białej czekolady 1 litr śmietany kremówki 500 g serka mascarpone dwie łyżki miodu zboża preparowane - 70 g żelatyna 4 łyżeczki Wykonanie: Na spodzie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, w proporcji 4 łyżeczki na 70-80 ml. Białą czekoladę łamiemy na kawałeczki, wkładamy do metalowej miseczki i stawiamy nad parą by się rozpuściła(...)rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując. Następnie wkręcamy do śmietany, także stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa. Masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo i przykrywamy drugą warstwą tych ciasteczek. Ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za ciemną masę. 200 g mlecznej czekolady rozpuszczamy tak, jak to robiliśmy z białą
Poezja Smaków - blog kulinarnypolecić :-) składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 budynie waniliowe 1/2 szklanki mleka 550 g herbatników pełnoziarnistych wykonanie: Do dużego garnka z grubym dnem włożyłam pokrojone w nieduże kawałki masło, ser, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewałam na niedużym ogniu często mieszając(...)Budynie rozpuściłam w zimnym mleku. Gdy masa zaczęła bulgotać wlałam budynie i gotowałam około 3 minut bez przerwy mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam folią aluminiową, ułożyłam warstwę herbatników, wylałam 1/3 gorącej masy serowej. Czynność tę powtórzyłam jeszcze dwa razy. Wierzch ciasta posypałam pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Całość ostudziłam i chłodziłam całą noc w lodówce
babka w formieSpróbujcie! Słodkie lizaki dla dzieci 20 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 paczki herbatników 5 dag kakao biała polewa w torebce 1 łyżka dowolnego soku posypka cukierkowa Herbatniki wyjąć z opakowania i pokruszyć do blendera. Zrobić z nich pył. Do osobnej miski wsypać cukier i kakao. Dodać miękką margarynę i wymieszać mikserem. Dodać do miski sok, herbatniki i wymieszać. Nabierać nieduże porcje i formować z nich kulki. Włożyć na ok. 30 minut do lodówki. W tym czasie kuleczki stwardną. Rozpuścić polewy. Kulki nabić na dłuższe patyczki (np. od szaszłyków) i maczać w polewie i posypać posypką cukierkową
Gotuję Testujęłyżki cukru 4 łyżki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA KRÓWKOWA masa krówkowa z puszki 1 kostka margaryny DODATKOWO masa karpatkowa w 5 minut 5-6 paczek herbatników 2 opakowania galaretki truskawkowe BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i żółtka. Łyżka wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Upiec biszkopt w 180 st. przez ok. 25 minut. MASA(...)KRÓWKOWA: margarynę utrzeć i dodać do niej masę z puszki. Wyłożyć na biszkopta. Przełożyć herbatnikami maczanymi w soku malinowym (lub innym wg uznania). Masę karpatkową z torebki ubić z mlekiem. Przełożyć na herbatniki. Galaretkę przygotować w 2 szklankach wody. Odczekać do lekkiego stężenia i zalać na placek. Odłożyć do zimna na ok. 2 godziny
Gotuję Testujęcukru 1 łyżka kakao galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 400 g puree z dyni 2 szkl. wody Okrągłą tortownicę (śred. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć warstwę herbatników. W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami,budyniem(...)kakao,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy
Kolorowa kuchnia ElkiPyszne ciasto z bananami i galaretką. Idealne do kawy. Przyda się na te długie i coraz zimniejsze wieczory. No troszkę cukru jeszcze nikomu nie zaszkodziło! Składniki : * duże opakowanie herbatników * 150g miękkiego masła * 2 budynie bananowe * 2 galaretki cytrynowe(...)bananów Przygotowanie : Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając pół szklanki mniej mleka. Wystudzić. Masło ubić na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, 1/3 kremu oraz plasterki banana. Czynność powtórzyć. Na ostatnią warstwę herbatników wyłożyć krem. Galaretki rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Wystudzić i tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić. Kroić w kostki
Magiczne Życie MartySkładniki: 4 opakowania herbatników 3 szklanki mleka 3/4 szklanki(...)cukru kostka masła (200 dag) szklanka mąki 3 jajka duże opakowanie cukru waniliowego cukier puder Sposób wykonania: 1.Przygotowanie - dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy połowę herbatników. 2. Cześć mleka miksujemy z mąką i jajami. 3.Resztę mleka zagotowujemy z masłem. Wsypujemy cukry, wlewamy zmiksowaną masę i mieszamy aż zgęstnieje. 4.Gorącą masę wylewamy na herbatniki
Przepisy kulinarne babci Antoninysztywno śmietankę. W kąpieli wodnej rozpuszczam białą czekoladę. Do ubitej śmietany dodaję czekoladę, serek oraz preparowaną pszenicę. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. W tortownicy układam herbatniki. Następnie wylewam biała masę. W osobnym naczyniu przygotowuję ciemną masę. Ubijam śmietankę na sztywno a w kąpieli wodnej rozpuszczam gorzką czekoladę. Mieszam ze sobą(...)białą masę układam herbatniki a następnie wylewam ciemna masę. Górę posypuję preparowaną pszenicą. Wkładam do lodówki na minimum cała noc. Smacznego
Gotowanie Patkiimbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Są jednak takie dni, kiedy nie chce mi się uruchamiać piekarnika. Wtedy najchętniej przygotowuję właśnie ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20): 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy z żelatyną. Dodajemy puree z przyprawami. Ubijamy przez chwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji
Pobite gary Barbarymleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie żółtej galaretki kostka masła na krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny dodatkowo: 2 duże paczki kakaowych herbatników 1/2 szklanki mleka łyżka gorzkiego kakao Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać(...)utrzeć z masłem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć herbatnikami namoczonymi w mleku. Na nich rozłożyć 1/3 bitej śmietany i kolejną warstwę herbatników. Przekładać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać gorzkim kakao
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Na dnie blaszki układamy herbatniki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. "Śnieżki" ubijamy z mlekiem, aż uzyskamy gęstą, puszystą bitą śmietanę. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy cukier puder oraz ser. Krótko(...)miksujemy. Wystudzoną galaretkę powoli wlewamy do masy. Przygotowaną masę wylewamy na herbatniki. Schładzamy w lodówce. Aby przygotować posypkę kokosową masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Smażymy kokos do momentu zarumienienia. Cały czas mieszamy, aby kokos się nie przypalił. Ostudzoną posypką kokosową posypujemy masę. Smacznego
Pyszności Słodkościniedzieli, bo u mnie w domu co tydzień w niedzielę jakieś ciacho musi być :). Dla kogo: dla fanów jesiennych klimatów dla kochających dynię dla sernikomaniaków Składniki na spód: 270g herbatników 120g masła pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka (płaska) cynamonu Składniki na masę serową: kilogram sera twarogowego z wiaderka (polecam President(...)Piątnica) 500g puree z dyni 4 jajka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150g cukru Składniki na polewę: 300g śmietany 12% 2 kopiate łyżki miodu Wykonanie spodu: Herbatniki rozkruszyć na pył (można to zrobić blenderem lub ewentualnie włożyć do worka i potłuc wałkiem). Roztopić masło i od razu po roztopieniu dodać je do herbatników wraz z przyprawami
Mania WypiekaniaLipiec to czas na jagody więc u mnie dziś jagodowy sernik. Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm (użyłam kwadratowej) wyłożyć folią aluminiową
Kolorowa kuchnia Elkibudyniu waniliowego 200 g masła pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym ponadto: duża paczka herbatników czekolada deserowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać i przelać na blaszkę(...)mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gorącego wlać ciepły syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na biszkopt. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny sernik bez pieczenia tym razem pyszna strac i atella Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm (użyłam kwadratowej) wyłożyć folią aluminiową
Kolorowa kuchnia Elki