herbatniki - 5808 przepisów (strona:151/388)

Sernik z malinami i czekoladą 154

malin + kilka do ozdoby - 10 sztuk ciemnych herbatników Sposób wykonania : Najlepiej wszystko wcześniej przygotować , tzn czekolady rozpuścić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej ,odstawić , blaszkę 26 cm wyłożyć herbatnikami , piekarnik nagrzać na 180 stopni, Ser utrzeć dodając łyżkami chłodną białą czekoladę, dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia , dodać olejek waniliowy , białka ubijać na najwyższych obrotach jak zrobi(...)się biała piana dodać cukier i ubić na pół sztywno , do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać,dodać maliny , wymieszać i wyłożyć masę na herbatniki, polać ciemną czekoladą i widelcem zrobić wzorki jak na zdjęciu . Wstawić do nagrzanego piekarnika , obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec 70-80 minut , trzeba pilnować bo każdy piekarnik inaczej piecze

Wypieki Rene
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 950

mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych Składniki na ciemną masę: 150 g śmietanki 30% 2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo: 200 g maślanych herbatników płatki Neste Kangus do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wykończenie: W foremce o wymiarach ok. 28x20cm układamy warstwę herbatników. Wykładamy białą masę, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy ciemną masę; wyrównujemy. Całość posypujemy gęsto płatkami, lekko przyklepujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej

My Culinary Art
Blok czekoladowy czyli kakaowa pychotka + film 122

Składniki na keksówkę 30 cm -10 cm : 250 g masła 3/4 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek kakao 400 g mleka w proszku ( nie granulowanego ) 150 g pokruszonych herbatników 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wody szklanki wody   Przepis : Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do roztopionego masła dodajemy cukier, kakao oraz wodę(...)zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Do wystudzonej masy wsypujemy stopniowo mleko w proszku i całość miksujemy aż masa będzie jednolita i gładka. Następnie do masy dodajemy pokruszone herbatniki, rodzynki oraz orzechy i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł

Smakowite Dania
ciasto toffi z bezą 150

soli na bezę: 4 białka 100 g płatków migdałowych szklanka cukru na przełożenie: 300 g masła 1,5 puszki kajmaku sok z połowy cytryny kieliszek wódki 250 g kakaowych herbatników Składniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki.  Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubić pianę. Ciasto wstawić(...)jeszcze pół godziny w 140*C, pozostałe blaty ciasta wyjąć. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny, Na końcu dodać wódkę. Podzielić krem na 3 części. Herbatniki rozłożyć na dnie blaszki. Posmarować częścią kremu. Delikatnie przykryć jednym ciastem i posmarować drugą częścią kremu. Przekładać w ten sposób tak, aby ostatnią warstwą była beza z migdałami. Poskładane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptasie Mleczko z roladą "Ślimak" 186

szklanki mleka 3.2% 2 śnieżki 2 galaretki 1,5 szklanki wody 1 rolada kakaowa z Lidla Dodatkowo: 1 mały słoik dżemu kwaśnego ( mogą być prażone jabłka) ok. 12 sztuk herbatników Ptasie mleczko przygotowujemy w keksówce 25x13, którą wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Jogurt,mleko ubijamy chwilkę i dodajemy(...)śnieżki, miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Kiedy galaretka będzie chłodna wlewamy do masy i jeszcze chwilę ok 2 min. miksujemy. Do keksówki na spód wykładamy herbatniki, jeśli się nie mieszczą przycinamy. Herbatniki smarujemy dżemem lub  jabłkami prażonymi tak ok 1 cm wysokości. Na środek wykładamy roladę. Na roladę wylewamy ptasie mleczko. Odtsawiamy

Moje Słodkie Piekiełko
Trufelki kawowo-migdałowe 179

łatwe do przygotowania. Ucieszą niejedno podniebienie.  SKŁADNIKI: 15 sztuk herbatników, 100g masła, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru, 50g płatków migdałowych MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodkie wspomnienie lata 113

łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód;  Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło i miksujemy jeszcze raz. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy śr ok 23 cm. Warstwa malinowa : wodę mieszamy z żelatyną, dodajemy cukier(...)posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu. Ciasto jest także szybkim wyjściem z opresji kiedy mają wpaść goście na kawkę, nie trzeba tu nic piec tylko kilka chwil na mieszanie produktów

Gotowanie jest łatwe
Ciasto przekładane z jabłkami 155

szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania(...)wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku

magiczna kuchnia Kasi
Jagodowy sernik na zimno 133

łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 l jagód 1 galaretka malinowa lub owoce leśne 400 ml gorącej wody herbatniki Na dnie tortownicy (21 - 23 cm) układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, a galaretkę w wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości, a resztę delikatnie rozgniatamy widelcem. Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone(...)śmietana połączą się dodajemy jagody i przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej jagodami i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Czary - gary w kuchni
Sernik Tiramisu na zimno 266

sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :)  Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru(...)opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką. Włóż do lodówki

Garniec Magalie
KAKAOWE KULECZKI W KOKOSIE 138

Deser bez pieczenia, który bardzo często robiłam kilkanaście lat temu, teraz z chęcią wracam do starych przepisów, które były sprawdzone i smaczne ;) Wspaniały smak uzyskałam dzięki ciemnym herbatnikom firmy CUKRY NYSKIE , natomiast aromatu dodał dżem wiśniowy Dagoma.       SKŁADNIKI 200 g masła, ok. 1/3 szkl. cukru, 1 łyżka(...)dżemu wiśniowego Dagoma , 1 łyżka kakao, 2 paczki herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky od Cukry Nyskie , 2 łyżki wódki, wiórki kokosowe  WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem. Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy do masy., następnie dodajemy dżem i kakao, a na końcu alkohol, mieszamy aż składniki się połączą. Wiórki kokosowe (część pozostawiłam nieuprażonych) prażymy na suchej patelni, studzimy

słodki bratek
Ptasie mleczko brzoskwiniowe 129

Brzoskwinie w zalewie - 1 puszka duża galaretka brzoskwiniowa - 4 szt herbatniki jogurt(...)brzoskwiniowy - 300 ml Brzoskwinie wyjmujemy  zalewy, 3 galaretki rozpuszczamy w 700 ml soku wymieszanego z woda przegotowaną i studzimy. 1 galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody . formę wykładamy herbatnikami, układamy brzoskwinie, zalewamy odrobiną galaretki, w wysokim naczyniu miksujemy tężejącą galaretkę z jogurtem, wylewamy do formy na herbatniki i brzoskwinie. Schładzamy w lodówce. Na wierzch wylewamy galaretkę

Camilla w kuchni
WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA 155

budyń waniliowy,  1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,  ½ l mleka,  5 łyżek cukru,  1 kostka masła,  ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników,  wiórki kokosowe,  polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy(...)dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol.     PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche z bezą – masa wiśniowa – biszkopt makowy – ½ kremu ajerkoniakowego – herbatniki – 1/2 kremu ajerkoniakowego – herbatniki – polewa – wiórki kokosowe

słodki bratek
JOGURTOWO-WIŚNIOWA KANAPKA 148

syropie, 2 galaretki wiśniowe,  600 ml wrzątku Masa jogurtowa: 750 ml jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki syropu wiśniowego, 2-3 łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżki żelatyny Dodatkowo: herbatniki regionalne maślane WYKONANIE Ciasto kruche z bezą:   Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy(...)wystudzoną żelatynę, mieszamy. (Do masy możemy dodać więcej cukru). Przełożenie ciasta: Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Gdy galaretka zastygnie wylewamy masę jogurtową, układamy herbatniki. Schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Uwaga!!! masę jogurtową przygotowujemy dopiero kiedy galaretka zastygnie. Do ciasta użyłam herbatników maślanych

słodki bratek
Wafel ciasteczkowo-orzechowy 174

Święta będzie idealny ;) Wafel ciasteczkowo-orzechowy Składniki: 3 wafle 20 dag herbatników 10 dag orzeszków solonych 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła łyżka kakao Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu rozdrobnienia moździerza;) I męża, bo ktoś to musi skruszyć ;) W kąpieli wodnej umieścić jajka i cukier - wszystko to gotować i jednocześnie ubijać(...)jednolita... To chwilkę trwa, ale cóż. Ten smak jest tego wart! Masę jajeczną studzimy, nie podjadamy, chociaż jest pyszna. Masło ucieramy na puch, dodając masę jajeczną. Dodajemy też pokruszone herbatniki i ucieramy nadal. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej orzechy,  Tera tylko przekładamy wafel dwiema masami i gotowe! Mniam

Lawendowe Niebo