szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto na około godzinę w zimne miejsce, by krem stwardniał. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki(...)cieście. Rozprowadzoną równomiernie polewę posypujemy kokosem, kolorowymi cukrowymi posypkami, bakaliami etc., czyli dekorujemy według własnego uznania. Ja ułatwiłam sobie podział ciasta na kawałki i pokroiłam je na wielkość herbatnika. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej godzinę przed podaniem, a im dłużej odstoi, tym lepszą będzie miało konsystencję. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i przechowywać w lodówce
Smakowy Rajzależności od słodkości użytych okruchów 4 płaskie łyżeczki kakao 250 g różnych bakalii ( np. żurawina , rodzynki, orzechy i inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie: Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast(...)wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem i spirytus - dokładnie wymieszać składniki. Herbatniku ułożyć w niedużej formie. Na herbatniki wyłożyć masę z okruszków, dobrze docisnąć. Bajaderkę odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Bajaderkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Smacznego
kolorowotorcikowopapier do pieczenia lub folia aluminiowa Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sporą blachę wyłóż papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Czekoladę podziel na kawałki. Na każdy herbatnik połóż na środku (w poprzek) kawałek czekolady lub czekoladowy cukierek. Po obu stronach czekolady połóż pianki. Przykryj wszystko drugim herbatnikiem, by powstał batonik. Przygotuj takich batoników ile sobie życzysz. Włóż(...)piekarnika na 5-10 minut, aż pianki i czekolada delikatnie się rozpuszczą. Wyjmij z piekarnika i DELIKATNIE naciśnij każdy batonik, by pianki przykleiły się do górnego i dolnego herbatnika. Podawaj jeszcze ciepłe! Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniewaniliowy łyżka mąki ziemniaczanej żółtko 125 g masła Masa Śmietanowa: 400 ml mocno schłodzonej kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany 2-3 łyżki cukru pudru ok. 70 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g) ok. 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem. Blaszkę w której piekliśmy biszkopt wyścielamy pergaminem, a na jej dno wykładamy dolną część ciasta. Następnie wykładamy: masę krówkowa, warstwę herbatników, masę budyniową, górny biszkopt, masę śmietanową. Ważne : Aby uniknąć "zapadnięcia ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce. Wierzch ciasta posypujemy startą
Słodka Stronacukier puder -4 łyżki * wanilia – 1 laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym ) * masa makowa – ok. 80 g * orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g * herbatniki – 4 szt * czekolada mleczna – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę. Śmietanę ubijamy na puszysto(...)dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy roztopioną, białą czekoladę oraz masę makową i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do pucharków, posypujemy podprażonymi orzechami i posiekaną czekoladą. Dekorujemy herbatnikami i wkładamy do lodówki. Podajemy mocno schłodzone! Smacznego
Ostra na Słodkołyżki * wanilia – 1 laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym ) * masa makowa – ok. 80 g * biała czekolada – 50 g * orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g * herbatniki – 4 szt * czekolada mleczna – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę. Śmietanę ubijamy(...)dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy roztopioną, białą czekoladę oraz masę makową i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do pucharków, posypujemy podprażonymi orzechami i posiekaną czekoladą. Dekorujemy herbatnikami i wkładamy do lodówki. Podajemy mocno schłodzone! Smacznego
Ostra na SłodkoTarta limonkowa (key lime pie) – składniki: -100 g masła niesolonego -225 g herbatników digestive -5 limonek -3 żółtka -400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) 1. Herbatniki rozdrobnić ( zobacz np. tutaj ) dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Masą wyłożyć spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm dobrze dociskając masę łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
UgotujmyTo.pljajka 150 g cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy ziarenka z jednej laski wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią spód: 100 g herbatników maślanych(...)masła (w temp. pokojowej) 30 g zmielonych migdałów polewa: 100 g białej czekolady 50 g masła płatki migdałów na dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut
Słodka Stronaczekolady mlecznej 100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki likieru czekoladowego 2 łyzki cukru pudru łyżka kakao 100 g herbatników łyżka kakao łyżka masła Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier(...)waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajko i ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę i śmietankę. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i pociętą czekoladę mleczną i białą. Herbatniki kruszymy w food procesorze razem z kakao i łyżką miękkiego masła. Wykładamy nimi spód wyłożonej pergaminem tortownicy (ok. 20 cm) - wygładzamy. Na to wylewamy gotową masę serową z bakaliami
Słodka StronaPołączenie smaków jest idealne i na pewno każdy łasuch będzie z niego zadowolony. Słodko polecam Składniki: masa krówkowa (najlepsza jest firmy Gostyń) 1 opakowanie słonych krakersów 3 opakowania herbatników (po 10 szt.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2,5 szklanki mleka(...)budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy, na nim układamy warstwę herbatników, potem masę krówkową, warstwę krakersów, a na wierzch ubitą kremówkę. Smacznego
Oryginalny smakgorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu zrolował się co mnie bardzo ucieszyło. Roladę wykonuje się szybciutko i co najważniejsze jest pyszna :) Składniki: paczka wafli 2 op. herbatników 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) 2 łyżki kakao margaryna 3/4 szklanki cukru(...)banany (możliwie proste ;)) rodzynki Etapy przygotowania: Z przepisu wychodzą 2 całe rolady. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę zagotować z cukrem i kakao. Wkruszyć herbatniki , 2 wafle, dosypać rodzynki, wlać ciepłą rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać. Chwilę odczekać żeby masa zagęściła się. Rozłożyć 2 wafle i posmarować każdy z nich gorącą masą ( można wcześniej położyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczek żelatyny ( około półtora opakowania ) 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 2x 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki Puszka brzoskwiń 6 małych paczek herbatników (ok 90g wychodzi) Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego, 600g serka waniliowego, 4 łyżki kakao i 5 łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie to oczywiście ilość cukru
Kolizje SmakówSłoik nutelli 350g 3 łyżki masła 3serki kremowej konsystencji i śmietankowym smaku po 135g (oryginalnie były użyte dwa serki Philadelphia) 3 łyżki cukru pudru Orzechy do posypania Herbatniki, 3 łyżki nutelli oraz masło miksujemy w blenderze na drobno. Wykładamy tak przygotowaną masę na dno tortownicy. Następnie miksujemy serki, cukier puder i pozostałą nutelle. Ilość cukru można zmieniać
Kolizje Smakówrobienie jakiegoś ciasta....a domownicy domagają się słodkości ..i tak oto jest prosty i szybki deserek..Wystarczy jogurt owocowy lub naturalny - w razie potrzeby dosłodzony cukrem..kilka herbatników..jakiś(...)dżem , konfitura..itp..u mnie wyszła mieszanka różnych smaków.. dżem brzoskwiniowy ... frużelina malinowa .. konfitura truskawkowa z cynamonem.. jogurt naturalny [ cukier do smaku] dżem, frużelina lub konfitura herbatniki Ciastka pokruszyć.Układać w pucharkach na przemian z jogurtem i dżemem, konfiturą
Moje domowe kucharzeniepodobną o nazwie szarlotka sypana..sporo osób na pewno zna ten przepis..Ta szarlotka to idealne rozwiązanie dla pokruszonych ciastek, herbatników, biszkoptów, wafelków itp. 35 dkg okruchów ciast,herbatników, biszkoptów 4 łyżki cukru 8 łyżek stopionej margaryny [ około 13 dkg] 1 kg jabłek 1/2 szk.cukru 50 g rodzynków Kresto 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich BackMit Okruchy ciast
Moje domowe kucharzenie