miałam w szafce, lodówce to użyłam do ciasta. Wyszło lekkie, orzeźwiające i co najważniejsze przepyszne :) Składniki na tortownicę 18 cm / na 26 cm podwajamy składniki Spód z herbatników: 100 g herbatników 70 g masła Kolorowa masa: 250 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 1/2 opakowania galaretki np. jagodowej 1 płaściutka łyżeczka żelatyny
Gotowanie...to proste !Biało czerwoną tartę zrobisz z kruchych ciastek lub zwykłych herbatników, serka mascarpone z białą czekoladą i musu malinowo-porzeczkowego. Lubię takie tarty, bo dość szybko można je przygotować, a dopóki trwa sezon, testuję je ostatnio w różnych kombinacjach owocowych. TARTA MALINOWO-PORZECZKOWA Składniki: spód: 400 g kruchych ciastek lub herbatników typu petit 120 g masła masa serowo-czekoladowa
Bon appetit mon amiesubskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA Składniki: Spód: 170g herbatników 70-80g roztopionego, ostudzonego masła Masa serowa: 350g białej czekolady 200ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 200g gotowego sera na sernik (dobrze żeby był gęsty) 500g serka(...)łyżka cukru pudru 1 łyżeczka śmietan-fixu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 80g-100g umytych, dobrze osączony jagód do posypania (jagody można osączyć na papierowym ręczniku) Spód: 1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. 2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć
Mała Cukierenkatarta na chrupiącym ciasteczkowym spodzie z kremem z brzoskwiń, malin i truskawek. Smak uzupełniają świeże owoce ułożone na wierzchu. TARTA z KREMEM BRZOSKWINIOWO-MALINOWYM Składniki: spód: 300 g herbatników typu petit 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 90 g masła krem: 3 duże brzoskwinie garść malin 10 truskawek 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 70 ml wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy na "piasek", mieszamy z mąką migdałową oraz rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę lub formę do tarty wysmarowaną masłem. Ciastka dociskamy dłonią do dna i boków formy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut lub jeśli spód ma być chrupiący pieczemy przez 12 minut w 180 stopniach
Bon appetit mon amieSkładniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, jogurt grecki 4 opakowania (1=380 gram), budyń malinowy 2 opakowania, herbatniki 150 gram lukier buraczkowy: cukier puder 2 szklanki sok z buraków 3-4 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe 2 łyżki SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach(...)masy jajecznej dodać jogurty i połączyć składniki. Wsypać budynie malinowe i krótko mikserem połączyć składniki. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec 55-60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z buraków, sokiem z cytryny
W Mojej Kuchni Lubiępolecam, bo nadaje kremu ciekawej nutki) 200 g białej czekolady 100 g jagód Posypka (3 rodzaje posypki do wyboru): 1) 50 g orzechów włoskich 2) 100 g herbatników 3) 100 g mąki 70 g cukru 50 g zimnego masła Dodatkowo: 50 g masła do posmarowania płatu ciasta 2 łyżki kaszy manny 1 jajko(...)pomocą trzepaczki przez ok. 30 sek, aż otrzymamy dosyć gęsty i puszysty lukier. Tak otrzymanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki. Posypka: Jeżeli wybieramy jako posypkę orzechy włoskie, lub herbatniki, to zwyczajnie je kruszymy i posypujemy powierzchnię jagodzianek. Jeżeli wybieramy jako posypkę kruszonkę, to wszystkie składniki kruszonki ucieramy rękoma do powstanie sypkiej kruszonki (przypomina czymś mokry piasek). Powstałą kruszonkę
Kuchnia ŁukaszaSkładniki 500 g śmietany kremówki 30% 400 g jogurtu naturalnego greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 500 g świeżych owoców, poziomek , truskawek duża paczka herbatników Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dno tortownicy, u mnie 20 cm wykładamy herbatnikami. Łatwiej jest układać w formie kwadratowej 24/24
gotuj ze mnąefektowny, polecam spróbować bo zrobił furorę wśród gości :) Waszych też powinien pozytywnie zaskoczyć ;) Składniki na blaszkę 35x25cm, możecie też zrobić na tortownicy 32cm, warstwy będą wyższe Spód: -250g herbatników, u mnie maślane czarne ale mogą być Oreo bez masy -50g roztopionego masła Masa serowa: -1kg sera białego, u mnie z Wielunia "Mój ulubiony" -5 dużych jajek(...)waniliowego Mus wiśniowy: -350ml jogurtu naturalnego -galaretka wiśniowa -650g wiśnie w kompocie Na wierzch 2 galaretki wiśniowe. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową, herbatniki blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem, konsystencja ma przypominać mokry piasek, wykładamy na blaszkę i wygładzamy na równo. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkową półkę wstawiamy dużą blaszkę
Wypieki ReneSkładniki: (Blaszka 25x35) Serek homogenizowany 800 ml Galaretki 6 sztuk różne kolory Herbatniki ok 18 sztuk Galaretki rozpuścić najlepiej na dwie tury. Najpierw przygotować trzy galaretki dwie rozpuścić w szklance wody, a jedną w półtorej szklanki wody. Wymieszać i odczekać do przestudzenia. Galaretka ma być płynna. Gdy pierwsze galaretki będą przestudzone przygotować kolejne 3 galaretki(...)wody a jedną w półtorej szklance. Każdą Galaretkę rozpuszczoną w szklance wody wymieszać z 200 ml serka homogenizowanego. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć folią pożyczą, a na dno ułożyć herbatniki. Wylewamy pierwszą warstwę z serkiem homogenizowanym. Wkładam do lodówki na ok. 15-20 minut. Wylewamy kolejną wartę z serkiem homogenizowanym i chłodzimy. Kolejno wylewamy warstwę galaretki bez serka homogenizowanego
Kulinarne przygodyGorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 22×26 ) * galaretka malina, truskawka lub owoce leśne – 2 szt * soczyste truskawki – 500 g * woda – 400 ml * śmietana 36% – 500 ml * herbatniki – 20 szt * biszkopty podłużne – ok. 20-25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wodę gotujemy, rozpuszczamy galaretki, studzimy. Truskawki blendujemy. Po ostudzeniu galaretki dodajemy do zblendowanych truskawek, mieszamy. Dodajemy ubitą(...)puch śmietanę kremówkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podłużnymi biszkoptami. Przykrywamy herbatnikami, lekko dociskamy, chłodzimy. Po schłodzeniu możemy posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub białą czekoladą. Będzie pysznie! Polecam! Zobaczcie też inne truskawkowe ciasta na blogu
Ostra na SłodkoTęczowe ciasto Truskawkowe Delikatne, leciutkie ciasto na bazie jogurtów. Ciasto bez pieczenia w sam raz na upalne dni Składniki na spód: · 180 g herbatników kakaowych · ½ kostki masła Składniki na masę: · Galaretka zielona · Galaretka fioletowa(...)cukru pudru Dodatkowo: · ½ kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Herbatniki kruszymy, masło rozpuszczamy i łączymy z ciastkami. Wykładamy na dnie tortownicy
Kulinarna Chwiladomu i został okrzyknięty totalnym hitem! W wersji z borówkami, jak tylko się pojawia na bank go przygotowuję! Koniecznie spróbujcie! Dajcie znać jak smakowało! Polecam! SKŁADNIKI: ( 20×24 ) * herbatniki – ok. 20 szt * masło min.82% – 200 g * żółtko M – 3 szt * cukier puder lub drobny cukier – 5=6 łyżek * mleko w proszku – 2 szkl * ser biały wiaderkowy ( gęsty(...)rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Blachę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku
Ostra na Słodko