cytrynowe 2 szt woda wrzątek 400 ml sok z cytryny 3 łyżki plasterki cytryny do udekorowania kanapeczki Wykonanie: Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki kakaowe dosyć szczelnie. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku i zostawiam do ostygnięcia, dodaje do niej sok z cytryny. Śmietanę ubijam na sztywno, wlewam ciurkiem chłodnawą galaretkę i mieszam(...)powstają grudki ). Przelewam masę cytrynową na herbatniki, na wierzch kładę następną warstwę herbatników i wstawiam do lodówki do stężenia. Następnego dnia można śmiało kroić małe kanapeczki
Różowa kuchniasmak i lepszą konsystencję niż tradycyjne twarogowe. Na spód można właściwie użyć dowolnych ciastek, które dają się pokruszyć. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm. Spód: 250 g herbatników 100 g masła 1/3 szklanki mleka Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka(...)waniliowego Mus: brzoskwinie z jednej puszki (puszka = 850 g) 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Spód: Masło rozpuścić. Herbatniki dokładnie pokruszyć w malakserze. Połączyć z masłem i mlekiem. Jeśli herbatniki nie chcą się połączyć, można dodać trochę mleka (w zależności od tego jakich ciastek używałam, czasem potrzebowałam
Bulliodużo wafli, herbatników, bakalii. Składniki: Blok jasny: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki mleka 250 g mleka w proszku herbatniki, wafle, bakalie Do mleka i cukru dodajemy margarynę i rozpuszczamy. Następnie dodajemy mleko w proszku, herbatniki, wafle i bakalie. Blok czekoladowy: 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka(...)kostka margaryny 2 łyżki kakao mleko w proszku herbatniki Do mleka z cukrem dodajemy margarynę i gotujemy. Następnie w mleku rozpuszczamy margarynę i mleko w proszku. Mleka w proszku dodajemy tyle, żeby masa była dość gęsta. Prostokątną blaszkę wykładamy folią. Na nią wykładamy najpierw jasną masę, a później kakaową. Blok schładzamy
Pyszności Słodkościmlecznej czekolady 100 g herbatników 1 kieliszek malibu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki. W pucharku/ szklance na przemian układamy herbatniki, które nasączamy odrobiną malibu (około 1 łyżeczki), następnie krem i herbatniki. Smacznego
Smaki Nataliiposmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą blaszki. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy colą. MASA: -150g zmielonych herbatników np. szkolne -150g zmielonych orzechów włoskich -150g margaryny lub masła -120g cukru pudru -200ml coli Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno(...)zalewamy 200ml coli, i mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie w osobnej misce miksujemy na jednolitą masę margarynę w temperaturze pokojowej, i dodajemy do niej po łyżce masy z herbatników i orzechów. Na koniec dodajemy cukier puder. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, i wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt. Wyrównujemy. MASA ŚMIETANOWA: -500-600 ml śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupłaskie łyżki cukru pudru -troszkę czekolady do posypania ciasta (można odłamać kostkę od czekolady) Blaszkę wykładamy folią aluminiową, tak by ciasto nie przeszło "aromatem" formy . Na dnie układamy herbatniki kakaowe Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy margarynę lub masło, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy do rozpuszczenia margaryny lub masła. Następnie do miski dajemy mąkę, 1 szklankę mleka,budynie(...)żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę, tak by nie było grudek. Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy. Gorącą masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Ciasto studzimy, i wstawiamy do lodówki. Gdy całość jest zimna przechodzimy do przygotowania pianki. Czekoladę łamiemy i dajemy do miski,dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuostudzona białą czekoladę, wymieszać. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać wszystko łyżką. Na dnie blachy (u mnie okrągła o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki, na wierzch wylać masę z białej czekolady. Na to ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić 200 ml śmietany(...)dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Na wierzchu posypać płatki Nestle Kangus. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny a jeśli będzie trzeba pozostawić w lodówce na całą
Zrób to smaczniestopniowo połączyć z zimnym budyniem. Wsypać wiórki kokosowe i uprzednio starte (na drobno) obie czekolady. Krem delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać). Ciasto wstawić(...)uznania. (*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych ciastek jak Petit Beurre Blacky . Rewelacyjnie sprawdzają się do takich słodkości, bo doskonale podkreślają kontrast ciasta. Możecie użyć zwykłych herbatników o smaku kakao. Może ciasto nie będzie takie wyraźne, ale nadal pyyyyszne
Di gotujemąki pszennej 1/2 kostki masła (100 g) 6 dużych jajek szczypta soli spód herbatniki pełnoziarniste do dekoracji cukier puder Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie ułożyć herbatniki. Ciasteczka powinny przykryć całe dno formy. Ewentualnie herbatniki należy pokroić na mniejsze części, aby wypełnić "luki". Masło rozpuścić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)połączą się ze sobą to na sam koniec dodać pianę z białek i ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą szpatułki). Przygotowaną masę wylać na herbatniki. Wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej* , aż do zarumienienia wierzchu ciasta**. Upieczony sernik studzić w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * kąpiel wodna polega na tym, że formę
UgotowaćPyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 400 gram herbatników maślanych Cukry Nyskie 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła 200 gram wiórków kokosowych+do obsypania wierzchu 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Folia spożywcza Gosia Foremka aluminiowa 27x17 cm. Gosia Sposób przygotowania: Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy obydwie mąki(...)budyń, przekładamy do miski, wierzch przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu, na końcu wsypujemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Dno formy wykładamy herbatnikami, wykładamy 1/4 część kremu, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, ponownie wykładamy 1/4 część kremu, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, z kolejnymi warstwami postępujemy w ten sam sposób, wierzch posypujemy
Bajeczna Kuchniazrobienia i pyszne-polecam Składniki: 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników) 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch Sposób Przygotowania: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić(...)ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać ,aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego,wlać jasną masę,wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki najlepiej na noc. Smacznego
Swojskie jedzonkowafelkami: 500 ml. śmietany 30% 9 łyżek posypki waflowej o smaku Kit Kat Cukieteria 3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 5-6 opakowania herbatników 0,5 litra śmietany 30% 2 opakowania śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 100 gram wiórek czekoladowych Cukieteria Forma 25x40cm. Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno(...)sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę, na końcu dodajemy posypkę waflową Kit Kat, delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopcie, na masę układamy herbatniki, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową, równomiernie rozsmarowujemy, układamy herbatniki, lekko dociskamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder wymieszany
Bajeczna Kuchniawody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę, krótko zmiksuj do połączenia składników(...)można dodać kawałki dowolnych owoców). Wlej masę do blachy i ułóż na wierzchu drugą warstwę herbatników (zrób minimalne odstępy między ciasteczkami żeby później było lepiej kroić w kosteczki). Włóż do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ozdób ciasto za pomocą worka cukierniczego. Ozdób cukiereczkami. Ciasto musi być cały czas w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki: 0,5 litra śmietany 30% 50 ml. likieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie 250 gram borówek 250 gram czerwonych porzeczek Tortownica 18 cm. Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy(...)kuchence mikrofalowej, przestudzoną dodajemy do masy śmietanowej o miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszonego wafelka i likier czekoladowy, do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Herbatniki biszkoptowe skracamy do wysokości tortownicy, obkładamy boki tortownicy, dno również wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę z likierem czekoladowym, układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy masę z likierem waniliowym, wyrównujemy wierzch
Bajeczna Kuchnia2 śmietany kremówki 4 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru serek biały, twarożek ok.300g aromat cytrynowy galaretka agrestowa owoce do dekoracji Przygotowanie: Formę ok 22x30 wyłożyć jedną warstwą herbatników. Jedną śmietanę ubić dodając dwie łyżki cukru pudru i dwa śmietan fixy. Do ubitej masy dodajemy partiami twarożek, ciągle miksując, aż do całkowitego wykorzystania. Wykładamy masę serową(...)herbatniki, wyrównujemy i znów układamy warstwę herbatników. Pozostałą śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixami do uzyskania sztywnej masy. wykłądamy ją na wierzch. Przygotowujemy galaretkę w mniejszej połowie wody, która jest na opakowaniu. Wystudzamy. Na masie śmietanowej tworzymy widelcem lub specjalną szpatułką wgłębienia. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 5 godzin. Dekorujemy owocami- Smacznego
Tagebuch po polsku