wrzątku Posypka kokosowa: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie stale miksując, powoli(...)wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Posypka kokosowa: Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą
Ala piecze i gotujeniezwykle smaczne, a jeszcze szybsze do wykonania idealne na letnie dni. Ponieważ lato nas jeszcze rozpieszcza i nie ustępuje pola jesieni może również się skusicie? :) Składniki: ok. 200 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych z dyskontu z owadem w kropki) 330 ml śmietanki 30% 500 g. sera twarogowego (u mnie kremowy President) 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe(...)Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Na dnie tortownicy (użyłam tej o średnicy 26 cm, przez co ciasto wyszło dość niskie, ale bardziej podzielne ;)) układamy równą warstwą herbatniki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie miksujemy z twarogiem. Nie przerywając miksowania małym strumyczkiem wlewamy zimną galaretkę. Zmiksowaną piankę wylewamy na herbatniki. Posypka: 6 łyżek wiórek
Cynamonowe szczęściegalaretki pomarańczowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 6 łyżek wiórek kokosowych Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić w wodzie i odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać około 3 minut, aż masa będzie gęsta. Następnie dodać cukier puder i zmielony ser. Krótko(...)zmiksować. Zimną galaretkę stopniowo wlewać do masy, miksować, aż całość się połączy. Masę wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować kokosową posypkę. Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć całość, aż się zrumieni. Ostudzić. Na koniec posypać ciasto. Wspólnie ze mną wypiekały: Kasia , Bożena , Angelika
Ewusiowe Smakiosłodę to oto pyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy ok. 4 paczek herbatników. Biała masa: - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 1/2 litra śmietany kremówki 30% - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki(...)dobrze ubijamy, dodajemy serek mascarpone, wanilię i cukier, gdy wszystko jest połączone wlewamy wystudzoną żelatynę i ponownie miksujemy. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód układamy warstwę herbatników, następnie na herbatniki wykładamy połowę masy śmietankowej, na masę wylewamy tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wykładamy druga połowę białej masy. Na górę kładziemy upieczoną i wystudzoną bezę
Apetyczna babeczkawypieków 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 36% 20 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka stołowa) 400 g (1 puszka) masy krówkowej(kajmakowej) Na spód: 180 g herbatników 15 g ciemnego kakao 70% 50 g roztopionego masła ćwierć łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: orzechy pekan do przybrania (kilka sztuk) Wykonanie: Uwaga! Sernik jest pieczony(...)eśli mamy formę owiniętą szczelnie folią to tak przygotowane naczynie najpierw wstawiamy do większego by woda (wrzątek), którym będzie wypełniona sięgał do połowy wysokości tortownicy. 1.Ciasteczka najlepiej herbatniki wraz z przesianym kakao oraz kawą zmiksować na drobny pył w malakserze. Do masy dodać roztopione masło. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć masą ciasteczkową tortownicę o wymiarach
vaniliowoczekoladowaczerwonego agrestu Masa serowa: 2 00 g mascarpone 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: agrest to ozdoby Wykonanie: Masło rozpuszczamy, herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło i kakao i dokładnie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, wsypujemy masę herbatnikową, wyrównujemy i delikatnie dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki. Szykujemy masę(...)części, również na 2 części dzielimy zblendowany agrest. Do jednej części masy jogurtowej dodajemy połowę agrestu, mieszamy i wylewamy na masę z herbatników. Wstawiamy formę do lodówki. Z pozostałej części zblendowanych owoców odkładamy około 2-3 łyżek, które wykorzystamy do zrobienia kleksów na wierzchu sernika. Drugą część masy jogurtowej mieszamy mieszamy
Kulinarne przygody Gatityleśna lub jagodowa 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym 6 łyżek żelatyny 140ml gorącej wody Sposób przygotowania: Formę wykładamy folią spożywczą i układamy obok siebie warstwę herbatników. Owoce myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej- na wierzch ciasta. W osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek. Do dwóch(...)łyżkami cukru pudru. Do jednego dodajemy zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową. Warstwę borówkową przelewamy na herbatniki i układamy delicje, powoli zalewamy częścią porzeczkową. Wierzch ozdabiamy owocami i zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało
Kuchnia w czekoladziekakao 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny spód 200 g herbatników maślanych 120 g masła na wierzch galaretka wiśniowa ok 400 g wydrylowanych wiśni Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Zmielone herbatniki dokładnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wstawić do lodówki. Ser przygotować wcześniej aby był
Monia miesza i gotujeotrzymać bardziej trwałą warstwę, do frużeliny najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm . Tarta z wiśniami na zimno Składniki: SPÓD 150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny(...)łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na spodzie i po bokach papierem do pieczenia - herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek - masło roztopić, wymieszać z herbatnikami - masą ciasteczkową wylepić dno formy, schłodzić w lodówce - mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone - do naczynia przełożyć
Smakołyki Berenikiagrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj ) 100 g masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek. Dno formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą(...)herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi. Ser zmiksować z dodatkiem cukru pudru (6 - 8 łyżek) i lekko tężejącymi galaretkami cytrynowymi. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodkie. Ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i delikatnie wmieszać
Kuchcik gotujeSERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie(...)połączyć składniki nie za długo z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia
W Mojej Kuchni Lubięmoja mama Składniki: 400 g masła (82 %) 100 g cukru 180 g mleka w proszku (niegranulowanego) 220 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem. Orzechy pokroiłam na cząstki. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Po przestudzeniu odcisnęłam(...)proszku wymieszałam z kakao, a następnie przesypałam do roztopionego masła. Wymieszałam na gładką masę. Do masy dodałam ekstrakt waniliowy, orzechy, żurawinę, a na koniec wsypałam rozdrobnione herbatniki. Wymieszałam. Foremkę keksówkę wyłożyłam folią aluminiową i przełożyłam na nią masę. Starałam się jak najbardziej ugnieść masę, żeby była zbita. Foremkę wstawiłam do lodówki
Kuchnia u KrysiWyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 350 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 200 g herbatników 2 białe czekolady 1 mleczna czekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia(...)odstawić. 150 ml kremówki ubić na sztywno, dodać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć jasną masę, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, przykryć ciemnym kremem, wyrównać. Wierzch udekorować pszenicą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywarstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami. Składniki: Na 6 sztuk: 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne 350ml słodkiej 30% śmietanki 100g jagód leśnych 2 łyżeczki cukru pudru 100g herbatników kakaowych 150ml jogurtu naturalnego 1 banan Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Do kieliszków rozlewamy po 3 łyżki, pozostawiamy do zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier(...)puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem wyrównując ją dokładnie do brzegów kieliszka. Powoli rozlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę a wierzch zdobimy kleksem pozostałej pianki jagodowej
Kuchnia w czekoladziemąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, pod koniec pieczenia nakryłam(...)herbatniki folią srebrną aby się za mocno nie przypiekły, ciasto najlepiej zostawić na całą noc do wystygnięcia w blaszce zimną śmietanę 30% ubić na sztywno ze śmietanfixem, cukrem, cynamonem i szprycką nałożyć na wierzch ciasta, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie smaczne i szybko się zjada................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię