serka mascarpone 30 g żelek 3 kostki białej czekolady Polewa i dekoracja: 100 g czekolady mlecznej 3 kostki czekolady białej Przygotowanie: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Herbatniki zmiksować na piach. Herbatniki, rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone połączyć ze sobą. Żelki i białą czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i dodać(...)małych oczkach białą czekoladą i odstawić na kolejne 2 – 3 godziny do lodówki. Krok po kroku: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 2. Zmiażdżyć herbatniki 3. Wymieszać czekoladę, z herbatnikami i serkiem mascarpone 4. Czekoladę i żelki pokroić 5. Połączyć czekoladę i żelki z masą 6. Uformować niewielkie
KuchniaWeDwoje.plserka maskarpone 200 g białej czekolady 200 g mlecznej czekolady 4 szkl. płatków Nestle Kangus Kwadratową blaszkę 26/26 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć warstwą herbatników. Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną białą czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę ( 200 ml) ubić na sztywno,wymieszać z maskarpone(...)wystudzoną płynną białą czekoladą. Wsypać 3 szklanki płatków,wymieszać i wyłożyć na przygotowaną warstwę herbatników. Masę dokładnie wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną mleczną czekoladę,podgrzewać aż czekolada się rozpuści,odstawić do przestygnięcia. Pozostałą śmietanę (200 ml) ubić na sztywno i połączyć z przestudzoną mleczną czekoladą. Masę wylać na herbatniki
Kolorowa kuchnia Elkiprzygotowane przez Madzię i wyszło bajecznie pyszne. W tej wersji ilości w składnikach są na przygotowanie ciasta w tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki: ciasteczka Oreo - ok. 12 sztuk herbatniki - ok. 20 sztuk ser biały (mielony) - 1 kg 4 jajka masło - 200g budyń śmietankowy - 100g mleko - 1 szklanka cukier - 1 szklanka Sernik z ciasteczkami Oreo - przepis W garnku roztapiamy(...)musimy uważać aby temperatura nie była zbyt wysoka, bo jajka mogą nam się ściąć. Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy do gotującej się masy serowej . Dół tortownicy wykładamy herbatnikami, następnie wylewamy 1/3 masy, znów układamy herbatniki, masę, herbatniki i na końcu masa serowa. Mają być 3 warstwy herbatników i 3 warstwy masy serowej . Ciasteczka Oreo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tutaj. Ciasto ogólnie dobre, tylko żałuję , że nie nasączyłam choć troszkę biszkoptu. Biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia herbatniki kakaowe 250 g Masa: 600 g serka pomarańczowego 1 czubata łyżeczka żelatyny Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Delikatnie(...)wymieszać, na koniec dodać połowę herbatników [ połamanych na mniejsze cząstki herbatniki. Wymieszać i przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 170 stopniach.Upieczony biszkopt wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Do twarogu dodać lekko wystudzoną żelatynę i zmiksować, następnie dodać pozostałe pokruszone herbatniki.Delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt [ biszkopt
Moje domowe kucharzenielistek \u017celatyna (lub \u017celatyna w proszku lub agar na 750 ml p\u0142ynu)","1 \u0142y\u017cka stewia (1:10)","150 g herbatniki","1 \u0142y\u017cka olej kokosowy"],"recipeInstructions":["Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowan\u0105 mas\u0105 wyk\u0142adamy dno tortownicy. ","Twar\u00f3g miksujemy z jogurtem i stewi\u0105 do uzyskania jednolitej masy. ","Owoce myjemy, dzielimy(...)dodajemy ca\u0142e maliny, do drugiej - bor\u00f3wki. Delikatnie mieszamy.","1,5 listka \u017celatyny, odpowiednio przygotowanej miksujemy z malinami, drugie 1,5 - z bor\u00f3wkami. ","Na sp\u00f3d z herbatnik\u00f3w wyk\u0142adamy mas\u0119 serow\u0105 z bor\u00f3wkami, a na ni\u0105 delikatnie bor\u00f3wki z \u017celatyn\u0105. Wstawiamy do lod\u00f3wki na ok. p\u00f3\u0142 godziny
Kucharzycażółtko – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * powidła śliwkowe – ok. 150 g * płatki migdałów + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem(...)gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy. Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy częścią powideł, przykrywamy 1/3 kremu. Układamy kolejną warstwę herbatników -> powidła -> krem – herbatniki – krem. Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów. Wstawiamy
Ostra na Słodkouwierzcie mi, reakcje na pierwszy kęs tegoż właśnie cudeńka były jednoznaczne : „obłędne!”, „najlepsze!”, „przepyszne!”. Mogę Was tylko zachęcić do jego przetestowania 3 godziny 16 składniki: spód ciasta: 250 g herbatników 100 g masła 3 łyżeczki kakao 1 czekolada mleczna z orzechami mleczna masa: TUTAJ znajdziecie przepis na mleczny krem. Powiększcie wszystkie składniki dwukrotnie, a wykonanie pozostaje takie same. dodatkowo(...)masa kajmakowa (400 g) wykonanie: Herbatniki pokruszyć bardzo dokładnie w malakserze. Masło roztopić, dodając do niego czekoladę oraz kakao. Masło z dodatkami wlać do herbatników i dokładnie wymieszać. W międzyczasie zrobić mleczną masę jak w przepisie TUTAJ Foremkę wyłożyć dokładnie papierem (spód + boki). Mocno ubijając masę z herbatników, rozłożyć ją na spód i po bokach foremki. Włożyć
Ania i Marcin gotująśmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy mascarpone i bardzo(...)powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę. Na blaszce (moja ma wym 24x26cm) układamy herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnecukier puder i 5 łyżek cappuccino, wymieszać łyżką. Następnie dodać serek mascarpone i miksować na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Na dno blaszki (wym. 20cm x 20cm) położyć herbatniki. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Obie czekolady (mleczną i białą) zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)łyżkami cukru pudru i 2 opakowaniami śmietan fix’u. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami czekolady. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc, by herbatniki odpowiednio zmiękły). Smacznego! Polecam również wypróbować inne ciasta bez pieczenia : Kostka królowej bez pieczenia Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem The post
Kulinarne PrzebojePyszne ciasto z masą budyniową na herbatnikach. Składniki: ok 300 g herbatników puszka brzoskwiń 150 g wiórek kokosowych 2 łyżki masła łyżka cukru Masa budyniowa: 1 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 200 g masła sok z jednej cytryny Przygotowanie W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę(...)całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło miksujemy, dodając do niego po łyżce masy budyniowej. Wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Na dnie blaszki układamy herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę masy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni
e-PrzepisyKulinarnesię mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Ostudzamy. Miękką margarynę lub masło miksujemy i dodajemy ostudzoną masę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy masą korówkową i przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy(...)śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuponownie na ogień i zagotować dodając cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Na dnie formy 21×25 ułożyć warstwę herbatników i wylać połowę gorącego i gęstego kremu jaglanego. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę kremu. Przykryć herbatnikami. Odstawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić dodając pod koniec(...)posypać ziarenkami granatu. Wstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , DLA DZIECI Tagged: czekolada , granat , herbatniki , kasza jaglana , kremówka
https:KKuchniaMniamwody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Na dnie blaszki (24x28cm) układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)śmietany wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy po łyżce jogurtu, cały czas ubijając. Na koniec cienką strużką wlewamy żelatynę. 3/4 masy wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. Na to rozprowadzamy resztę masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnelitr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny 1 kostka masła lub margaryny herbatniki kiwi nektarynka czekolada 150 g PRZYGOTOWANIE: Blaszkę wyłożyć herbatnikami, moja 20 x 30. W garnku zagotować mleko, dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać otwartą laskę wanilii , cukier a następnie partiami dodawać kaszę mannę. Cały czas energicznie(...)mieszamy , żeby nie powstały grudki. Masa będzie dość gęsta. Wylać ją na herbatniki, delikatnie docisnąć. Ułożyć na wierzchu kolejną warstwę herbatników, pamiętając jak były ułożone te na dole. Później podczas krojenia, będzie to ładniej wyglądało. Odstawić do ostygnięcie. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na górę ciasta i rozprowadzić. Ja rozprowadziłam pędzelkiem i powstał
e-PrzepisyKulinarnecieszy ;) Wczoraj zrobiłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto cytrynowe bez pieczenia. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i kwaskowate. Składniki na małą blaszkę o wym. 20x25cm: ciasto: 1 opakowanie herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka(...)białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać, wystarczy na chwilę włożyć ją do zamrażalnika. W momencie kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Do ubitej
Ze smakiem i z pasją