Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Składniki na deser z galaretek i śmietany: 3 galaretki o różnych kolorach 1/2 galaretki cytrynowej 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 8 herbatników 8 łyżek zaparzonej rozpuszczalnej kawy naturalnej 200 g borówek 2 mandarynki liofilizowane truskawki lub tarta czekolada do dekoracji 2 - 4 łyżeczki ulubionego alkoholu (opcjonalnie, tylko dla dorosłych(...)pucharków do deserów pokruszyć 1 - 2 herbatniki i zalać 2 łyżkami wystudzonej kawy. Jeśli deser jest dla dorosłych, można do kawy dodać kilka kropel ulubionego alkoholu. Na herbatniki położyć kilka kawałków kolorowej galaretki, po kilka borówek i warstwę z bitej śmietany. Na śmietanę znów kawałki galaretki, borówki i śmietanę. Wierzch udekorować kawałkami galaretki, borówkami, mandarynkami i pokruszonymi liofilizowanymi
Kuchcik gotujebuda/ chatka Baby Jagi Składniki: - 1/2 kg zmielonego sera - 200 g masła - 1 szkl. cukru pudru (ja dałam około 3/4 szkl.) - 1 łyżka kakao - 36 sztuk herbatników - aromat waniliowy Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć(...)folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem waniliowym, na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników, a następnie krem kakaowy. Całość złożyć w "trójkąt" i wstawić do lodówki. Polewa: - 1/4 kostki margaryny (masła) - 1/2 szkl. cukru - 1 czubata łyżka kakao - 2-3 łyżki wody Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dobrze wymieszać. Przestudzoną
Smaki Nataliisernik: 100 g twarogu śmietankowego lub półtłustego 220 g cukru (ok. 1 szklanka i 3 łyżki) 5 jajek 100 g masła 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo - opcjonalnie: 200 g herbatników 100 g masła Cytrynowy lukier: cukier puder sok z cytryny Jak zrobić seromakowiec - krok po kroku Herbatniki pokruszyć drobno lub zmiksować blenderem. Masło roztopić i dodać do pokruszonych(...)herbatników. Połączyć całość. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć spód ciasteczkowy. Wyrównać przy pomocy łyżki, lekko dociskając. Wstawić do lodówki. Masa makowa: Do garnka wlać mleko, dodać połowę cukru i masło. Zagotować. Wsypać suchy zmielony mak. Na niewielkim ogniu parzyć go przez 3-4 minuty. Mieszać, aby nie przypaliło się. Zaparzony mak zdjąć z ognia, przykryć i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennatruskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd aż wszystko dokładnie się rozpuści(...)zagotuje. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami. Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki. Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy
Pieprzyć z Fantazjąnaturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg * 3 łyżki masła Do jogurtu naturalnego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na ok. 1 godzinę. Herbatniki zmieliłam(...)blenderze na sypko. Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance
Pieprzyć z Fantazjąszklanki oleju * 100 ml śmietanki 30% * cukier wanilinowy * ekstrakt pomarańczowy * skórka z pomarańczy albo gotowy cukier z pomarańczą * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na spód: * 5 dkg masła * 20 dkg herbatników Na polewę: * 1,5 łyżki kakao * 5 dkg masła * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka żelatyny * woda ok. 4-5 łyżek * 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: * prażone płatki migdałów(...)maliny Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera na miałko. Masło roztopiłam i połączyłam z ciastkami. Wymieszałam dokładnie i wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz
Pieprzyć z Fantazjąserka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować masy, zawsze można dodać więcej) masło do posmarowania boków formy 100 – 150 g herbatników lub kruchych ciastek / pierników na dno Pierniki dzielimy na trzy kupki równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców(...)masy! gdy tylko stanie się sztywna, przestajemy miksować). Dodajemy rozdrobnione na okruszki pierniki i mieszamy łyżką (już nie mikserem) do połączenia. Dno tortownicy o śr. 24-26 cm wykładamy herbatnikami lub ciastkami, a boki smarujemy miękkim masłem. Na herbatniki wykładamy ⅓ objętości masy śmietanowej. Na wierzchu układamy porcję połamanych pierników. Dokładamy kolejną ⅓ porcję śmietany i układamy ostatnią porcję połamanych
Poezja smakusernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). 9. Sernik chałwowo-czekoladowy - prosty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy. 10. Rafaello , czyli herbatniki przełożone domowym kremem budyniowym i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest proste do przygotowania i bardzo smaczne! 11. Ciasto „FIONA” to czerwona wersja wypieku o wdzięcznej nazwie „SHREK” 😊 Typowy(...)czekolada to idealne połączenie smaków. 15. Snikers - ciasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Ciasto Snikers składa się z herbatników przełożonych kremem budyniowym wraz z dodatkiem masy orzechowej i krówkowej. Całość udekorowana kajmakiem, solonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu
Ugotowaćblok czekoladowy: 1 opakowanie 500g mleka w proszku pełnotłustego 3/4 – 1 szkl cukru trzcinowego 25 dag masła lub margaryny 1/2 szkl wody 3 łyżki kakao ciemnego 10 pierniczków 150g herbatników garść żurawiny suszonej garść rodzynek 3-4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej szczypta skórki startej z pomarańczy Jak zrobić blok czekoladowy pomarańczowo piernikowy: Zaczynamy od wrzucenia do garnka masła(...)bakaliami: rodzynkami, żurawina i skórka pomarańczową kandyzowaną. W końcu do rozpuszczonego masła z woda i cukrem dodajemy mleko w proszku z kakao – mieszamy wszystko dokładnie. Potem dodajemy pierniki, herbatniki, bakalie i mieszamy dokładnie masę. Finalnie masę czekoladową przekładamy do formy keksówki wyłożonej warstwą folii spożywczej, dobrze uciskamy. Ciasto odstawiamy do lodówki na noc. Artykuł Blok czekoladowy pomarańczowo piernikowy pochodzi
Dorota Smakujeprzepis na sernik gotowany . To sernik gotowany na herbatnikach. Aby go zrobić nie potrzebujesz zatem piekarnika. Wystarczy ugotować masę serową w garnku i wyłożyć na spód z gotowych herbatników. Pycha! - sernik bez pieczenia - z pyszną polewą z czekolady - na herbatnikach lub na biszkoptach
AniaGotuje.plobawy, że biszkopt nie wyrośnie lub się spali. Smakuje wyśmienicie i bardzo polecam. A wy próbowaliście już bananowca? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 25x25cm. Składniki: 35dag herbatników 4 szklanki mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru 20dag masła 3/4 szklanki cukru 4 banany 2 galaretki pomarańczowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem(...)Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do ostudzenia. 3. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. 4. Na dnie blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Posmarować ją 1/3 kremu i poukładać plasterki banana, przykryć następną warstwą herbatników i tak samo ułożyć kolejną warstwę. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki banana i zalać tężejącą galaretką
Danka PichciCiasto to upiekła mi kiedyś kuzynka na urodziny mojej córki i od niej mam przepis. W wersji oryginalnej był on na kruchym cieście. Ja zdecydowałam się jednak na herbatniki, ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu na pieczenie. Sernik mimo to wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×35 cm. Składniki(...)sera z wiaderka 500 g twarogu chudego 100 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 5 jajek 2 cukry waniliowe 2 budynie waniliowe (bez cukru) 150 g herbatników kakaowych 250 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Twaróg zmielić w maszynce. Przełożyć do miski. Dodać do niego ser z wiaderka
Danka Pichciostudzeniu odsączyć z nadmiaru mleka i wymieszać z miodem. Lepić pierogi i gotować jak w przepisie wyjściowym. Kartofelki – trufle piernikowe Składniki na ok 25 sztuk: 2 opakowania herbatników typu petit beurre 6 pierników katarzynek startych na tarce – podzielone na 2 części 75 g masła 100 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki (ok ⅕ puszki) 2 łyżki kakao(...)woreczka i kruszymy tłuczkiem do mięsa na pył. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego mleko skondensowane, kakao, koniak i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie a następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i połowę startych pierników. Na talerzyku mieszamy 2 połowę pierników z kakao. Z masy ciasteczkowej lepimy kulki i obtaczamy je w kakao piernikowym. Zostawiamy na pół godziny, żeby stwardniały
Ugotowane pozamiatane