herbatniki - 5808 przepisów (strona:49/388)

Przepis #180 Bezglutenowe herbatniki - bez cukru i laktozy (wegańskie) 125

obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki.  Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki  bezglutenowej warto przeczytać skład, ponieważ często można znaleźć sporo dodatków(...)oraz mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm (możemy delikatnie podsypać mąką jeśli ciasto się zbyt klei) i wycinamy herbatniki. Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.  Herbatniki dobrze sprawdzą się do po południowej herbatki oraz jako

Health-Fit-Life
Gruszkowa delicja bez pieczenia 147

śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki cukru pudru garść płatków migdałów 2 galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia. Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń. Do gorącego wsypać pozostałe 2 galaretki i wymieszać do czasu aż się rozpuszczą. Gorącą masę wylać na herbatniki, ułożyć drugą warstwę(...)herbatników. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, na herbatnikach ułożyć obrane ze skórki ćwiartki gruszek. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietan fix. Wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić

Smakołyki Asi
ciasto "dżemowiec" 102

masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki wrzątku 2 łyżka kakao łyżeczka żelatyny   Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Kawę rozmieszać z dwiema łyżkami wrzątku, odstawić.  Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać dżem i połowę rozpuszczonej żelatyny. Zmiksować(...)szybko i wylać do foremki. Przykryć warstwą herbatników. Do reszty ubitej śmietany dodać serek mascarpone, kawę i pozostałą żelatynę. Zmiksować i wyłożyć do foremki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.  Przygotować polewę:Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Masło rozpuścić, pozostawić na małym ogniu, wsypać kakao i cukier puder. Mieszać aż się połączą, wlać wrzątek. Zdjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ 349

każda cukier puder do smaku duży kubek jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 2 opakowanie herbatników pełnoziarnistych Petit Beurre  CUKRY NYSKIE 1 opakowanie kakaowych herbatników Petit Beurre  CUKRY NYSKIE Dodatkowo: wiórki czekoladowe na wierzch  Wykonanie: *Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia.  * Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy(...)jabłek, doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy, aż do momentu zaczynania tężenia. * Dużą blachę wykładamy herbatnikami jasnymi. Wylewamy na nie masę jabłkową. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników- tym razem ciemnych. Wstawiamy do lodówki na min godzinę do stężenia.  * Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie, studzimy.  *Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Ciasto Prince Polo bez pieczenia + film 978

Ciasto jest dość słodkie, aczkolwiek bardzo smaczne, idealne na rodzinne spotkanie lub jako przekąska do popołudniowej kawy.     składniki na formę 24 x 26 cm 350 g kakaowych herbatników 200 g masła 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru kryształu 2,5 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) 150 g wafli prince polo 500 ml śmietany(...)posiekane wafle i wszystko mieszamy łyżką. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników dokładnie rozprowadzamy masę mleczną. Na masie układamy drugą warstwę herbatników. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwie ciastek i równomiernie ją rozprowadzamy a na wierzch

Smakowite Dania
Stefanka bez pieczenia przekładana gotowanym serem 131

kostek sera białego pół tłustego po 250 g 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 budynie waniliowe Winiary z cukrem 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mleka 3 wagoniki herbatników po 220 g 200 g mlecznej czekolady Milka 200 g masła blaszka lub naczynie żaroodporne o wymiarach 36/25cm Wykonanie :   Ser mielimy. Do garnka przekładamy masło, cukier, cukier waniliowy(...)gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje tak jak budyń. Następnie ściągamy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią spożywczą, następnie układamy warstwę herbatników, na herbatniki około 2 chochelki do zupy masy serowej i tak do wykończenia składników. Mi wyszło 7 warstw z herbatnikami.Jeśli zrobicie w większej blaszce to oczywiście wyjdzie

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto „Budyniowe jabłuszko” 126

śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę   25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem Dr.Oetker 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki soku z cytryny(...)zimny budyń. Zmiksować na krem. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę zmiksować na gęstą masę , wsypać cukier puder oraz śmietan fix, krótko zmiksować./ Przełożenie ciasta: Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i   tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki, posypać grubo

Wanilia i Kardamon
Cytrynka bez pieczenia 167

masła 2 budynie waniliowe masa śmietankowa 500g kremówki 36 % 1 galaretka cytrynowa 1 czekolada mleczna na polewą 0k 4 łyzek śmietany przygotowanie blaszkę wyłożyć papierem a potem herbatnikami i robimy masę cytrynową Sok z cytryny połączyć z 250 ml wody wsypać cukier i zagotować. Bierzemy 125 ml wody i rozpuszczamy w tym budynie jak się woda cytrynowa zagotuje wlewamy(...)rozpuścić w 200ml wody i czekamy aż zacznie gęstnieć, śmietanę ubić i dodać galaretkę i 2 łyżki cukru pudru oraz śmietan fix. Wylewamy na masę budyniową na to kładziemy herbatniki . polewa Czekoladę połamać dać do rondelka i śmietanę 3 lub4 łyżki ,jak się roztopi smarujemy pędzelkiem herbatniki i posypujemy kokosem

Moje Wyroby
Kawowy torcik bez pieczenia z alkoholem 166

podłużnych biszkoptów francuskich  250 ml mocnej kawy 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta.  160 g maślanych herbatników ok. 40 - 50 g masła roztopionego Wykonanie:  Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki blendujemy wraz z roztopionym masłem. Jeżeli okaże się ,że nasz ciasteczkowy piasek się nie bardzo lepi, można(...)lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając przy końcu cukier puder, następnie mascarpone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę kremu wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne herbatniki w kawie połączonej z alkoholem z obu stron i układamy na kremie.  Na nasączone herbatniki wykładamy ostatnią warstwę kremu, możemy udekorować górę ciasta posypując kawą i pokruszonymi herbatnikami

W Moim Magicznym Domu
CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 162

mój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka(...)łyżka kakao 150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 op. śmietan-fix skórka z całej cytryny okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki ) Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło

Kuchnia MagdaLeny
Malinowiec na herbatnikach 166

Malinowiec na herbatnikach W ciągu tygodnia robię już drugie ciasto na zimno, tym razem z kaszą manną i malinami. Mój mąż jest zachwycony tym ciastem. Składniki : Mus malinowy : 620 gr malin + 15 szt do środka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 330 ml jogurt naturalny Kasza manna : masło - 100 g kasza manna - 0,5 szkl mleko(...)dodać pozostałe składniki, na wolnym ogniu zagotować i doprowadzić do zgęstnienia, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wyłożyć herbatnikami, wylać kaszę mannę, położyć kolejną warstwę herbatników i mus malinowy, do musu powkładać całe maliny, odstawić do lodówki do stężenia. Wyłożyć na mus, ostatnią warstwę herbatników, polać rozpuszczoną polewą czekoladową, posypać migdałami. (function

Kuchnia Danusi
Ciasto mannowiec ze śliwkami 182

szkl kasza manna 1/2 l mleka 2/3 szkl cukru 100 g masła Dodatkowo : polewa czekoladowa  jeżyny do dekoracji herbatniki 350 g  w tym jest 23 herbatniki kakaowe. Przygotowanie: Warstwa śliwkowa: Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie(...)lekko przestudzić. Na dnie tortownicy, o wymiarach ( 26 - 27 cm ) wyłożyć warstwę herbatników białych i wylać na nie mus śliwkowy, odstawić do lodówki do stężenia. Znowu wyłożyć warstwę herbatników kakaowych i masę z kaszy. Wyłożyć trzecią warstwę herbatników, polać wierzch ciasta polewą czekoladową, udekorować jeżynami i listkami mięty. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Moja Fantazja - ciasto 531

puszka brzoskwiń albo 1 szklanka soku z brzoskwiń * 2 budynie waniliowe * 3/4 szklanki wody * 4 żółtka * 3 - 4 łyżki cukru * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych * 1 małe opakowanie herbatników jasnych * 300 ml śmietanki 30% * czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji * masa kajmakowa o smaku waniliowym Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam(...)masa była już gotowa wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy. Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę waniliową. Na masę waniliową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne. Ubiłam śmietankę 30 % i tym zakończyłam przekładanie ciasta. Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki. Zastanawiałam

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto mus czekoladowy z malinami 2099

zmiksować z czekoladą. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą, można chwilę delikatnie miksować, ale tylko do połączenia się składników.  Powstały mus wyłożyć na spód z herbatników posmarowany malinami i udekorować płatkami migdałów. Spód do ciasta bez pieczenia: Herbatniki rozkruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała forma mokrego piasku.  Na spodzie(...)formy położyć papier do pieczenia i wyłożyć na nim herbatniki z masłem, które wyrównać łyżką. Maliny: Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny około 10 - 15 minut. Następnie zdjąć z palnika i wymieszać w nich wcześniej zalaną kilkoma łyżkami zimnej wody napęczniałą żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić. Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników. Jeśli

Kuchcik gotuje
Sernik waniliowy z owocami 137

Prosty serniczek z owocami na spodzie z herbatników i czekolady(...)każdego łasucha. Jeden kawałek zawiera tylko 150 kcal! Przygotowanie: 30 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego, nie wpłynie to na masę. Sama zrobiłabym go bez spodu

Zdrowie i pysznie na talerzu