herbatniki - 5808 przepisów (strona:47/388)

CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 165

mój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka(...)łyżka kakao 150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 op. śmietan-fix skórka z całej cytryny okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki ) Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto 3 Bit bez pieczenia 190

powoli przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Blaszkę o wymiarach 25 na 35 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą wartę herbatników. Wyłożyć masę krówkową i rozsmarować równomiernie na herbatnikach. Najlepiej używać masy korówkowej, która w składzie ma tylko mleko i cukier. Taka masa nie są sztywne i łatwo ją rozsmarować. Na masę krówkową wyłożyć kolejną warstwę herbatników.  Następnie wykładamy masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę i zetrzeć na nią mleczną czekoladę. Odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Ciasto 3 BIT bez pieczenia 224

waniliowego, 200g masła. 2 łyżki cukru pudru, Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan fixu, ½ łyżki żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo: 45 sztuk herbatników, 1 puszka masy krówkowej, ½ tabliczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam(...)cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. 2. Na blaszce układam herbatniki 3szt x 5szt. Na herbatnikach rozsmarowuję masę krówkową. Przykrywam kolejną warstwą herbatników. Wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki. 3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto "Mleczny Toffik" 864

schłodzeniu.  Kawa i to ciasto to mój ulubiony zestaw weekendowy. Polecam,   jest przepyszne i spisze się na różnych uroczystościach. Składniki na prostokątną foremkę 23/27 cm 30 dag herbatników kakaowych 650 ml śmietany kremówki 30/36% 20 dag serka mascarpone 4 pełne łyżki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dr.Oetker 1 puszka kajmaku(...)puder, wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę i miksujemy tylko do połączenia. Kajmak leciutko podgrzewamy tak aby dał się rozsmarować na cieście. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy połową porcji mlecznego kremu, układamy kolejną warstwę herbatników wykładamy resztę kremu, wygładzamy łyżką, znów kolejna warstwa herbatników którą smarujemy kajmakiem, na wierzchu rozsypujemy pokrojone na drobniejsze

Wanilia i Kardamon
Czekoladowa Kubanka 388

masła 82% 3 pełne łyżki nutelli Pianka śmietankowa: 400ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie herbatników jasnych (ok 16 sztuk) 1 opakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk) 1 mały słoiczek powideł śliwkowych (¾ szklanki) 1 filiżanka espresso z odrobiną cukru Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji wierzchu ciasta Odrobina kakao do posypania(...)mieszając, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy przez ok 5 minut, stpniowo dodajemy budyń, następnie nutellę. Krem wykładamy na biszkopt nasączony filiżanką kawy espresso. Przykrywamy jasnymi herbatnikami, a te z kolei smarujemy powidłami śliwkowymi. Układamy warstwę z ciemnych herbatników. Pianka śmietankowa: Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Do gotowej dodajemy serek   mascarpone. Wykładamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem 277

palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Ugotowaną masę kokosową odstawić na około 5 minut, aby nieco przestygła. Następnie jeszcze ciepłą masę rozsmarować na herbatnikach, którymi wcześniej wyłożyć dno formy i przykryć masę drugą warstwą herbatników.  Na czas przygotowywania masy z kajmakiem formę wstawić do lodówki.  Masa z kajmakiem:  Żelatynę(...)będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Na koniec w trakcie miksowania dodać cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników. Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki.  Polewa: Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się

Kuchcik gotuje
Ciasto chałwowe bez pieczenia. 187

wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy - na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki(...)kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc. Uwagi:  - ciasto należy podawać dobrze schłodzone. Jak wykonać takie ciasto chałwowe możecie zobaczyć na filmiku. my social media

RITA food channel
Ciasto z jabłkami bez pieczenia 452

nich zachowa swój kształt. Jabłka zdjąć z palnika, dodać galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretek, nie gotować. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu jabłka przełożyć do foremki wyłożonej herbatnikami i przykryć je drugą warstwą herbatników. Na czas robienia warstwy z serka, foremkę wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając(...)wrzącą wodą. Polewę mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.  Ciasto polać polewą, posypać płatkami migdałów lub orzechami i wstawić na 12 godzin do lodówki, aby warstwy stężały, a herbatniki zmiękły. Zobacz również: szarlotka z pianką

Kuchcik gotuje
Orzechowe ciasto bez pieczenia 172

kolejnym pysznym przepisem. Biorąc pod uwagę mój ostatni jesienno zimowy "niedoczas" postawiłam tym razem na ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta wykorzystałam  masę orzechową od Helio , herbatniki kakaowe od Cukry Nyskie , mascarpone i orzechy arachidowe. Szybki, prosty ale jakże smaczny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 1 puszka 560 g masy orzechowej od Helio 2 paczki 200 g herbatników(...)serka mascarpone 4 łyżki orzeszków arachidowych siekanych Przygotowanie: Formę wielkości ok 25 x 30/35 w zależności jaką mamy w domu wykładamy folią spożywczą.  Na spód układamy herbatniki i ok 1/2 puszki masy.  Czas na kolejną warstwę herbatników i warstwę serka mascarpone. I na koniec trzecia warstwa ciastek i reszta masy orzechowej.  Wierzch posypujemy orzeszkami arachidowymi

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto chałwowe bez pieczenia. 189

wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy - na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki(...)kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc. Uwagi:  - ciasto należy podawać dobrze schłodzone. Jak wykonać takie ciasto chałwowe możecie zobaczyć na filmiku. my social media

RITA food channel
Kokosowy sernik 340

kokosowego 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 1,5 szklanki wiórków kokosowych 15ml likieru kokosowego % Polewa: 200g białej czekolady 1 łyżka masła 7 łyżek śmietanki 30% Dodatkowo: 300g herbatników black wiórki kokosowe różowa posypka dekoracyjna Wykonanie: 1. Masa serowa: W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie(...)połączenia się składników. Ciągle mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. 2. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie   1/2 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia. 3.Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis #180 Bezglutenowe herbatniki - bez cukru i laktozy (wegańskie) 140

obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki.  Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki  bezglutenowej warto przeczytać skład, ponieważ często można znaleźć sporo dodatków(...)oraz mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm (możemy delikatnie podsypać mąką jeśli ciasto się zbyt klei) i wycinamy herbatniki. Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.  Herbatniki dobrze sprawdzą się do po południowej herbatki oraz jako

Health-Fit-Life
Gruszkowa delicja bez pieczenia 154

śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki cukru pudru garść płatków migdałów 2 galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia. Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń. Do gorącego wsypać pozostałe 2 galaretki i wymieszać do czasu aż się rozpuszczą. Gorącą masę wylać na herbatniki, ułożyć drugą warstwę(...)herbatników. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, na herbatnikach ułożyć obrane ze skórki ćwiartki gruszek. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietan fix. Wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania