Sernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest lekko wyczuwalny, a uzyskałam go poprzez rozpuszczenie pralinek o tym smaku w śmietance kremówce. Śmietanka wpływa również na smak oraz konsystencję tego sernika, dzięki temu(...)bardzo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach! Całość dopełnia krem czekoladowo-advocatowy na bazie śmietanki i masła oraz płatki migdałowe. Wyjątkowo pyszne połączenie! Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka 5 łyżek cukru 200 ml śmietanki 30% ok. 300 g pralinek Advocat 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyczekolady białej 200 g czekolady mlecznej 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 180 g płatków kangus 250 g serka mascarpone 7 łyżek mleka w proszku 300 g herbatników maślanych blaszka(...)PRZYGOTOWANIE : Białe czekolady łamiemy na kawałki, wlewamy mleko skondensowane i podgrzewamy w mikrofalówce 1 minutę. Następnie dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolita masa. Na blaszkę rozkładamy herbatniki. Do ostudzonych czekolad dodajemy mascarpone, mleko w proszku i mieszamy. Następnie wsypujemy płatki kangus, mieszamy. Masę wylewamy na ciastka i równo ją rozprowadzamy. Układamy następną warstwę herbatników
Kulinarne Fantazje Marioliznów tarta, tym razem na słodko z kremem z serka mascarpone i śmietany z dużą ilością borówek i malin. Na spód wykorzystałam herbatniki, dzięki czemu tartę można przygotować nawet wtedy gdy nie mamy dostępu do piekarnika. Schłodzony krem, orzeźwiające owoce – czy istnieje lepszy letni deser? Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Spód 180 g herbatników(...)Krem 250 g mascarpone, 200 g śmietany 30 lub 36%, 2-3 łyżki cukru pudru. Dodatkowo maliny, borówki lub inne dowolne owoce np. truskawki (w sumie około 400 g). Herbatniki dokładnie pokruszyć (np. wałkiem w szczelnie zamkniętej torebce) lub zmiksować w malakserze. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do ciasteczek. Wymieszać – ma powstać mokry ciasteczkowy piasek. Do formy na tartę
Moja kraina smakówDanio 2 łyżki pudru 2 łyżki żelatyny ORAZ: herbatniki na spód, użyłam kakaowych opcjonalnie owoce do dekoracji, starta czekolada WYKONANIE: Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą, układamy herbatniki. Galaretki jagodowe rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, blendujemy, przecieramy przez sitko. Do miski przekładamy ser, dodajemy przetarte owoce i miksujemy, następnie wlewamy zimne galaretki. Dobrze(...)miksujemy i wylewamy na herbatniki, wyrównujemy, chowamy do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tyle żeby ją zakryć) odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy puder i serek. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy parę łyżek śmietany dla wyrównania temperatury i wlewamy do miski ze śmietaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy na sernik. Wyrównujemy i chowamy na parę godzin do lodówki
Pani na desersmakach sprawiają, że ciasto zaskakuje smakiem i trzeba dobrze się wsmakować aby odgadnąć jakie to owoce. Taki serniczek jest idealnym źródłem białka dzięki serkom wiejskim. 200 g pełnoziarnistych herbatników 60 g masła 2 szklanki wrzątku 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka brzoskwiniowa 400 g serka wiejskiego 2 łyżki ksylitolu lub cukru Owoce do dekoracji Tortownicę o średnicy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Pełnoziarniste herbatniki blendujemy na gładki pył. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Herbatnikami wykładamy dno tortownicy, ugniatamy i wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z ksylitolem lub cukrem. Wlewamy do nich galaretki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Masa jest dość rzadka
VioletoweKucharzenielekki, kremowy i w dodatku zwieńczony przepysznym musem owocowym. Obłędny w smaku i bardzo efektowny w wyglądzie. Polecam! Użyłam blaszki wymiarach 32x20cm. Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki(...)ziemniaczanej Mus jagodowy: 750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 1 łyżka soku z cytryny 100g cukru 30g żelatyny spożywczej +100ml wody 600ml śmietanki 36% *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm ). Całość
Blog z Apetytemcytryny 1 i 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła Pianka cytrynowa: 600 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 2 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: herbatniki maślane Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej(...)sztywną pianę, dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy, a następnie małym strumieniem wlewamy zimną (lecz wciąż płynną) galaretkę. Od razu wykładamy na krem budyniowy, wyrównujemy. Na piance cytrynowej układamy obok siebie herbatniki, które polewamy polewą (ja pominęłam): w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Po połączeniu odkładamy do wystudzenia i polewamy z wierzchu herbatniki. Źródło
Smaki Na Talerzuwiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, czereśnie bez pestek 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki rabarbar 50 dag, cukier 4 łyżki, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, herbatniki 3 opakowania, puder cukier do posypania Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier, wlać 350 ml wody i gotować z 5 minut, kisiel wymieszać w 100 ml wody(...)temperaturze pokojowej ) i dodać do masy serowej, łyżką delikatnie połączyć składniki. Forma 20x15 cm (dla męża do pracy) i tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki i wyłożyć kisielowy rabarbar. Masę serową do pełnego wyłożyć na rabarbar, wierzch łyżką wygładzić. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Szklanka 250 ml Blaszka 25x35 cm Herbatniki kakaowe 250 g Mleko 1 l Kasza manna szklanka Masło 200 g Cukier 3/4 szklanki Cukier waniliowy łyżka truskawki 500 g Galaretka truskawkowa 2 Przygotowanie: W Garnku zagotować 750 ml mleka z cukrami oraz masłem. W pozostałych 250 ml mleka wymieszać kasze mannę i wlać do gotującego się mleka. Gotować przez(...)mieszając na wolnym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, Na dnie układamy warstwę herbatników. Wykładamy połowę ciepłej przygotowanej masy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy i wyrównujemy łyżką. Ostawiamy na ok. 15 minut W 750 ml wrzątku rozpuścić galaretki i odstawić do przestudzenia. Na ciasto układamy połówki truskawek ( można
Kulinarne przygodypółtłustego 100 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g suszonych daktyli 2 łyżki kaszy manny Spód do sernika: 150 g kakaowych herbatników 100 g masła Polewa czekoladowa: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao 50 g masła 3 łyżki mleka 1 łyżeczka miodu naturalnego Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka(...)jednym jajku i partiami ser oraz mąkę ziemniaczaną. Masy serowej zbyt długo nie ucierać, aby mocno jej nie napowietrzyć. 2/3 masy serowej przełożyć do formy wyłożonej masą z herbatników. Pozostałą masę zmiksować z kaszą manną i rozdrobnionymi daktylami. Masę z daktylami delikatnie rozłożyć na powierzchni serowej i wyrównać. Sernik piec w 170 stopniach C przez 60 minut. Po upieczeniu
Kuchcik gotujejogurtu naturalnego gęstego * 4 - 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg * 3 łyżki masła Do jogurtu naturalnego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na ok. 1 godzinę. Herbatniki zmieliłam(...)blenderze na sypko. Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance
Pieprzyć z Fantazjątruskawkowy, bez pieczenia. Tegoroczne upały rozleniwiają totalnie. Do tego stopnia, że nie chciało mi się nawet uruchamiać piekarnika, poszłam tym razem na łatwiznę i wykorzystałam do przygotowania spodu gotowe herbatniki. I choć mnie osobiście nie przypasował trochę ten spód, to reszcie biesiadników smakował, więc można się nim posłużyć, zawsze to mniej pracy. Wszystko zależy też pewnie od użytych ciastek(...)25cm , myślę iż 26cm byłaby odpowiedniejsza, sernik będzie wówczas trochę niższy. Inspiracją był ten przepis , jednak jak to w życiu bywa lekko zmodyfikowany Składniki: spód ciasta: - 250g herbatników, u mnie czekoladowe (w wersji bezglutenowej używamy bezglutenowych) - 100g stopionego masła Herbatniki zblendować w malakserze, wlać stopione masło i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Masę wyłożyć na spód tortownicy (wyłożony
Smaczne Zdrowesmaku winogronowym ), mogą być też cytrynowe bądź truskawkowe ( na 500 ml wody ) + 500 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Ponadto: około 150 g herbatników typu Petit Beurre 1 galaretka krystaliczna lub cytrynowa/truskawkowa + 300 ml gorącej wody około 450 g truskawek Wykonanie: Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)stężała zbyt mocno ). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do lekko gęstniejącej masy serowej, wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Tak przygotowaną masę serową wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki do momentu, aż masa będzie na tyle ścięta, że będzie można wyłożyć na nią truskawki. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej, gorące j wodzie, odstawić do całkowitego wystudzenia. Truskawki pokroić
Opowieści z piekarnikawafelka i wielu z Was zaciekawi ten przepis. Sernik jest kremowy, kokosowy i nieskomplikowany. Z wafelkami w środku i na wierzchu. Nie jest też zbyt pracochłonny. Spód stanowią pokruszone herbatniki a masa serowa to raptem kilka składników. No i te wafelki, które dopełniają całość. Było pysznie :) Tortownica 24 cm Składniki: Spód: 150 g herbatników maślanych 90 g masła(...)cukru 5 łyżeczek żelatyny 3 wafelki Princessa kokosowa Polewa: 100 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 2 wafelki Princessa kokosowa Spód: Masło rozpuścić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w blenderze i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Dodać wystudzone masło i dokładnie ze sobą połączyć. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy dociskając mocno dłońmi i wstawić do lodówki. Masa
My simple kitchentruskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd aż wszystko dokładnie się rozpuści(...)zagotuje. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami. Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki. Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy
Pieprzyć z Fantazją