Składniki (na tortownice o średnicy 24cm): spód: - 150 g pełnoziarnistych herbatników - 100 g masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera w wiaderku - 0,5 szklanki cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej) - łyżeczka aromatu waniliowego - 330 ml śmietani 30% - dwie czubate(...)łyżki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody mus: - galaretka truskawkowa - 250g truskawek - łyżka curu pudru Plus ok 15 truskawek do ułożenia na spodzie sernika i 7 do ozdoby Herbatniki drobno kruszymy. Masło roztapiamy w rondlu. Łączymy ze sobą (ma powstać konsystencja morego piasku). Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociskamy i wladamy do zamrażarki
Cook&Lovejeszcze przyjdzie czas. Składniki na foremkę 25×25 cm: Spód ciasteczkowy : – około 260 g herbatników maślanych – 2 łyżki gorzkiego kakao – 100 g rozpuszczonego masła Herbatniki zmieliłam w blenderze na piasek. Połączyłam z kakao. Na końcu dodałam rozpuszczone masło i dokładnie wymieszałam. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypałam do foremki i ugniatałam
Relaxtimecukru pudru 2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć Dodatkowo: 3-5 sztuk maślanych herbatników świeża mięta do przybrania Wykonanie : 1. Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni(...)cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do śmietany, Wsypujemy proszek waniliowy i mieszamy. Wykładamy na stężałą masę. Schładzamy, Na koniec posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe
vaniliowoczekoladowaJeszcze w czasach liceum takie desery gościły u mnie naprawdę często Prostota i smak. W takie dni jak ten nie trzeba nic więcej Zgodzicie się? Składniki: około 5 waniliowych herbatników bez cukru 1 mały dojrzały banan około 1/2 szklanki przygotowanego budyniu* bita śmietana szczypta ciemnego kakao* *te i inne produkty możecie nabyć w sklepie eSłoneczko Przygotowanie: Budyń przygotowujemy zgodnie(...)około 1/2 szklanki, resztę możecie wykorzystać np. do przygotowania tych prostych ciasteczek. Na dno pucharka układamy pokrojonego w plasterki banana, następnie naszego banana posypujemy czterema pokruszonymi w dłoniach herbatnikami bez cukru, kolejno wykładamy nasz budyń (u mnie jeszcze lekko ciepły), na wierzch rozkruszamy ostatniego herbatnika. Przed podaniem deser zwieńczamy kleksem z bitej śmietany obsypanej szczyptą ciemnego kakao
Słodkie okruszkiSkładniki: 30 dag herbatników(...)masła 1 puszka mleczka kokosowego 17 dag wiórków kokosowych 20 dag białej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady 5 dag mlecznej czekolady 80 ml śmietanki 30% Sposób wykonania: Herbatniki miksujemy. Masło rozpuszczamy i dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno i boki formy do tart. Wkładamy do lodówki na około 30 minut do stężenia. W rondelku
Qchnia po prostujuż tak zachwycająco;) W smaku jednak jest taki jak sobie wyobrażałam: lekki i delikatny, więc koniec końców jestem zadowolona:) Składniki na tortownicę o średnicy 21cm (u mnie 18cm) 100g herbatników 60g masła 1kg twarogu z wiaderka 250ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżki kakao(...)łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody Masło roztapiamy na małej mocy palnika. Odkładamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy na pył używając malaksera lub wałka. Wkładamy do miski i zalewamy masłem. Całość mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzuchwila wytchnienia Składniki: 3 łyżki z górką sera z wiaderka (z lodówki)* 3 łyżki płaskie śmietanki 30% (zimnej) 3 łyżeczki syropu o smaku ciasteczkowym do kawy i deserów** 5 herbatników regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie *u mnie twarożek kanapkowo-sernikowy **użyłam syropu, który wykorzystałam w tym przepisie na kawę (klik) Przygotowanie: Do miski przekładamy 3 łyżki(...)wiaderka, wlewamy zimną śmietankę i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy syrop o smaku ciasteczkowym, znów szybko mieszamy. Próbujemy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy sera. W rękach kruszymy 3 herbatniki korzenne, układamy je na dnie pucharka. Następnie wykładamy naszą serową masę. Wierach posypujemy dokładnie rozdrobnionym herbatnikiem korzennym oraz jednym w całości. Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Smacznego
Słodkie okruszkiciast lub czerstwego , nieudanego jakiegoś ciasta.Na blogi już bajaderka jest i to nie jedna,a teraz jest ciut inna .Pomysł podpatrzony tutaj. ok. 1 kg okruchów z ciast, herbatniki 25 dkg bakalii: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe 3/4 szkl. mleka 3-4 łyżki mleka w proszku 10 dkg czekolady rozpuszczonej [ nie dałam(...)garnuszku.Ostudzić i wlać do okruchów ciasta.Wymieszać , dodając również powidła, bakalie, alkohol. W razie potrzeby zwiększyć ilość bakalii/ciastek lub dodać odrobinę mleka bądź rozpuszczonego masła.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, a na nie masę bajaderkową. Całość ucisnąć i wyrównać.Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance i posmarować po wierzchu ciasta i dowolnie udekorować. Odstawić do przestudzenia a następnie do lodówki
Moje domowe kucharzenieprostu umilić nim wolne chwile sobie i rodzinie Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 100 ml zimnej śmietanki 30% 250 g mascarpone 3-4 pełne łyżki nutelli około 12 herbatników Regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie czekoladowe kuleczki w mlecznej czekoladzie Przygotowanie: Śmietankę wyjmujemy z lodówki, ubijamy około 2 minuty (ma się „napuszyć”). Do ubitej śmietanki przekładamy(...)nutelli należy dostosować do własnych upodobań (mniej lub mocniej słodkie desery, nie należy z nią przesadzić, aby deser nie był mdły), próbujemy. Na dno pucharków/szklaneczek kruszymy po 2 herbatniki korzenne, następnie nakładamy porcję czekoladowo-orzechowego kremu, wierzch deserów posypujemy chrupiącymi kulkami w mlecznej czekoladzie i wbijamy po jednym herbatniku korzennym. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkidużo na raz :) Są niesamowite, będziecie zachwyceni :) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 1 szklanka wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka 50 g gorzkiej czekolady 5-7 herbatników Czekoladę mleczną roztopić. Wysmarować nią foremkę do czekoladek lub do lodu (ja użyłam silikonowej do lodu z Ikei). Dokładnie pokryć boki i dno, jest to miseczka, którą(...)wypełnimy nadzieniem. Schłodzić do stężenia (może być w zamrażarce). Przygotować nadzienie. Białą czekoladę umieścić w garnku, dodać mleko i mieszać, aż sos będzie gładki. Następnie wsypać kokos i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Foremkę wyjąć z lodówki. Równomiernie rozłożyć nadzienie, dociskając mocno do dna. Schłodzić ponownie. Na koniec roztopić czekoladę gorzką i wypełnić spody czekoladek. Schłodzić całą noc w lodówce
Chocolate Muffin Blogpaczki herbatników 1 paczka rodzynek Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, kakao i włożyć masło. Składniki rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pokruszone herbatniki i rodzynki. Wymieszać. Krótko zagotować i zdjąć z ognia. Wylać do formy wyłożonej folią, ostudzić. Włożyć do lodówki na 1 godzinę celem schłodzenia. Użyć niedużej blaszki prostokątnej
Przepisy kulinarne babci Antoninykokosowe 1/3 szklanki cukru pudru 2,5 opakowania maślanych herbatników Przygotowanie : Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Herbatniki kruszymy na drobny proszek i wsypujemy do maślanej masy. Szybko łączymy wszystkie składniki i formujemy z niej drobne kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i pozostawiamy w lodówce
ChilliJemykremówki 30 %, 100 gram czekolady gorzkiej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady mlecznej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady białej Wedel lub Goplana, 1/3 szkl. wody, 3 łyżeczki żelatyny. herbatniki . Sposób przygotowania : Formę o wymiarach 8-9 cm /27 cm wyłożyć folią spożywczą . Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem . Twaróg(...)rozpuścić w kąpieli wodnej , lekko przestudzić , wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać . Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać . Wylać na warstwę z mlecznej czekolady. Na górze ułożyć herbatniki , przykryć folą spożywczą i włożyć na kilka godzin , a najlepiej na noc do lodówki Sernik jest pyszny ! Gorąco polecam i życzę smacznego
Pysznosci Babci BasiPolecam wszystkim SKŁADNIKI : 250 g masła, 250 g cukru kryształu, 40 g kakao Wedel, 100 g czekolady Wedel, 400 g mleka w proszku, 120 ml wody, 200 g pokruszonych herbatników, 100 g. orzechów (włoskie, nerkowce itp. , w moim przypadku były laskowe,) 50 g. rodzynek , ewentualnie olejek zapachowy , lub kilka kropli alkoholu, np Amaretto. Sposób przyrządzenia : Cukier połączyć z kakao(...)wodę i masło, zagotować w rondelku. Masę ostudzić do temp. ok. 45 st. C. Do ostudzonej masy dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia grudek. Dodać pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki ( ewentualnie zapach lub alkohol ) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Formę z masą odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka
Pysznosci Babci Basijest to deser idealny. Nic dodać, nic ująć, Malinowy ideał i tak zwane niebo w gębie gwarantowane. Składniki : Na spód: 125 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 60 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru(...)Całość delikatnie mieszamy delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę 5. Po tym czasie ubijamy śmietanę na półsztywno i starannie łączymy ją z schłodzonym kremem malinowym. 6. Herbatniki kruszymy tłuczkiem lub mielimy na drobno w malakserze i łączymy z miękkim masłem. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. 7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia
vaniliowoczekoladowa