniki maczamy w wódce i układamy na masie budyniowej. 5.) Polewa czekoladowa . Do rondelka o grubym dnie przekładamy wszystkie składniki na polewę i ciągle mieszając doprowadzamy do dokladnego wymieszania się składników(...)mocnego podgrzania polewy ( nie gotujemy). Lekko ciepłą polewę wylewamy na herbatniki i posypujemy wiórkami kokosowymi. UWAGI: Ciasto przechowujemy w lodówce. | TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wypieki . Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTube . W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji
RITA food channelcały czas kontrolować proces ubijania, aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła. Formę o wymiarach ok. 20x20cm wyłożyłam folią spożywczą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników kakaowych. Na nich rozsmarowałam ok. 4 łyżki kremu, tworząc cienką warstwę śmietanową.Na kremie ułożyłam następną warstwę herbatników, znów krem i tak do skończenia produktów. Łącznie wyszło(...)warstwy kremu i pięć warstw ciastek. Na wierzchu powinna być warstwa herbatników. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam dokładnie aż do rozpuszczenia się czekolady. Płynną czekoladą posmarowałam ciasto i schowałam je do lodówki. Ciasto chłodziłam całą noc aby herbatniki dobrze zmiękły. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjetradycyjny sernik wzbogacony serkiem mascarpone. Jest delikatny, w sam raz słodki. Co tu dużo mówić, najlepiej wypróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 paczki po 100g herbatników 750g sera białego na sernik z wiaderka 250g serka mascarpone 5 jajek 1szkl. cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 1 łyżka masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)wsypałam proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam do połączenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją delikatnie łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam
Waniliowe Improwizacjeziemnymi i czekoladą. Ciasto jest naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko, mimo iż jest złożone z wielu warstw. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 36szt. kakaowych herbatników ok. 36szt. krakersów solonych 1 puszka masy kajmakowej (użyłam orzechowej) 250g mleka w proszku 3/4 kostki masła 0,5szkl. cukru 2/3szkl. mleka ok. 200g orzeszków ziemnych 0,5 tabliczki(...)gorzkiej czekolady 2-3 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyłam połowę kakaowych herbatników, jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby, aby pasowały do wymiarów formy. Do rondla włożyłam masło. Wsypałam cukier i wlałam mleko. Rondel ustawiłam na gazie i podgrzewałam, mieszając, aż masło się roztopiło
Waniliowe Improwizacjeciasto na kakaowych herbatnikach. To ciasto to więc prawie sama masa kokosowa i czekolada, ale o to mi chodziło. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20szt. kakaowych herbatników 300ml mleka 2% 150g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 1/4szkl. cukru 120g masła Polewa: 2 łyżki śmietany 30% 20g gorzkiej czekolady 20g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Małą foremkę(...)wymiarach ok.11x19cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie połowę herbatników. Zimne mleko przelałam do rondla. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i razem zagotowałam. Do gotującego się mleka wsypałam wiórki kokosowe i gotowałam razem ok. 15 minut. Całe mleko powinno zostać wchłonięte przez wiórki. Gdy tak się stało do masy kokosowej dodałam masło i mieszałam do momentu
Waniliowe Improwizacje