herbatniki – 50 dag budyń waniliowy – 2 opak mleko 3,2% - 1 litr cukier – 12 dag brzoskwinie z puszki – 50 dag polewa czekoladowa Blachę wyłożyć papierem następnie ułożyć warstwę herbatników. ¾ mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy, cukier i wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 minuty. Połowę budyniu wlać na herbatniki, następnie ułożyć odsączone(...)brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. Można posypac dowolną posypką
przepisy- Milkibrzoskwiniowego 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut, po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z dżemem. Dodatkowo: herbatniki (ok 200 g) groszek ptysiowy (można zastąpić herbatnikami lub biszkoptami) 2 galaretki brzoskwiniowe 1 dojrzałe mango lub dowolne inne owoce Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i zostawiamy(...)ostudzenia. Tortownice (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na jej spodzie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy grysikowej. Na masie rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy połączony z żelatyną. Na dżemy wykładamy warstwę groszku ptysiowego, na którym rozsmarowujemy resztę masy. Na masie układamy pokrojone mango i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin
Cynamonowe szczęścienapoju roślinnego (lub mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 250g mrożonych truskawek - kilka świeżych truskawek - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru* - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód - 2 łyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy(...)wraz z 2 łyżkami ksylitolu. Po czym wlać do gotującego się napoju i gotować cały czas mieszając przez ok. 1 minutę na małym ogniu. 3) Na spód tortownicy wyłożyć herbatniki lub ciasteczka czy nawet naleśnik ze śniadania. Wylać budyń, na to ułożyć przecięte na pół truskawki. 4) Z reszty napoju zrobić tak samo drugi budyń z agarem i ksylitolem
Candy Pandaswygląd ciasta, po użyciu zastępników może znacząco odbiegać od oryginału. Dla tych co cenią sobie swój czas i chcą mieć spód zrobiony jak najszybciej, zalecam przygotowanie ciasta z herbatników i masła . Takiego ciasta nie trzeba zapiekać dodatkowo i powstaje trochę szybciej. Do masy serowej użyj: 1 kg zmielonego twarogu ja użyłam ser z wiaderka 2 jajka średniej wielkości(...)piekarnik Ingredients Ciasto kruche 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła zimnego 100 g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka Spód z herbatników – alternatywnie 230 g herbatników 100 g masła min. 82% zawartości kwasu mlekowego Masa serowa 1 kg zmielonego twarogu ja użyłam ser z wiaderka 2 jajka średniej wielkości 4 żółtka
SmartBake.plsera z mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka), duża szczypta mielonej wanilii, cukier puder (do smaku), 250 ml śmietanki kremówki 36%, 4 łyżeczki żelatyny ok. 300 g herbatników 350-400 g masy kajmakowej z puszki lub: 100 g cukru, 150 g kremówki 30 lub 36%, łyżka masła 100 g białej czekolady 2 malinowe galaretki (70 g każda(...)żelatynie, o której pisałam tutaj ). Biszkopt przekroić na dwie części (warto najpierw ściąć wierzch). Pierwszą część ułożyć na dnie blaszki. Posmarować go połową masy serowej. Na masy serowej poukładać herbatniki, na nie nałożyć masę kajmakową (najprościej jest posmarowanie każdego ciastka przed ich ułożeniem). Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki nałożyć pozostałą część masy serowej. Schłodzić w lodówce
Lekcje w kuchni25x13 cm: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 2 budynie waniliowe z cukrem 2 jajka 2 łyżki mleka w proszku 250 g masła 1/2 szklanki mleka Ponad to: 200 g herbatników 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 3 łyżki płatków migdałowych Masło rozpuścić i ostudzić. Proszek budyniowy wsypać do miski, dodać jajka, 1/2 szklanki mleka i mleko(...)minut, a następnie zdjąć z ognia. Keksówkę o wymiarach 25-13 cm wyłożyć folią spożywczą, ja mam silikonową formę, więc nie muszę tego robić. Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej, przykryć ser herbatnikami i wylać drugą połowę masy serowej, na samym końcu znów położyć herbatniki. Sernik wstawić na 2 godziny do lodówki
Krylowa Kuchniawyjdzie. Ponieważ miałam mało czasu na szukanie przepisów, to zrobiłam jedynie ciemne łatki a po upieczeniu sernik polałam czekoladą. Wyszedł pyszny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 paczki herbatników po 100g 5 jajek 100g miękkiego masła 3/4szkl. cukru 32g cukru waniliowego 1kg sera w wiaderku 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)pieczenia i znów zmiksowałam do połączenia. Na koniec do masy serowej wmieszałam już łyżką ubitą pianę z białek. Blachę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na ciastka wyłożyłam ok. 2/3 masy serowej. Pozostałą masę serową wymieszałam z kakao i wyłożyłam ją na jasną masę w kilku miejscach. Masę w formie lekko
Waniliowe Improwizacjeprostu musicie wypróbować ten przepis. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 70 min Czas chłodzenia: 15 godzin Składniki: (na tortownicę 16 cm) Spód: 50 g herbatników kakaowych 30 g roztopionego masła Masa serowa: 200 g sera twarogowego zmielonego 250 g serka mascarpone 150 g kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru / 110 g 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 średnie(...)jajka 2 łyżki mąki pszennej Polewa: 50 g czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka * Tutaj znajdziesz proporcje na większe tortownice i blaszki . Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem. Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku. Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego
Słodki Blogjednej części dodać kakao i stopniowo dodawać po łyżce lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Masy długo nie miksować, aby zachować objętość i strukturę. Masę kakaową wyłożyć do foremki z herbatnikami, wyrównać i wstawić do lodówki na około 10 minut. Do drugiej części dodać wanilię i stopniowo po łyżce lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masy zbyt mocno i długo nie miksować(...)godzin do schłodzenia. Sernik najlepszy jest po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Spód do sernika: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z masłem. Powinna powstać struktura mokrego piasku. Herbatniki wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łyżką. Polewa mleczna z czekoladą: Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Mleko lub śmietankę podgrzać
Kuchcik gotujebył to dobry wybór, ponieważ wyszłoby zbyt tłusto. Ciasto typowe dla każdego czekocholika więc polecam Czekoladowe banoffee składniki na tortownicę o średnicy ok. 20 cm Spód: 150 g maślanych herbatników 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła Herbatniki miksujemy w blenderze na piasek. Czekoladę z masłem roztapiamy w garnuszku. Naszą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Roztopione masło(...)czekoladą przelewamy do herbatników i całość dokładnie mieszamy, najlepiej widelcem. Wszystkie herbatniki muszą być oblepione. Masę wysypujemy do foremki i dnem szklanki ją ugniatamy jednocześnie podnosząc delikatnie boki, tworząc ranty. Foremkę wstawiamy do lodówki Ciasto: 2 banany sok z połowy cytryny 200 g czekolady 70% kakao 300 g masy kajmakowej 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki cukru pudru
Relaxtimelitra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół na pół) 1/4 szklanki wódki lub Spirytusu Ponadto: 400 g herbatników (u mnie pełnoziarniste z Krakusa) Do średniego garnka wsypać cukierki, zalać 500 ml mleka, podgrzewając rozpuścić. Mleko kukułkowe zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszki budyniowe. Na gotujące się mleko kukułkowe powoli wlewać(...)blaszki układać herbatniki, ściśle jeden obok drugiego, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzch poukładać trzecią warstwę herbatników. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie przygotować polewę. Błyszcząca polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody
moj przepis naulubiony lub pacynka) 1 budyń śmietankowy 3 czubate łyżki cukru pudru 125 g prawdziwego masła 82/83% 1 jajko L 1/2 szklanki mleka ponad to: 300 g truskawek 100 g herbatników Mus. truskawki umyć , osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do garnuszka i za pomocą blendera rozdrobnić razem z cukrem pudrem. Rozdrobnione dokładnie truskawki postawić na ogień i mieszając zagotować(...)palnika dodać żelatynę i dokładnie za pomocą rózgi rozmieszać. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej mus. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy mus zacznie tężeć wyłożyć na niego warstwę herbatników i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Masa. Masło rozpuścić z masłem i odstawić do ostygnięcia. Serek, jajko, mleko i budyń zmiksować mikserem lub bardzo dokładnie wymieszać rózgą
Krylowa Kuchniawiele razy i zawsze wszystkim bardzo smakował. Tym razem nieco zmodyfikowaliśmy oryginalny przepis z dwóch powodów. Pierwszym z nich była chęć uczynienia przepisu bardziej przystępnym, dlatego ciasteczka digestive zastąpiliśmy herbatnikami i pokruszoną czekoladą. Drugim powodem dokonanych przez nas zmian była możliwość wykorzystania wiśni z domowej nalewki, które wyśmienicie komponują się z tym czekoladowym sernikiem(...)ciasteczkowym spodzie. Sernik truflowy z mascarpone jak zawsze zachwycił nas głębią i intensywnością smaku, a także zyskał kilku nowych wielbicieli. Składniki na truflowy sernik z mascarpone Spód: 100 g herbatników 20 g mlecznej czekolady 50 g masła 70 g orzechów włoskich Masa serowa: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka 130 g cukru
niecodziennikparytruskawkową galaretką z kubkiem zimnej kawy z porcją lodów waniliowych. Podwójne jedzeniowe smaczne chłodzenie zapewnione. Udostępnij Składniki na sernik na zimno z galaretką z truskawek Herbatnikowy spód: 150 g herbatników maślanych 75 g masła Masa z serków homogenizowanych: 4 waniliowe serki homogenizowane (500 g) 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%) 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 / 2 szklanki gorącej wody(...)rozpuścić w mikrofalówce. Herbatniki połamać, wrzucić do malaksera, zmielić. Wlać rozpuszczone masło i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć ranty. Wsypać herbatniki, równomiernie je rozłożyć i docisnąć dłonią do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa z serków homogenizowanych: Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, aby się rozpuściła. Odstawić do wystygnięcia
niecodziennikparyokazje. Budyń: 5 szkl mleka 200 g masła 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka kilka kropel ekstraktu waniliowego duże opakowanie kakaowych herbatników ok 350g 500 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać(...)mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Blaszkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wylać 1/3 gorącego budyniu. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na herbatniki i posypać
Smakołyki Asi