weekend. To ekspresowa wersja banoffee pie , czyli deseru wg słynnego przepisu wymyślonego na początku lat siedemdziesiątych w Anglii. Banoffee , czyli banan i toffi, do tego serek mascarpone i kruche herbatniki. Dziś moje toffi to masa krówkowa z advocatem Helio – bomba pyszności! Deser przygotowuję także bez serka mascarpone, a całość dekoruję suszoną żurawiną (lub innymi bakaliami), posypuję kakao. Można(...)użyłam suszonej żurawiny i posypałam kakao. Masę krówkową Helio zamieszaj, bo czasem bywa zbyt gęsta. Przygotuj 6-8 szklanek lub szklanych miseczek, pucharków, ułóż na dnie połowę pokruszonych herbatników. W każdej porcji umieść też dużą łyżkę masy krówkowej o smaku advocata Helio , przykryj warstwą herbatników. Na wierzch połóż warstwę serka mascarpone wymieszanego z bananami. Udekoruj dowolnie, smacznego
Zasmakuj KuchniWybawieniem” są wtedy błyskawiczne ciasta albo desery , których pełno jest na blogu. Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach. Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie(...)rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja lubię klasyczne z cukrem pudrem – Wy śmialo możecie pokusić się np. o lukier albo porcję mlecznej czekolady. Smacznego! SKŁADNIKI : ( 25×35 ) * herbatniki – ok. 300 g * mąka ziemniaczana – 100 g * mąka pszenna – 100 g * mleko – 1200 ml * cukier drobny – 1 szkl * masło min. 82% -50 g * wanilia
Ostra na Słodkopłatkami migdałów. Puszysty, prosty w przygotowaniu, a ile radości. Mój sernik nie tylko od święta, jest delikatny i niesamowicie puszysty, taki jaki najbardziej lubię Puszysty sernik z kajmakiem na herbatnikach. Najlepszy dla mnie:) Składniki: 20 herbatników Petit-Beurre 1 kg sera (u mnie z wiaderka) połowa kostki masła 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka proszku(...)końca. Na końcu wsypałam oba śmietankowe budynie oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Z białek ubiłam sztywną pianę i dodałam do sera, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Dno blachy wyłożyłam herbatnikami, następnie wylałam na nie masę serową. Wstawiłam sernik do pieczenia do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę, piekłam około 1 godzinę. Gdy sernik się upiekł zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia
Zasmakuj Kuchniktóry chcę Wam zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku Galaretki(...)oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok. Utarte jabłka mieszamy z tężejącą galaretką. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy herbatniki i wylewamy naszą masę jabłkową. Przykrywamy je druga warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy na koniec żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ja najpierw moczę
MamaOskarkakostki margaryny Palma\r","4 jajka\r","0,75 szkl. cukru\r","4-5 \u0142y\u017cek mleka w proszku\r","3 \u0142y\u017cki ciemnego kakao\r","250 g herbatnik\u00f3w\r","ulubiony aromat\r","ulubione bakalie (ok. 2 gar\u015bci)\r","2 wafle \r"],"name":"Wafle domowe z gotowan\u0105 mas\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Margaryn(...)jajka i szybko mieszamy (mo\u017cna u\u017cy\u0107 miksera). \r","Zagotowujemy i chwil\u0119 gotujemy, a\u017c masa nieco zg\u0119stnieje.\r","Wy\u0142\u0105czamy palnik, dodajemy pokruszone herbatniki i posiekane bakalie i aromat.\r","Mas\u0119 wyk\u0142adamy na wafel i przykrywamy drugim waflem. \r","Wierzch wafli obci\u0105\u017camy.\r","Najlepsze dopiero na drugi dzie\u0144
Mieszam w GarnkuMasa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z pomarańczy. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną(...)Herbatniki pokryć lukrem. Przed podaniem ozdobić plasterkami mandarynki. Chłodzić min. 4 godziny. Smacznego
My sweet a lifePotrzebujemy: 1 kg jabłek 1 łyżka masła 2 pomarańczowe galaretki 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1/2 puszki masy kajmakowej 3 opakowania herbatników polewa czekoladowa posypka karmelowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i na nim dusimy nasze jabłka, około(...)budyń. Przykrywamy go kolejną warstwą herbatników i studzimy. Do wystudzone ciasto, nie musi być zimne, wykładamy nasze jabłka z galaretką, która zaczęła tężeć. Tę warstwę również przykrywamy warstwą herbatników. Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Na zimne ciasto wylewamy polewę czekoladową i posypujemy karmelową posypką. Na stronie My Gift DNA dostaniecie masę personalizowanych prezentów, ja tym razem postawiłam
MamaOskarkadużą blachę, więc świetnie sprawdzi się, gdy gościmy większą ilość osób. Na spód użyłam zwykłych herbatników – smakowo sprawdzają się świetnie, jednak namakają i ciężko ukroić sernik, aby herbatnik nie przywarł do papieru. Na szczęście znalazłam patent i się udało. Smakowo sernik jest wspaniały – myślę, że przypadnie do gustu wielu osobom – pamiętajcie tylko, że nie lubi(...)szklanka drobnego cukru do wypieków 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek) 150 g rozpuszczonego masła (¾ kostki) 1,5 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanka mleka szczypta soli opcjonalnie: herbatniki na spód sernika Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmujemy ser, mleko i jajka z lodówki. Potrzebujemy dwóch dużych misek. Żółtka oddzielamy od białek w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy
Poezja smakuIntensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki(...)gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę. Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie o wymiarach 21 x 25 cm. Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu. Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można
https:KKuchniaMniamwykwintne, warto dodać do niego bakalie – ja uwielbiam nadziewać swoje salami orzechami włoskimi, pistacjami i daktylami, ale możecie użyć dowolnych orzechów i owoców. Czekoladowe salami: 200 g maślanych herbatników 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 125 g miękkiego masła 2-3 łyżki amaretto lub rumu 2 płaskie łyżki kakao 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 szklanka(...)Dodajemy kakao i amaretto/rum. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy śmietanę oraz cienką strużką wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser, a do masy wsypujemy bakalie i pokruszone herbatniki. Mieszamy, aż oblepią się masą. Możemy zrobić jedno długie salami lub dwa krótsze dzieląc masę na pół. Na papier do pieczenia rozkładamy masę, układając ją w podłużny kształt. Owijamy
Poezja smakuMasa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z pomarańczy. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną(...)Herbatniki pokryć lukrem. Przed podaniem ozdobić plasterkami mandarynki. Chłodzić min. 4 godziny. Smacznego
My sweet a lifekakaowe Rok temu pojawiły się na blogu Ule orzechowe i kokosowe , dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe. Wykonuje się je na bazie herbatników, są nieco(...)czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu. Składniki: Na około 12 dużych uli Na masę zewnętrzną: 100 g herbatników 75 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1-2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe
My sweet a lifeśmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g kremu Nutella 1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych mleko do namoczenia herbatników 6 dużych bananów Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem(...)wymieszać. Gotową masę przełożyć na banany, odłozyć w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę Przełożenie: Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Wyłożyć masę śmietanową i posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić w lodówce. Smacznego
My sweet a lifeMasa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną(...)Herbatniki pokryć lukrem. Chłodzić min. 4 godziny. Smacznego
My sweet a lifekwaśnej śmietany 18% 250 g jogurtu naturalnego 80 g płynnego miodu 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 15 g żelatyny w proszku 50 ml zimnego mleka Dodatkowo: 50 g herbatników maślanych słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 270 g) Przygotowanie: Pralina migdałowa: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Cukier zwykły wymieszać z cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiać przez sitko. Miękkie masło zmiksować krótko mikserem(...)czym całą żelatynę wlać do śmietany. Dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać szpatułką pokruszoną pralinę migdałową. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na spód poukładać herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietankowo-migdałową, wyrównać szpatułką. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godzinki. Po tym czasie, gdy masa stężeje, oddzielić ciasto nożykiem od tortownicy
Nastoletnie Wypiekanie