font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę o wymiarach ok 20x30cm, może byt odrobinę większa 1 duże opakowanie herbatników maślanych (ok. 40szt) 1 opakowanie herbatników ciemnych (ok.20 sztuk) 1 puszka (400g) masy kajmakowej Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1 baton Lion do dekoracji Kakao do posypania po wierzchu Krem I: 200ml słodkiej(...)wkładamy do gorącej wody na ok 20 minut. W tym czasie siekamy 4 batony lion na małe kawałki. Na wyłożonej papierem lub folią spożywczą formie, układamy pierwszą warstwę maślanych herbatników. Smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą tych samych ciastek. Krem I: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Do ubitego kremu dodajemy posiekane batony lion i delikatnie
Kuchnia w czekoladzieNiedawno Wam pisałam, że dostałam paczkę od Cukry Nyskie do testowania. Dzisiaj podaję Wam przepis na Bananowca z herbatnikami kakaowymi Petit Beurre , ciastka same w sobie są bardzo smaczne, a jak się je zrobi z kremem, bananami i galaretką , to są pyszne, polecam :) Składniki: herbatniki kakaowe Petit Beurre Cukry Nyskie krem 3 banany galaretka cytrynowa Krem: 2 szklanki(...)Ucieramy masło i łączymy po jednej łyżce z zimnym budyniem. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Przekładamy: Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka herbatniki kakaowe Petit Beurre Cukry Nyskie . Na herbatniki wykładamy krem i rozsmarowujemy. Na kremie układamy pokrojone banany. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkisłodki, orzeźwiający o mleczno- śmietankowym smaku z warstwą mojej ulubionej masy z prażonych jabłek. Ciacho na szybko, a ile radości dla podniebienia;) Składniki podstawowe: 1 duże (300 g) opakowanie herbatników kakaowych pół opakowania dużych okrągłych biszkoptów Masa Jabłkowa z Galaretką: 1 kg obranych jabłek startych na tarce o grubych oczkach 1 galaretka pomarańczowa Jabłka prażymy pod przykryciem(...)masy cały czas miksując. Masa po chwili zgęstnieje na "ptasie mleczko” Dodatkowo : galaretka pomarańczowa rozrobiona w szklance gorącej wody galaretka agrestowa rozrobiona w szklance gorącej wody WYKONANIE: warstwa herbatników+ masa jabłkowa z galaretką warstwa herbatników ½ masy śmietankowej galaretka pomarańczowa warstwa biszkoptów+ galaretka agrestowa ½ masy śmietankowej + okruszki herbatnikowe Do schłodzenia na min. 1 godzinę. Smacznego
Domowe ciastaczubate Krem budyniowo - karmelowy mleko - 0,5 l budynie śmietankowe - 2 opak mąka ziemniaczana - 1 łyżka masło - 125 g masa krówkowa - 0,5 puszki Dodatkowo : frużelina porzeczkowa - 1 słoik herbatniki Petit Beurre - 90 szt do dekoracji - kolorowe jajeczka cukierki polewa czekoladowa do ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pozostałe składniki, oprócz jajek i mąki rozpuścić(...)dodawać po łyżce masy krówkowej, dokładnie utrzeć, podzielić na dwie części. Składanie ciasta: Jedną część kremu budyniowego wyłożyć na ciasto, przykryć warstwą herbatników, następnie frużelina porzeczkowa i warstwa herbatników. Ostatnia warstwa kremu budyniowego i herbatniki. Ciasto oblać polewą czekoladową, udekorować. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiwanilią lub ziarenka z laski wanilii 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3 - 4 duże dojrzałe banany sok z 1/2 cytryny lub limonki 450 - 500 g masy krówkowej 300 g herbatników płatki migdałów, czekolada gorzka do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto krówka bez pieczenia z budyniem(...)puszystej konsystencji i stopniowo dodając ugotowany i wystudzony budyń miksować, aż powstanie jednolity krem. W tej wersji warstwa budyniowa będzie nieco jaśniejsza. Masę rozsmarować na dnie foremki wyłożonej herbatnikami i przykryć kolejną ich warstwą. Herbatniki pokryć cienką warstwą masy krówkowej. Jeśli masa jest bardzo gęsta to, należy ją delikatnie podgrzać, ale pilnować, aby nie była zbyt rzadka. Banany
Kuchcik gotujeskładniki całkowicie się połączą *** *** Orzechy drobno siekamy *** *** Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość wykładamy na spód z herbatników *** *** Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno za drugim. Całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę śmietankową: galaretki rozpuszczamy we wrzątku (2 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia(...)zaczną tężeć ubijamy śnieżki z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śmietany dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Masę delikatnie wylewamy na ptasie mleczko *** *** Na masie układamy warstwę herbatników *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki *** *** Aby uzyskać
Blog z Apetytemherbatnikach z naszym ulubionym budyniem oraz pyszną pianką o smaku cukierków ,,kukułka''. Połączenie palce lizać. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/25 CM ok. pół opakowania dużych herbatników ok. pół opakowania biszkoptów BUDYŃ: 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy 3/4 - 1 szklanki cukru (zależy jakie słodkie ciasta lubicie) kostka masła PIANKA(...)masłem, w reszcie dokładnie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy budyń, robimy to dość długo żeby pozbyć się smaku surowej mąki. Gorący wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy biszkopty, jeśli trzeba docinamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. PIANKA: Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją zakryć, odstawiamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
Pani na deserjakości sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony 200 ml mleka 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego proszek 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła pół szklanki cukru herbatniki – u mnie kakaowe na dnie i black na wierzchu Dodatkowo: perełki pomarańczowe od NatureAndMe ulubiony krem – u mnie nadzienie cukiernicze o smaku adwoatowym Lauretta cukier(...)nasza masa będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Zajmie to kilka minut. Mieszamy dość często, ja robię to praktycznie cały czas, aby uniknąć przypalenia masy. Masę wylewamy na spód z herbatników. Odstawiamy do przestudzenia. Na jeszcze lekko ciepłe ciasto nakładamy wierzchnią warstwę herbatników. Gdy ciasto ostygnie należy je włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyciągnięciu ciasto lekko
Słodkie okruszkimąki 1/2 kostki miękkiej margaryny 2 łyżki cukru około 210 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru 100 g masła 1 puszka masy krówkowej 2 wagoniki herbatników Cukry Nyskie 1 wagonik krakersów blaszka o wymiarach 25/40 cm Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękką margarynę,cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę wymieszaną z sodą i szybko zagniatamy(...)budyniem na gładki krem. Krem budyniowy dzielimy na trzy części. Dno blaszki wykładamy papierem, następnie wkładamy ciasto bez orzechów.Delikatnie nasączamy herbatą.Następnie wykładamy jedną część kremu, warstwę herbatników,masę budyniową, warstwę krakersów, masę krówkową, warstwę herbatników i krem budyniowy.Na krem wykładamy ciasto z orzechami i delikatnie dociskamy.Odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi
Sama słodycz i szczypta chilimaszynkowych Brześć 1 opakowanie herbatników regionalnych Cukry Nyskie do dekoracji nie pełna szklanka wody 50 g migdałów w płatkach 1 cukier waniliowy 8 herbatników kakaowych Wykonanie: W garnku rozpuścić margarynę z wodą , następnie dodać cukier , cukier waniliowy i kakao , chwilkę gotować. Masę kakaową odstawić do przestygnięcia. Herbatniki kakaowe zmielić w malakserze(...)zimnej masy dodawać ciągle mieszając herbatniki i mleko w proszku , na końcu dodać migdały i pokrojone w kosteczkę ciasteczka maszynkowe . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch dodatkowo można udekorować okrągłymi ciasteczkami. Odstawić do lodówki najlepiej na noc . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilioleju 4 łyżki kakao 5 jajek masa orzechowo- kajmakowa 500 g masy kajmakowej 200 g masła 200 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 80 g pokruszonych krakersów 300 g herbatników w czekoladzie ( typu Maltanki) masa budyniowa 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone polewa 1/2 szklanki mleka(...)masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Zimny budyń chwilę miksujemy, dodajemy do niego serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Masę budyniową przekładamy na herbatniki, starannie ją rozsmarowujemy i przykrywamy górną częścią ciasta. polewa czekoladowa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa
Smakowite Daniastarsi nie przejdą obok nich obojętnie :) Tradycyjnie na cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli. Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi (ja wykorzystałam imbir) lub skórkami cytrusów(...)masła 1 łyżka śmietanki 30% Dodatkowo: patyczki do cake pops precelki posypki kruszone cukierki pisaki lukrowe Sposób przyrządzenia: 1. Zmiksuj/ pokrusz herbatniki do konsystencji mąki. 2. Dokładnie wymieszaj herbatniki z mascarpone i imbirem na jednolitą masę. 3. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i schłodź w lodówce ok. 1h. 4. Przygotuj polewy, rozpuszczając czekoladę i masło
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWykonanie Suszone wiśnie alać whisky i odstawić na cały dzień/noc. Wodę, cukier i masło rozpuścić w garnku. Dodać kakao - wymieszać. Połowę herbatników pokruszyć, resztę zmielić na "pyłek". Orzechy nerkowców posiekać. Do wody z cukrem i masłem wsypać mleko w proszku oraz zmielone herbatniki - wymieszać. Następnie dodać posiekane nerkowce, żurawinę, pokruszone(...)herbatniki i namoczone wiśnie - razem z alkoholem. Dokładnie połączyć składniki. Masę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy, tzw. keksówki. Dobrze docisnąć. Wstawić formę na kilka godzin do lodówki, żeby blok stężał. Wyjąć z formy i pokroić w kawałki. Smacznego
kolorowotorcikowoszklanki cukru kryształ 750 ml mleka 250 g margaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem(...)wiórki kokosowe namoczone w mleku. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę masy na posmarowanie
Ciastka - domowe słodkościgalaretkę. Całość miksujemy do momentu aż wszystko się połączy. Piankę śmietanową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę orzechową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą(...)warstwę herbatników. Smarujemy konfiturą porzeczkową. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Pianka cappuccino: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta 5 łyżek cappuccino śmietankowe Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i ostudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder następnie wlewamy tężejącą galaretkę i wsypujemy cappuccino. Całość miksujemy do momentu aż wszystko się
Podróż w kulinaria