Daktyle w połączeniu z malinami i delikatnym mascarpone tworzą przyjemne w smaku ciasto. Spód tarty z daktylami i mascarpone bez pieczenia wykonany jest tylko z daktyli, oleju kokosowego i herbatników. Herbatniki śmiało, można zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi, wtedy tarta będzie bezglutenowa. Daktyle są tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania więcej cukru. Cukru dodajemy(...)pieczenia? Spód do tarty: Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę, aby zmiękły. Po moczeniu wyjąć daktyle z wody do misy blendera i rozdrobnić stopniowo dodając pokruszone herbatniki, kakao i rozpuszczony olej kokosowy. Rozdrabniać do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę daktylową wyłożyć na spód formy (dobrze sprawdza się silikonowa) i delikatnie docisnąć. Można zrobić również
Kuchcik gotujeLion 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1 śmietan-fix 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady *** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm) . Na ciasteczkach rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Cztery batoniki Lion drobno kroimy *** *** Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników *** *** Połowę śmietany (250ml(...)wszystko razem miksujemy, na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane batoniki i całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki *** *** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy ze śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta *** *** Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy nią ciasto *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Wierzch
Blog z ApetytemDODATKOWO : 100 g czekolady mlecznej 1 puszka orzeszków solonych forma do pieczenia 25/30 cm PRZYGOTOWANIE : Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na dno układamy 1 warstwę herbatników. Budynie mieszamy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylewamy na pierwszą warstwę ciastek i układamy drugą. Mleko z puszki wykładamy do miseczki i podgrzewamy lekko(...)misy robota, ciągle miksując wsypujemy partiami mleko w proszku. Masę odkładamy na 15 minut aby zaczęła gęstnieć. Kiedy jest już gęstsza wylewamy ją na ciasto, masę mleczną przykrywamy herbatnikami. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 1-2 łyżki mleka, podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na ciastka, oraz pozostałą masę kajmakową, finezyjnie je rozsmarowując. Rozsypujemy resztę
Kulinarne Fantazje Marioliorzechy, rodzynki...). Ja oprócz herbatników dodałam orzechy włoskie. 250 ml mleka, 250 szklanki cukru, 125 g masła, 3 - 4 łyżki kakao, 500 ml mleka w proszku, 200 g herbatników, 100 g orzechów włoskich, Orzechy pokroić, herbatniki pokruszyć. Formę keksówkę posmarować masłem lub wyłożyć folią aluminiową. Mleko, masło i cukier zagotować. Mieszając dodać mleko w proszku i kakao(...)Cały czas mieszając (aby nie przypalić) zagotować. Do gorącej masy dodać herbatniki i orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, odstawić do zastygnięcia. zastawa
królestwo garówtradycyjne pieczone ;) A takie ciasto znacie? To ciasto to przeróbka klasycznego 3 bita, użyłam innych składników smakowo i inaczej je po prostu złożyłam. Mówię Wam pychota! Składniki: 1 opakowanie herbatników pełnoziarnistych np. Bonitki z Biedronki 250 gram 1 puszka masy o smaku kukułka 660 ml śmietanki 30-36%(3 kubki) 1 budyń o smaku tofi 100 gram masła(...)może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy. Napisałam przy wymiarach około ponieważ ja nie mając takiej blachy zrobiłam w 2 keksówkach. Na dno formy wykładamy pojedynczą warstwę herbatników. Ubijamy śmietankę, wykładamy na herbatniki, następnie warstwa herbatników, na to masa kukułkowa, herbatniki, masa budyniowa, czekolada otarta lub kakao
Życie zaczyna się w kuchniwięc pora na zakrapiany rumem deser z bananami. Jest słodko i pysznie. Deser obłędnie poprawiający humor w zimowe dni. Polecam. DESER BANANOWY z RUMOWYM KARMELEM Składniki: 1,5 opakowania herbatników typu Petit 1 cytryna 2 banany 2 łyżki rumu krem: 0,75 litra mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowym(...)rumem. Na dno pucharków wsypujemy cienką warstwę pokruszonych herbatników, następnie nakładamy warstwę schłodzonego kremu. Na kremie układamy plasterki bananów, które przykrywamy warstwą karmelu. Karmel posypujemy cienka warstwą herbatników. Nakładamy ponownie warstwę kremu. Ozdabiamy warstwą pokruszonych herbatników i plasterkami bananów
Bon appetit mon amiekogoś do pomocy przy składaniu herbatników. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego 250 g masła 1 szkl cukru pudru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 36 herbatników czerwona galaretka Polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Dekoracja: migdały wiórki kokosowe Dzień wcześniej przygotować galaretkę, zostawić(...)nadal miksując dodawać po łyżce twarogu. Utartą masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej ekstrakt waniliowy. Na folii aluminiowej ułożyć 3 rzędy po 6 herbatników (zdjęcie). Smarujemy masę kakaową, układamy kolejną warstwę herbatników. Środkowy rząd można ułożyć w sposób pokazany na zdjęciu, chatka będzie łatwiej się składać. Na środku ułożyć paski galaretki. Teraz
Smakołyki Asimiękkiego masła 2 łyżki nutelli Wierzch ciasta: 500g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 x śmietan-fix Do przełożenia: ½ słoiczka powideł śliwkowych około 16 szt. herbatników maślanych około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych) Do nasączenia biszkoptu: ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej) 3 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ciemne kako do posypania wierzchu ciasta(...)wszystko ładnie się ze sobą połączy Wykonanie kolejność: biszkopt nasączamy naparem z kawy i % ( około10-12 łyżek) i wykładamy na niego krem budyniowy na kremie układamy warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami i przykrywamy drugą warstwą herbatników następnie na warstwie herbatnikowej rozsmarowujemy ubitą śmietanę kremówkę (śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fix’kse, ciasto wkładamy
Słodkie zapomnieniecukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. 2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką(...)puszysta masę. 6) Cały czas miksując do masła dodawać partiami wystudzony budyń, a następnie wiórki kokosowe i likier kokosowy. 7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej
Fitsweet.meWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM Składniki podstawowe: 350-400 g herbatników, 4 duże banany, sok z cytryny, kajmak (510 g). Masa budyniowa: 200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!), szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 3 łyżki cukru, łyżeczka(...)masy. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną. Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana. Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły
JejKuchniadomowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D Domowe Raffaello bez pieczenia Składniki : około 380g(...)ostawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram, dodaję porcjami pudding. Do 1/3 części masy dodaję 4 łyżek wiórek kokosu - mieszam. Blaszkę wykładam folią aluminiów (można spożywczą), wykładam dno herbatnikami. Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto jest z kilku różnych warstw. Jest krem budyniowy, herbatniki, kajmak i zwieńczone jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje. Porcelana Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać powoli tężejącą galaretkę. Miksować do połączenia się składników. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa ze śmietany. Ciasto wkładamy co najmniej na kilka godzin do lodówki by herbatniki zmiękły. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Przed podaniem zrobić dekorację z kakao. Inspiracja
Ala piecze i gotujeodstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA : Formę o wymiarach 25/30 cm wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników. Nakładamy 1/3 masy waniliowej, wygładzamy i łyżeczką równomiernie rozkładamy masę cytrynową, którą także równo wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Na końcu(...)być warstwa herbatników. Ciasto szczelnie owijamy i chowamy do lodówki na ok. 4-6 godzin. Po tym czasie ciastka łatwo się kroją, ale nadal są chrupiące. Smacznego :) MAŁA RADA : Krem cytrynowy jak i budyń możemy sobie przygotować dzień wcześniej. Możemy również wykorzystać mniejsze herbatniki, nasza kostka będzie wtedy ,,zgrabniejsza''. Zapraszam również po przepisy na inne ciasta bez pieczenia
Pani na deserPierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie. Sam w sobie sernik jest aksamitny, delikatny i pełen rodzynek, a masa z soku owocowego nadaje mu ciekawego smaku. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy(...)sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy dokładnie herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 3. Masa z soku: W połowie soku rozpuszczamy
Izabelawkuchniszkl do posypania na wierzch) 150 g herbatników 1 czekolada biała 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć równomiernie część herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę, przestudzić. 200 ml kremówki ubić na sztywną masę, stopniowo dodać serek mascarpone ubijając już na wolniejszych obrotach, następnie dodać rozpuszczoną(...)białą czekoladę, nadaj ubijając. Kiedy składniki się połączą dodać 3 szklanki pszenicy i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać nożem, dodać następną warstwę herbatników. Gorzką i mleczną czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Pozostałe 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać roztopione czekolady i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Masę wyłożyć na herbatniki
Trufelkowo