wiaderka – 5 jajek – 1 puszka kajmaku (u mnie masa krówkowa gostyńska) – 3op. budyniu o smaku toffi (można zastąpić budyniem waniliowym lub skrobią ziemniaczaną) – 300g herbatników (u mnie Petit Beurre) – 130g masła – płatki migdałów do dekoracji Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Masło(...)roztopić, wlać do zmielonych herbatników i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy (o średnicy 24-26cm) wyścielonej papierem do pieczenia i uklepać dłonią lub za pomocą szklanki, formując również brzegi. Przygotowany w ten sposób spód do sernika włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Pięć łyżek kajmaku odłożyć do dekoracji. W dużej misce
Smaki Arminekremówki 50g mąki ziemniaczanej Wierzch: 1 puszka masy kajmakowej płatki migdałowe *** Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy(...)gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy *** *** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto
Blog z Apetytemżelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania(...)dodawałam) Kokosowa posypka 10 łyżek wiórków kokosowych 40 g masła 1 łyżka cukru pudru Formę wysmarować masłem, wyłożyć folią spożywczą, tak aby dokładnie przylegała do formy. Formę wyłożyć herbatnikami, jeden obok drugiego. We wrzątku rozpuścić galaretki, ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki, aby lekko stężały. W misie miksera ubić śmietanę na prawie sztywno, dalej ubijając dodawać
moj przepis namasła o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka z wiśni: 250 g dżemu wiśniowego 150 g mrożonych wiśni 3 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 150 g herbatników 100 g biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe dowolne owoce świeże lub mrożone Wykonanie: Mleko zagotować, na gotujące się mleko wsypać kaszę - ugotować i ostudzić. Dżem wiśniowy zagotować z mrożonymi(...)ostygnięcia. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po łyżce kaszy manny i ucierać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować połowę masy grysikowej. Na masę ułożyć biszkopty i wylac zimną galaretkę z wiśni. Pozostawić na chwilę w lodówce, by wiśnie zastygły. Następnie wyłożyć resztę masy grysikowej
kolorowotorcikowodynią , któremu nie można się oprzeć – dające przyjemność zmysłowi powonienia, pobudzające kubki smakowe i cieszące oko. Zdecydowanie polecamy. Składniki na sernik z dynią Spód ciasta: 300 g herbatników 100 g pestek dyni 120 g masła Masa serowo-dyniowa: 400 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 230 g cukru pudru 800 g białego sera w temperaturze pokojowej 4 jajka(...)temperaturze pokojowej czubek noża kardamonu czubek noża cynamonu czubek noża zmielonego ziela angielskiego czubek noża zmielonych goździków szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód ciasta: Herbatniki i pestki dyni rozdrobnić malakserem, dodać miękkie masło, dokładnie połączyć. Masa może wydawać się zbyt sypka ale podczas pieczenia nabierze wilgoci z masy serowej. Masa serowo-dyniowa: Dynię umyć
niecodziennikparyjest dosyć sycący, a byliśmy właśnie po późnym obiedzie. Dla ułatwienia dodawane po kolei składniki ze sobą miksowaliśmy, ale można obyć się bez miksera i wszystko mieszać widelcem, także herbatniki można umieścić w woreczku i pokruszyć np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Przygotowanie bananów w czekoladzie będzie trwało niewiele dłużej. Składniki na banany w czekoladzie 1 banan(...)herbatników 100 g białego sera 60 g gorzkiej czekolady 30 g masła 4 łyżki wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Czekoladę z masłem rozpuścić, odrobinę ostudzić, żeby nie była za gorąca. Herbatniki zmielić, dodać biały ser, mielić do uzyskania jednolitej masy. Dodać czekoladę z masłem i 2 łyżki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać. Na rozłożonej folii spożywczej wyłożyć masę
niecodziennikparymasła 2 łyżki cukru pudru 2 białka Polewa czekoladowa: 3 / 4 kostki margaryny 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników (250 g) 2 galaretki o dowolnym smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto czekoladowe: Do miski wbić jajka i dodać żółtka. Wsypać cukier, ubić na puszystą, białą masę. Delikatnie wmieszać mąkę(...)ogniu do połączenia się składników, nie można masy zagotować, bo się rozwarstwi. Przestudzić. Wykonanie Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę kokosową, na niej równomiernie rozprowadzić tężejącą galaretkę. Następnie ułożyć warstwę herbatników i pokryć je polewą czekoladową. Kanapka kokosowa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ciasto i herbatniki staną się wilgotne i miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kanapka kokosowa pochodzi
niecodziennikparygalaretkowiec 2,1 l jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 2 galaretki żółte 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki zielone 2 galaretki niebieskie 2 galaretki czerwone 2 galaretki bordowe 200 g herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Po dwie galaretki każdego koloru rozpuścić w 1 / 2 litra gorącej wody (każdy kolor w osobnym naczyniu). Zostawić(...)lekkiego stężenia. Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim herbatniki. 350 ml jogurtu wymieszać trzepaczką z połową pierwszej galaretki, wylać na herbatniki. Wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa stężała. Wyjąć, wylać resztę galaretki tego samego koloru i ponownie wstawić do lodówki. Każdą kolejną kolorową warstwę przygotowywać z połowy galaretki wymieszanej
niecodziennikparyprzyjściu z pracy lub szkoły dobrze jest sięgnąć po kawałek chłodnego truskawkowego jogurtowca . Udostępnij Składniki na truskawkowy jogurtowiec 1 l naturalnego jogurtu 750 g truskawek 200 g herbatników 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 galaretki truskawkowe 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dwie galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 500 ml gorącej wody(...)Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub umieścić w worku i rozgnieść wałkiem. Wymieszać z masłem, rozłożyć i uklepać na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (28 cm). Formę wstawić do lodówki. Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć szypułki. Połowę z nich
niecodziennikparymoje ulubione ciasto. Można go zrobić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy i wizualny. Zazwyczaj robiąc serniki idę na łatwiznę i robię sernik na herbatnikach, z gotowym serem z wiaderka. Taki sernik wychodzi puszysty i delikatny. Ja jednak przyznam szczerze, że wolę serniki cięższe, takie mokre i bardziej zbite, takie jak pamiętam z dzieciństwa(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjełyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Masa: kostka miękkiego masła puszka kajmaku szklanka słonecznika łuskanego 1/3 szkl cukru ok 100 g herbatników kakaowych tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i miksować aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym jajku(...)zarumieni. Ostudzić. Pozostałe masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać kajmak. Do masy wmieszać 2/3 słonecznika. Biszkopt nasączyć np. mocną kawą lub herbatą. Wyłożyć 1/2 masy, przykryć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć resztę masy, wyrównać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, polać ciasto tworząc fantazyjne esy-floresy. Posypać pozostałym słonecznikiem i odstawić do lodówki na kilka
Smakołyki AsiSkładniki: jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 1 kg wiaderko, kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram, jeżyny 50 dag, cukier puder - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa - Jajka utrzeć z cukrem mikserem do białości na kogel(...)mogel. Do jajek dodać twaróg z wiaderka, kaszę manną, budyń, aromat waniliowy i mikserem połączyć krótko składniki. Blacha 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie blachy poukładać podwójnie herbatniki, wylać masę serową. Na wierzchu sernika ułożyć opłukane, osuszone jeżyny. Piekarnik na grzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formie
W Mojej Kuchni Lubięcytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła Spód herbatniki(...)maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni
Pieguskowa Kuchniacytryny 1,5 szkl wody 1 szkl cukru 2 op budyniu śmietankowego 2 żółtka 200 g masła Cytrynowa pianka 0,5 l śmietanki 30% 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo herbatniki maślane 1 galaretka cytrynowa Biszkopt : białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodać cukier. Ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać kolejno żółtka i ubić tylko(...)lodówki. Cytrynowa pianka : galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dolać zimną galaretkę. Ubić krótko i wylać na krem cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki i schłodzić ciasto w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku i odstawić do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego
Pieguskowa Kuchnia