galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto na zimno z jogurtu? Spód do ciasta: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa z jogurtów: Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każda, wystudzić. Jeśli użyjemy(...)łyżkami cukru pudru i śnieżką i po połowie dodać do masy z herbatą i kakao. Delikatnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Masę z kakao równomiernie rozsmarować na spodzie z herbatników i wstawić na około 5 - 10 minut do lodówki. Następnie łyżką delikatnie wyłożyć na nią masę z herbatą Matcha i wstawić do lodówki, aby ciasto nieco zastygło. Masa
Kuchcik gotujeSkładniki 2 - galaretki jagodowe 1 galaretka cytrynowa 500ml - śmietany 36% herbatniki ,lub biszkopty na dno tortownicy jagody ,wiśnie(...)brzoskwinie... Wykonanie Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody(smak galaretki taki jak owoce). Trzecia galaretkę rozpuścić w 1 ¼ gorącej wody. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami -u mnie pokruszone herbatniki. Posypać dno herbatnikowe ,owocami-jagodami . Ubić śmietankę i gdy już jest sztywna ,dodać tężejącą galaretkę jagodową.(dokładnie połączyć mikserem). Gotową masę śmietanowo - galaretkową wylać na herbatniki
w mojej kuchnisernik) 1 łyżka cukru Wykonanie: SPÓD - masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę ułożyć nad garnkiem z gotującą się, parującą wodą), ostudzić - do malaksera przełożyć herbatniki oraz mieszankę masła i czekolady, wszystko zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku - masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie i bokach papierem do pieczenia, wyrównać tak, aby utworzyła(...)wiśniowym, całość ostudzić - do miski przełożyć serek, stopniowo dodawać mus połączony z żelatyną, delikatnie wymieszać - śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę przełożyć na spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do momentu ścięcia się masy KREM CZEKOLADOWY - śmietankę podgrzać z czekoladą w kąpieli wodnej, do momentu rozpuszczenia się czekolady - czekoladową śmietankę ostudzić, schłodzić przez kilka godzin
Smakołyki Berenikiserka homogenizowanego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 100 g herbatników 200 gram dowolnych owoców Przepis – Krem z serka homogenizowanego Nasz deser zaczynamy od zmielenia herbatników, będą oddzielały krem z serka homogenizowanego w naszym naczyniu. Serek i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Sprawnie wtedy połączą się podczas miksowania. Dodajemy do nich jeszcze cukier puder(...)odrobinę – najlepiej łyżeczkę – soku cytrynowego. Jak ktoś lubi cytrynę, może dodawać jej więcej. Po zmiksowaniu robimy naszą kompozycję. Zaczynamy od nakładania kremu, następnie herbatników i znowu kremu. Na koniec układam całe poziomki, bowiem lubię pokazywać dobro naszych lasów w pełnej okazałości. Możecie jednak owoce zmiksować – kto co woli. Deser wkładamy do lodówki na 30 minut
Kuchennyviral.plcukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody pozostałe: 5 paczek herbatników(...)gram paczka posiekane migdały do posypania Przygotowanie: Mleko, masło, kakao i cukier gotujemy. Wsypujemy powoli kaszę manną i mieszamy aż zgęstnieje, odstawiamy na chwilę. Formę wykładamy połową herbatników i wylewamy na nie gorącą masę. Wierzch przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Przygotowujemy polewę: margarynę, cukier, wodę i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś
Życie zaczyna się w kuchnizmiksowanych malin 2 opakowania lodów domowych Cykoria 1 śnieżka Cykoria 1 cukier waniliowy 4,5 łyżek cukru lub do smaku 32 herbatniki(...)kakaowe Zmiksowane maliny przekładamy do misy miksera i dodajemy : cukier, cukier waniliowy, proszek lodowy i śnieżkę.Ubijamy jak bitą śmietanę. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na spód układamy 16 herbatników, następnie wykładamy masę lodową i znowu warstwę herbatników.Blaszkę przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na całą noc. Następnie wyciągamy i kroimy na kwadraty wielkości ciastka. Takie lody
Sama słodycz i szczypta chiliTwoich najbliższych :) Daleko im do tych przygotowywanych przez moją Mamę, oczywiście wizualnie, ale smak broni się sam! Składniki na ok 6 sztuk: Spody 150g ciemnych, kakaowych herbatników 1 żółtko 60g masła Nadzienie malinowe 150g malin 1 galaretka malinowa 150ml gorącej wody Beza włoska 1 białko 20ml wody 70g cukru kryształu Diamant Dodatkowo Świeże maliny Listki świeżej(...)mięty Sposób przygotowania: Spody- Masło topimy, jajko delikatnie roztrzepujemy. Do miksera kielichowego lub siekacza wsypujemy połamane herbatniki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Powstałą masą wylepiamy foremki na tartaletki. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 10 minut. Po tym czasie studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy. Nadzienie malinowe- Maliny myjemy i osuszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, lekko
Kuchnia w czekoladziełyżeczek żelatyny (zależy od gęstości sera) 500 ml śmietanki kremówki POLEWA: 10 dag masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek dowolnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny DODATKOWO: herbatniki czekoladowe do wyłożenia dna formy garść siekanych orzechów i płatków migdałowych - niekoniecznie WYKONANIE: W garnku umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy(...)masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy gotowaniu budyniu), garnek odstawić z ognia i masę wystudzić. Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzoną masą serową. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do lodówki. W małym rondelku stopić
Kuchenne zapiski Edytysernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego masa serowa 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 100 g śmietanki kremówki 5 jajek 1 i 1/2 szkl cukru pudru(...)limonek i skórka z 1/2 limonki kropla olejku pomarańczowego kropla olejku śmietankowego dekoracja pokruszona beza, otarta skórka z limonki, maliny, borówki, plasterki cytryny i limonki Wykonanie Herbatniki umieścić w blenderze. Rozdrobnić na „piasek”. Zmielone herbatniki przełożyć do naczynia, dodać olej, wymieszać. Masą herbatnikową wylepić dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę włożyć do lodówki
Raj dla Podniebieniaspożywania - raz w roku ;) SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (na 3 pucharki): 10 herbatników kakaowych rozkruszonych np. w moździerzu około 10 g masła (dodatkowo kilka łyżek kawy) Herbatniki podsmażyć na maśle. Wymieszać. Można dodać kilka łyżek kawy dla wzmocnienia smaku. około 150 g śmietany 30% 1 serek śmietankowy (typu Almette) 5 łyżek cukru pudru(...)orzechy włoskie Śmietanę ubić na sztywno. Serek połączyć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, a na końcu z ubitą śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać. W pucharkach układamy na przemian rozkruszone herbatniki, masę śmietankową, płatki migdałowe i orzechy włoskie. *** Smacznego
wege i kropkasztuki . Deser truskawkowo-rabarbarowy Składniki: 250g musu truskawkowo-rabarbarowego z tego przepisu 150ml śmietanki 30% 100g jogurtu greckiego 3 łyżki domowego cukru z wanilią 25g płatków migdałowych 3 herbatniki typu petitki Wykonanie: - śmietankę ubić na sztywno z domowym cukrem waniliowym - ubitą śmietankę delikatnie wymieszać z jogurtem greckim - na spód szklanek pokruszyć po 1/2 herbatnika, wyłożyć część masy śmietankowo-jogurtowej(...)musu (na 2 szklanki) tak, aby przykrył on białą warstwę - na mus truskawkowo-rabarbarowy wysypać nieco płatków migdałów, przykryć je kolejną warstwą białej masy, na nią wysypać po pokruszonym herbatniku - ciastka przykryć kolejną białą warstwą - na masie śmietankowo-jogurtowej rozsmarować pozostały mus owocowy - mus posypać płatkami migdałowymi, a je przykryć ostatnią warstwą białej masy - wierzch posypać płatkami migdałowymi - gotowy deser
Smakołyki Berenikimlecznej Spód 200 g herbatników zwykłych 120 g masła WYKONANIE Na początek przygotowujemy spód.Masło rozpuszczamy i studzimy.Herbatniki wsypujemy do blendera,malaksera i miksujemy na "mąkę".Do zmielonych herbatników wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy.Powstałą masą wylepiamy spód blaszki.Blaszkę wstawiamy do lodówki.Następnie bierzemy się za wykonanie masy serowo-czekoladowej.Do garnuszka wlewamy mleko dodajemy żelatynę(...)serek mascarpone i cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy zimną płynną czekoladę i miksujemy dodajemy też płynną żelatynę i miksujemy.1/3 masy wylewamy na blaszkę z herbatnikami,banany obieramy ze skórki i kładziemy na masie lekko dociskając.Można banany przekroić wzdłuż jak kto woli :).Na banany wyłożyć pozostałą część masy i wyrównujemy ładnie wierzch.Wstawiamy do lodówki. Teraz
Mała w garnku mieszasię włączać piekarnik ;) czekoladowy, ciasteczkowy spód, krem z gorzkiej czekolady i słodkie, soczyste, świeże truskawki. Polecam! Składniki 350 g herbatników czekoladowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła Herbatniki zmielić. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z herbatnikami. Foremkę do tarty natłuścić olejem, w dno i boki "wbić" ciasteczkowy spód. Schłodzić w lodówce przez
Słodkie inspiracjemnie bardzo zaciekawiła. Na szczęście moje przeczucia się sprawdziły i ten niespotykany produkt mogę wszystkim polecić. A co można wyczarować z jego użyciem? Ja postanowiłam upiec ciasteczka a'la herbatniki. Wyszły mi bardzo chrupiące (w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostają(...)kruche bardzo długo), z delikatną karmelową, ale w dość ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej
FitKotkokosowy wierzch: 50g masła (ćwierć kostki) 1 łyżka cukru 6-7 łyżek wiórek kokosowych Wykonanie masy i spodu: Formę wykładamy papierem do pieczenia a na jej dnie układamy herbatniki (forma o wymiarach ok. 25x25 lub prostokątna ok. 20x30). Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy porządnie i odkładamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną piankę dodajemy do niej cukier(...)puder i dokładamy po łyżce sera. Na samym końcu wlewamy do serowej masy wystudzoną (ale nie ściętą) galaretkę cytrynową. Wlewamy ją małym strumieniem. Całą masę wylewamy na wcześniej ułożone herbatniki. Odkładamy ciasto do lekkiego stężenia. Zabieramy się za posypkę kokosową. Wykonanie kokosowej posypki: W małym rondelku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy do tego wiórki i mieszamy. Odkładamy posypkę
Mania Wypiekania