bardzo kremowy więc odradzam gotowe, mielone twarogi 200 g śmietany 30% (jeden mały kubeczek) 3 jajka ok 100 g masła szklanka cukru 1 budyń waniliowy spód ok 100 g herbatników 3/4 szklanki orzechów włoskich i laskowych (mieszanki) ok 100 g masła dodatkowo 3/4 szklanki cukru(...)pól szklanki wody 3 jabłka Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka kilka kropli olejku rumowego Do dzieła!!! Orzechy mielimy na drobny pył, to samo robimy z herbatnikami - mieszamy oba składniki. Rozpuszczamy 100 g masła i gdy delikatnie ostygnie dodajemy je do herbatników z orzechami - mieszamy i wysypujemy na spód okrągłej formy o średnicy
sierotka maRysia w kuchnikontrastu smakowego idealne. Składniki: ser z wiaderka waniliowy 1 szt jaja 5 szt ksylitol fiński Kłos Pol 100 g budyń waniliowy 2 szt (80 g ) Dodatkowo: herbatniki 14 szt jagody 350 g galaretka poziomkowa 2 szt ( 600 ml wrzątku ) Wykonanie: Do misy wbijamy 5 jaj o temp pokojowej . Miksujemy na największych obrotach(...)miksera i dodajemy łyżką ser z wiaderka , aż do końca. Wsypujemy budyń i nadal miksujemy z 2 minuty. Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia , sam dół. Herbatnikami wykładam dno tortownicy( jak zostają luki to kruszę w te miejsca herbatniki). Przekładam z misy masę serową do formy . Formę z pieca tą czarną zalewam wodą
Różowa kuchniaproduktu : 1 margaryna "PALMA" 1 cukier wanilinowy 1 i 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 szkl. wody 1 niepełne opakowanie mleka w proszku (450g) 1 i 1/2 paczki herbatników W średnim garnku - wielkość ok 3 litry - rozpuścić na wolnym ogniu: margarynę, cukier, cukier wanilinowy, kakao i wodę. Doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając, po czym zdjąć z palnika(...)przestygnięcia. Gdy płyn ostygnie, ale będzie nadal w miarę ciepły - zbytnie wystudzenie utrudni dokładne rozmieszanie składników, masa będzie zbyt szybko tężeć - dosypać do garnka mleko w proszku i herbatniki. Herbatniki wcześniej połamać na mniejsze kawałeczki. Można również dorzucić ulubione bakalie, ale wyrób straci wtedy swój PRL-owski charakter, bo z groma jakichkolwiek bakalii nie można było wtedy
Grunt to przepis!kokosowe) Do rondelka przekładamy masło, cukier, wodę, kakao i aromaty. Podgrzewając rozpuszczamy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. Do większej miski dodajemy pozostałe składniki – mleko w proszku, pokruszone herbatniki (nie za drobno, wystaczy na ćwiartki), pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę (nie może być za ciepła, bo rozpuści się dodana biała czekolada(...)słodycz (gorąco polecam dodatek suszonych wiśni). Dawniej robiony w dużo skromniejszej wersji, teraz zaskakuje bogactwem smaków. Mimo to – wszystkie bez wyjątku, czy to z bakaliami, czy tylko z herbatnikami, z ryżem preparowanym, waflami, piankami… i nie tylko – są naprawdę godne polecenia. Smacznego. Wraz ze mną na przygotowanie Ciasta na niedzielę (blok czekoladowy, czekolada) skusiły się autorki niżej
mojewypiekiinietylkochodzi o polewę to pozostawiam Wam wolną rękę, ale bardzo zachęcam do wykorzystania gładkich powideł śliwkowych i kakao. Mam nadzieję, że całość przypadnie do gustu czytelnikom :) Spód: 60 g herbatników (lub więcej w zależności od konsystencji) 1 łyżeczka powideł śliwkowych 5 kostek gorzkiej czekolady 80 g suszonych śliwek 80 g orzechów włoskich Czekoladę roztopić. Umieścić w blenderze i zmiksować(...)masę o konsystencji mokrego piasku. Jeśli będzie za mokry - dodać kilka herbatników, jeśli za suchy - dodać powideł i ponownie zmiksować. Formę o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wylepić dno. Wstawić do lodówki. Masa: 500 g twarogu tłustego, zmielonego 2 razy (może być gotowy z wiaderka, polecam z Piątnicy ) 250 ml śmietanki kremówki
Chocolate Muffin Blogjest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej. *foremka 24*24 cm Składniki: duża paczka herbatników 1 słoiczek powideł śliwkowych 700 g sera z kostki 6 żółtek 180 g masła 1/2 szklanki cukru 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 torebka budyniu waniliowego na polewę(...)puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym 50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać(...)blaty. Budynie ugotować z cukrem na mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnym biszkopcie. Na masie rozłożyć herbatniki i posmarować je kajmakiem, przyłożyć drugą warstwą herbatników. Rozsmarować masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazwłaszcza jeśli dodamy do niej dużo ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów. Składniki: 2 grube wafle 200 g herbatników 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej 250 g margaryny (nada się lepiej niż masło) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 3 banany(...)polewa czekoladowa (przepis tu) 100 g kokosu kilka łyżek mleka Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki ziemniaczanej 4 duże łyżki cukru kostka masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 70 ml likieru jajecznego 1 tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu kilka kostek białej czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę(...)będzie zbyt gęsty- tak ma być). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem. Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 100 g chałwy 2 łyżki cukru pudru 100 g orzechów włoskich tabliczka czekolady z kwaśnym dżemem (użyłam żurawinowej) 6 herbatników grejpfrut i mięta do dekoracji Czekoladę posiekać, połowę rozłożyć na dnie pucharków. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Chałwę rozgnieść widelcem. Mascarpone krótko zmiksować z chałwą. Kremówkę ubić(...)sztywno z cukrem pudrem, dodać do masy z mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć do pucharków. Na to pokruszyć herbatniki. Wyłożyć resztę masy, posypać pozostałą czekoladą i orzechami. Udekorować grejpfrutem i listkami mięty
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŻółtą i czerwoną galaretkę rozpuścić każdą w szklance wody. Przelać do płaskich naczyń i odstawić do stężenia. Kiedy będą stężałe pokroić je w kostkę. Orzechy posiekać, herbatniki pokroić na kawałki, ale nie pokruszyć zbyt mocno. Mleko, margarynę, cukier i kakao, zagotować mieszając. Pomarańczową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wymieszać z masą kakaową i odstawić(...)Przygotować dwie plastikowe butelki z płaskim dnem (użyłam po mleku, można użyć też jednej większej): odciąć górną część i butelki dokładnie wymyć od środka. Galaretki wymieszać z rodzynkami, herbatnikami i orzechami. Przełożyć do butelek. Kiedy masa kakaowa będzie dobrze wystudzona przelać ją do butelek. Wstawić deser do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z butelek przecinając
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasera, u mnie z wiaderka 5 jajek 100 g masła 300 g puree z pieczonej dyni 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z jednej pomarańczy herbatniki kakaowe do wyłożenia foremki Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 28x25 wyłożyc biszkoptami kakaowymi i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną(...)ziemniaczaną, puree z dyni oraz skórkę otarta z pomarańczy. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać piane z białek. Masę serową przełożyć do przygotowanej blaszki z herbatnikami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu można dowolnie udekorować lub posypać
Monia miesza i gotujełyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka 200ml śmietany kremówki 150g cukru 1 opak. cukru wanilinowego 200g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Dodatkowo: ok. 170g herbatników 250g serka mascarpone 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego 5 kostek gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie: Obie mąki przesiać przez(...)zmiksować ze szczyptą soli, a następnie stopniowo (po 1 czubatej łyżce) dodawać wystudzony już budyń i miksować dalej, by masa była jednolita. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta
Kulinarne PrzebojePyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru Malibu i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Pycha;) Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast(...)kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych orzechów laskowych bez soli lub ciemne kakao wymieszane z mlekiem w proszku lub z cukrem pudrem. Składniki na około 15 pralinek: 10 dkg herbatników krem Rafaello ( przepis) - ilość z podanych w przepisie składników, czyli około 400 ml 10 dkg wiórków kokosowych do obtoczenia ewentualnie 2 łyżki likieru kokosowego Herbatniki rozdrobnić
Maślane ciasteczkomogę się powstrzymać" :) Ach melodia dla moich uszu ! Mówię wam jest obłędne. Składniki: 2 opakowania budyniu śmietankowego 0.5 litra mleka 2 łyżki cukru 150g miękkiego masła 200g herbatników 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 100g gorzkiej czekolady Proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru(...)stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i fixy. Blaszkę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (puszkę zanurzyć w gorącej wodzie aby masa się zrobiła rzadsza i lepiej się rozsmarowywała). Następnie rozprowadzić masę budyniową a na wierzch równomiernie posmarować
W kuchennej krainie