herbatniki - 5808 przepisów (strona:108/388)

Sernik podwójnie kajmakowy z pianką i "Gorzka pomarańcza" 154

lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo kilka kostek gorzkiej czekolady 16 herbatników Formę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Żółtka oddzielić od białek. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Ucierać dalej na puszystą masę. Włączyć piekarnik na 180 stopni(...)masy żółtkowej wsypać budynie w proszku, dodać masę krówkową i ser. Miksować do połączenia składników. Pianę z białek przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię. Włożyć blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C.  Piec 60 minut na rumiano. Upieczony sernik dokładnie ostudzić. Sernik musi być bardzo

Weekendy w domu i ogrodzie
Salami czekoladowe 135

Lubicie salami?;) Nie, to nie będzie mięsna propozycja;) To będzie deser!:) Czekoladowa roladka, uderzająco podobna do salami, nafaszerowana jest samymi pysznościami – mamy tutaj: orzechy, migdały, herbatniki i ciasteczka amaretti, do tego wyraźnie wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady i likieru amaretto. Ciekawy i smaczny deser, który zachwyca wyglądem. Dodatkowo każdy plasterek jest wyjątkowy, bo każdy jest inny:) W zależności(...)bakalie i ciasteczka wmieszały się w masę, taki też będzie przekrój poszczególnych plasterków. Skusicie się?:) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 g ciasteczek amaretti 150 g herbatników 120 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 3 duże jajka 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki kakao w proszku 80-100 g słupków migdałowych garść orzechów laskowych garść

Smaki Na Talerzu
Bajaderki – ziemniaczki, czyli drugie życie świątecznych ciast 186

dobra, kryjącego nadal w sobie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/bajaderki.jpg","recipeIngredient":["4 szkl. okruch\u00f3w ciast ( u mnie makowiec, piernik, sernik, herbatniki)\r","70 g mas\u0142a\r","2-3 czubate \u0142y\u017cki d\u017cemu (u mnie aroniowo-jab\u0142kowy z wanili\u0105)\r","3 \u0142y\u017cki amaretto(...)cukrze lub traktujemy polew\u0105 czekoladow\u0105. \r","Sch\u0142adzamy."]} Drukuj Bajaderki – ziemniaczki, czyli drugie życie świątecznych ciast Składniki 4 szkl. okruchów ciast ( u mnie makowiec, piernik, sernik, herbatniki) 70 g masła 2-3 czubate łyżki dżemu (u mnie aroniowo-jabłkowy z wanilią) 3 łyżki amaretto 2/3 szkl. bakalii ( u mnie orzechy, migdały i skórka pomarańczy) 2-3 łyżki

Mieszam w Garnku
KARTOFELKI 130

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Święta, święta i po świętach pozostało sporo ciasta, na szczęście jest na to rada :) Kartofelki czy też bajaderki bazują właśnie   na cieście, herbatnikach czy ciastkach. Po pokruszeniu ciasta i dodania do niego paru składników w prosty sposób możemy wyczarować pyszną i szybką w wykonaniu słodka przekąskę idealną do kawy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)kandyzowane i garść posiekanych orzechów , całość mieszamy ( gdyby masa była zbyt sucha można dodać więcej nutelli , natomiast jeżeli byłaby zbyt miękka trzeba dodać garść pokruszonego ciasta czy też herbatników) następnie formujemy z masy kulki ( moje były wielkości orzecha włoskiego) które polewamy  roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne. Przechowujemy w lodówce

Słodkie zapomnienie
ROLADA KOKOSOWA BEZ PIECZENIA 136

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Rolada kokosowa zrobiona jest w podobny sposób jak kartofelki bo i tu i tu używamy kruszonych herbatników. Jednak na drugi raz przeprażę trochę kokos aby mocniej wydobyć jego aromat i na pewno dodam polewę z gorzkiej czekolady aby w pełni przypominała w smaku batoniki kokosowe. W arto się(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g herbatników 2 łyżeczki gorzkiego kakao 120g drobnego cukru + niewielka ilość gorącej wody 150g wiórków kokosowych 150g cukru pudru 150g masła ( 1 łyżka idzie do ciemniej masy) Wykonanie: herbatniki kruszymy

Słodkie zapomnienie
ROCKY ROAD 163

NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rocky Road to coś na wzór bloku czekoladowego czy krajanki czekoladowej  i bazuje na paru składnikach między innymi na czekola dzie , pian kach marshmallows   i herbatnikach. Jest to bardzo szybka w wykonaniu i mega smaczna słodka przekąsk a bez pieczen ia. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)fareast-language:EN-US;} Składniki ( forma 22x22cm) 120 g masła 300 g czekolady 3 łyżeczki golden syrup lub syropu klonowego 100 g pianek mini marshmallows 150-200g herbatników cukier puder do oprószenia Wykonanie: do rondla dajemy masło, posiekaną czekoladę oraz golden syrup , wszystko podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy, ( uwaga warto co chwilę mieszać ,żeby

Słodkie zapomnienie
Ciasto Biały Michałek 154

śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru Na białą polewę: 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30 % Dodatkowo: 50 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych Herbatniki maślane  Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem(...)śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopcie rozprowadzić krem Michałkowy. Następnie na warstwę kremu wyłożyć herbatniki maślane, maczane uprzednio w mleku. Na herbatniki wylać schłodzoną białą polewę, na to nałożyć masę śmietankową (u mnie przy użyciu szprycki). Posypać zmielonymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce. Smacznego

My sweet a life
Wafle z herbatnikami i masą krówkową 140

urozmaicać na różne sposoby. Zapewniam, że z czasem zaprezentuję Wam mnóstwo pomysłów na takie łakocie, a tym razem przedstawiam wafelki ze zwykłym kremem z masy krówkowej (kajmaku) wzbogacone o herbatniki. Pychotaaa! Koniecznie spróbujcie! Tu znajdziecie inne moje wafelkowe propozycje - klik . 1 paczka wafli tortowych (*) Masa: 1 puszka masy krówkowej (400g) 100g masła/margaryny  Dodatkowo: około 250g herbatników(...)polecam Cukry Nyskie )  Przygotować masę. Masę krówkową z masłem/margaryną należy bardzo dokładnie zmiksować na gładki i jednolity krem.   Wafle posmarować masą, ułożyć na niej warstwę herbatników, posmarować masą, położyć wafel, masa, wafel i tak do wyczerpania się składników. Na końcu powinien znajdować się suchy wafel.  Całość obwinąć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć

Di gotuje
Łatwy sernik na zimno z pieczoną dynią 237

niezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉 Składniki (na blachę (22 x 34) cm): 15 herbatników 350 g pieczonej dyni (najlepiej odmiany Hokkaido) 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku ok. 20 g gorzkiej czekolady olej do smażenia Dynię ze skórą(...)pomocą ręcznego blendera. Ewentualnie posłodzić. Resztę dyni można posolić lub posypać cynamonem i zjeść 😋 Mus dyniowy zmiksować z serem. Do masy dodać tężejące galaretki, zmiksować do połączenia składników. Herbatnikami wyłożyć dno formy. Na herbatniki wyłożyć masę serowo-dyniową. Wyrównać powierzchnię. Całość oprószyć tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę

Weekendy w domu i ogrodzie
Jaglany „Michałek” bez pieczenia FIT 172

szklanki mleka – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów – 150g mąki kokosowej – 3 banany – 2 łyżki kakao – kilkanaście herbatników (można pominąć) *opcjonalnie: można dosłodzić *do dekoracji – roztopiona gorzka czekolada, masło orzechowe, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Całość gotujemy(...)kokosową, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę o wielkości 20×25 cm wykładamy folią aluminiową. Tak przygotowaną formę wypełniamy masą jaglaną, dobrze dociskamy i wykładamy na wierzchu całymi herbatnikami, które będą stanowić spód. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach sprawdzamy, czy herbatniki są już miękkie. Jeśli tak – przekładamy ciasto

Be Fit Be Strong
Ciasto snickers 196

Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń) 1 i 3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić. Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Ciasto krówkowe Ciasteczka z masłem orzechowym

Oryginalny smak
Karmelowa tarta ze śliwkami 148

pieczenia ....bezcenny :) Pyszny, aromatyczny dodatek do kawy i herbaty :) Polecam.   Foremka : średnica 23 cm Czas pieczenia : 15 min + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Spód : 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy(...)pekan ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu  Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać

Różne smaki w kuchni
Ciasto Paradiso 2943

400g śmietanki kremówki 1 op. śmietan-fixu 50g wiórek kokosowych Galaretka kawowa: 350g słodzonego mleka skondensowanego 150ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny Herbatniki kruszymy na pył (w rozdrabniaczu lub np wykładając partiami na czystą, bawełnianą ściereczkę, i uderzając w nie wałkiem do ciasta). Pokruszone wsypujemy do miski. Orzechy drobno siekamy. Dodajemy(...)herbatników. Następnie całość łączymy z miękkim (lub całkowicie roztopionym) masłem oraz miodem. Po uzyskaniu jednolitej masy, wykładamy nią wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o śr. 24cm), którą następnie wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Kwaśną śmietanę przekładamy do miski, roztrzepujemy z cukrem pudrem oraz mlekiem kokosowym. Kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem. Napęczniałą żelatynę

Smaki Na Talerzu
Ciasto śnieżny puch 312

kokosowych - 1,5 łyżki drobnego cukru do wypieków   Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając porcjami cukier puder, następnie serki mascarpone. Po dodaniu serków zwalniamy obroty robota do minimum. Miksując wlewamy cienkim strumieniem zimną, ale nadal płynną galaretkę. Lekko(...)stężałą masę przekładamy do formy, na spód z herbatników. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Szykujemy posypkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, posypujemy zimną posypką i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto śnieżny puch jest wszędzie opisywane w samych superlatywach. Idealne na letnie rodzinne spotkania

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z brzoskwiniami 161

sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Składniki na sernik na zimno z brzoskwiniami: paczka herbatników (100 g) puszka brzoskwiń 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 300 ml śmietany 36% pół szklanki cukru 3 galaretki (dałam dwie brzoskwiniowe i jedną wiśniową) Przygotowanie Dwie galaretki rozpuszczamy(...)następnie dodajemy stopniowo ser i zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Spód blaszki (moja ma wym. 24×26 cm) wykładamy herbatnikami, na nie wylewamy masę serową. Wygładzamy i wkładamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do przestygnięcia. Po jakiś 2 godzinach sernik wyjmujemy z lodówki

e-PrzepisyKulinarne