wody Pianka śmietankowa: 600 ml słodkiej śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pół szklanki wody Dodatkowo: Nutella lub krem Nuss milk (z Biedronki) świeże truskawki duże opakowanie herbatników kakaowych (370g) Śmietanę przeznaczoną na piankę miętową zagotować razem z pastylkami ciągle mieszając. Wystudzić, a następnie chłodzić w lodówce przez dobę. Następnego dnia(...)blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 3 łyżeczki żelatyny i 2 łyżki cukru rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Schłodzoną (miętową) śmietanę ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania wlać strużką rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Gotową piankę wylać na herbatniki. Gdy lekko stężeje ułożyć kolejną warstwę ciastek. W podobny sposób przygotować piankę śmietankową. Wylać na herbatniki
Praktyczna plwiórki kokosowe namoczone w mleku. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę masy na posmarowanie(...)torcika. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, na który rozsmarować pozostała masę kajmakową i lekko posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec udekorować ciasto biszkoptami podłużnymi. Schemat przełożenia Biszkopt Masa kokosowa Herbatniki maślane Masa kajmakowa orzechowa Herbatniki maślane Masa kokosowa Biszkopt Masa kajmakowa orzechowa Wiórki kokosowe Biszkopty podłużne
Ciastka - domowe słodkościusiąść do komputera wolę wyjść z moją Panienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki(...)masa kajmakowa czekolada mleczna Biszkopt kroimy na pół (można go nasączyć np herbatą) wykładamy na niego połowę masy kokosowej, a na nią układamy warstwę herbatników, na herbatnikach smarujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę kokosową i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęściemalinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe – 2 galaretki cytrynowe – 250 g masła – 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)następnie wystudź. Możesz ugotować kajmak dnia poprzedniego lub w ostateczności kupić gotowy. Formę wielkości 20 x 30 cm lub zbliżonej wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż 1 warstwę herbatników, tak aby tworzyły jednolity spód. W połowie szklanki mleka rozpuść 2 budynie waniliowe. Pozostałe 3 szklanki mleka zagotuj w garnku dodając do mleka 1 łyżkę cukru. Kiedy mleko zacznie
nietylkopasta.plpowstać gładki krem. Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką. Formę (30x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią(...)warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły
Swojskie jedzonkoposypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis. Forma 25/30 cm Składniki: 45 dag maślanych herbatników 1 mała puszka kajmaku 1,5 szklanki wiśni osączonych z syropu Krem milky way: 1/2 litra śmietany kremówki 30/36% 20 dag batoników milky way 4 listki żelatyny Dr.Oetker Krem(...)przekładamy do miseczki, rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad goracą kąpielą wodną. Płynną wlewamy cienkim strumieniem do kremu, miksujemy. Złożenia ciasta: Blaszkę o podanych wymiarach wykładamy pergaminem układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, wyrównujemy, posypujemy osączonymi wiśniami lekko wciskając je w krem, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, rozsmarowujemy miękki kajmak , przykrywamy herbatnikami, wykładamy pozostałą częścią kremu
Wanilia i Kardamonłyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej (na polewę) posiekane orzechy (do posypania) Wykonanie: Przygotowujemy blachę (25 x 35 cm): smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wykładamy herbatnikami. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu. Gdy rozpuści nam się masło dodajemy cukier waniliowy i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki, mieszamy aż cała czekolada(...)przygotowane herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła, a następnie rozsmarowujemy ją na wierzchu herbatników. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia gdy jest zimne i zastygnie. P.S. Przepis pochodzi z bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyZrobiłam ten sernik na Dzień Kobiet. Zamiast kruchego ciasta, ułożyłam na spód formy herbatniki. Posmarowałam je nutellą i na to wylałam masę serową :) Na wierzch posypałam pokruszone herbatniki, które mi zostały. Tak powstał szybki i całkiem nie zły serniczek :) Wszystkim smakował. Myślę, że Wam też posmakuje :) Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 1 kg sera(...)cały czas miksując. Dodać kilka kropli olejku. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć nutellę i równo rozsmarować. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Herbatniki które pozostały pokruszyć na drobne okruszki. Okruszkami posypać wierzch sernika. Piec
Agusiowe smakołykiRewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto(...)ognia, do gorącej masy dodać pokrojone na kawałki masło mieszać aż się połączy z budyniem, lekko przestudzić. Keskówkę o wym 11/35 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia, wyłożyć jedną warstwę herbatników tak aby ściśle do siebie przylegały, wylać ciepłą masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto
Wanilia i Kardamonwarstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, w smaku bardzo przypominające znane pralinki Ferrero Rocher. A w dodatku nie wymagające pieczenia i wybornie smaczne oraz efektownie wyglądające. Polecam! Składniki: Herbatniki kakaowe około 55 sztuk 1 puszka czekoladowej masy kajmakowej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 100g orzechów laskowych 2 wafelki o smaku orzechowym (użyłam Prince Polo(...)posiekanych orzechów oraz drobno pokruszone wafelki. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników *** *** Na dnie formy układamy warstwę herbatników *** *** Na ciasteczka wykładamy krem orzechowy *** *** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach *** *** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą
Blog z Apetytembardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki. Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć(...)stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu. Na dnie blachy ułożyć herbatniki. Na to rozłożyć równomiernie masę krówkową. Kolejno znów herbatniki. Następną warstwą jest przygotowany wcześniej krem budyniowy. Na to kolejna warstwa herbatników. Na samym końcu wyłożyć ubitą wcześniej z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Ciasto należy przechowywać w lodówce
Zrób to smacznieSkładniki: duża paczka kakaowych herbatników słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Stovit 300 ml śmietanki kremówki 125 g gorzkiej czekolady 400 ml mleka + 125 ml do nasączenia herbatników 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 75 g masła mała paczka pianek marshmallow Mleko przeznaczone do nasączenia herbatników przelać do płaskiej miseczki. Pozostałe mleko podzielić(...)rozmieszać budyń i cukier, drugą zagotować i wlać na nią rozrobiony proszek budyniowy. Ugotować na gęsto i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Szeroką keksówkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Herbatniki zamaczać na sekundę w mleku i ułożyć z nich pierwszą warstwę na dnie foremki. Posmarować 1/3 konfitury z porzeczek. Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki i ustawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru pół szklanki mleka ok. 280 g herbatników kakaowych 2/3 masy krówkowej 50 g płatków migdałowych Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając(...)rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W średniej prostokątnej blaszce wyłożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać
Czerwień i błękitChatką Puchatka’’, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa i dekoracja mleczna Helio 4 łyżeczki(...)całości masy serowej odejmujemy 1/3 . Do mniejszej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układamy szerszą częścią obok siebie. Na herbatniki wykładamy ciemną część, zostawiając około 3-4 łyżek. Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku
Podróż w kulinaria