kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem: 3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżki(...)spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu. Foremkę o wymiarach 20x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy kremówkowy krem, wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę z jabłkami. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły
VioletoweKucharzeniedusimy na małym ogniu często mieszając w między czasie dodajemy 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki cynamonu 3. W między czasie mielimy blenderem herbatniki. Dzielimy zmielone herbatniki na dwie części, 1 część wykładamy do naczynia jako spód, dodajemy 3 łyżki miodu i mieszamy. 4. Mleczko kokosowe wlewamy do miseczki dodajemy(...)potem wkładamy do lodówki na 30 min. 5. Kiedy nasze jabłka zmiękną odstawiamy i czekamy aż wystygną. 6. Ostygnięte jabłka kładziemy na nasz spód z herbatników, na jabłka nakładamy drugą część zmielonych herbatników zostawiając troszeczkę do posypania na górę. 7. Na koniec wyciągamy nasze stężone mleczko kokosowe z lodówki i wylewamy na wierzch
Mój pomysł nałyżka kakao KREM -litr mleka -2 budynie -2 łyżki mąki -3 żółta -3/4 szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy(...)zgęstnienia. Studzimy. Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę herbatników. PIANKA kawę, czekoladę, kakao
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: 2 paczki herbatników Banitki 1 budyń śmietankowy 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżkę mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny ''Palma'' 1 puszka masy krówkowej 1 słoik dżemu z wiśni 1/2 litra śmietany kremówki 10 dag prażonych migdałów 1 paczka krakersów Wykonanie: W jednej szklance mleka rozprowadzamy budyń , cukier i dwa rodzaje mąki. Pozostałe mleko(...)zagotować, do dotującego mleka wlewamy rozprowadzony budyń, gotujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony budyń miksujemy z margaryną na gładką masę. Spód dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki, przykrywamy kremem budyniowym. Na krem położyć kolejną warstwę herbatników. Herbatniki posmarować masą krówkową, ponownie rozkładamy herbatniki. Na herbatniki rozprowadzamy dżem wiśniowy, przykrywamy go warstwą krakersów
kgwjanczewoproponuję dwa rodzaje posypki, w której będziemy obtaczać trufle jedna-klasyczna, czyli ciemne kakao, a druga składa się z orzechów włoskich lub ziemnych (ja używałam ziemnych) oraz herbatników zmielonych razem w malakserze. Trufle w drugiej posypce, uzależniają :-) te w kakao też. No ale dość wstępu, zapraszam na trufle: No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -120ml śmietanki 30% (pół(...)czekolady *zawartość kakao 60% 100g -1 tabliczka mlecznej czekolady 100g -1 płaska łyżka miodu -około 1/3 kostki roztopionego masła DODATKI: -orzechy włoskie posiekane na drobno -1 paczka herbatników (mała paczka wystarczy, mogą być maślane, lub zwykłe szkolne) -możemy dodać ulubiony alkohol, ja jednak nie dodawałam -kilka orzeszków ziemnych do posypki, lub włoskich -około 2 łyżki kakao gorzkiego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardzo prostym i pysznym ciastem. Robi się je bardzo szybko. Jest to bananowiec bez pieczenia. Ciasto składa się z kilku warstw - kakaowe herbatniki-masa-banany-herbatniki-masa -banany oraz galaretka. Całość bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. Banany nadają ciastu fajny zapach i posmak :-) Polecam gorąco zrobienie tego ciasta-warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ(...)paczki kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały) Blaszkę wykładamy papirem do pieczenia lub folią. Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową gotową to odstawiamy ją i przygotowujemy herbatniki . Herbatniki bardzo dobrze rozgniatam i dodaje pół kostki masła i wszystko razem mieszam , kiedy mamy połączone masło z herbatnikami to wykładam spód i boki tortownicy masą z herbatników , jak już mamy wyłożoną tortownicę masą z herbatników to wylewam całą masę śmietanowa do tortownicy i zdobię owocami , ja miałam akurat banany , ale to jest według uznania , i wstawiam do lodówki na kilka godzin , bądź
Mój Smakchęci na włączanie piekarnika to szukam sposobu jak to ominąć. Wtedy na ratunek przychodzi spód do ciasta bez pieczenia z herbatników. Oczywiście herbatniki można zamienić na inne ciastka np. na ciasteczka pełnoziarniste, które również świetnie sprawdzą się w tej roli. Dla kogo: dla mających zepsuty piekarnik dla szukających spodu do ciast bez pieczenia dla kochających herbatnikowy smak(...)Składniki: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Wykonanie: Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić za pomocą
Mania Wypiekaniamleku i wlać do gotującego się sernika, mieszać do zagęstnienia sernika i zdjąć garnek z ognia forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie i bokach poukładać jasne herbatniki i wyłożyć połowę masy sernikowej, wygładzić wierzch na wierzchu poukładać herbatniki ciemne delikatnie przyciskając do sernika na herbatniki wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch i poukładać herbatniki jasne i ciemne, schować do lodówki galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wyłożyć na herbatniki, posypać startą czekoladą gorzką, schować do lodówki najlepiej na całą noc, wyjąć z formy sernik z papierem i go usunąć na talerzu - sernik gotowany zrobiłam pierwszy raz i jest prezepyszny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMasło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Następnie naprzemiennie dodawać serek i mleko w proszku. Utrzeć na gładki krem. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną(...)znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Czekolady połamać i razem ze śmietana rozpuścić w kąpieli wodnej na gładko. Orzechy przesiać na sitku pozbywając się części soli (nie całkowicie!) Orzechy w zależności od upodobań albo pozostawiamy w całości albo siekamy drobno. Wrzucamy do rozpuszczonych czekolad i dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej
Smaki NataliiSKŁADNIKI : 250 g jasnych herbatników 150 g ciemnych herbatników 1 puszka masy kajmakowej 510 g 2 budynie bez cukru 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Formę o rozmiarach 30/25 wykładamy folia aluminiową. Na dno układamy pierwszą warstwę jasnych herbatników, na to rozkładamy, mokrą łyżką, podgrzaną masę kajmakową ( ciepła się lepiej rozsmarowuje ), przykrywamy drugą warstwą jasnych herbatników. Budynie gotujemy z 3 szklankami mleka i cukrem aż powstanie gęsta masa. Jeszcze ciepły, gęsty budyń rozkładamy na ciastka, równo go rozsmarowując i przykrywamy ciemnymi
Kulinarne Fantazje Marioliłyżką. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno (można dodać ŚmietanFix) i dodać ją do rozpuszczonej mlecznej czekolady. Wymieszać, aż masa będzie jednolita. Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach wyłożyć masę jasną. Na masie znów ułożyć warstwę herbatników, a na nich warstwę ciemną. Górę posypać płatkami. Włożyć do lodówki na kilka godzin, a nawet(...)całą noc. Blaszka : kwadratowa o wymiarach ok 23x23cm lub 24x24cm Warstwy od dołu: 1. herbatniki 2. masa jasna. 3. herbatniki 4. masa ciemna 5. posypka z płatków Opierałam się na przepisie z bloga www.przepisnatalerzu.pl
Mania Wypiekaniatruskawki do dekoracji czas przygotowania składników – około 40 minut czas schładzania – od 2 do 3 godzin Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję herbatniki: Herbatniki rozkruszam, można je rozkruszyć blenderem lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam łyżką(...)przygotowane herbatniki przekładam do tortownicy, wyrównuję i ugniatam łyżką. Tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Przygotowanie masy serowej: Do żelatyny dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania masy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam w misce, do ubitej śmietany cały czas miksując dodaję cukier waniliowy, stopniowo cukier puder i miksuję przez chwilę tak żeby składniki
Uwaga Babcia Gotujełasuchów. Połączenie herbatników z masą krówkową i kokosem. Gdyby nie czas oczekiwania aż warstwy się odpowiednio schłodzą, byłby naprawdę błyskawiczny do zrobienia. Składniki: Na blaszkę 32x26cm 2 opakowania herbatników maślanych (ok 400g) 500ml śmietanki 30% 2 opakowania serka mascarpone (2x250g) 3 łyżki cukru pudru 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 100g wiórek kokosowych 1opakowanie śmietan fix 50ml(...)likieru o smaku toffi Ponadto: 1 mleczna czekolada 30ml mleka 2 garści orzechów ziemnych 30g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno z opakowaniem śmietan fix i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę
Kuchnia w czekoladziebitą śmietaną, a wszystko to przełamane orzeźwiającą galaretką i soczystymi truskawkami. Niebo w buzi ;) Polecam! Składniki na torcik truskawkowy bez pieczenia: na formę 24x28 cm 250-300 g herbatników kakaowych 200 g schłodzonej śmietanki 30% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (do smaku) 2 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki(...)wlewamy do masy. Znów dokładnie miksujemy, na końcu ewentualnie dosładzamy i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy warstwę herbatników, na nią 1/3 kremu. Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nią wykładamy 1/3 kremu. Na nim rozkładamy trzecią warstwę herbatników, a ją przykrywamy ostatnią warstwą kremu
Rozpustne gotowanie