200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk) Wykonanie: Uwaga: Zaczęłam od ugotowania budyniu, gdy się studził upiekłam biszkopt. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej(...)Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki
cucinaresernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wykonanie: Herbatniki rozkrusz na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z ciastkami. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na dnie mieszankę i dociśnij dłonią(...)pomału stopioną czekoladę - masa zacznie gęstnieć. :) Zagotuj wodę w czajniku, rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół. Masę przelej do formy na spód z herbatników. Wrzącą wodę wlej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na dolną półkę. Piecz sernik przez 70 minut. Po upieczeniu wystudź go w uchylonym piekarniku, następnie włóż
Garniec Magaliesera (może być z wiaderka) 3 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g margaryny 0,5 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g herbatników Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wyciskamy(...)masy. Do sera dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz połowę przestudzonej margaryny (reszta będzie potrzebna do przygotowania spodu). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy. Herbatniki dokładnie kruszymy np. w blenderze, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy do dna i wstawiamy na 10 minut
Ciastkozercywaniliowego 250 g twarogu półtłustego 250 ml mleka 180 g śmietany 30% 4 łyżki żelatyny szczypta soli 200 g jagód 3 łyżki cukru opakowanie galaretki jagodowej ok 200 g herbatników Przygotowanie W wersji z blenderem, do miski wrzucamy jagody (jakieś 150 g, resztę odstawiamy), twaróg, mleko i miksujemy. W wersji bez blendera, twaróg przekręcamy przez maszynkę, a jagody rozgniatamy(...)serki homogenizowane, cukier, ostygłą żelatynę i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę dodajemy do masy jagodowej i delikatnie mieszamy. Na blaszkę (24×24 cm) wykładamy herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i czekamy aż ostygnie. Na zastygłym serniku układamy resztę jagód i powoli wylewamy zimną
e-PrzepisyKulinarnektóre nie wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie(...)kupione w Lidlu . Muszę pochwalić się, że przepis jest w całości mojego pomysłu. Jedyną inspiracją były moje dotychczasowe doświadczenia :) Zapraszam do komentowania - podzielcie się swoją opinią :) Spód : 100 g herbatników maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy
Chocolate Muffin Blogzaraz przeczytacie :) Składniki : 2 jajka 4 łyżki cukru pudru trzcinowego 0,5 kg twarogu sernikowego kilkanaście truskawek kilkanaście borówek amerykańskich 1 budyń waniliowy kilkanaście herbatników kakaowych Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier puder, zaczynamy miksować, powoli dodajemy twaróg(...)Cały czas miksując dodajemy kawałki truskawek i budyń. Ubijamy białka i przekładamy je do reszty składników delikatnie mieszając. Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Łamiemy na małe kawałki herbatniki kakaowe i połowę układamy na folię, tak żeby przykryły całą powierzchnie. Następnie wlewamy na nie masę i na górę układamy resztę pokruszonych na kawałki herbatników. Wstawiamy
Parowar Facetaśnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Dodatkowo: duża paczka herbatników puszka brzoskwiń wódka (opcjonalnie) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka a na końcu wsypujemy mąkę(...)kakao i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie gotować!!! Następnie zdejmujemy polewę z ognia i dolewamy 2 łyżki wody. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Wykończenie : Herbatniki maczamy w soku pozostałym po brzoskwiniach i układamy obok siebie na wierzchu ciasta. Można do soku dodać wódkę, jeśli ktoś lubi. Na końcu ciasto polewamy polewą czekoladową i odstawiamy
My simple kitchenJabłka, śliwki czy właśnie winogrona. Zatem, jeszcze chwilę pozostanę w kręgu słodkości :) 4 porcje Składniki: 1 galaretka agrestowa winogrona 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 6 herbatników Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Gdy będzie już zimna rozlewamy do 4 kieliszków i wrzucamy winogrona. Odstawiamy całość do lodówki. W międzyczasie z mleka, cukru i proszku budyniowego(...)gotujemy budyń. Gdy wystygnie, ale będzie jeszcze lekko ciepły rozkładamy go na galaretkę razem z pokruszonymi herbatnikami. Wstawiamy jeszcze raz do lodówki i... gotowe
My simple kitchennikogo nie skończyło, a sernik zniknął w ciągu 1 dnia ;) Składniki (tortownica 26 cm) : SPÓD: 200 g herbatników 150 g margaryny lub masła Herbatniki rozkruszamy bardzo drobniutko (praktycznie na pył). Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i przelewamy do rozdrobnionych herbatników. Wszystko mieszamy dokładnie, tak, aby powstała masa coś na wzór mokrego
Jedzeniomania250 g sera mascarpone 200 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 - 400 g mrożonych truskawek 2 łyżeczki cukru starta gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: Herbatniki pokruszyć, można to zrobić wałkiem, drewnianą pałką lub za pomocą blendera. Mascarpone ubić z śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Truskawki trochę rozmrozić i zmiksować razem(...)cukrem. W kieliszku lub w pucharku układać na przemian warstwę z biszkoptów, sera mascarpone i truskawek, tak by były po 2 warstwy każdego składnika. Wierzch posypać herbatnikami i startą czekoladą. Deser podawać od razu lub przechowywać w lodówce
Mama Gotujeprzygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek". Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy (najlepiej w food procesorze) do otrzymania gładkiej konsystencji. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy(...)wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka wystarczy umieścić ją w lodówce do schłodzenia (lub dodać więcej herbatników) i dopiero wtedy formować bajaderki. Moje posty
Słodka StronaCześć dziś w głównej roli kiwi. Owoc przez niektórych niedoceniany lecz w cieście idealny. Osobiście tez nie za bardzo poprzepadam za nim, sama nie wiem czemu. Składniki: 500 g herbatników maślanych 12 dojrzałych owoców kiwi 2 galaretki agrestowe (600 ml wody) Masa budyniowa: 630 ml mleka 7 łyżek cukru 3 duże żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)miksera aż zmieni się w puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie zalewamy ciasto tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego
Panda i jej światlodówce zastygnąć. Składniki: 1 kostka masła 3 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżka lejącego miodu 5 łyżek mleka 2 szklanki płatków kukurydzianych (Corn flakes) 1 paczka herbatników okrągłych (niestety w sklepie nie dostałam okrągłych, więc robiłam na prostokątnych) Wyszły mi 33 sztuki Masło, kakao, cukier, mleko i miód rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, stale mieszając. Trzeba(...)uważać, żeby nie zagotować. Tylko rozpuścić. Wyłączyć palnik, odstawić garnek na bok. Dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać Na każdy herbatnik wyłożyć porcję masy. Może spływać po bokach, ale to nic nie szkodzi. Najlepiej więc, żeby herbatniki wyłożyć na prostej powierzchni Po wyłożeniu całej porcji wkładamy ciasteczka do lodówki, żeby masa dorze zastygła Jemy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepis Składniki 250g serka mascarpone 500g twarogu 150g cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 600g wiśni 1 dżemix 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru spód 160g herbatników 2 łyżki miodu 100g(...)margaryny listonic_name = "Sernik z wiśniami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "250g serka mascarpone 500g twarogu 150g cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 160g herbatników 2 łyżki miodu 100g margaryny 600g wiśni 1 dżemix 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Tortownica o wym. 25 cm Krok 2 Herbatniki
CoolinarniePLgalaretka pomarańczowa – 2 szt * słodkie mandarynki – 6 szt MASA ŚMIETANKOWA : * śmietana 30% – 200 ml * cukier wanilinowy – 1 op * śmietanfix – 1 op * herbatniki – ok. 20 szt DODATKOWO : * mandarynki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek(...)wkładamy do lodówki na conajmniej 60 minut. MASA ŚMIETANOWA : Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy. Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę. Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego
Ostra na Słodko