herbatniki - 5808 przepisów (strona:164/388)

Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną 367

zrobiłam pyszny deserek z owoców z dodatkiem czekoladowej bitej śmietany który w upalne dni najlepiej smakuje po schłodzeniu. Składniki: 200 ml kremówki 30% 100 g białej czekolady 100 g herbatników owsianych musli kokosowe z crunchy czekoladowymi borówki amerykańskie maliny Przygotowanie:   Kremówkę wlać(...)garnka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia się czekolady. Nie zagotować. Ostudzić i zimne włożyć na całą noc do lodówki. Herbatniki pokruszyć. Owoce umyć i osuszyć.Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Na dno szklanki wsypać dwie łyżki herbatników, nałożyć warstwę bitej śmietany, ułożyć borówki, kolejną warstwę bitej śmietany

Ala piecze i gotuje
Sernik z borówkami 150

Składniki: 1 kg sera sernikowego 8 jajek 250g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. budyniu śmietankowego 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji 300g herbatników 250g borówek amerykańskich Przepis: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek(...)miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut do całkowitego połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy

Emcia Pichci
Sernik z polewą toffi 374

Składniki na spód: 200 g herbatników maślanych 150 g masła Składniki na sernik: 1 kg sera twarogowego mielonego  6 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki śmietanki 30% 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty Polewa toffi: 200 g krówek mlecznych kruchych 1 łyżka masła 4 łyżki mleka Przepis na spód: Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy

Emcia Pichci
Tarta cytrynowa 215

owsianych i 1 herbatników Petit) 200 g masła Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 żółtka sok z 4 cytryn + skórka( ja dodałam z dwóch) Herbatniki rozdrabniamy do postaci piasku. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami.  Wszystko wykładamy do formy i ugniatamy. Pieczemy 10 min w 170st. Żółtka musimy roztrzepać widelcem, dodajemy mleko

Olikowa kuchnia
Ciasto bez pieczenia z karmelem miodowym i orzechami 386

Bardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy(...)łyżki miodu - orzechy W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy gotujemy 4 minuty. Na spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wykładamy 1/2 puszki kajmaku, przykrywamy andrutami, na to rozprowadzamy pozostały kajmak. Przykrywamy biszkoptami, które polewamy gorącym

SMYKWKUCHNI
Sernik jagodowo-malinowy na zimno 1338

łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód - spód schłodzić(...)jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować - 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie - identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany

Smakołyki Bereniki
Sernik z malinami 562

wiaderku "Mój Ulubiony" - Wieluń 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 300 ml kremówki 30% 100 ml mleka 3 łyżki żelatyny maliny 1 galaretka malinowa Przygotowanie:   Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.  Masa serowa: twaróg przełożyć do misy(...)sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatyną namoczyć, podgrzać i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników ułożyć na całej powierzchni maliny, wylać resztę masy serowej i wyrównać powierzchnię. Na górze ułożyć maliny i włożyć do lodówki do stężenia.   Galaretkę przygotować

Ala piecze i gotuje
Sernik jagodowy 178

odrobinkę go zmodyfikowałam - ale tylko odrobinkę i... wyszło: niebo w gębie.  Przepis: na spód potrzebne będą: 200g herbatników petit beurre; 100g roztopionego masła; 6 kostek białej czekolady; Herbatniki rozdrabniamy blenderem; czekoladę "kruszymy" lub trzemy na tarce i dodajemy do herbatników. Podobnie robimy z roztopionym masłem - dokładnie mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem lub folią wykładamy powstałą masę

Miksturownik
Deser z kaszy manny wg. Ewy Wachowicz. 493

Deser z kaszy manny. Składniki: 1 l. mleka; 1 szkl. cukru; 3 łyżki kakao; 1 szkl. kaszy manny; 200 g masła; duże opakowanie herbatników; garść orzechów, rodzynki, migdały. Szklankę mleka mieszamy z kaszą manną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, kakao i masłem. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuję(...)dodajemy kaszę mannę z mlekiem i szybko mieszamy. Gotujemy około 3 - 4 minuty, aż całość zgęstnieje. Orzechy siekamy i razem z pozostałymi dodatkami mieszamy z masą. Na blasze układamy herbatniki i wylewamy na nie gorącą masę. Przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Pozostawiamy do ostygnięcia a później wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można podawać z sosem owocowym. Smacznego

Miksturownik
Deser z musem czekoladowym i jagodami 142

który mimo tylko kilku składników prezentuje się całkiem ładnie. Składniki /4 porcje/: 150 g gorzkiej czekolady 375 ml śmietanki 30% 1 szklanka jagód (mogą być mrożone) 2 małe opakowania herbatników kilka listków mięty Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli(...)wodnej i odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić na sztywno śmietankę. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ją ze śmietanką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Herbatniki rozkruszyć w misie blendera. Listki mięty opłukać i posiekać. W pucharkach układać warstwami: rozkruszone herbatniki, mus, jagody i miętę, aż do wyczerpania składników. Ozdobić miętą i wstawić

Pasja Smaku
Sernik na zimno z czarną porzeczką 231

łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra 250 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie:   Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć .  Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier(...)cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki.Czarną porzeczkę razem z cukrem(200 g) zmiksować blenderem na mus.Dodać do reszty masy serowej i wylać na białą masę serową.Włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc.Przed podaniem

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 545

maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie:   Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce(...)masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć

Ala piecze i gotuje
Sernik z marchewką 241

Kamis 100 ml kremówki 1 opakowanie sernix 200 g marchewki 200 ml wody 4 łyżki cukru 0,5 białka 3/4 szk cukru marcepan i barwniki na dekorację Przygotowanie:   Herbatniki zmiksować na proszek dodać letnią rozpuszczoną margarynę. Zagnieść i wyłożyć na dno tortownicy. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagotować wodę z cukrem dodać marchewkę i smażyć(...)Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości. Dodać twaróg, sernix, kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać na herbatniki połowę masy serowej , wyłożyć marchewkę na okrąg i wylać resztę masy serowej. Górę wyrównać. Tortownicę od spód owinąć dwoma warstwami foli aluminiowej. Na blachę położyć tortownicę nalać wody. Włożyć

Ala piecze i gotuje
Sernik z dynią na kakaowym spodzie 242

masy serowej zamiast cukru dodałam słodzone mleko skondensowane. Do tego oczywiście odrobina puree z dyni i nutka cynamonu oraz wanilii... Spód: 200g kakaowych herbatników, 100g masła, łyżka cukru. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić wraz z cukrem, dodać do herbatników i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Masa serowa

Z miłości do słodkości
Słodka roladka z andruta 384

szklanka cukru,  3 łyżki kakao,  garść suszonej żurawiny,  garść suszonych śliwek (użyłam Kresto),  garść suszonych moreli (użyłam Kresto),  garść rodzynek (użyłam Kresto),  200g herbatników. Przygotowanie Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle, jeden na drugim. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić je na około godzinę, by wafle zmiękły.  Masło stopić, dodać cukier i kakao(...)dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Galaretkę zalać szklanką wrzątku, ostudzić, dodać do masy.  Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Zmiękczone wafle ułożyć jeden za drugim, by lekko nachodziły na siebie, rozsmarować masę i delikatnie zrolować.  Wstawić do lodówki, by rolada

Z miłości do słodkości