mnie z wiaderka Jogo 200 g czekolady białej 200 g czekolady ciemnej może być gorzka,mleczna lub deserowa 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki mleka 3-4 herbatniki Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Szklaną miskę wyłożyć folią spożywczą. Miska musi być na tyle duża aby zmieściła się cała masa, może być ciut większa. Moja(...)lodówki. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić ciemną czekoladę. Czekoladę przestudzić i dokładnie połączyć z drugą połową masy serowej. Masę przełożyć do miski. Wierzch ładnie wyrównać. Wierzch posypać drobno pokruszonymi herbatnikami, lekko docisnąć aby herbatniki przykleiły się do masy. Miskę ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Przed podaniem sernik wystawić wcześniej z lodówki. Przełożyć
Monia miesza i gotujewykonaniu nie potrzebuje dużo składników a mimo to jest pyszne :) Polecam. Składniki: * Jabłka 1,5 kg przed obraniem * 2 galaretki cytrynowe * śmietana 30 % 400 ml * 2 łyżeczki cukru pudru * herbatniki 230 g ( jedno opakowanie ) * żelatyna 2 łyżeczki * woda 50 ml * do posypania cynamon + 3 kostki czekolady startej na tarce Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić(...)mieszamy łyżką do połączenia składników. Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie wylewamy jabłka w galaretce. Układamy kolejną warstwę herbatników a na nie śmietanę, która równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy ciasto cynamonem i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. Smacznego
Kulinarne przygodycytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła Spód herbatniki(...)maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni
Pieguskowa Kuchniakrówkowej o smaku kukułki Helio 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary z cukrem 50 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny 1 długi wagonik herbatników Cukry Nyskie jasne lub kakaowe 1 czekolada Milka mleczna 1 łyżka słodkiej śmietanki 30 % blaszka o wymiarach w której piekłam to 25/38 aby był wyższy proponuję blaszkę o wymiarach(...)dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki ja akurat wyłożyłam kakaowe ale mogą być jasne maślane. Na herbatniki wykładamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45/ 50 minut. Jeśli sernik pieczecie w mniejszej blaszce to czas pieczenia może być troszkę dłuższy
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto idealne dla wielbicieli kokosa. Dodatkowym atutem jest prostota jego wykonania oraz brak konieczności użycie piekarnika :) Polecam Składniki: * herbatniki 450 g * 200 g miękkiego masła * 200 g wiórek kokosowych * 1 l mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki mąki ziemnaczanej * 1 szklanka cukru * 1 cukier waniliowy * 2 żółtka * łyżeczka naturalnego olejki z migdałów ( opcjonalnie) Przygotowanie: Do garnuszka wlewam(...)miękkim masłem na koniec wsypujemy 150 g wiórek kokosowych i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia 30 x 25 wyłożyłam papierem do pieczenia. układam warstwo herbatniki i masę otrzymując trzy warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Na koniec ciasto posypuje pozostałymi wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki minimum na 3 godziny. (Ja wstawiam na całą
Kulinarne przygodySkładniki: * 350 ml śmietanki słodkiej 30% * 250 g herbatników * 250 g serka mascarpone * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków Kangus + kilka garści na wierzch ( nie muszą być oryginalne, mogą być dowolne) Przygotowanie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej o odstawić do wystudzenia. W misce ubijamy 200 ml śmietany 30% , gdy śmietana zaczyna się ubijać dodajemy(...)mleczną i mieszamy łyżką. Przygotowaną blaszkę do pieczenia wykładamy papierem a następnie układamy na dno herbatniki. Następnie przekładamy przygotowaną wcześniej masę z białą czekoladą. Na wierch ponownie układamy herbatniki a na nie masę z mleczną czekoladą. Wyrównujemy łyżką. Wierzch posypujemy kilkoma garściami płatków i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Kulinarne przygodywanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie) 200 g miękkiego masła II. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy(...)czynności stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksowanie kończymy, gdy całość połączy nam się w jednolitą masę. Odstawiamy. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, aż troszkę zmięknie. Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana
DominikaDolcizimno z galaretką i owocami. Na spodzie z pokruszonych herbatników od Cukry Nyskie z dodatkiem masła posmakują dzieciom i dorosłym. Polecam Składniki: 1 op. herbatników owsianych z żurawiną od Cukry Nyskie 30 g masła 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (na 375 ml) kilka świeżych truskawek (3-4 szt) bita śmietana kolorowa posypka Przygotowanie: Herbatniki
słodkie i nie tylko historie kulinarne140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno(...)preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą
Di gotujesernik gotowany w pięknym różowym kolorze. Ostatnio zakochałam się w sernikach gotowanych i co jakiś czas robię je w innej formie. Polecam na weekend do kawy. Składniki: 300 g herbatników 200 g masła 6 łyżek ksylitolu (cukru) 2 jajka 150 g serka twarogowego 250 g mascarpone 3/4 szk mleka 2 op. budyniu malinowego 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej(...)kaszą manną i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy ciepłą masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy galaretki: jedną w 500 ml wody a drugą w 100 ml wody
słodkie i nie tylko historie kulinarnekopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy z cukrem Winiary 5 jajek 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 2 serki waniliowe homogenizowane Danone 1 długi wagonik kakaowych herbatników 500 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy(...)miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika, gdy będzie dość
Sama słodycz i szczypta chilimusiałam upiec jeszcze ciasto aby było coś słodkiego na niedzielę do kawy ;))) 3/4 szkl cukru 150 g masła 3/4 szkl wody 400 g mleka w proszku 100 g herbatników (u mnie dwukolorowe) 1/2 szkl łuskanych solonych pistacji 2/3 szkl suszonej żurawiny Wodę, masło i cukier przełożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia się wszystkich składników. Przestudzić i wsypać(...)przestudzonej wody gdyż zrobią się grudki. Ja się spieszyłam i ciężko było mi rozbić grudki nawet mikserem... Herbatniki tez będą bardziej chrupiące gdy dodamy je do ostudzonej masy
Smakołyki Asiszkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo 1/2 l śmietanki 30% śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika powideł śliwkowych herbatniki maślane i kakaowe kakao czekolada Nasączenie 1/2 szkl naparu z kawy 2-3 łyżki rumu Biszkopt : białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie(...)papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników maślanych i posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami czekolady
Pieguskowa Kuchnia140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno(...)preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą
Di gotujePrawdziwa słodkość bez pieczenia, wafle przełożone pyszną masą na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów i pokruszonych herbatników, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych , masa jest słodka i pachnie dobrą mleczną czekoladą. Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest tak dobry, że znika w kilka chwil…to nic, że kalorie J Świetne(...)szklanki mleka w proszku pełnego 7 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, podgrzewać aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite
Wanilia i Kardamon