Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki ( forma31x22cm): Spód: herbatniki typu petitki, około 20 szt. Masa serowa: 1kg twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie 8 średnich jajek ( białka i żółtka osobno) 1½ szklanki drobnego cukru 1 opakowanie (16g) cukru waniliowego 100g roztopionego przestudzonego masła 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego(...)cukru (proszek) 2 łyżki mąki pszennej 250ml zimnej śmietanki kremówki 30% / 36% Wykonanie: formę (31x22cm i wysokości 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, jeden obok drugiego autorka przepisu zaleca aby wszystkie składniki masy serowej po za kremówką były w temperaturze pokojowej do miski wkładamy żółtka ,cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy tak długo
Słodkie zapomnieniesłodkości:) To ciasto z bananami nie tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje, na pewno każdy poprosi o dokładkę. Pychotka Składniki: duże opakowanie herbatników jasnych duże opakowanie herbatników ciemnych 4 szklanki mleka 120g budyniu śmietankowego 200g masła szklanka cukru 4 banany 150g galaretki pomarańczowej Sposób wykonania: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie
Cukiernia Pychotkicukru wanilinowego 4 żółtka 200 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3 duże banany 1 puszka masy krówkowej Herbatniki maślane kakaowe Mleczna czekolada Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać(...)skokiem z cytryny, by nie czerniały). Przełożenie: Na biszkopt rozsmarować połowę masy krówkowej, na nią wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy i rozprowadzić delikatnie na bananach. Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować pozostałą część masy krówkowej. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień
My sweet a lifeschłodzonej 3 łyżeczki cukru pudru Mus czekoladowy: 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka cukru pudru 50 g czekolady deserowej 15 g masła Dodatkowo: 50 g maślanych ciastek lub herbatników, drobno pokruszonych Przygotowanie: Uwaga! Wszystkie jajka użyte do deseru należy najpierw wyparzyć przez 10 sekund we wrzątku, by zapobiec zatruciu pałeczkami Salmonelli. Mus karmelowy: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać(...)międzyczasie, gdy karmelowy mus się chłodzi, ubić na sztywno schłodzoną śmietankę kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na mus w szklankach, posypać pokruszonymi maślanymi ciastkami lub herbatnikami. Deserki ponownie schłodzić w lodówce. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej . Białko oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywną lśniącą
Nastoletnie Wypiekaniesłonecznika 50 g masła pół szklanki cukru Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 łyżka kremu nutella (można pominąć) Dodatkowo: Herbatniki maślane kakaowe Wódka (*można zastąpić mocną kawą lub herbatą) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesiane mąki z, z kakao i proszkiem(...)temp. pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce ziemnego budyniu, na koniec dodać 3/4, przygotowanego wcześniej, przestudzonego, słonecznika i wymieszać. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w wódce (lub kawie/herbacie). Wyłożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim biszkoptem. Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia
My sweet a lifeszklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku, pełnego 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną) ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie włoskie) ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników 2 wafle Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotujemy. Gdy masło się roztopi, a cukier(...)czekoladę, mieszamy aż się roztopi. Odkładamy do przestudzenia Do zimnej masy dodajemy w kilku partiach mleko w proszku, za każdym razem dobrze mieszając. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy oraz herbatniki i mieszamy do połączenia. Przygotowaną masę wykładamy na wafel zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy
Smaki Na Talerzusnikersami i masą kajmakową. Mnie,mojej rodzince i gościom smakował,a piekłam go na moje urodziny więc myślę,że Wam też się spodoba. spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa twarogowa: 700 g twarogu trzykrotnie mielonego 4 jajka 200g cukru pudru 200 ml śmietanki 30% 1 budyń śmietankowy na 3/4l 2 łyżki masy(...)kajmakowej 15 szt mini snikersów (cukierków) ponadto: 4 łyżki masy kajmakowej 10 szt mini snikersów Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i zmiksować na proszek,dodać roztopione masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką. Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg i na końcu śmietanę. Białka ubić ze szczyptą soli
Kolorowa kuchnia Elkiszklanki mleka 0,5 kostki masła (250g) 1 cukier waniliowy 2 jajka 0,5 szklanki mąki krupczatki 1 mleko skondensowane słodzone w puszcze 1 paczka herbatników 2 paczki krakersów 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 1 gorzka czekolada Przygotowanie: Mleko skondensowane włożyć do garnka z wodą(...)kremówkę ubić razemz cukrem pudrem i śmietan-fixami, wyłożyć na ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. W blaszce 36 cm × 25 cm ułożyć warstwę herbatników, następnie budyń, warstwę krakersów, mleko skondensowane (toffi), warstwę krakersów, bitą śmietanę i gorzką czekoladę. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Słodka Strefamili zapraszam do wypróbowania ciasta lekkiego jak piórko, a za to pełnego smaku! Podobny przepis na lekkie, piankowe ciasto znajdziecie tutaj . Składniki na formę o średnicy 21cm: – 125g herbatników pełnoziarnistych – 50g masła lub oleju kokosowego – 1 ulubiona galaretka (u mnie poziomkowa) – 300ml wrzątku – 200g jogurtu naturalnego – 60g żelatyny deserowej – 400ml mleczka kokosowego(...)puszka) *opcjonalnie: ulubione owoce i listki mięty do dekoracji, mąka kokosowa do posypania Herbatniki mielimy na mąkę i miksujemy wraz z masłem lub olejem na jednolitą masę. Formę wykładamy folią spożywczą. Na dnie umieszczamy masę herbatnikową i wyrównujemy, wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 300ml wrzątku i studzimy. Gdy powoli zacznie zastygać dodajemy jogurt naturalny, dokładnie łączymy i wylewamy
Be Fit Be Strongkolorowe cukierki. Blok czekoladowy[/caption] Składniki: 250 g mleka w proszku 125g masła ¼ szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki cukru 8 herbatników Wykonanie: Mleko w proszku, kakao i połamane na kawałki herbatniki razem wymieszać. W garnku zagotować cukier, wodę i masło. Po zagotowaniu wymieszać z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć
Pomysłowa kuchniaJeśli ktoś, zapytałby Was o ulubiony smakołyk z dzieciństwa? co by to było? U mnie zdecydowanie blok czekoladowy :) Mleko w proszku, kakao, herbatniki, orzechy....te składniki wchodzą w skład tego czekoladowego rarytasu :) Przypomnijcie sobie ten smak i podzielcie(...)innymi ;) Składniki: 1 szkl. wody 1 szkl. cukru 250 g masła 4 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 500 g mleka w proszku 1 szkl. pokruszonych herbatników 1 szkl.włoskich orzechów 0.5 szkl. rodzynków Wykonanie: W garnku zagotuj wodę z cukrem , masłem , kakao i kawą. Poczekaj ,aż masa lekko ostygnie. Ciągle mieszając , dodawaj mleko
Różne smaki w kuchniRafaello zrobione przez starszą córkę.Dla odmiany zamiast krakersów są herbatniki i z braku mąki ziemniaczanej budynie. 1 litr mleka 4 łyżki mąki(...)pszennej 1 -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej [ 2 budynie śmietankowe] 2/3 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 200 g masła miękkiego 200 g wiórków kokosowych herbatniki Cukier [2/3 szkl.]utrzeć z żółtkami,dodać cukier waniliowy, 1/2 szk. mleka ,mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną [ budyń].Wszystko razem zmiksować.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru
Moje domowe kucharzeniemango to strzał w dziesiątkę! Wspaniałymi przepisami trzeba się dzielić, więc zapraszam do wypróbowania nieco zmienionego przeze mnie przepisu na tofurnik mango od Jadłonomii! Składniki na spód: – 100g herbatników pełnoziarnistych – 50g biszkoptów – 40g oleju kokosowego/masła o temperaturze pokojowej – 2 łyżki masła orzechowego Składniki na masę: – 560-600g tofu naturalnego – 400ml mleczka(...)250g pulpy z mango + 50-100g do dekoracji – 30-50g syropu daktylowego/klonowego – 2,5 łyżeczki agaru – skórka z otartej cytryny – laska wanilii Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy
Be Fit Be Strongjogurt naturalny – 750 g słodka śmietana – 200 ml kiwi – 6 sztuk cukier – 5 łyżek lub inne słodzidło żelatyna – 1 opakowanie 50 g i 2 łyżeczki zimna woda – 4 łyżki herbatniki lub biszkopty – 12 – 15 sztuk sok z cytryny – kilka kropel PRZYGOTOWANIE : Naszykować tortownicę, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wsypać żelatynę do dwóch szklanek. Do jednej całe opakowanie(...)łyżeczki cukru. W rondelku podgrzać śmietanę. Do gorącej śmietany dodać żelatynę z pierwszego kubka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać do jogurtu i zmiksować. Masę wylać na herbatniki lub biszkopty. Kiwi obrać pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, wycisnąć trochę soku z cytryny, dodać pozostały cukier i zagotować. Gotować 10 minut mieszając od czasu do czasu
kuchniabellissima.wordpress.comSkładniki (na tortownice o średnicy 24cm): spód: - 150 g pełnoziarnistych herbatników - 100 g masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera w wiaderku - 0,5 szklanki cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej) - łyżeczka aromatu waniliowego - 330 ml śmietani 30% - dwie czubate(...)łyżki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody mus: - galaretka truskawkowa - 250g truskawek - łyżka curu pudru Plus ok 15 truskawek do ułożenia na spodzie sernika i 7 do ozdoby Herbatniki drobno kruszymy. Masło roztapiamy w rondlu. Łączymy ze sobą (ma powstać konsystencja morego piasku). Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociskamy i wladamy do zamrażarki
Cook&Love