łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone Na dekorację: 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka migdałów 4 łyżki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą , dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki. Tortownicę(...)wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera i ucieramy z 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego. Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny kilka truskawek 2 brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa PRZYGOTOWANIE: W rondelku roztapiamy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy bardzo drobno, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą i dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego dodajemy roztopione masło i czekoladę i dokładnie mieszamy. Tortownicę o wielkości(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich stopiono ser cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismakował. Nie pomyliłam się, jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam, naprawdę warto go upiec :-) Składniki na spód: · 3 opakowania herbatników petit · 150 g masła lub margaryny · 1 łyżka kakao Składniki na masę serową(...)opakowanie gotowej polewy czekoladowej najlepiej deserowej lub gorzkiej · Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: Herbatniki rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie ciasto z herbatników i dokładnie docisnąć. Przygotować
Na słodko lub wytrawnieczęść zabieram ze sobą do pracy, ku uciesze koleżanek mam nadzieję :) SKŁADNIKI: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietanowego 2 szklanki mleka 150g miękkiego masła 400g herbatników 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy do śmietany 3-4 krople aromatu śmietankowego 100g gorzkiej czekolady(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników i rozprowadzić masę budyniową, przykryć ją drugą częścią herbatników, lekko je dociskając. Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie). Na masę wyłożyć pozostałe herbatniki
Kuchnia w opałachSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki(...)masy kajmakowej 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Herbatniki dokładnie pokruszyć. Wymieszać z mlekiem i roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń. Całość utrzeć na gładką
Bulliolitra mleka, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100g krówek, 150g masła, 300g herbatników, 1/2 szklanki mleka do maczania herbatników, 120g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym . W 200 ml mleka rozrobić mąki. Resztę mleka zagotować z krówkami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając(...)gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki. Rozsmarować masę budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową. Masa mascarpone: 250g serka mascarpone, 150g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym
Z miłości do słodkościcukru waniliowego 40 g budyniu (waniliowego) 1 limonka 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy POLEWA: 1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa) opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentu PRZYGOTOWANIE spodu sernika: Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej(...)składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Gotową masę sernikową przelewamy do formy na spód z herbatników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
kulinarnyJacukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej w prostokąt 3 x 6. Na herbatniki wykładamy masę kakaową i rozsmarowujemy na całości (2 łyżki odkładamy na potem). Na masę kakaową ponownie układamy(...)sposób herbatniki – a na nich rozsmarowujemy masę jasną. Pozostawione 2 łyżki kremu kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu, ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy (korzystając z folii) formując trójkąt. Zawijamy folię i wkładamy ciasto do lodówki. Szykujemy polewę. Masło
mojewypiekiinietylkomleka kokosowego - 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny) - extract waniliowy - skórka pomarańczowa - 375 g krojonych suszonych moreli Polewa czekoladowa: - 200g czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko z masłem wlałam do zmielonych herbatników, połączyłam(...)koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam
mojewypiekiinietylkoszklanki drobnego cukru - 2 budynie waniliowe bez cukru - ekstrakt waniliowy - barwniki do ciasta - worek do pieczenia na tortownicę Spód: - 180g herbatników - 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Jak poprzednio, użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży(...)więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Świeży twaróg domowy nie wymaga mielenia. Po przełożeniu do miski, przy użyciu robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie w kolejności – cukier oraz po 1 jajku
mojewypiekiinietylkoobiecałam sobie, że na specjalną okazję będzie właśnie ten – sernik czekoladowy z wiśniami. Okazja się nadarzyła, była nią pierwsza rocznica mojego bloga . Składniki na spód (tortownica 24cm): - 150g herbatników digestives - 1 i ½ łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 110g miękkiego masła Składniki na masę serową: - 500g twarogu - 500g serka mascarpone - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/3 szklanki drobnego(...)więc tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy górnej krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Tortownice smarujemy wewnątrz masłem i szykujemy spód z herbatników. Herbatniki miksujemy, dodajemy kakao, cukier puder i miękkie masło. Łączymy składniki ręcznie lub blenderem (czy malakserem). Gotową masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie, wstawiamy
mojewypiekiinietylkocukrem Ponadto: Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu. 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao 1 łyżeczka mielonej kawy Około 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy) Amaretto Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby. Sposób wykonania: Masa kawowa: Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach(...)masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując. Masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając. Deser – finał: Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao
Bon Appetit Małgorzatyubić. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką. Mus: 4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus. Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem. Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry. Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone(...)herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia) następnie zalewamy wystudzoną masę piankową z żelkami, na koniec polewamy musem z kiwi i mięty. Ozdabiamy owocem kiwi, oraz listkami mięty i żelkami. Kisiele z galaretką Pianka Kiwi i mięta w blenderze Ucieranie herbatników na piasek Deser z kiwi
Bon Appetit Małgorzatydeseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki: 1 kg twarogu sernikowego małe opakowanie margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka pół szklanki mleka 3 budynie waniliowe 5 paczek herbatników kakaowych aromat rumowy około 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek) Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas(...)Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Na małej blaszce układamy herbatniki. Troszkę już przestudzoną masę serowa wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Wyrównujemy ser i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej
Bon Appetit Małgorzatychciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-P Składniki: 1 litr borówek amerykańskich 2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi) kostka stopionego masła 2 łyżki cukru puszka schłodzonego mleka skondensowanego 4 żółtka sok z 1 cytryny 1 cukier waniliowy 200 ml schłodzonej śmietanki(...)kremówki 36% Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia. Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo
Bon Appetit Małgorzaty