zgęstnieje, cały czas mieszając. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy mikserem do dokładnego połączenia. Blaszkę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasno herbatniki. Wykładamy ciepłą masę z kakao, ponownie układamy herbatniki, wykładamy białą masę, przykrywamy warstwą herbatników. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła Czekoladę rozpuszczamy z masłem(...)jednolitą masę. Ciepłą rozsmarowujemy na herbatnikach. Wystudzone ciasto, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiserka waniliowego z wiadereczka 2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g 180ml śmietanki 30% 3 jajka 2/3 szkl cukru Dekoracja: kilka truskawek 2 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g Spód: Herbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki(...)jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć grzanie i studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimny przełożyć do lodówki i chłodzić najlepiej
Smakołyki Asibatonów Lion 2 łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Terravita 70% 2 śmietan fixy Kwadratową foremkę o boku 21cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, rozsmarować kajmak (2 łyżki zostawić). Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schłodzoną śmietankę ubić, podzielić na pół. Do jednej części dodać mascarpone i resztę kajmaku, zmiksować. Dodać drobno pokrojone batoniki lion(...)trochę można zostawić do dekoracji), wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i położyć kolejną warstwę ciastek. Resztę ubitej śmietanki zmiksować z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można udekorować kawałkami batoników. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Do tego ciasta użyłam dokładnie 36 herbatników na foremkę 21x21cm. Smacznego
Smakołyki Asistężenia. 3 szklanki mleka gotujemy z cukrem,cukrem waniliowym i masłem . Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką,wlewamy do gotującego się mleka,gotujemy budyń.Dno formy (25x40) wykładamy herbatnikami,wylewamy gorący budyń,układamy kolejna warstwę herbatników i pozostawiamy do ostygnięcia . Wylewamy tężejący mus truskawkowy i układamy kolejną warstwę herbatników.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną(...)śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki
Bajeczna KuchniaCiasto snickers, jest bardzo łatwe w przygotowaniu więc polecam każdemu. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe jeżeli bez cukru to dodać 4 łyżki 800 ml mleka 1,5 kostki miękkiego masła mała puszka kajmaku orzechy włoskie Wykonanie: Ugotować(...)budyń, odstawić go do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. W blaszce wyłożyć co najmniej jedną warstwę folii aluminiowej a na nią jedną warstwę herbatników, 1/3 masy, przykryć herbatnikami następną 1/3 masy przykryć herbatnikami i pozostałą masą wszystko zakryć herbatnikami. Na wierzch ciasta wylać kajmak i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać
PychotkaaaWalewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka 1,5 kostki miękkiego masła dżem śliwkowy mała paczka bez płatki migdałów Wykonanie: Ugotować budyń(...)całkowicie wystudzić. Masło zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, posmarować cienką warstwą dżemu i 1/3 masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały
Pychotkaaażelatyna i twaróg się połączą. Rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy (cały czas mieszając) do masy serowej. Na blacie rozkładamy arkusz folii aluminiowej. Układamy na nim 3 rządki po 8 herbatników. Na ciastka wykładamy 2/3 masy serowej. Pośrodku, układamy na niej rządek truskawek (jedna za drugą). Na owoce wykładamy pozostałą masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię, delikatnie formując kształt stożka. Przy(...)pomocy folii aluminiowej podnosimy ku górze po 1 rządku herbatników z każdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników. Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (w tym czasie masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy
MyCookBook.plmargaryny 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można je także zmiksować w mikserze kuchennym. Ja dodałam jeszcze trochę herbatników maślanych. W rondelku roztopiłam masło. Dosypałam pokruszone herbatniki(...)skondensowanym i esencją waniliową. Wsypałam mąkę,proszek do pieczenia i cukier. Wymieszałam. Na koniec dodałam wiórki kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa
potrawyregionalnesera cukier 3 zielone galaretki 1 op żelatyny 800 g truskawek 1,5 szkl mleka cukier wanilinowy sok z cytryny truskawki do przybrania 1 warstwa;Tortownicę wyłożyć herbatnikami. 2 warstwa; 1/3 sera, pół szkl mleka, 2 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera, zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. Przestudzić dodać do masy serowej, wymieszać i wylać(...)herbatniki. Zastudzić. 3 warstwa: rozłożyć herbatniki 4 warstwa; połowę truskawek i 3 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera. Dodać 4-5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody. Wylać do tortownicy. Zastudzić 5 warstwa; 1/3 sera, pół szkl mleka, 2 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera, zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. Przestudzić dodać
Gotowanie jest łatwetwarogu zmielonego minimum dwukrotnie 100 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 4-5 łyżek mleka 75 g wiórków kokosowych około 15 prostokątnych herbatników Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać żółtka, jedno po drugim, dodawać twaróg i nadal ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej(...)wlać do gotującej się masy serowej. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć. Na dno keksówki o wymiarach 21 x 11 cm wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, wylać połowę masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie wylać pozostałą masę serową i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Sernik obciążyć i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą
Domowa cukiernia Ewytwarogu 1 puszka masy krówkowej 3 jajka L 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 2-3 do posypania 1. Herbatniki kruszymy za pomocą wałka. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm). 2. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie(...)stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. 4. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy pokruszonymi herbatnikami
Szefowa kuchnimąki ziemniaczanej 250 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki np. likieru kawowego 1 duże opakowania herbatników kokos do posypania wykonanie: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy warstwę herbatników. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a w 1/2 szk mleka mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka a następnie dodajemy do zagotowanego mleka z cukrem, cały czas(...)schłodzić. Następnie ucieramy masło mikserem i stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy. Dodajemy likier i ponownie miksujemy. Dodajemy wiórka kokosowe i przy pomocą łyżki mieszamy. 1/3 część masy wylewamy na herbatniki następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy koleją warstwę masy, ponownie układamy herbatniki i kończymy warstwą masy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi
Domowy Smak Jedzeniamasy budyniowej -po prostu rewelacyjny deser,który urzekł cała moją rodzinę SKŁADNIKI: DWIE PACZKI DELICJI POMARAŃCZOWYCH(PO 150 g) 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 5 BANANÓW 4 SZKL MLEKA 300G HERBATNIKÓW 3 BUDYNIE BANANOWE(MOGĄ BYĆ RÓWNIEŻ WANILIOWE) 400G MIĘKKIEGO MASŁA GALARETKA POMARAŃCZOWA PRZYGOTOWANIE: FORMĘ 25X30cm wykładamy dokładnie delicjami, budynie rozpuszczamy w szklance mleka,resztę mleka zagotowujemy i wlewamy rozmieszane(...)cukrem,powoli dodajemy budyń i miksujemy na gładką masę,banany obieramy ,kroimy w plasterki,krem dzielimy na 3 części -pierwszą część wykładamy na delicje,na to banany na to herbatniki i znowu kolejna część masy,herbatniki i banany,na wierzch już ostatnia część masy i banany i na nie wylewamy tężejącą galaretkę i do lodówki na kilka godzin
Swojskie jedzonko500ml śmietanki kremówki 30% 1,5 opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem(...)dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Z podanych składników zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy. Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki. Chłodzimy. Następnego dnia wierzch
Czerwona Porzeczkajednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą(...)uchroni ją przed zbytnik pobrudzeniem przez krem oraz galaretkę. Spód wykładamy delicjami o smaku pomarańczowym, a "szpary" pozostawione między nimi zasypujemy pokruszonymi kilkoma herbatnikami. 2. Z całości mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu. 3. Miękkie masło ucieramy
Kuchnia w czekoladzie