sera białego, zmielonego 100 g masła w temperaturze pokojowej 6 jajek 1 budyń waniliowy 250 g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 6 małych mandarynek herbatniki na spód sernika wykonanie: Mandarynki obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Na dnie foremki ok. 22×25 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) układamy herbatniki. Zmielony ser miksujemy(...)cukrem z wanilią. Następnie dodajemy jajka, budyń oraz ekstrakt i miksujemy do połączenia się z masą serową. Na końcu dodajemy pokrojone mandarynki i mieszamy szpatułką. Masę serową wykładamy na herbatniki. Pieczemy w ok. 170 st. C, aż wierzch będzie rumiany, przez ok. 60-70 min. Upieczony pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Gotowy sernik polewamy np. lukrem
Domowy Smak JedzeniaMoja kolejna wersja uli czyli świątecznych ciasteczek bez pieczenia. Masa z herbatników, mogą być jasne lub ciemne. Nadzienie oczywiście wedle uznania, ja wykorzystałam resztki masy kajmakowej z puszki. Ewentualnie zamiast masy kajmkowej polecam krem z masła i ajerkoniaku . składniki: 200 g herbatników, u mnie kakaowe 120 g cukru pudru 65 g miękkiego masła 3-4 krople(...)romatu rumowego ok 100 g masy kajmakowej 1 suchy wafel tortowy Z wafla wyciąć małe kułeczka na spód uli, ja wykroiłam za pomocą kieliszka. Herbatniki zmielić na pył. Dodać cukier puder i masło. Masę dokładnie wymieszać i ugnieść aby stała się jednolita. Gdyby była zbyt sypka można dodać trochę masy kajmakowej lub słodkiej śmietanki. Masą wylepiać foremkę
Monia miesza i gotujegalaretki szczypta kwasku cytrynowego Pianka kakaowa: 400 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka kakao 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: kilka kakaowych herbatników (około 1/3 dużego op.) 2 łyżki śmietanki lub mleka około 50 g białej czekolady W rondelku umieszczamy pokrojone na kawałki masło, mleko, cukier oraz kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim(...)cytrynowego. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mus bananowy oraz przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia. Powstałą masę wykładamy na przestudzone ciasto. Na masie bananowej rozkładamy herbatniki kakaowe. Puste przestrzenie uzupełniamy mniejszymi, odpowiednio dokrojonymi, kawałkami herbatników. Delikatnie (!) nasączamy je mlekiem lub śmietanką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy
Smaki Na TalerzuPyszne ciasto na herbatnikach z budyniem ,masą kajmakową oraz bitą śmietaną. Łatwe do przygotowania-bez pieczenia. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień gdy herbatniki zmiękną. Przepis na małą blaszkę. Składniki: ok.60 sztuk herbatnik ów 2 budynie śmietankowe z cukrem pół kostki margaryny 2 szklanki mleka 1 puszka masy kajmakowej 300 ml śmietanki kremówki(...)uzyskania jednolitej gładkiej masy.Gorący budyń wylewamy na ułożone na blaszce herbatniki.Na budyń układamy kolejną warstwę ciastek i na nie wykładamy masę kajmakową.Równo smarujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i rozkładamy na ciastkach.Posypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce. Smacznego
Przepisy mojej mamyprzygotowaniu, orzeźwiający, puszysty sernik z kremem cytrynowym. Idealna propozycja na weekendowe ciasto do popołudniowej kawki. Jest on przygotowany na mleko skondensowanym. Szybki przepis na: Sernik na kakaowym spodzie z herbatników Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujecie miksera. Ten sernik zawsze się udaje. Sprawdźcie sami! Składniki na sernik 3 jajka 750 g sera w wiaderku na sernik 1 puszka mleka(...)cytrynowy sok z 3 cytryn skórka z 3 cytryn 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka oleju 200g cukru 125g serka mascarpone Dodatkowo 4-5 maślanych herbatników Krem cytrynowy – przepis Zaczynamy od przygotowania kremu cytrynowego – do rondelka dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną, jajka, żółtka, cukier i całość zagotowujemy cały czas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!fotografować, skoro każde ciasto za każdym razem inne i za każdym razem równie pyszne! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszną, truskawkową zebrę – genialne ciasto bez pieczenia! Kruche herbatniki przełożone truskawkową masą i słodkim kremem mascarpone tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * herbatniki – 1 duże op / ok. 300 g * truskawki(...)cukrem, blendujemy i podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę ( hartują wcześniej, nie dodajemy wody ). Pamiętajcie, żeby żelatyny nie wlewać do wrzątku, bo straci właściwości! Odstawiamy do tężenia. Blachę wykładamy warstwą herbatników. Wylewamy porcję musu, wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą – postępujemy tak do wykończenia składników. Zimne mascarpone ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, dekorujemy ciasto, mocno chłodzimy. Smacznego
Ostra na Słodkosernik na zimno to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste i szybkie w przygotowaniu. Delikatne i puszyste. Istny raj dla wielbicieli kokosa i serniczków :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram herbatników 150 gram masła 1 kg sera sernikowego z wiaderka 600 ml śmietany 30% 1 puszka gęstego mleka kokosowego 400 gram ok 3 garście wiórek kokosowych 45 gram żelatyny(...)więcej pełnych łyżek cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: miksujemy/rozkruszamy herbatniki na drobny pył, 150 gram masła rozpuszczamy i łączymy/mieszamy z herbatnikami, do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę herbatnikową, rozprowadzamy i ugniatamy po całości blaszki, następnie wstawiamy do lodówki na czas zrobienia masy serowo-kokosowej, śmietanę wraz z cukrem pudrem
Blog kulinarny S9.PLłyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie 4 galaretki brzoskwiniowe ok 200 gram herbatników 700 gram sera sernikowego z wiaderka 1 słoik dżemu brzoskwiniowego u mnie o pojemności 410 gram 3 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy(...)nastawiamy na gaz. Zagotowujemy, ściągamy z gazu. Wsypujemy jedną brzoskwiniową galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, następnie gorący mus brzoskwiniowy rozprowadzamy po biszkopcie i układamy na wierzchu warstwę herbatników. Odstawiamy aż mus stężeje, do miski przekładamy ser, miksując wlewamy cienkim strumieniem wystudzone galaretki. Mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy i rozprowadzamy ją po herbatnikach
Blog kulinarny S9.PLtego cieniutka warstwa galaretki. Ciasto łatwe, szybkie, no i oczywiście pyszne! Jedno z pyszniejszych truskawkowych ciast bez pieczenia na tym blogu! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche herbatniki – 20 szt MASA TRUSKAWKOWA: * świeże truskawki – 800 g * galaretka truskawkowa – 2 szt * cukier puder – 2-3 łyżki ( do smaku ). PIANKA CYTRYNOWA: * śmietana(...)galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 1-2 łyżki ( do smaku ). DODATKOWO: * galaretka truskawkowa -1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki miksujemy na mus, dodajemy cukier, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy. Dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do tężenia, a następnie wylewamy na herbatniki. Chłodzimy. Tutaj dodatkowo
Ostra na Słodkobudyniu, ciągle miksując. Masę przekładamy na biszkoptowy spód, wyrównujemy i wkładamy foremkę do lodówki. Dodatkowo: około 4-5 połówek brzoskwiń (jeżeli są w soku to należy je delikatnie odsączyć) herbatniki: około 12 sztuk jeżeli brzoskwinie mamy z puszki to w ich soku możemy zamoczyć herbatniki. Brzoskwinie kroimy w dość małe kawałki. Każdy herbatnik moczymy w soku z brzoskwiń(...)zamiennie w kawie, ewentualnie można namaczanie pominąć) i układamy jeden przy drugim na masie budyniowej. Na herbatniki wysypujemy pokrojone brzoskwinie i foremkę znów wkładamy do lodówki (na czas wykonania ostatniej warstwy kremu) Masa kremowa: 300 ml kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 2 płatki żelatyny 3 łyżki zimnej wody Żelatynę nasączmy w zimnej wodzie. Śmietankę ubijamy
Relaxtimemleka w proszku. Delikatny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory piekłam (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg sera wiaderkowego sernikowego 200 gram herbatników 6 jajek 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku(...)gram czekolady, u mnie jedna mleczna a druga biała (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: na spodzie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtka, wsypujemy budynie i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia się składników, do powstałej masy cały czas miksując stopniowo dodajemy olej, następnie mleko w proszku
Blog kulinarny S9.PLserduszek z galaretki jest żmudne i wymaga cierpliwości, zostanie to wynagrodzone zachwytem ukochanej osoby. Sernik jest lekki, więc idealnie będzie się nadawał na romantyczną kolację. Składniki Spód: 100 g herbatników 50 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej 20 g żelatyny(...)ponownie wlać galaretkę. Wyjmowanie zawartości formy silikonowej można ułatwić sobie zanurzając jej spód na chwilę w ciepłej wodzie. Spód: Gdy mamy gotowe serduszka z galaretki, można zacząć przygotowanie sernika. Herbatniki rozdrobnić w malakserze, dodać stopione i przestudzone masło, wymieszać. Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić
niecodziennikparykaszą manną pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki. CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KASZĄ MANNĄ SKŁADNIKI: Spód: herbatniki (200 g) masło (100 g) Masa: mleko (600 ml.) cukier (100 g ) masło (150 g) kaszka manna (10 łyżek z górką = 140 g) ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki) żółtka(...)truskawkowa ( u mnie 2 opakowania = 200 g) + gorąca woda (800 ml.) Potrzebne gadżety: mikser miarka waga kuchenna tortownica 26 cm. papier do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Spód : Herbatniki rozdrabniamy na piasek za pomocą blendera lub wsadzamy do woreczka i tłuczemy wałkiem. Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami. Dobrze mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem
RITA food channel