mnie spód z herbatników, ale można przygotować ciasto kruche, jak kto woli. Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!! herbatniki 1 kg sera białego ( mielony) 15 dag masła 15 dag cukru pudru 7 jajek (L) 2 budynie waniliowe 15 dag chałwy waniliowej 15 dag chałwy czekoladowej masa krówkowa ozdoby(...)cukiernicze Na blaszkę wyłożoną papierem (23x28), wykładam herbatniki. Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartych dodaję porcjami ser i nadal ucieram. Mąkę i budynie przesiewam i dodaję do masy serowej. Całość ucieram. Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką. Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję
Takie tam pichcenieBudyń odstawić do wystygnięcia. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, utrzeć je mikserem i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć warstwę herbatników. Masę podzielić na 3 części, kiwi obrać i pokroić w plastry około 0,5 cm. Wyłożyć pierwszą część masy, część kiwi przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą część masy(...)ponownie kiwi i znów przykryć herbatnikami. Na górę wyłożyć ostatnią część masy. Trzy galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i ostudzić (galaretka na cieście powinna być zawsze sztywniejsza). Zimne wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce. Zwykła galaretka nie zetnie się na kiwi, chyba, że masz pod ręką galaretkę bez żelatyny. Wówczas możesz dodać więcej kiwi i ułożyć plastry
Mojewlasne.plBueno. Przygotowuje się je szybko i smakuje wyśmienicie. Na pewno takim deserem będą zachwycone dzieci, jest idealne na przeróżne okazje rodzinne, urodziny lub uroczystości. SKŁADNIKI : 300 g herbatników jasne i ciemne 600 - 700 ml śmietany 30% 300 g serków waniliowych 3 łyżki żelatyny 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 1 łyżka nutelli(...)PRZYGOTOWANIE : Blaszkę o wymiarach 25/20 wykładamy folią aluminiową. Na dno rozkładamy warstwę herbatników. Masę kajmakową przekładamy do garnka, wlewamy 2 łyżki mleka i ogrzewając mieszamy aż będzie płynna. Masę rozkładamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Studzimy. 330 ml śmietany 30 % ubijamy z 1 cukrem waniliowym
Kulinarne Fantazje Marioliwykonaniem tego ciasta poradzi sobie każdy. Mazurek makowo- kajmakowy składniki: 8 białek szklanka cukru szklanka suchego maku szklanka mąki 125 g. masła łyżeczka proszku do pieczenia 400 g herbatników dwie puszki masy kajmakowej. Mazurek makowo- kajmakowy sposób przygotowania. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek(...)Całość mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość studzimy. Na makowy spód wykładamy 1/3 masy kajmakowej, przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową, na którą ponownie wykładamy herbatniki. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Całość dekorujemy według uznania. Rozmiar blaszki
Pani domowaproszku (niebieskie) 100 g orzechów laskowych Krem nutella 6 łyżek Nutelli 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 20 szt kakaowych herbatników 50-60 szt herbatników maślanych 350 g kremu Nutella 2 tabliczki gorzkiej czekolady Do dzieła: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę kakaowych herbatników, które na chwilę zamaczamy w zimnym mleku. Rozsmarowujemy(...)cienką warstwę Nutelli i układamy herbatniki maślane […] Artykuł Kinder Bueno – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokiszklanki mleka 1 łyżka żelatyny 4 kostki ciemnej czekolady, dałam mleczną spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić. Herbatniki przełożyć do rozdrabniacza i zmielić na pył. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masa wylepić dno blaszki, u mnie blaszka prostokątna 25x28. Blaszkę wstawić(...)się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować. Z lodówki wystawić foremkę. Na spód z herbatników wyłożyć ok 1/3 masy i ładnie rozsmarować. Banany obrać ze skórki i ułożyć na masie lekko dociskając. Ja miałam nieduże banany i nie były zbyt grube więc dałam całe
Monia miesza i gotujecałe, ale trzeba się podzielić, bo innym też smakuje :) Ciasto dobrze kroi się już po 2 godzinkach w lodówce. Jednak idealne jest na następny dzień. Polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ SPÓD herbatniki klasyczne ok. 150 gram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao prawdziwe 3 łyżki MASA śmietana kremówka 30 % 330 ml. czekolada biała 200 gram mleko w proszku pełnotłuste(...)szklanki żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna do przykrycia żelatyny ok. 3-4 łyżki WIERZCH czekolada mleczna 100 gram olej rzepakowy 2 łyżki mleko 1 łyżka ~~METODA~~ SPÓD Herbatniki zmiksować malakserem lub za pomocą blendera umieszczając je w wysokim naczyniu. Trzecią opcją jest umieszczenie je w woreczku i delikatnie rozgniatać tłuczkiem do mięsa. Dodać kakao i wymieszać
Kuchnia Paulettessłodkiej śmietanki 30% 200ml tłustego mleka 2 żółtka 2 łyżki kakao 80g cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 wafelki czekoladowe Lusette 4 wafelki nugatowe Lusette 1 większa paczka herbatników 1 mały słoik drylowanych wiśni Do przygotowania deseru będziemy potrzebować także pudełka po lodach i np. malutkiej keksówki. Sposób przygotowania : Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Czekoladę rozpuszczamy(...)Możemy w tym celu użyć także maszynki do lodów. Spód i boki keksówki wykładamy folią spożywczą. Na dno wysypujemy odgniecione z nadmiaru soku wiśnie. Wyrównujemy, zalewamy 1/4 masy. Układamy herbatniki- jeden obok drugiego- kolejna warstwa masy- herbatników- masy- herbatników- masy i ułożone obok siebie wafelki nugatowe. Przygotowany tak deser chowamy na kilka godzin do zamrażarki
Kuchnia w czekoladzieLekka serowa pianka na herbatnikach, posypana kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na ciasto bez pieczenia - Śnieżny puch. Składniki na ciasto bez pieczenia - Śnieżny puch. ok. 200 g herbatników 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru pudru 3 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1,5 szklanki mleka 3 galaretki cytrynowe 750 ml wrzącej wody 6 łyżek wiórek kokosowych(...)łyżka masła łyżka cukru Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia - Śnieżny puch. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folia spożywczą poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia. Śnieżki zalać zimnym mlekiem i ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej bitej śmietany. Następnie dodać cukier oraz ser. Wszystko razem wymieszać. Na sam koniec dodajemy zimną
Pani domowazmielony dwukrotnie 750 gram cukier puder 3/4 szklanki brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń brzoskwiniowy lub śmietankowy 1 opakowanie jaja 4 sztuki ( osobno białka i żółtka ) masło 200 g. herbatniki około 60-80 gram śmietana kremówka 36 % około 400 ml. sok z cytryny 2 łyżki cukier 1 łyżeczka wafelki Lusette smak czekoladowy 2 opakowania ( http://lusette.pl/ ) ~~METODA~~ Brzoskwinie(...)masa nie przypaliła się. Kiedy zagotuje się dodajemy rozrobiony budyń ( budyń mieszamy z syropem brzoskwiniowym 1/2 szklanki ). Mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy. Na blaszce 25x 30 cm. wykładamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę z sera. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i soku cytryny. Wykładamy na zimny sernik. Wafelki rozgniatamy
Kuchnia Paulettessera w wiaderku "Mój ulubiony", 4 jajka, 2 budynie waniliowe b/c, 16 g cukru wanilinowego, 200 g masła, 1 szklanka cukru, 200 ml mleka, ok. 300 g herbatników Cukry Nyskie. Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Po rozpuszczeniu ser z wiaderka i jajka (najlepiej wybić wcześniej do kubka i wlać) - energicznie(...)bulgotania. Wymieszane budynie z mlekiem wlewamy do masy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Blaszkę o wymiarach ok. 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wylewamy na nią połowę gorącej masy serowej, układamy drugą warstwę z herbatników i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy trzecią warstwę z herbatników. Gdy masa serowa
Aga w kuchniherbatniki – 50 dag budyń waniliowy – 2 opak mleko 3,2% - 1 litr cukier – 12 dag brzoskwinie z puszki – 50 dag polewa czekoladowa Blachę wyłożyć papierem następnie ułożyć warstwę herbatników. ¾ mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy, cukier i wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 minuty. Połowę budyniu wlać na herbatniki, następnie ułożyć odsączone(...)brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. Można posypac dowolną posypką
Camilla w kuchniSkładniki: sok Kubuś 900 ml, żelatyna 1 na litr/opakowanie, mleko 3,2% 450 ml, serek homogenizowany 250 ml, sernik 1 opakowanie, herbatniki 300 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania żelatynę na 1 litr wsypać do szklanki, wlać do połowy szklanki gorącej wody i rozpuścić żelatynę mieszając, wlać do kubusia o smaku truskawka+banan+marchew+jabłko i wymieszać, zostawić do lekkiego(...)wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, dodać serek waniliowy homogenizowany i mikserem miksować z 4 minuty na dużych obrotach tortownica 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć herbatniki, 7 sztuk zostawić w całości do blaszki wyłożyć sernik i lekko przemieszać z herbatnikami, wygładzić wirzch i wylac tężejącego kubusia i ułożyć całe herbatniki, schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięłyżek cukier cytrynowy lub wanilinowy 1 op. proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej 2 łyżki Dodatkowo: krem karpatkowy w 5 minut 1 op. + zimne mleko według opakowania herbatniki ok. 100-150 g. śmietana kremówka 30 % 250 ml. śmietan fix 1 op. wiórki kokosowe do obsypania masa krówkowa z orzechami 5 łyżek + mleko 3 łyżki(...)Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, przygotowujemy krem karpatkę według wskazówek na opakowaniu. Krem wylewamy na biszkopt. Układamy herbatniki. Masę krówkową roztapiamy razem z mlekiem i ciepłą wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fix. Wykładamy na masę krówkową. Obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy
Kuchnia PaulettesSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki(...)masy kajmakowej 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Herbatniki dokładnie pokruszyć. Wymieszać z mlekiem i roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń. Całość utrzeć na gładką
Bullio