którego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie a dodatkowo tak przygotowany deser z kiwi jest zdrowy. Będziemy potrzebować: 4 kiwi 2 jabłka 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego kilka herbatników pełnoziarnistych lub innych Link do filmu z przygotowania: Deser z kiwi Przygotowanie: Umyte jabłka przekrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką(...)kilka plasterków kiwi i odkładam. Owoce rozdrabniam blenderem. Następnie do owoców dodaję jogurt i całość jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz do każdej szklanki lub pucharku daję po dwa połamane herbatniki i nalewam koktajl. Na górę układam kilka kawałków herbatników i kładę plasterek kiwi. Deser z kiwi jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujejest. Składniki - 200g margaryny lub masła - 1 tabliczka czekolady garzkiej - 1 banan - 3 paczki herbatników. - 1 łyżka cacao - szczypta chili ( na czubek łyżeczki) Wykonanie - Herbatniki rozdrobnić, banan rozgnieść na masę. - W misce rozpuścić masło i czekoladę, dodać cacao, wymieszać, zdjąć z ognia. - Do masy dodać chili, rozdrobniony banan , wymieszać jeszcze raz dokładnie. - Wsypać herbatniki , wymieszać ,odstawić
Eli Gotowanieprzepisy, nigdy mnie nie zawiodły, tak i stało się i tym razem. Ciasto wyszło nieziemsko dobre :) troszkę zmodyfikowałam, ale myślę, że wyszło tylko lepiej :) Składniki: 5 paczek herbatników petit 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki likieru jajecznego(...)wlać alkohol i zmiksować. Na samym końcu dodać wiórki kokosowe (odsypać 2-3 łyżki do posypania całości) i wymieszać. Na desce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Warstw ma być 4. Na każdej warstwie ciastek rozsmarować po 1/4 masy kokosowej. Przekładać, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi. Całość owinąć delikatnie, ale ściśle folią
na moim stole...wodą i puszysta, a powstały sernik jest nieziemsko kremowy i lekki! Na pewno użyję go jeszcze nie raz :) Składniki na spód ciasteczkowy: 120 g herbatników 60 g masła Herbatniki kruszymy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Mieszamy i ugniatamy do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka Dodatkowo: 1,5 posiekanej gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao z crunchy i owocami 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich puszka brzoskwiń ok 30 kakaowych herbatników 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli Polewa: 2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao 1/2 tabl białej czekolady 6 łyżek śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli(...)drugą częścią masy. Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki. Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić
Smakołyki Asimąki pszennej 75 ml Advokatu *Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 250 ml wrzątku *Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników (ok. 300 g) 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu, jajka ubijamy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodajemy do jajek orzechy(...)gładki mus i dodajemy do niego tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Składamy ciasto. Na ułożony na dnie biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, na niej układamy warstwę herbatników, następnie wylewamy na nie tężejący mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na musie układamy kolejną warstwę herbatników, a na nie pozostałą
Piekę, bo lubięschłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie! Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! Składniki na spód: 180 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g masła Herbatniki i orzechy mielimy w malakserze. Masło rozpuszczamy, zostawiamy chwilkę do przestygnięcia i dodajemy po trochę do herbatników i orzechów, mieszając - najlepiej ręką. Kiedy otrzymamy ciasto, które będzie dość
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dziś znane i lubiane ciasto banoffee pie z małą zmianą, z kawową bitą śmietaną Banoffee pie Składniki: - 1 łyżka kawy Jacobs Crema Gold - 200 g herbatników(...)masła - 3 banany - 400 g kakaowej masy krówkowej - 500 ml śmietanki 30% - 2 śmietan-fixy - 1 łyżeczka soku z cytryny - czekolada mleczna Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie w tortownicy o śr. 26 cm, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na zmiksowane herbatniki
Kulinarne życiekilkoma zmianami i okazało się że wyszedł przepyszny sernik. Sernik na zimno z adwokatową nutą Spód: - 200 g herbatników - 100 g masła Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy do kwadratowej formy, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Sernik: - 500 g tłustego serka homogenizowanego(...)zrobi się gęsta. Dodajemy ricottę, serek homogenizowany i cukier wszystko mieszamy. 2 łyżki masy sernikowej dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, wlewamy do masy i szybko mieszamy. Przelewamy na herbatniki i odstawiamy na około 2 godziny. Masa adwokatowa: - 250ml śmietanki 30%, - 200g serka mascarpone - 150 ml adwokatu - 4 kopiaste łyżeczki żelatyny - czekolada mleczna do posypania Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy
Kulinarne życiewłoskich 2 łyżki cukru 3 łyżki płynnego miodu 50 g ekstra kruchych herbatników lub trochę więcej Orzechy uprażyć w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 8 minut. Herbatniki skruszyć blenderem na kruszonkę, połączyć z cukrem. Uprażone orzechy przełożyć do miski, polać miodem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokruszone herbatniki, wymieszać i rozłożyć na papierze do pieczenia
Ewusiowe Smakiłyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany (u mnie 12%) w temp pokojowej Dodatkowo: 150 g herbatników Leibniz (3 op.) 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę, odsączonego z zalewy CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka(...)dodajemy śmietanę, dokładnie mieszając po każdej dodanej łyżce. WYKOŃCZENIE: Na gotowy biszkopt wykładamy cytrynową masę, wyrównujemy. Na masę wykładamy ananasy, na nie kładziemy masę śmietankową, wyrównujemy. Na śmietanie układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Wylewamy polewę, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary Artpomimo, że nie da się go dużo zjeść (naraz) - to w moim domu szybko znika. Przypomina mi moją domową białą czekoladę . Do środka możecie dać dowolną ilość herbatników - czy różne bakalie. 250g(...)margaryny 1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki) 1/2 szklanki wody 1 opakowanie mleka w proszku (moja paczka miała 400g) 6 łyżek kakao (płaskich) Dodatkowo: 250g herbatników (w oryginale 6 paczek) Opcjonalnie: dowolne bakalie (dodałam wiórki kokosowe) Herbatniki pokruszyć na na mniejsze kawałki. Zagotować wodę z margaryną i cukrem (powinien się rozpuścić). Garnuszek
Di gotujemasy wyciekają z tortownicy. Możemy użyć gotowego biszkopta, samemu go zrobić lub tak jak ja zajrzeć do szafki szczęścia i zobaczyć co się ma zachomikowane w stylu herbatników lub kruchych ciasteczek i wymieszać je z masłem jak na kruszonkę. Dozwolona oczywiście dowolność w smakach galaretek. Składniki 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego - 400 g (z Lidla, może być też(...)było 400 g) 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona (niestety u mnie zabrakło i była kolejna czerwona tylko że truskawkowa) 2 galaretki pomarańczowe 300-350 g herbatników 150 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego (jeśli używamy serka naturalnego to wypadało by go dosłodzić) Herbatniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na pył i połączyłam z masłem
Piekielna Kuchnia Patiszklanki wody 25 dag herbatników garść orzechów włoskich Sposób wykonania: Masło, cukier,kakao i wodę podgrzewamy mieszając do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Herbatniki kruszymy na małe kawałki. Do sporej miski wsypujemy mleko w proszku. Powoli dodajemy do niego rozpuszczone masło z cukrem. Wszystko ucieramy do momentu aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Pod koniec wsypujemy(...)pokruszone herbatniki. Masę przekładamy do foremki (większa keksówka) wyłożonej pergaminem. Blok czekoladowy schładzamy w lodówce koło 1-2 godziny. Po tym czasie stęrzeje i będzie można go kroić
Qchnia po prostugotujemy nasza mase ok 5 minut 6. Dobrze mieszając wsypujemy powoli mleko - staramy się, tak mieszać, by nie potworzyły się grudki. 7. Nie przerywając mieszania wsypujemy połamane wcześniej herbatniki i wafle * 8. Na koniec dodajemy bakalie * 9. W międzyczasie przygotowujemy nasza foremkę, czyli wykładamy ja papierem do pieczenia. (możemy użyć również foli aluminiowej) U mnie w domu(...)zimne miejsce by nasz blok się zsiadł. 12. Gdy blok się zsiądzie jest już gotowy do jedzenia SMACZNEGO!!! * PS: Ja w prezentowanej wersji użyłam tylko herbatników i orzechów włoskich - taki okrojony blok, najbardziej lubi moje dziecko
Kulinarnie z Polką na Kresach